Trablus’ta kısa süreli çatışmalar yaşanırken geçiş yönetimi sessizliğini koruyor

Libya’nın başkenti Trablus sokaklarında Cuma günü kısa süreli çatışmalar yaşandı (AFP)
Libya’nın başkenti Trablus sokaklarında Cuma günü kısa süreli çatışmalar yaşandı (AFP)
TT

Trablus’ta kısa süreli çatışmalar yaşanırken geçiş yönetimi sessizliğini koruyor

Libya’nın başkenti Trablus sokaklarında Cuma günü kısa süreli çatışmalar yaşandı (AFP)
Libya’nın başkenti Trablus sokaklarında Cuma günü kısa süreli çatışmalar yaşandı (AFP)

Libya'daki geçiş yönetimi, Cuma akşamı başkent Trablus'ta yönetime yakın silahlı milisler arasında çıkan kısa süreli çatışmalar konusunda sessizliğini koruyor. Öte yandan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus el-Menfi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ateşkes sürecini izlemek amacıyla Libya’ya uluslararası gözlemci gönderme kararını onaylamasını memnuniyetle karşıladı.
Başkentin çeşitli bölgelerinde saatler süren askeri yığınaklardan sonra, Abdulhamid Dibeybe başbakanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti’ne (UBH) bağlı milisler arasında, aranan unsurların adalete teslim edilip edilmemesi konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle kısa süreli çatışmalar yaşadı.
Dün yerel basına konuşan kaynaklar, Caydırıcı Güç unsurlarının Yargı Güvenliği Birimi unsurlarını tutuklayan silahlı bir grubu avlamaya başladığını söylediler.
Yerel basında yer alan haberlere göre Abdulgani el-Kikli liderliğindeki Güvenlik ve İstikrarı Destekleme Birimi’ne bağlı bir grup ile başkent Trablus'un merkezinde yer alan Ras Hassan semtindeki Ceziratu’l-Medar mahallesi yakınlarında Yargı Güvenliği Birimi’ne bağlı başka bir grup arasında silahlı çatışmaların çıktı.
Bu gelişmeler, İçişleri Bakanlığı'nın vatandaşların güvenliğini sağlamak ve her türlü güvenlik ihlalini önlemek için suçluları ve kanun kaçakları bulmak, caydırmak ve diğer güvenlik kurumlarını desteklemek amacıyla ana ve tali yollarda güvenlik noktaları kurarak başkent Trablus'ta güvenlik devriyelerinin gezmeye başlayacağını duyurmasıyla aynı zamana denk geldi.
Öte yandan Fransa’nın Trablus büyükelçiliğindan yapılan açıklamaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Libya Başbakanı Dibeybe ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Açıklamada, görüşme sırasında devlet kurumlarının birleştirilmesi, yabancı güçlerin ülkeden ayrılması ve vatandaşlara devlet hizmetlerinin sunulmasının yanı sıra 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlerin yapılması ihtiyacı gibi ortaak ilgi alanlarındaki bir dizi konunun ele alındığı belirtildi.
Bir diğer gelişmede Başkanlık Konseyi, BMGK’nın genel seçimlere kadar ülkeyi yönetmekle görevli yetkililer olarak Menfi başkanlığındaki Başkanlık Konseyi’ni ve Dibeybe başbakanlığındaki UBH’yi desteklemek üzere oybirliğiyle kabul ettiği kararı memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Libya Devlet Yüksek Konseyi’nden dün yapılan kısa bir açıklamada da, uluslararası toplumun siyasi süreci destekleme taahhüdünü teyit eden BMGK kararından duyulan memnuniyet dile getirildi. Kararın başta seçimlerin planlanan tarihte yapılmasıyla ilgili olmak üzere çeşitli konulara değinen içeriğine dikkati çeken Devlet Yüksek Konseyi açıklamasında, “Temsilciler Meclisi'ndeki (TM) ortaklarımızı, seçimlerin zamanında yapılması amacıyla gerekli yasal prosedürlerin tamamlanması için birlikte çalışmaya çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.
BMGK kararı, başkanlık ve milletvekili seçimlerini kolaylaştırmak için TM dahil olmak üzere ilgili makam ve kurumları Libya Siyasi Diyalog Forumu’nda (LSDF) ortaya koyulan yol haritasında öngörülen önlemleri almaya çağırıyor. Ayrıca, BMGK’ya Seçim Komisyonu'nun seçime zamanında hazırlanabilmesi için yeterli zaman tanımak için seçimlerin anayasal temelini belirleme ve gerektiğinde yasayı önümüzdeki Temmuz ayı başlarında yürürlüğe koyma çağrısında bulunuyor.



