Ayşe Kaddafi'nin AB’nin yaptırımlar listesinden çıkarılması memnuniyetle karşılandı

Ayşe Kaddafi (AFP)
Ayşe Kaddafi (AFP)
TT

Ayşe Kaddafi'nin AB’nin yaptırımlar listesinden çıkarılması memnuniyetle karşılandı

Ayşe Kaddafi (AFP)
Ayşe Kaddafi (AFP)

Libya'da eski rejimin destekçileri, Avrupa Adalet Divanı’nın, Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi’nin kızı Ayşe'nin adını ‘artık bölgede uluslararası barış ve güvenliğe karşı bir tehdit oluşturmadığı gerekçesiyle’ 2011 yılında yaptırım uygulanan isimler listesinden çıkarma kararını memnuniyetle karşıladılar. Ancak, bu adımın atılması için 10 yıl geç kalındığını belirterek, kararı ‘Batı’nın adaletine yönelik bir kınama’ olarak değerlendirdiler.
Libya Halk Kurtuluş Cephesi liderlerinden Saad es-Senusi el-Berasi, Cuma günü Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Avrupa Adalet Divanı kararının normal sonuç olduğunu, çünkü Kaddafi ailesinin suç işlemediğini söyledi. Berasi, Dr. Ayşe Kaddafi’nin adının yaptırım uygulananlar listesinden çıkarılmasının, ‘geç de olsa’ kendisine yapılan haksızlığı sona erdirdiğini belirtti.
Açıklamasında sözü Kaddafi’nin oğlu Seyfulislam Kaddafi’ye getiren Berasi, “Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) uzlaşmazlığıyla mücadelenin yanı sıra birleştirici bir isim olduğu için önümüzdeki dönemde siyasi sürece ve ulusal uzlaşıya liderlik etmesi için Dr. Seyfulislam Kaddafi’yi desteklemeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.
Merkezi Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı, Cuma günü aldığı kararda davacının yıllardır Libya'da ikamet etmediğinin ve dosyasında Libya siyasi hayatına herhangi bir katılım göstermediğinin tespit edildiğini belirtti. Şubat 2011'den bu yana Avrupa Birliği (AB) tarafından hazırlanan kara listede yer alan Ayşe Kaddafi’ye uygulanan yaptırımlar arasında AB ülkelerine giriş veya geçişin yasaklanması, Libya halkına gelir sağlanan ve onların çıkarları için kullanılan mal varlıklarının dondurulması yer alıyordu.
Libya Ulusal Halk Hareketi Komitesi Sekreteri Dr. Mustafa ez-Zaidi konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Avrupa Adalet Divanı’nın Batılı sömürge güçleri tarafından Dr. Ayşe Kaddafi'ye dayatılan haksız yaptırımları kaldırma kararı, Batı'nın adaletinin ve yargı kurumlarının bütünlüğünün bir kanıtı değil, daha ziyade, kararın hiçbir yasal dayanağı veya ahlaki denetimi olmadığı sonucuna varmak için on yıla ihtiyaç duymalarına yönelik bir kınamadır.”
Zaidi yaptığı basın açıklamasında, “Kaddafi ailesinin üyelerini ve eski rejimin liderlerini uluslararası yaptırımlar listelerine koymak, uluslararası toplumun iradesinin kibirli sömürge ülkelerinin iradesinden başka bir şey olmadığı anlamına geliyor. Bu, eski rejimin önde gelen isimlerini ve Kaddafi ailesinin bazı üyelerini, üçüncü dünya ülkeleri liderlerinin yargılanmasında uzmanlaşmış UCM’nin iddiaları altında ezmekten başka bir şey değildir” dedi.
UCM, Seyfulislam Kaddafi’nin Libya’da 17 Şubat 2011 tarihinde halk ayaklanmasının patlak vermesi sırasında ‘insanlık suçu’ işlemek suçlamasıyla yargılanması konusunda ısrar ediyor.



Scholz'dan Netanyahu'ya: Gazze'de ateşkes zamanı geldi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz (DPA)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz (DPA)
TT

Scholz'dan Netanyahu'ya: Gazze'de ateşkes zamanı geldi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz (DPA)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz (DPA)

Almanya Hükümet Sözcüsü bugün (pazar) yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'de ateşkes anlaşmasının sonuçlandırılmasının zamanının geldiğini söylediğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Hükümet Sözcüsü, Scholz’un Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde ‘Ortadoğu'daki yıkıcı misilleme şiddeti döngüsünü kırmanın önemini vurguladığını’ da bildirdi.

Hükümet Sözcüsü Scholz'un Gazze Şeridi'nde gerçekleşecek ateşkesin Ortadoğu'da gerilimin azaltılması yönünde ‘belirleyici bir adım’ olacağını söylediğini ifade ederek, “Hamas'a karşı mücadelede askeri hedeflerin birçoğuna ulaşılmış olsa da Gazze'deki sivil kayıplar ve insani acılar çok büyük” dediğini aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed es-Sani tarafından perşembe akşamı yapılan ortak açıklamada, ateşkes anlaşması çağrısında bulunuldu.

Arabulucu liderler, ‘Başkan Biden'ın mayıs ayı sonundaki önerisi temelinde şu anda masada olan bir anlaşmanın çerçevesine ulaşmak için birkaç aydır çaba sarf ettiklerini’ belirterek ‘geriye sadece uygulamaya ilişkin ayrıntıların kaldığını’ kaydettiler.

Arabulucu sıfatıyla ‘gerekirse boşlukların üstesinden gelmek ve kalan uygulama sorunlarını tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde çözmek üzere nihai bir teklif sunmaya hazır olduklarını’ ifade eden liderler, ‘daha fazla zaman kaybedilmemesi ya da herhangi bir tarafın (Hamas ve İsrail) yeni bir erteleme için bahane üretmemesi’ çağrısında bulundu.

Liderler, Hamas ve İsrail'e ‘çarşamba ya da perşembe günü Doha ya da Kahire'de kalan tüm boşlukları kapatmak ve yeni bir erteleme olmaksızın anlaşmayı uygulamaya başlamak üzere acil görüşmelere yeniden başlamaları’ çağrısında bulundu.