Kamışlı’da insani ateşkes: Kalıcı ateşkes için çağrılar yapılıyor

Haseke Valisi Halil SDG’nin Kamışlı Havalimanı’nı ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

Siviller çatışma hatlarından geçiyorlar (Şarku’l Avsat)
Siviller çatışma hatlarından geçiyorlar (Şarku’l Avsat)
TT

Kamışlı’da insani ateşkes: Kalıcı ateşkes için çağrılar yapılıyor

Siviller çatışma hatlarından geçiyorlar (Şarku’l Avsat)
Siviller çatışma hatlarından geçiyorlar (Şarku’l Avsat)

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kentinin Valisi Tümgeneral Gassan Halil, İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) ile ateşkes yapılmasını hedefleyen müzakerelerin Rus ordusunun gözetiminde devam ettiğini ancak müzakerelerin çok ağır şartlarla karşılaştığını belirterek, Asayiş’in Tay Mahallesi’nde kontrolü ele geçirdiği iddiasını yalanladı. Siyasi parti ve grupların 5 gündür devam eden silahlı çatışmaların ‘derhal’ durmasını talep etmesinin ardından Rusya’nın arabuluculuğunda ve rejim destekli Suriye ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) gözetiminde Kamışlı’da insani ateşkesin ilan edildi.
Rus Sputnik haber ajansının önceki gün yayınladığı habere göre, ajansa konuşan Halil, “Rus müttefiklerimiz Kamışlı kentinde ateşkesin yapılması için arabuluculuk rolü oynadı. Milislerle (SDG) Rus dostlarımız üzerinden konuşuyoruz. Son iki günde iki veya daha fazla toplantı yapıldı. Milislerin şartları çok ağırdı. Bu şartlardan birinde Tay Mahallesi’nin ve ateşkesi yapanların kendilerine teslim edilmesi isteniyor. Bunun dışında başka haksız şartlar da bulunuyor. Bu nedenle bu milisler bu anlaşmayı bozdu” ifadelerini kullandı.
Halil, Asayiş’in El-Vahde Caddesi’ndeki kavşakta ve Tay sokağında kontrolü ele geçirdiği ve rejim güçlerinin yolunu kestiği iddialarının doğru olup olmadığı sorusuna, “Hayır, asla! Rusya’nın bu konuda arabuluculuğu bulunuyordu. Rus komutanlığının konutunda (rejime bağlı) Ulusal Savunma temsilcileri ve ilgili milisler (SDG) arasında toplantı düzenlendi ve ateşkes yaptılar. Ulusal Savunma Halku Mahalle merkezini kontrol ediyor. Tay Mahallesi’nde çatışmalar oluyor. Ancak bu milisler sadece mahallenin dış taraflarına girebildi. Şu an çatışmalar bu bölgelerde yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Asayiş’in sosyal medya hesaplarından dün paylaşılan fotoğraflarda, Asayiş güçlerinin Tay Mahallesi’nin içinde gezdikleri ve bayraklarını çevredeki binalar ile okullara astıkları görülüyor. Nitekim Asayiş perşembe akşamı sahada ilerleme kaydederek mahallenin ana kavşağına yaklaştı ve Tay’ın komşu mahallesi Halku’dan başlayarak sivillerin kullandığı Kamışlı Havalimanı’na kadar uzanan bölgede kontrolü ele geçirdi.
Haseke Valisi Halil, Tay Mahallesi’nin Kamışlı Havalimanı’na yakın olması itibariyle önemli bir konuma sahip olduğuna dikkat çekerek, “Onlar (Asayiş) herhangi bir yolla Havalimanı’na ulaşıp orayı gözetlemek istiyor ya da el koymaya çalışıyorlar. Ancak bunu yapamayacaklar. Tay Mahallesi’nin evlatları ve mahallenin korunması için orada bulunan Ulusal Savunma unsurları bu milislere karşı herhangi bir yerde herhangi bir saldırı düzenlemek için mahalleden çıkmadı. Bilakis asıl bu milisler onlara saldırdı ve taciz ettiler” dedi.
Kamışlı’daki Rus Üssü’nde rejim güçleri ile SDG temsilcileri arasında yapılan toplantıların ardından iki taraf cuma günü Rus ordusunun gözetiminde, Ulusal Savunma milislerinin kent kırsalına geri çekilmesi ve hükümet güçlerinin Tay ve Halku mahallelerine konuşlanması şartıyla, insani ateşkes yaptı.
Tay Aşireti Şeyhi Abdurrezzak et-Tai, basına verdiği demeçte, arabulucularla yaptığı görüşmelerde “tek çözümün Tay ve Halku mahallelerine saldıran SDG’nin tamamen çekilmesi ve mahallelerin sakinleri ile güvenliğinden sorumlu kişilerin geri dönmesiyle mümkün olabileceğini” dile getirdiğini söyledi. Tai, arabuluculuk yapan Rus tarafından “Tay Mahallesi’nin girişinde El-Vahde kavşağının yanında tarafsız olması amacıyla Rus askeri polislerinin denetimi altında bir kontrol noktası kurulmasını” talep ettiğini aktardı.
Kürt Demokratik İlerlemeci Partisi, Halkın İradesi Partisi ve Kürt Demokrasi Birlik Partisi, yaptıkları ortak açıklamada, “terör güçlerine, dini veya milliyetçi radikalistlere yolu kapatmak için diyalog dilini hakim kılma ve tek ülkenin evlatları arasında diyalog yollarını esas alma” çağrısında bulundu.
Açıklamada, son 4 günde Kamışlı’da meydana gelen olayların “Kürt, Arap Süryaniler ve Asuri-Keldaniler ile genel olarak bölge halkı arasında genel bir hoşnutsuzluğa neden olduğu” belirtilerek, bu olaylarla “fitne ateşinin yakılması ve bölge bileşenlerinin mensupları arasındaki sivil barışa ve güvenliğe zarar verilmesinin amaçlandığı” vurgulandı.
Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Kamışlı sahasındaki çatışmalara “derhal son verme” çağrısında bulundu. ENKS, açıklamasında, sivillerin can ve mallarının korunması ve hikmet ile mantığın silah diline hakim kılınması gerektiğini kaydetti.
Suriye Gelecek Partisi Başkanı İbrahim el-Kaftan, Kamışlı’da Şam hükümeti tarafından savaş çıkarılmasının “Şam hükümetinin kendi bölgelerinde yaşadığı ekonomik krizi ihraç etme ve destekçilerini yaşanan ekonomik krizin sebebinin Özerk Yönetim olduğu konusunda ikna etme çabası” olduğunu dile getirdi.



Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani arasındaki üst düzey görüşmeler, başta Suriye'nin istikrara kavuşturulması olmak üzere her iki ülkeyi de ilgilendiren ulusal güvenlik konularında Ankara ve Bağdat'ın tutum ve görüşlerinin yakınlaştığını yansıttı.

Dün Ankara'da Sudani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Türkiye ve Irak'ın güvenlik konuları ve tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliği konusundaki tutumlarının örtüştüğünü söyledi. Erdoğan, Irak Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde ulusal güvenlik konularını ve PKK, DEAŞ ya da FETÖ olsun tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliğini ele aldıklarını ifade etti.

Erdoğan, Irak Başbakanı'nın ‘bilgeliği’ olarak nitelendirdiği Irak'ın bölgede istikrarın sağlanmasında oynadığı rolü memnuniyetle karşıladı.

İlişkilerde büyük ivme

Türkiye'nin Irak ile iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geçen yıl nisan ayında Bağdat'a yaptığı ziyaretin ardından büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Erdoğan, Sudani ile terörle mücadele, güvenlik iş birliği, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldıklarını kaydetti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ankara'daki ortak basın toplantısı sırasında (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 18 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, Irak ile elektrik sektöründeki iş birliğini genişletmeyi ve Irak'tan Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer ülkelere petrol ve doğalgaz taşımayı umduğunu ifade etti.

Kalkınma Yolu Projesi’ne ve bu projenin uygulanmasının nasıl hızlandırılacağına ve katılımcı ülkeler arasındaki ortak iş birliğine odaklanıldığını sözlerine ekleyen Erdoğan, tüm ülkeleri projenin altyapısına katılmaya çağırdı.

Erdoğan, “İster Bağdat'ta ister Ankara'da olsun imzalanan tüm anlaşmaları yürürlüğe koyma ve sağlık, eğitim ve diğer çeşitli alanlarda birlikte çalışma ve ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kaldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Suriye meselesi ve Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanması ihtiyacı olmak üzere bölgedeki birçok konuda Irak ile görüşlerinin örtüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Suriye'nin yeniden inşası ve istikrarına katkıda bulunma ihtiyacı konusunda Irak ile mutabık kaldıklarını belirtti.

