Arap Koalisyonu Suudi Arabistan’a yönelik Husi saldırılarını engelledi

BAE, KİK ve İİT milislerin sivilleri hedef almaya devam eden saldırılarını kınadı.

Suudi Arabistan Husilere ait iki balistik füze ve SİHA’yı etkisiz hale getirdi. (Arşiv- Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Husilere ait iki balistik füze ve SİHA’yı etkisiz hale getirdi. (Arşiv- Şarku’l Avsat)
TT

Arap Koalisyonu Suudi Arabistan’a yönelik Husi saldırılarını engelledi

Suudi Arabistan Husilere ait iki balistik füze ve SİHA’yı etkisiz hale getirdi. (Arşiv- Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Husilere ait iki balistik füze ve SİHA’yı etkisiz hale getirdi. (Arşiv- Şarku’l Avsat)

Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, dün (Pazartesi) sabah Husilerin Suudi Arabistan’daki sivilleri hedef alarak gönderdiği 2 balistik füzeyi ve silahlı insansız hava aracını (SİHA)  imha etti.
Birleşik Arap Emirlikleri, İran destekli terörist milislerin sivilleri ve sivil nesneleri hedef alan saldırı girişimini kınadı. BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı yaptığı açıklamada, milisler tarafından devam eden terörist saldırıları, uluslararası topluma açık bir meydan okuma olarak değerlendirdi. Ayrıca söz konusu saldırıların milislerin uluslararası yasa ve normlara aldırış etmediklerini yansıttığını söyledi.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, Husi milislerinin sivilleri ve sivil nesneleri hedef alarak iki balistik füze ve SİHA’yı Suudi Arabistan’ın güney bölgesine doğru fırlatmasını kınadı. Milislerin uluslararası insancıl hukuku sürekli olarak ihlal ettiklerini vurguladı. Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın güvenliğini hedef alan her şeye karşı krallıkla tam bir dayanışma içerisinde olduklarını teyit etti.

Dr. Nayef el-Hacref, Husilerin saldırı girişimini kınadı
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacref, Husilerin Suudi Arabistan’ın güney bölgesine balistik füze ve SİHA’larla yaptıkları saldırı girişimini kınadı. Milislerin gerçekleştirdiği terörist saldırıları uluslararası topluma açık bir meydan okuma olarak değerlendirerek, söz konusu saldırıların milislerin uluslararası yasa ve normlara aldırış etmediklerini yansıttığını belirtti. Nayef, uluslararası topluma sorumluluklarını üstlenme ve sivilleri ve sivil tesisleri hedef alan terörist eylemleri engelleme noktasında kararlı bir tutum sergileme çağrısında bulundu.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin dün yaptığı açıklamada, Husilerin başarısız olan düşmanlık girişimlerini şiddetle kınadığı belirtti. İİT’nin Husi milisler ile kasıtlı ve sistematik bir şekilde onlara para ve silah sağlayan taraflarca gerçekleştirilen terör eylemlerini kınadığını bir kez daha dile getirerek, söz konusu saldırıları savaş suçu ve uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali olarak değerlendirdi.
Arap İçişleri Bakanları Konseyi, İran destekli Husi milislerin Suudi şehirlerini hedef alan saldırılarını şiddetle kınadı. Konsey yaptığı açıklamada, terörist saldırıları engelleme, güvenliği ile topraklarını savunma ve bölge sakinlerini koruma noktasında krallıkla tam bir dayanışma içerisinde olduklarını vurguladı. Suudi Arabistan’ın aldığı tüm önlemlere mutlak desteğini ifade etti. Konsey Genel Sekreterliği Tunus’taki merkezinden yaptığı açıklamada, söz konusu terörist saldırıları kınadığını ifade etti. Yapılan açıklamada, Husiler tarafından gerçekleştirilen saldırıların, bir savaş suçu ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu belirtildi. Husilerin özellikle Ramazan ayında tüm dini, insani ve ahlaki yasak ve sınırları açık bir şekilde ihlal ettiği, barış çağrıları ile Yemen krizini çözüme ulaştırma noktasında gösterilen çabalara uymayı sürekli reddettiği bildirildi.
Arap Parlamentosu dün yaptığı açıklamada, devam eden Husi saldırılarını, milislerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını sürdürmedeki kararlılığı ile Yemen’deki savaşı sona erdirme ve Yemen halkının acılarına son verme çerçevesinde barışçıl bir çözüme ulaşma çağrılarını reddetmesinin yansıması olarak değerlendirdi.
Parlamento, uluslararası topluma, İran rejiminin desteklediği terörist milislerin işlediği insanlık suçlarına ve ihlallerine karşı acil ve kararlı adımlar atma ve failleri sorumlu tutma noktasında çağrı yaptı. Ayrıca parlamento söz konusu saldırılar karşısında Suudi Arabistan’la tam bir dayanışma içerisinde olduklarını vurgulayarak, güvenliğine ve istikrarına karşı olacak her türlü tehditte krallığın yanında olduklarını vurguladı.



Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
TT

Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan ABD ziyareti kapsamında bazı ek görüşmeler yapılması bekleniyor. Netanyahu'nun 29 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Florida'daki tatil beldesinde bir araya gelmesi ve bazı üst düzey toplantılara katılması planlanıyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre bu ziyaret, ABD yönetiminin Gazze Şeridi için bir barış planında ilerleme kaydetme çabalarının bir parçası.

