Venüs, etrafındaki bulutların parlak olması ve opak görüntüsü nedeniyle büyük gizemini korumaya devam ediyor.
Kaliforniya Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma ekibi, son 15 yıl boyunca gezegenin yüzeyinden gelen radyo dalgalarını takip ederek Venüs’te bir günün ne kadar sürdüğü, gezegenin ekseni ve boyutu gibi bazı bilgileri ortaya çıkardı.
Ekip, Kaliforniya'nın Mojave Çölü'ndeki 70 metre genişliğindeki Goldstone anteninden gönderilen radyo dalgalarının geri yansımalarından elde edilen bilgiler doğrultusunda gezegenin görünümüne ulaşıldı.
Nature Astronomy dergisinde yayınlanan yeni ölçümler, Venüs’te ortalama bir günün, 243 Dünya gününe eşit olduğunu gösterdi. Yapılan açıklamalara göre ölçümler arasında çok ufak çapta da olsa farklılıklar olabiliyor. Araştırma ekibine gören en az 20 dakikalık farklılıklar görülebiliyor.
Yürütülen ortak çalışmalarda yer alan Kaliforniya Üniversitesi Dünya, Gezegen ve Uzay Bilimleri Profesörü Jean-Luc Margot söz konusu farklılığa ilişkin şu açıklamada bulundu:
"Bu farklılığın muhtemel sebebi Dünya ile çok fazla farklılığı bulunan ağır Venüs atmosferidir. Değişimler Dünya'da da yaşanıyor ancak bu günlük bir milisaniye kadar az veya fazla oluyor. Venüs üzerindeki etki ise daha dramatik. Çünkü atmosfer Dünya'nın kütlesinden yaklaşık 93 kat daha büyük. Dolayısıyla daha fazla momentum döngüsüne sahiptir."
Margot, elde edilen son bilgilerin önemine ilişkin de şunları söyledi:
“Dünya ile Venüs arasında birçok ortak nokta var. Tüm kayalık gezegenler aşağı yukarı aynı boyuta, kütleye ve yoğunluğa sahiptir. Venüs’teki bir günün kaç saat olduğu gibi temel bilgiler, bu komşu dünyaların tarihlerini anlamak için önemli veriler sağlıyor."
Venüs'te bir gün, 243 dünya gününe eşit

Venüs. (NASA)
Venüs'te bir gün, 243 dünya gününe eşit

Venüs. (NASA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة