Çin: Kontrolden çıkan roketle ilgili endişelenmeye gerek yok

Çin’in Tianhe Uzay İstasyonu’nun çekirdek birimini taşıyan Long March 5B füzesi (AFP)
Çin’in Tianhe Uzay İstasyonu’nun çekirdek birimini taşıyan Long March 5B füzesi (AFP)
TT

Çin: Kontrolden çıkan roketle ilgili endişelenmeye gerek yok

Çin’in Tianhe Uzay İstasyonu’nun çekirdek birimini taşıyan Long March 5B füzesi (AFP)
Çin’in Tianhe Uzay İstasyonu’nun çekirdek birimini taşıyan Long March 5B füzesi (AFP)

Çin resmi medyası, ülkenin kendi uzay istasyonunu inşa etme çabaları kapsamında uzaya yolladığı modülü taşıyan roketin gövdesinin kontrolden çıkması nedeniyle yaşanan endişeleri hafife aldı.
Global Times gazetesine göre Çinli bir uzman, “Roketin gövdesinin enkazının uluslararası sulara düşmesi çok muhtemel ve endişelenmeye gerek yok” yorumunda bulundu.
Uzay konusunda uzman olanlar, 21 tonluk ve 30 metrelik roketin parçalarının kontrolsüz bir şekilde atmosfere giriş yapabileceği ve parçalarının 10 Mayıs civarında Dünya’ya düşebileceği konusunda uyardı.
Global Times ise bu uyarıları, Çin’in uzay teknolojisinin ilerlemesi hakkında endişeli Batı’nın aldatmacasından başka bir şey olmadığını iddia etti.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bu hafta sonunda kontrolsüz bir şekilde atmosfere girmesi beklenen Çin füzesinin bir yerleşim birimine düşme riskiyle ABD Uzay Kuvvetlerince takip edildiğini bildirdi.
Roketin ​​ düzensiz bir yörüngeye girmeye başlaması, atmosfere giriş ve dolayısıyla iniş noktasını tahmin etmeyi neredeyse imkansız hale getirdi.
Atmosfere girdiğinde parçalanarak enkaz bırakabilir. Ancak roket gövdesi tam olarak kalırsa, dünya yüzeyinin yüzde 70’ini su kapladığı için bunun denize düşme olasılığı yüksek. Ama bu kesin değil, yerleşim birimi veya bir gemiye de düşebilir.



İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
TT

İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Çin'in güneybatısında keşfedilen 300 bin yıllık nadir ahşap aletler, bölgedeki ilk insanların büyük ölçüde kök ve yumrular gibi yeraltı bitkileriyle beslendiğini gösteriyor.

Hakemli dergi Science'da perşembe günü yayımlanan bulgular, Doğu Asya'daki erken insan atalarının gelişmiş bilişsel becerilerine, yaşantılarına, beslenme biçimlerine ve çevrelerine ışık tutuyor.

Yunnan eyaletinin Jiangchuan bölgesinde yer alan göl kıyısındaki Gantangqing arkeolojik kazı alanında, oksijenden yoksun kil tortularda ahşap aletlerin korunması sayesinde bu nadir buluntu elde edildi.

Araştırmacılar tortularda yaklaşık bin organik kalıntı da buldu.

Ortaya çıkarılan kalıntıları gelişmiş teknikler kullanarak tarihlendiren bilim insanları, aletlerin 250 bin ila 350 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, çeşitli biçim ve işlevlere sahip "son derece nadir" ahşap aletlerin yaklaşık 300 bin yıllık katmanlardan çıkarıldığını söylüyor.

Bugüne kadar bu döneme ait, biri Avrupa'da diğeri Afrika'da olmak üzere ahşap alet içeren sadece iki keşif yapılmıştı.
 

Görsel kaldırıldı.

Gantangqing'deki ahşap aletler (Liu ve ekip arkadaşları/Science)


Yeni keşfedilen çubuklardan ikisi, İtalya'nın Poggetti Vecchi bölgesinde bulunan 171 bin yıllık aletlere benzerlik gösteriyor.

Kanca biçimli benzersiz 4 aletin daha ortaya çıkarıldığını belirten bilim insanları, bunların muhtemelen kökleri kesmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca araştırmacıların ahşap aletlerin üzerinde kasıtlı cilalama ve kazıma izleri, kenarlarındaysa toprak kalıntıları saptaması, bunların kök ve yumrular gibi yeraltı bitkilerini kazmak için kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim insanları, "Ahşap aletler arasında kazma çubukları ve küçük, eksiksiz, elle tutulan sivri uçlu aletler var" diye yazıyor.

Bilim insanları bu bulgulara dayanarak insanların Doğu Asya'daki atalarının muhtemelen bitki temelli bir beslenme biçimi izlediğinden şüphelenirken, bölgede çam fıstığı, fındık, kivi meyvesi ve su yumrularına dair kanıtlar tespit edildi.

Buna karşılık Avrupa ve Afrika'da saptanan ahşap aletler av aletleri, mızraklar ve mızrak uçlarıydı.

Çalışmanın ortak yazarı arkeolog Bo Li şöyle diyor:

Bu keşif, erken insan adaptasyonuna ilişkin önceki varsayımlara meydan okuyor. Çağdaş Avrupa yerleşimleri (Almanya'daki Schöningen gibi) büyük memelileri avlamaya odaklanırken, Gantangqing subtropik bölgelerde bitki temelli, eşsiz bir hayatta kalma stratejisini ortaya koyuyor.

Dr. Li, "Ahşap aletlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da arkeolojik kayıtlardaki önemli bir boşluğu dolduruyor, çünkü 100 bin yıldan daha eski ahşap aletler Afrika ve Batı Avrasya dışında son derece nadir görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Keşif, ahşap aletleri kullanan erken insanların dünya genelinde çok daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Ayrıca farklı ortamlarda yaşayan tarih öncesi kültürlerin yerel olarak işlerine yarayacak aletler geliştirdiğine de işaret ediyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news