Erdoğan ayrıca, ‘İsrail'in ihlalleri ve Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü acımasız savaş, ateşkes ihtiyacı ve Filistin halkı için bölgeye insani yardım girişinin sağlanması, iki devletli çözüm temelinde barışa ulaşmak için çalışmak ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarını durdurmak’ konularında iki ülke arasındaki görüşlerin örtüştüğünü vurguladı.

Terörizmle mücadele

Irak-Türkiye ilişkilerinin ‘iki halk arasında sağlam temellere dayandığını ve binlerce yıldır devam ettiğini’ belirten Sudani, ‘komşuluk bağları, çıkarlar, tarih, sosyal ve dini ilişkilerin koşullar, politikalar ve hükümetler değişse de devam ettiğini’ kaydetti.

Erdoğan ile ‘ilişkilerin güvenlik boyutu ve iki ülkenin terörizm nedeniyle karşı karşıya kaldığı zorluklarla ilgili temel ayaklarını’ ele aldıklarını söyleyen Sudani, ülkesinin ‘sağlam ve net’ tutumunu yineleyerek, ‘iki ülkenin ulusal güvenliğinin tek bir bütün olduğunu’ ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ortak basın toplantısının sonunda el sıkıştı. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

PKK konusunda ise Sudani, Bağdat'ın bu örgütü ‘yasaklı grup’ olarak sınıflandırdığını ve ‘hiçbir tarafın Irak topraklarını komşu ülkelere karşı saldırganlık için bir sıçrama tahtası olarak kullanmasına izin vermediğini’ vurguladı.

Sudani, Suriye konusunda, ülkesinin Irak ve Türkiye'ye komşu olan Suriye’de güvenlik, istikrar, yeniden yapılanma ve kalkınmanın sağlanması konusundaki istekliliğini vurgulayarak, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'ya ülkedeki tüm mezhep ve azınlıkların eşit haklara sahip olması için çalışılması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Irak Başbakanı Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine izin verilmesinin önemini vurguladı ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarına son vermesi gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir olduğunu ifade etti.

Sudani, görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasını içeren Türkiye ziyaretinin, Erdoğan'ın geçen yıl nisan ayında Irak'a yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Mutabakat zabıtları

Türkiye ile Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısı, dün Ankara'ya gelen ve Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmî törenle karşılanan Sudani ve Erdoğan'ın başkanlığında başkent Ankara'da gerçekleştirildi.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında düzenlenen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısından (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Toplantının sonunda Erdoğan ve Sudani, savunma sanayi ve uzman değişimi alanlarında iş birliği, Irak vatandaşlarının Türkiye'den gönüllü geri dönüşleri için standart operasyon prosedürleri, yasal alanlarda iş birliği ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, güvenlik eğitimi, acil durum ve afet yönetimi, ölçüm ve kalibrasyon faaliyetleri ve Bağdat ve Basra'da Türk üniversitelerinin şubelerinin açılmasına ilişkin iş birliği protokolü gibi bir dizi mutabakat zaptının imzalanmasına tanıklık etti.

Ticaret borsası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ülkesinin özel sektörünün Irak'taki yeniden yapılanma ve kalkınma çabalarına aktif olarak katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ile Ankara'da düzenlenen Türkiye-Irak yuvarlak masa toplantısına katılan Bolat, Irak'ın Türkiye'nin İslam dünyasındaki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024 yılında yaklaşık 18 milyar dolara ulaştığını ve Erdoğan ile Sudani'nin bu hacmi 30 milyar dolara çıkarma konusunda ortak bir hedef belirlediğini ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Iraklı mevkidaşı Etir el-Greyri, dün Ankara'da bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. (Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın X hesabı)

Yatırımcılar için daha cazip bir yasal ortam yaratacak olan karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi anlaşmaların uygulanmasının önemine işaret eden Bolat, Türk müteahhitleri için üçüncü büyük küresel pazar olan Irak'ta Türk şirketlerinin bugüne kadar 35,3 milyar dolar değerinde proje gerçekleştirdiğini açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ise ülkesinin vize sorunlarını çözerek ve para transfer mekanizmalarını geliştirmek için çalışarak Türk iş adamlarının girişini kolaylaştırma kararlılığını yineledi.

El-Greyri ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi’nin her iki ülkeden ihracatçılar ve yatırımcılar için umut verici bir yatırım fırsatı sunduğunu kaydetti.