Cezayir hükümetinden grev yapan işçilere uyarı

Cezayir'de geçen hafta düzenlenen grev. (AFP)
Cezayir'de geçen hafta düzenlenen grev. (AFP)
TT

Cezayir hükümetinden grev yapan işçilere uyarı

Cezayir'de geçen hafta düzenlenen grev. (AFP)
Cezayir'de geçen hafta düzenlenen grev. (AFP)

Cezayir hükümeti, grev yapan işçi sendikalarına yönelik yayınladığı uyarı mesajında tüm emekçileri sorumluluk sahibi olmaya ve ülkede “kaos yaratmak isteyenlerin” tuzağına düşmekten kaçınmaya davet etti. Hükümet, toplumsal barışı desteklemek için işçi temsilcileriyle diyalogu sürdürmeye devam edeceklerini ancak kamu düzenini baltalamayı amaçlayan tüm girişimlere karşı da kararlı adımlar atılacağını vurguladı.
Cezayir son günlerde, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Savunma mensuplarının da aralarında olduğu bazı işçi sendikalarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle gerçekleştirdiği protestolara tanık oluyor.
DPA’nın haberine göre hükümetten perşembe günü yapılan açıklamada bir süredir ülkedeki sendikal faaliyetlerin uzlaşma amacı taşımayan ve bu yönde planlı hareket eden bazı art niyetli çevreler tarafından istismar edildiğinin gözlemlendiği belirtildi.
Hükümet, grev kapsamında öne sürülen taleplerin incelenmesi ve uygun çözümler bulunmasının önemine dikkat çekti. Açıklamada ülkenin içinden geçtiği konjonktüre dikkat çekildi, üstesinden gelinemeyen ekonomik ve sağlık krizinin yansımaları dikkate alınarak bunların vatandaşların yaşam standardını ve kalitesini etkilemesine izin verilmemesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca söz konusu adımların kademeli bir yaklaşımla atılması gerektiği bildirildi.
Hükümetin açıklamasında Cezayir halkının büyük çoğunluğunun anayasal düzene bağlı olduğuna dikkat çekildi. Ancak topluma umutsuzluk ve hayal kırıklığı yaymanın yanı sıra değişim ve yolsuzlukla mücadele yolunu engellemek için ülke dışında aktif olan kesimler bulunduğuna dikkat çekildi. Ülkenin inşası ve yenilenmesi yolunda verilen mücadelenin altı çizildi.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun pazar günü hükümete, yaşam koşullarının bozulması nedeniyle artan gerilimi hafifletmek için ilgili kesimlerle diyalog başlatması talimatını vermişti. Cezayir’deki grevler, işsizlik oranının (yüzde 15), yoksulluğun ve enflasyonun arttığı bir dönemde, iki yıl önce petrol fiyatlarındaki düşüş ve geniş protestolarla başlayan ve ardından yaşanan siyasi çıkmazla derinleşen ekonomik krizin yansımalarını derinleştirdi.
Resmî açıklamaya göre Tebbun, kabine toplantısında “eğitim ve sağlık sektörlerinde çalışanların meslekî ve sosyal koşullarını iyileştirmek için ilgili sosyal paydaşlarla diyalog başlatma” talimatı verdi.
AFP muhabirinin verdiği bilgiye göre Sivil Koruma üyeleri, pazar günü düzenlenen toplantıyla eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanlığı konutu yakınından kamu idare binalarının olduğu bölgeye kadar protesto yürüyüşü düzenlediler. Üniformalı göstericiler, taleplerinin karşılanması ve herhangi bir gerekçe belirtilmeksizin günün erken saatlerinde tutuklanan bir meslektaşlarının serbest bırakılması çağrısında bulundular. Ancak katılımcılar tarafından sosyal medyadadan aktarılan bilgilere göre polis gösteriyi güç kullanarak dağıttı.
Cumhurbaşkanı Tebbun cumartesi günü İşçi Bayramı vesilesiyle yayınladığı mesajında, çeşitli sektörlerdeki her türlü talebin “vatandaşların menfaatleri doğrultusunda dikkate alınacağını” söyledi.



Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, askeri darbenin yaşandığı Nijer’de anayasal düzene dönüş çağrısı yaparak, bu ülkeye yönelik dış askeri müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Tebbun yerel basına yaptığı açıklamada, “Herhangi bir askeri müdahale Sahel bölgesini ateşe verir” dedi.

Tebbun, “Cezayir, Nijer’de anayasal düzene geri dönülmesinden yana ve Nijerliler isterse ülkenin birliği için elinden geldiğince onlara yardım etmeye hazır” ifadelerini de kullandı.

Ordunun Nijer’de iktidarı ele geçirmesi Sahel bölgesini sarstı.

Batı ve Orta Afrika’da üç yılda yedinci darbe gerçekleşti.

Nijer, dünyanın en fakir bölgelerinden biri ve dünya güçleri için stratejik öneme sahip.

Batı Afrika’nın savunma bakanları, geçtiğimiz Cuma günü, darbe liderlerinin Pazar gününe kadar anayasal düzeni yeniden tesis etmemesi halinde Nijer’e müdahale etme planını onayladı.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer’e yaptırımlar uyguladı ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un yeniden iktidara gelmemesi durumunda son çare olarak güç kullanımına izin verebileceğini bildirdi.

Bazoum, darbeci askerler tarafından Niamey’deki evinde tutuluyor.