Irak: Güvenlik güçlerini hedef alan terör saldırılarında 18 kişi öldü

Felluce'deki Iraklı askerler (Arşiv - Reuters)
Felluce'deki Iraklı askerler (Arşiv - Reuters)
TT

Irak: Güvenlik güçlerini hedef alan terör saldırılarında 18 kişi öldü

Felluce'deki Iraklı askerler (Arşiv - Reuters)
Felluce'deki Iraklı askerler (Arşiv - Reuters)

Iraklı güvenlik yetkilileri, Cuma gününden Cumartesi gününe kadar ülkenin farklı bölgelerinde teröristler tarafından düzenlenen bir dizi saldırıda çoğu güvenlik personeli olmak üzere 18 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
AFP’ye konuşan bir istihbarat subayı, "Bağdat'ın kuzeyindeki Tarmiyah'da bulunan ordu güçleri, bombalı saldırıya uğradı. Bu saldırıyı keskin nişancıların saldırısı takip etti. Söz konusu saldırıların ardından, bir aşiret üyesi ve bir sivilin yanı sıra, ordu istihbaratında binbaşı rütbesinde bir subay ve başka bir subay da dahil olmak üzere yedi savaşçı öldürüldü” dedi.
Kaynağa göre, bir birlikten desteğe gelen dört asker keskin nişancı ateşiyle yaralandı.
Öte yandan Kerkük'te teröristler bir Peşmergeye saldırdı. Bir güvenlik kaynağı, DEAŞ unsurlarının Peşmergeye ait bir noktaya hafif silahlarla saldırdığını ve bu saldırının yüzbaşı rütbeli bir bölük komutanı da dahil olmak üzere altı kişinin ölümüne, iki kişinin de yaralanmasına neden olduğunu söyledi.
Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Diyala'da ise kentin güneyindeki Beni Cemil bölgesinde bulunan devriyeleri hedef alan bir patlamada bir asker öldü, iki asker de yaralandı.
Ülkenin batısındaki Anbar'da, Irak-Suriye sınırına yakın Akaşat bölgesinde Irak ordusu devriyesine yönelik düzenlenen saldırıda bir subay ve bir asker öldürüldü.
Kentin kuzeyindeki Naft Hanna bölgesi yakınlarında bir Haşdi Şabi bölüğüne yönelik düzenlenen saldırıda iki Haşdi Şabi unsuru yaralandı.
Bu saldırıların sorumluluğunu üstlenen olmadı.
Cumhurbaşkanı Berham Salih Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bağdat, Kerkük ve Diyala'da ordunun, Peşmergelerin ve Haşdi Şabi’nin kanı terörist girişimlerini püskürtmek uğruna döküldü. Devleti ve güvenlik güçlerini desteklemek için safları birleştirmek, DEAŞ tehdidini küçümsememek ve bölgedeki kalıntılarını sona erdirmek için uluslararası desteği güçlendirmek bizim görevimizdir" dedi.



İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
TT

İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)

İsrail yetkilileri bugün, kuzey İsrail'de bir Filistinli tarafından gerçekleştirilen bıçaklı ve araçla saldırıda iki kişinin öldüğünü açıkladı.

 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)

İsrail acil servisleri, yaklaşık 68 yaşında bir adamın araç çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ise yaklaşık 20 yaşında bir kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü duyurdu.

 Ayrıca, iki kişinin de hafif yaralandığı belirtildi.

İsrail polisi, şüpheli saldırganın işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan bir Filistinli olduğunu açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, orduya saldırganın memleketi olan Batı Şeria'daki Kabatiye kasabasında operasyon başlatma emri verdi.

Ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Savunma Bakanı Yisrael Katz, cani teröristin geldiği Kabatiye’ye karşı İsrail ordusuna güçlü ve derhal harekete geçme talimatı verdi. Amaç, tüm teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmek ve kasabadaki terörist altyapıyı çökertmektir."


Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
TT

Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmelerin henüz somut sonuç vermediğini belirterek, ülkenin kuzeydoğusundaki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesi konusundaki söylemlerin, icraat adımları atılmadan teorik ifadelerden ibaret kaldığını kaydetti.

Suriye Haber Ajansı'na (SANA) konuşan kaynak, Suriye'nin birliğine yapılan tekrarlanan vurgunun, ülkenin kuzeydoğusundaki gerçeklikle çeliştiğini, burada devlet çerçevesinin dışında ayrı ayrı yönetilen idari, güvenlik ve askeri kurumların bulunduğunu ve bunun da sorunu çözmek yerine "bölünmeyi sürdürdüğünü" söyledi.

 SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)

Sözlerine şöyle devam etti: "SDG liderliğinin Suriye devletiyle diyaloğun devam edeceğine dair sürekli işaretlerine rağmen, bu görüşmeler somut sonuçlar vermedi. Bu söylemin, gerçek bir durgunluk ve uygulamaya geçme konusunda gerçek bir irade eksikliği ışığında, medya amaçlı ve siyasi baskıları absorbe etmek için kullanıldığı görülüyor."

Sözlerine şöyle sürdürdü: “Kuzeydoğu Suriye'deki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesiyle ilgili konuşmalar, somut adımlar veya net zaman çizelgelerinden yoksun, teorik ifadeler alanında kalmıştır. Bu durum, SDG ile imzalanan 10 Mart anlaşmasına olan bağlılığın ciddiyeti konusunda şüpheler uyandırıyor.”

Petrol dosyasına gelince, Dışişleri Bakanlığı'ndaki resmi kaynak, SDG liderliğinin petrolün tüm Suriyelilere ait olduğu yönündeki tekrarlanan iddialarının, “devlet kurumları içinde yönetilmediği ve gelirleri genel bütçeye dahil edilmediği sürece” güvenilirliğini kaybettiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre kaynak, görüşlerin yakınlaşmasından bahsetmenin, “zaman sınırlı uygulama mekanizmalarına sahip net, resmi anlaşmalara dönüştürülmedikçe anlamsız kaldığını” vurguladı.

Ayrıca, askeri dosyadaki anlaşmalardan bahsetmenin, "Suriye ordusu çerçevesinin dışında, bağımsız liderliğe ve yabancı bağlara sahip silahlı grupların varlığının devam etmesiyle bağdaşmadığını, bunun egemenliği zayıflattığını ve istikrarı engellediğini" ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı kaynağı, aynı durumun "sınır geçişlerinin tek taraflı kontrolü ve bunların pazarlık kozu olarak kullanılması için de geçerli olduğunu, bunun da ulusal egemenlik ilkelerine aykırı olduğunu" belirtti.


Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)
TT

Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)

Reuters'ın haberine göre, yerel bir yetkili, Suriye'nin Humus vilayetindeki Alevi mahallesinde bulunan bir camide bugün meydana gelen patlamada altı kişinin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Devlet medyası, güvenlik güçlerinin bölgeyi kordon altına aldığını ve soruşturma başlattığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yerel yetkililer, patlamanın intihar saldırısı veya bölgeye yerleştirilen patlayıcılar nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini söyledi.