WHO’dan Hindistan mutasyonuna ilişkin bir yargıya varılması konusunda acele edilmemesi uyarısı

WHO’dan Hindistan mutasyonuna ilişkin bir yargıya varılması konusunda acele edilmemesi uyarısı
TT

WHO’dan Hindistan mutasyonuna ilişkin bir yargıya varılması konusunda acele edilmemesi uyarısı

WHO’dan Hindistan mutasyonuna ilişkin bir yargıya varılması konusunda acele edilmemesi uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kovid-19 virüsünün Hindistan’da görülen yeni varyantına ilişkin bir sonuca varma konusunda acele edilmemesi uyarısında bulunarak, bu türü henüz endişe edici türler olarak sınıflandırmadığını açıkladı.
WHO’dan bir sözcü yaptığı açıklamada, son aylarda Hindistan'daki hızlı vaka artışından yeni türün ne kadar sorumlu olduğunun şu aşamada belirsiz olduğunu söyledi. Buna katkıda bulunabilecek birçok faktör olduğunu belirten sözcü, örneğin Hindistan’da birçok kişinin katıldığı festivaller ve diğer etkinliklerin vakalarda hızlı bir artışa yol açmış olabileceğine dikkati çekti.
Diğer taraftan İngiliz varyantının da Hindistan’daki epidemiyolojik durumda önemli bir faktör olabileceği düşünülüyor. Hindistan'da son 24 saatte 350 bin vaka kaydedildi. Bu sayı aynı dönemde diğer ülkelerde kaydedilenden çok daha yüksek. 3,1 milyar nüfusa sahip Hindistan, toplam 17 milyondan fazla vaka kaydetti.
WHO, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da ortaya çıkan yeni türleri "endişe verici türler" olarak sınıflandırmıştı. WHO’ya göre virüs kolayca yayılarak kritik vakalara neden olursa ve bağışıklık sistemi engelini aşıp bilinen tedavi yöntemlerinin etkinliğini azaltırsa endişe edici tür olarak kabul ediliyor. Kovid-19’un son mutasyonlu türü 1 Aralık 2020'de Hindistan'da tespit edildi.
WHO Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, salgının patlak vermesinin daha önce görülmemiş derecede tehlikeli seviyelere ulaşmasının ardından Hindistan'daki durumun ‘trajediden daha fazlası’ olduğunu ifade etti. Ghebreyesus, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "WHO, özellikle binlerce oksijen tüpü, mobil sahra hastanesi ve laboratuvar ekipmanı olmak üzere gerekli malzeme ve ekipmanı sağlayarak elinden gelen her şeyi yapıyor” dedi. Hindistan’daki mutasyon, son birkaç gün içinde ülkeyi kaosa sürükledi. Bunun bir sonucu olarak birçok ülke Hindistan'a acil yardım gönderdi. Hindistan Pazar günü günlük 350 bin vaka kaydetti. Başkent Yeni Delhi'de görgü tanıkları, Kovid-19 hastası olan yakınları için oksijen ve yatak sağlanması için yalvaran ailelerle dolu hastane koridorlarını anlattı. Tanıklar, bazı hastaların hastane kapılarının önünde öldüğünü aktardı.
WHO Direktörü açıklamasında, “WHO, saha yardımı sağlamak ve izleme faaliyetlerini, teknik tavsiyeleri ve aşılama çabalarını desteklemek için 2 bin 600'den fazla sağlık çalışanını görevlendirdi. Aşılamanın önemi hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı” ifadesini kullandı. AFP’ye bir e-posta gönderen WHO ayrıca, vakalarda artışa tanık olunan alanlarda durumu hızlı bir şekilde analiz edeceğini, tavsiyelerde bulunacağını ve bu önlemlerin uygulanmasına destek olacağını duyurdu. Hindistan sağlık sistemi, "çift mutasyona" sahip Hindistan varyantının neden olduğu yeni bir vaka dalgasıyla karşı karşıya. WHO, geniş çaplı yayılması ve ortadan kaldırılması konusundaki endişeler nedeniyle bu türün önemli bir mutasyon olduğunu, ancak bunun endişe verici bir tür olup olmadığını belirlemek için gerekli ek verilere ihtiyaç olduğunu ifade etti.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ise, iç ve dış baskılara maruz kalmasının ardından aşı yapmak için gerekli malzemeleri sağlamak da dahil olmak üzere salgını kontrol altına almasına yardımcı olmak için Hindistan'a acil yardım sağlama sözü verdi. Medyada Hindistan'da yaşanan felaketin boyutuna ilişkin görüntüler yayınlanırken, Hindistan vaka sayısında rekor kırmaya devam ederek son 24 saatte yaklaşık 350 bin vaka ve yaklaşık 2 bin 800 ölüm kaydetti.
Uzmanlar, 1,3 milyardan fazla nüfusa sahip bir ülkede sayıların çok daha yüksek olabileceği konusunda uyarıyor. Analistler, yetkililerin son aylarda koşulların normale döndüğünü düşünmesi, ülkeyi yeniden açması ve kısıtlamaları tamamen kaldırması nedeniyle yeni türün yayılmasındaki mevcut artıştan hükümeti sorumlu tuttu. Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD’nin aşı malzemeleri, ilaçlar, test kitleri, havalandırma cihazları ve kişisel koruyucu ekipman sağlayacağını bildirdi. Biden Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Hindistan'ın ülkemize hastanelerimizin pandeminin başlarında zorlandığı zaman yardım göndermesi gibi ABD’de Hindistan'a ihtiyaç duyduğu anda yardım etmeye kararlı" dedi.
Son günlerde ABD ve yurtdışında daha fazla yardım çağrıları arttı. Hindistan'ın en büyük aşı üreticisinin başkanı bu ay ABD’den aşı hammaddelerinin ihracatı üzerindeki yasağı kaldırmasını istedi. ABD'de bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci de ülkesinin daha fazla destek sağlaması gerektiğini belirtti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Emily Horne açıklamasında, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Pazar günü Hintli mevkidaşı Ajit Doval ile görüştüğünü bildirdi. ABD Uluslararası Kalkınma Fonu'nun, aşı üretmesi için Hintli şirket Biological E'yi destekleme kapasitesini genişlettiğini ve 2022'nin sonuna kadar bir milyardan fazla aşı dozu üretmesini sağladığını belirtti. Ayrıca ABD’li idari birimin Hintli yetkililerle çalışmak üzere sağlık uzmanları gönderdiğini ifade etti.



Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
TT

Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, federal kurumların UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili hükümet dosyalarını "tanımlamaya ve yayınlamaya" başlaması emrini vereceğini söyledi; bu, Amerikalıların on yıllardır talep ettiği bir adımdı.

Trump, Truth Social platformunda şunları yazdı: "Bu konunun yarattığı büyük ilgi göz önüne alındığında, Savunma Bakanı'ndan ve diğer ilgili bakanlık ve kurumlardan, uzaylı yaşamı, tanımlanamayan hava olayları ve uçan dairelerle ilgili hükümet dosyalarını belirleme ve yayınlama sürecini başlatmalarını isteyeceğim."

ABD Başkanı dün yaptığı açıklamada, selefi Barack Obama'nın bir podcast'te uzaylı varlıkların olduğundan rastgele bahsetmesiyle "gizli bilgileri" ifşa ettiğini iddia etmişti. Trump, Gürcistan gezisi sırasında Air Force One uçağında gazetecilere, "Konuşmayı sınırların dışına taşıdı... Bunu yapmamalıydı. Korkunç bir hata yaptı" dedi.

Cumartesi günü yayınlanan Brian Tyler Cohen ile yaptığı bir röportajda Obama'ya uzaylıların gerçek olup olmadığı soruldu. Obama şu yanıtı verdi: "Onlar gerçek ama ben onları görmedim ve 51. bölgede tutulmuyorlar. Büyük bir komplo olmadığı ve bunu Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'ndan gizlemedikleri sürece yeraltında bir tesis yok."

51.bölge, Nevada'da bulunan gizli bir Hava Kuvvetleri tesisidir ve bazıları burada uzaylı varlıkların kalıntıları ve düşmüş bir uzay gemisinin bulunduğunu tahmin etmektedir. Şerku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2013 yılında yayınlanan CIA arşivleri, buranın son derece gizli casus uçakları için bir test alanı olduğunu gösterdi.

Obama, pazar günü yaptığı bir paylaşımda, evrenin enginliği göz önüne alındığında uzaylı yaşamının olasılığının yüksek olduğunu belirterek, açıklamalarını netleştirdi. Ancak, aradaki muazzam mesafeler nedeniyle uzaylıların Dünya'yı ziyaret etme olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

Perşembe günü, uzaylı yaşamına dair herhangi bir kanıt görüp görmediği sorulduğunda Trump, "Gerçek olup olmadıklarını bilmiyorum" diye yanıt vermişti.


İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
TT

İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)

İran, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yazdığı bir mektupta, askeri saldırıya maruz kalması halinde bölgedeki "düşman gücün" üslerini, tesislerini ve varlıklarını meşru hedefler olarak değerlendireceğini bildirdi.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, dün gönderdiği mektubunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran hakkındaki açıklamalarının "askeri saldırı olasılığını çok gerçekçi bir şekilde gündeme getirdiğini" belirterek, İran'ın savaş istemediğini vurguladı. Mektupta, askeri saldırı durumunda İran'ın "kararlı bir şekilde" karşılık vereceği teyit edildi.


Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
TT

Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)

Danimarka denizcilik yetkilileri dün, ülkenin sularında demirlemiş olan İran bayraklı bir konteyner gemisinin, usulüne uygun olarak kayıtlı olmadığı gerekçesiyle alıkonulduğunu açıkladı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre konteyner gemisinin adı "Nora" idi ve Komor Adaları bayrağı taşıyordu; ancak Danimarka yetkilileri Reuters'e e-posta yoluyla Komor Adaları'nın Kopenhag'a gemiyi kayıtlarında bulamadığını bildirdiğini söyledi.

Yetkililer, "Gemi, bayrak devleti Danimarka denizcilik yetkililerine tam olarak kayıtlı ve yetkilendirilmiş olduğuna dair kanıt sunana kadar alıkonulacaktır" diyerek, gemiyi serbest bırakmadan önce inceleyeceklerini belirterek, "Denetim, hava koşulları güvenli bir şekilde izin verdiğinde gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre, "Noura" gemisi şu anda İran bayrağı altında seyrediyor.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre haberi ilk duyuran Danimarka televizyon kanalı TV2, geminin çarşamba günü bayrağını Komor Adaları'ndan İran'a değiştirdiğini belirtti. Reuters, değişikliğin ne zaman gerçekleştiğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan veriler, "Nora" gemisinin, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde yer alan ve daha önce "Cyrus" adıyla anılan bir konteyner gemisiyle aynı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) numarasına sahip olduğunu gösteriyor.

IMO numaraları, isim veya bayrak değişikliklerinden bağımsız olarak değişmeden kalan kalıcı gemi tanımlayıcılarıdır.

Cyrus, ABD Yabancı Varlık Kontrol Ofisi'nin İran yaptırım programı kapsamında belirlenmiş olup, Londra Borsası Grubu'ndan elde edilen veriler, şirketin Argon Shipping ve Rail Shipping ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Reuters, Argon Shipping ve Rail Shipping şirketlerine yorum almak için ulaşamadı.

TV2, geminin son 25 gündür limanda demirli ve kullanılmadan beklediğini bildirdi.