Birleşmiş Milletler: Batı Şeria'da geçen ay yerleşimci saldırıları nedeniyle en yüksek yerinden edilme oranı görüldü

İsrailli yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Hebron'da 31 Ocak 2026'da haftalık devriye sırasında nöbetteki İsrail askerlerini izliyor (Reuters)
İsrailli yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Hebron'da 31 Ocak 2026'da haftalık devriye sırasında nöbetteki İsrail askerlerini izliyor (Reuters)
TT

Birleşmiş Milletler: Batı Şeria'da geçen ay yerleşimci saldırıları nedeniyle en yüksek yerinden edilme oranı görüldü

İsrailli yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Hebron'da 31 Ocak 2026'da haftalık devriye sırasında nöbetteki İsrail askerlerini izliyor (Reuters)
İsrailli yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Hebron'da 31 Ocak 2026'da haftalık devriye sırasında nöbetteki İsrail askerlerini izliyor (Reuters)

Birleşmiş Milletler dün yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrailli yerleşimcilerin saldırıları ve tacizleri nedeniyle ocak ayında yaklaşık 700 Filistinlinin yerinden edildiğini bildirdi. Bu rakam, Gazze’deki savaşın iki yıldan fazla süre önce başlamasından bu yana kaydedilen en yüksek aylık seviye oldu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) çeşitli BM kuruluşları tarafından toplanan verilere dayandırdığı rakamlara göre, geçen ay en az 694 Filistinli evlerinden zorla çıkarıldı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, ocak ayının sonlarına doğru yerleşimci şiddetinin Batı Şeria’daki zorla yerinden edilmelerde başlıca etken haline geldiğini belirtti.

Ocak ayında yerinden edilme vakalarında özellikle belirgin bir artış yaşandı. Bunun başlıca nedeni, Ürdün Vadisi’nde bulunan Ras Ayn el-Auca topluluğunun tamamen boşaltılması oldu. Aylar süren tacizlerin ardından 130 aile evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Bedevi topluluğu sakinlerinden Ferhan el-Cehalin yaptığı açıklamada, “Bugün yaşananlar, son iki yıldır gece gündüz süren yerleşimci saldırıları nedeniyle topluluğun tamamen çöküşüdür” ifadelerini kullandı.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Barış Şimdi (Peace Now) tarafından 2025 yılında yayımlanan bir rapora göre, İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da yerleşimciler, Filistinli toplulukların kullandığı tarım arazilerinde fiilî hâkimiyet kurmak amacıyla hayvancılığı bir araç olarak kullanıyor ve Filistinlilerin bu alanlara erişimini kademeli olarak engelliyor.

Raporda, Filistinlileri bölgeden ayrılmaya zorlamak için yerleşimcilerin taciz, yıldırma ve şiddete başvurduğu; bunun ise “İsrail hükümeti ve ordusunun desteğiyle” gerçekleştiği belirtildi.

İsrail güçleri, 2 Şubat 2026'da Batı Şeria'daki Nablus'un kuzeybatısında bulunan Filistin köyü Burka'da askeri bir operasyon sırasında, (EPA)İsrail güçleri, 2 Şubat 2026'da Batı Şeria'daki Nablus'un kuzeybatısında bulunan Filistin köyü Burka'da askeri bir operasyon sırasında, (EPA)

Batı Şeria’yı koruma amacıyla faaliyet yürüten ve yerinden edilme riski altındaki Filistinli topluluklara destek veren sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Batı Şeria Koruma Koalisyonu'nun Direktörü Allegra Pacheco AFP’ye yaptığı açıklamada, “Filistin denildiğinde tüm gözler Gazze’ye çevriliyor; oysa Batı Şeria’da süregelen bir etnik temizlik yaşanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Batı Şeria’daki Filistinliler, İsrail ordusunun ruhsatsız inşa edildiğini öne sürdüğü ev ve yapıları yıkması nedeniyle de yerinden ediliyor.

OCHA verilerine göre ocak ayında 182 Filistinli, evlerinin yıkılması nedeniyle göç etmek zorunda kaldı.

İsrail’in ilhak ettiği Doğu Kudüs hariç tutulduğunda, Batı Şeria’da uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen yerleşimler ve karakollarda yarım milyondan fazla İsrailli yaşarken, bölgede yaklaşık üç milyon Filistinli bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, yalnızca ekim ayında Filistinlilere yönelik yerleşimci saldırılarında rekor düzeyde 260 vaka kaydetti.

İşgal altındaki Batı Şeria’da şiddet, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’in güneyine düzenlediği saldırının ardından Gazze’de başlayan savaşla birlikte belirgin biçimde arttı.