Pazartesi günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Gazze ile ilgili Kahire ile stratejik bir anlaşmayı onaylamasını sağlamak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Florida'daki toplantıya davet etmeye çalışıyor.

Netanyahu'nun Florida'da sekiz gün kalması ve Trump ile iki görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile de görüşmeler yapacak.

Kanal 12, ABD'li yetkililerin Tel Aviv'e, Trump'ın Noel'den önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivil yönetim prototipini de içeren Gazze'deki barış planının ikinci aşamasına geçişi duyurmayı hedeflediğini bildirdiklerini aktardı.

Axios haber sitesi pazar günü, ABD’li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın iki yıldan fazla bir süre önce Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana hiçbir temas kurmayan Sisi ve Netanyahu arasında bir zirveye aracılık etmeye çalıştığını bildirdi.

Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun önce İsrail ile Mısır arasında stratejik bir doğalgaz anlaşmasını kabul etmesi ve Sisi'yi bir görüşmeye ikna edecek diğer adımları atması gerektiğini belirtiyor.

Axios, ABD'nin Lübnan ve Suriye dahil olmak üzere Arap ülkelerine teknoloji ve enerji gibi alanlarda ekonomik teşvikler sunarak İsrail ile ilişkiler kurmalarını sağlamayı amaçlayan benzer girişimleri değerlendirdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer, Gazze'deki ateşkesi istikrara kavuşturma ve barış sürecini ilerletme çabalarıyla paralel olarak bunu başarmayı umuyor.

Axios, ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Netanyahu’ya İsrail’in ‘barış sürecinde ekonomik diplomasiye ve özel sektörün katılımına’ ihtiyacı olduğunu söylediğini aktardı.

Netanyahu, daha önce ekim ayında Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen ve Trump’ın desteğiyle koordine edilen Gazze’de Barış Zirvesi’ne katılmamıştı.


Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
TT

Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin herhangi bir mezhebe karşı ihlallerin tekrarlanmaması için çalışacağını belirtirken geçiş dönemi adaletinin sağlanması konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Şam'daki Konferans Sarayı'nda Esed rejiminin düşüşünün birinci yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada Şara, bir yıl önce Şam'a geldiğinde giydiği yeşil askeri üniformasıyla kalabalığın karşısına çıktı.

Despotizm ve zulüm dönemiyle tarihi bir kopuşu ve adalet, iyilik, vatandaşlık ve bir arada yaşama temelli yeni bir şafağı ilan eden Şara, halkın bilgi ve hesap verme hakkı ile ardından hesaplaşma veya uzlaşma hakkının devletin istikrarının temeli olduğunu ve ihlallerin tekrarlanmayacağının garantisi olduğunu vurguladı.

Çok sayıda destekçisinin önünde yaptığı konuşmada Şara, ‘güçlü bir Suriye’ inşa etmek ve ‘halkının fedakarlıklarına layık’ bir gelecek için Suriyelilerin ortak çabasının önemini vurguladı. Şara, Suriye halkına karşı suç işleyen ve yasaları ihlal edenlerin hesap vermesi, mağdurların haklarının korunması, adaletin sağlanması ve halkın bilgi, hesap verebilirlik ve şeffaflık haklarının korunması için geçiş dönemi adaleti ilkesine bağlı kalmaya devam ettiğinin altını bir kez daha çizdi.

Öte yandan ABD Kongresi uzun süren tartışmaların ardından Suriye’ye uygulanan Caesar (Sezar) Yasası yaptırımlarını kalıcı olarak kaldırma kararı aldı. Böylece, beş yılı aşkın bir süredir Esed rejimine uygulanan ağır yaptırımların yükü altında ezilen ülke için geçmişin sayfaları kapatıldı ve umut dolu yeni bir sayfa açıldı.

ABD Temsilciler Meclisi İçtüzük Komisyonu, gelecek yıl için nihai savunma bütçe tasarısının metnini yayınladı. Tasarıda, yaptırımları bağlayıcı koşullar olmadan veya yeniden uygulanması için koşullar eklemeden kaldıran bir hüküm yer alıyordu.

Bazı muhalif temsilcilerin yaptırımları koşulsuz olarak kaldırmaya ikna etmek için aylarca süren yoğun siyasi çabaların ardından yaptırımlar kaldırıldı.


Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
TT

Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)

Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi yönünde ortak bir çaba içinde, dolaylı müzakerelerin ileri aşamasına geçilmesinin önünü açmak için "daha ciddi" görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Hamas hareketi içindeki bilgili kaynaklardan gelen açıklamalara göre beklenen görüşmelerin, bu ay sonu veya gelecek ay başında yapılması bekleniyor.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Kahire'de düzenlenecek kapsamlı bir Filistin ulusal toplantısı için hazırlıkların sürdüğünü, önemli ve acil konularda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Fetih Sözcüsü Abdülfettah Devle ise özel açıklamasında, Gazze Şeridi'ni yönetecek bir komitenin kurulmasına ilişkin duyurunun "yakında yapılmasının muhtemel" olduğunu belirterek, beklenen oluşumun Filistin vizyonuyla uyumlu olmasının önemini vurguladı. Devle, "belgelenmiş ve resmi bir anlaşma yayınlanana kadar" belirli bir tarih vermedi.