BMGK, Libya'da uluslararası gözlemcilerin konuşlandırılmasına onay verdi

Paralı askerlerin geri çekilmesi ve Aralık seçimleri için hazırlıkların yapılması talep edildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AP)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AP)
TT

BMGK, Libya'da uluslararası gözlemcilerin konuşlandırılmasına onay verdi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AP)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AP)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) önceki gün, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in özellikle Libya'da ateşkesin denetlenmesi için 60 uluslararası gözlemcinin görevlendirilmesine ve aynı zamanda tüm yabancı güçlerin çekilmesine ilişkin önerisini oybirliğiyle kabul etti. BMGK, Temsilciler Meclisi dahil yetkililere ve kurumlara, 24 Aralık'ta yapılması planlanan genel seçimlerin anayasal dayanağını netleştirmeye yönelik seçim yasası çıkarma çağrısında bulundu.
 BMGK’nın 15 üyesi, Libya'da BM ateşkes mekanizmasını desteklemek için 2570 sayılı kararı oybirliğiyle kabul etti. Guterres'in 7 Nisan'da BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu plana göre BM Libya Destek Misyonu’na (UNSMIL) bağlı ateşkes denetleme ekibi kademeli olarak konuşlandırılacak. Libya'daki ekip en fazla 60 uluslararası gözlemci içerecek. Güvenlik, lojistik, tıbbi ve operasyonel kriterler karşılandıktan sonra Sirte şehrinde konuşlanacak gözlemciler, 5+5 Ortak Askeri Komitesi ile çalışacak.

Uluslararası gözlemciler raporlarını, Jan Kubish'e sunacaklar
BM Güvenlik Konseyi Nisan ayı dönem başkanlığını yapan Vietnamlı Büyükelçi Dang Dinh Quy, Kovid-19 salgını nedeniyle getirilen özel koşullar çerçevesinde geçen Perşembe günü e-posta yoluyla başlayan oylamanın sonuçlarını açıkladı. Karara göre uluslararası gözlemciler raporlarını, UNSMIL Koordinatörü Raisedon Zenenga aracılığıyla BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Jan Kubish'e sunacaklar.
Kararda, "24 Aralık'ta yapılması planlanan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için yeterli hazırlık yapılmasına olanak tanımak için seçim sürecinin anayasal ve yasama dayanağının 1 Temmuz'a kadar netleştirilmesi" çağrısında bulunuldu. Kararda ayrıca Libya'da tüm taraflara 23 Ocak 2020'de varılan ateşkese uymaları, tüm yabancı güçlere ve paralı askerlere ülkeden ayrılmaları çağrısı yapıldı. 
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Libya'da destek için önerilen BM ateşkes gözlemcisi sayısının Libya'nın talebi dikkate alınarak belirlendiğini ifade ederek, "Koşullar izin verdiği sürece Trablus'ta ön cephede bir varlık olacaktır" dedi. Ayrıca Libya içinde ve dışında personelin düzenli dönüşümlerine izin verecek önlemlere ek olarak ekibin coğrafi dağılımında esneklik sağlanacağını belirtti. Dujarric, gözlemcilerin silahsız ve üniformasız olacaklarını vurgulayarak, "Burada önemli olan ekibin Libya'daki tüm siyasi güçler ve ön saflarda olanlar tarafından garanti altına alınması. Bu da gerçekte ateşkesle ilgili. Bu onların odak noktası olacak” ifadelerini kullandı. Dujarric açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Libya'daki siyasi liderlerin ve bir bütün olarak Libyalıların Aralık'taki seçimlere doğru pozitif ve hızlı ilerlemesine yardımcı olmak ve bundan önce atılması gereken tüm adımların atılmış olmasını sağlamak için önceden yaptıklarımıza devam edeceğiz. Görmek istediğimiz şey, tüm yabancı savaşçıların Libya'yı terk etmesi.”
BMGK, kararın uygulanmasında kaydedilen ilerlemeyi, UNSMIL’nin mevcut yetkilendirilme süresinin sona ereceği 15 Eylül'den önce görüşecek. BM Güvenlik Konseyi, 30 Temmuz 2022'ye kadar yenilenen, Libya'dan yasadışı petrol ihracatı ile ilgili tedbirleri alan ve Uzmanlar Grubu'nun görev süresini 15 Ağustos 2022'ye kadar yenileyen 2571 sayılı kararı da oybirliğiyle kabul etti.



Libya Yüksek Devlet Konseyi’nin yeni Başkanı Muhammed Takala oldu

Libya bayrağı (Reuters-Arşiv)
Libya bayrağı (Reuters-Arşiv)
TT

Libya Yüksek Devlet Konseyi’nin yeni Başkanı Muhammed Takala oldu

Libya bayrağı (Reuters-Arşiv)
Libya bayrağı (Reuters-Arşiv)

Libya Yüksek Devlet Konseyi üyeleri, bugün yapılan ikinci turda Muhammed Takala’yı yeni başkanları olarak seçti.

Şarku’l Avsat’ın, Libya merkezli Al-Ahrar kanalından alıntı yapan DPA’dan aktardığı habere göre, Muhammed Takala, bugünkü oylamada Yüksek Devlet Konseyi eski Başkanı Halid Mişri’yi geride bırakarak yeni başkan olarak seçildi.

Yüksek Devlet Konseyi başkanlığı için her yıl seçimler düzenleniyor. Şu ana kadar, Abdurrahman Suveyhili ve Halid Mişri konseye başkanlık eden isimler oldu.

2015 tarihli bir siyasi anlaşmanın şartları uyarınca önemli siyasi konularda söz sahibi olan Yüksek Devlet Konseyi ve ülkenin doğusunda bulunan Temsilciler Meclisi, başbakanı seçmek, önerilen bütçe hakkında yorum yapmak ve egemenlik pozisyonlarını seçmek dahil olmak üzere çeşitli yetkileri paylaşıyor.