Bu tarihten beri, Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, aralarında silahlı kişilerinin de bulunduğu en az bin 35 Filistinli, İsrail ordusu ya da yerleşimciler tarafından öldürüldü.

Aynı dönemde, İsrail’in resmî verilerine göre aralarında askerlerin de bulunduğu en az 45 İsrailli, Filistinlilerin düzenlediği saldırılarda ya da İsrail askerî operasyonları sırasında hayatını kaybetti.


İngiltere'nin Sudan savaşındaki her iki tarafa da uyguladığı yaptırımlar

İngiliz Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, 3 Şubat'ta Çad'ın Adré kasabasında yerinden edilmiş Sudanlı kadınlarla görüştü (DPA)
İngiliz Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, 3 Şubat'ta Çad'ın Adré kasabasında yerinden edilmiş Sudanlı kadınlarla görüştü (DPA)
TT

İngiltere'nin Sudan savaşındaki her iki tarafa da uyguladığı yaptırımlar

İngiliz Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, 3 Şubat'ta Çad'ın Adré kasabasında yerinden edilmiş Sudanlı kadınlarla görüştü (DPA)
İngiliz Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, 3 Şubat'ta Çad'ın Adré kasabasında yerinden edilmiş Sudanlı kadınlarla görüştü (DPA)

İngiltere dün Sudan ordusunun ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin üst düzey liderlerinin yanı sıra aralarında bir kadının da bulunduğu Kolombiyalı üç kişiyi hedef alan yaptırımlar uyguladı.

Yeni listede, hükümet yanlısı Sudan Kalkanı Kuvvetleri komutanı Ebu Akile Kikil; Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) saha komutanı Hüseyin Berşam; ve mali danışman Mustafa İbrahim Muhammed, ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle yer aldı.

Yaptırımlar ayrıca, "Kolombiya ordusunun eski mensuplarını HDK’de eğitim ve savaşma" faaliyetlerine karışmaları nedeniyle üç Kolombiyalıyı da hedef aldı.

Bu arada, Şarku’l Avsat’ın Bloomberg'ten aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Sudan'daki savaşı sona erdirmek için yoğun çaba sarf ettiğini ve bu hedefe ulaşmaya çok yakın olduğunu söyledi.

Trump'ın Arap ve Afrika işlerinden sorumlu kıdemli danışmanı Massad Boulos da Sudan için kapsamlı barış planının ilgili tarafların onayının alınmasının ardından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacağını açıkladı.


Kaddafi’nin oğlunun cenaze töreni bugün Beni Velid’de yapılacak

Libya’nın doğusundaki Beyda kentinde Seyfülislam Kaddafi için taziye düzenledi (Cemahiriye Kanalı)
Libya’nın doğusundaki Beyda kentinde Seyfülislam Kaddafi için taziye düzenledi (Cemahiriye Kanalı)
TT

Kaddafi’nin oğlunun cenaze töreni bugün Beni Velid’de yapılacak

Libya’nın doğusundaki Beyda kentinde Seyfülislam Kaddafi için taziye düzenledi (Cemahiriye Kanalı)
Libya’nın doğusundaki Beyda kentinde Seyfülislam Kaddafi için taziye düzenledi (Cemahiriye Kanalı)

Yoğun bir hüzün ve öfke atmosferi içinde, Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin naaşı, dün ülkenin kuzeybatısındaki Beni Velid kentinde bulunan devlet hastanesine nakledildi. Bugün toprağa verilmesi planlanan cenazeye, ülkenin dört bir yanından farklı kesimlerin katılması bekleniyor. Beni Velid Belediye Meclisi, cenaze törenine katılacak kalabalıkları karşılamak için hazırlıklarını tamamladı.

Eski “Cemahiriyye rejimi” destekçileri, Seyfülislam Kaddafi’nin salı akşamı Zintan kentindeki ikametgâhında kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından öldürülmesinin kendilerini yıldırmayacağını ya da güçlerini kırmayacağını belirterek, intikam tehdidinde bulundu. Destekçiler, “Bu kanı yerde bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Kaddafi’nin oğlu Saadi Kaddafi ise kardeşi Seyfülislam’ın Beni Velid’de, “kardeşi Hamis’in mezarının yanına” defnedileceğini açıkladı. Saadi Kaddafi, herkesi cenaze namazına katılmaya ve kamu düzenine riayet etmeye çağırdı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti İçişleri Bakanı İmad et-Trablusi de yayımladığı mesajla Seyfülislam Kaddafi’nin vefatını duyurdu. Trablusi, suikastın arka planını aydınlatmak ve failleri yakalamak amacıyla soruşturmaların sürdüğünü belirtti.