Cezayir ordusu: Sahel'den dönen aşırılık yanlısı bir kişi tutuklandı

Cezayir ordusuna bağlı bir asker (Reuters)
Cezayir ordusuna bağlı bir asker (Reuters)
TT

Cezayir ordusu: Sahel'den dönen aşırılık yanlısı bir kişi tutuklandı

Cezayir ordusuna bağlı bir asker (Reuters)
Cezayir ordusuna bağlı bir asker (Reuters)

Savunma Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamaya göre, Cezayir güvenlik güçleri ülkenin güneyindeki Sahel bölgesinde terör örgütüne katılan bir radikal Cezayirliyi tutukladı.
AFP’nin haberine göre, Bakanlık yaptığı açıklamada, terörle mücadele kapsamında, Tamanrasset'deki Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı güvenlik güçleri Cuma günü Sahel bölgesinde terör örgütüne bağlı faaliyet gösteren bir teröristi gözaltına aldığını söyledi. Bakanlık tutuklanan A. Maluki’nin 2012'de terörist gruplara katıldığını ifade etti.
Cezayirli yetkililer, 1992-2002 yılları arasındaki iç savaştan beri aktif olan militanları tanımlamak için terörist terimini kullanıyor.
Silahlı İslami grubun eski militanlarının bazıları liderlik pozisyonlarında bazısı da kıyıdaki silahlı gruplarda hala aktif olarak görev alıyor.
Abdelmalek Droukdal’ın Fransız özel kuvvetleri tarafından Haziran 2020’de Mali’nin kuzeyinde öldürülmesinin ardından, Kasım 2020’de yerine Ebu Ubeyde Yusuf lider olarak atanmıştı.
1 Ocak'tan bu yana, Mali sınırı yakınlarındaki Bordj Badji Mokhtar kasabasında 5 radikal Cezayirli güvenlik güçlerine teslim oldu.
Savunma Bakanlığı'na göre, 3 askerin hayatını kaybettiği çatışmalarda 9 militan öldürüldü.
‘Kara 10 Yıl’ diye tabir edilen 1992-2002 arası iç savaş sayfasının kapatılması adına 2005 yılında alınan Barış ve Ulusal Uzlaşma Şartı kararına rağmen, 200 bin kişinin ölümüne neden olan silahlı gruplar, özellikle ülkenin doğusunda faaliyet göstermeye, güvenlik güçlerini ve orduyu hedef almaya devam ediyor.
2020 operasyonları sonucunda ordu, 37 kişinin etkisiz hale getirildiğini, 21'inin öldürüldüğünü, dokuzunun tutuklandığını, 7 kişinin ise teslim olduğunu açıklamıştı. Cezayir ordusu 2019'da 15 militanı etkisiz hale getirmişti.
Resmi medya kuruluşlarının haberlerine göre, güvenlik güçleri Aralık ayında, İslami Mağrip El Kaide örgütünün lideri Droukdal'ın öldürülmesiyle örgütün yeniden yayılma planını engellemiş oldu.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times