BM: İsrail’in Filistinlileri zorla evlerinden çıkartması savaş suçu olarak görülebilirhttps://turkish.aawsat.com/home/article/2960501/bm-i%CC%87srail%E2%80%99-filistinlileri-zorla-evlerinden-%C3%A7%C4%B1kartmas%C4%B1-sava%C5%9F-su%C3%A7u-olarak
BM: İsrail’in Filistinlileri zorla evlerinden çıkartması savaş suçu olarak görülebilir
Cenevre/Şarku’l Avsat
TT
TT
BM: İsrail’in Filistinlileri zorla evlerinden çıkartması savaş suçu olarak görülebilir
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’i Doğu Kudüs’teki Filistinlilerin zorla evlerinden çıkartılmalarını durdurmaya çağırarak, bunun bir savaş suçu olarak değerlendirebileceği uyarısında bulundu.
BM İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği Sözcüsü Rupert Colville, bugün düzenlediği basın toplantısında, “İsrail’e zorla evden çıkartmalara son vermesi çağrısı yapıyoruz. Doğu Kudüs’ün hala işgal altındaki Filistin topraklarının bir parçası olduğunun altını çiziyor ve uluslararası insani hukukun burada tesis edilmesini arzu ediyoruz” dedi.
İşgal altındaki topraklarda bulunan özel mülklere zorla el konulamayacağını dile getiren Coville, “Bu uluslararası hukuka göre yasa dışıdır ve savaş suçu anlamına gelebilir” diye konuştu.
Colville, İsrail’i ifade ve toplanma özgürlüğüne saygı göstermeye çağırdıklarını da sözlerine ekledi.
Hamas: İnsani yardımların siyasi şantaj aracı haline getirilmesini reddediyoruzhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5139786-hamas-i%CC%87nsani-yard%C4%B1mlar%C4%B1n-siyasi-%C5%9Fantaj-arac%C4%B1-haline-getirilmesini
Hamas: İnsani yardımların siyasi şantaj aracı haline getirilmesini reddediyoruz
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'ne uygulanan İsrail ablukası nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanıyor. (DPA)
Hamas bugün yaptığı açıklamada, insani yardımların siyasi bir şantaj aracına dönüştürülmesini reddettiğini belirterek, “Önerilen mekanizma uluslararası hukukun ihlali ve İsrail’in Cenevre Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerinin reddedilmesi anlamına gelmektedir” dedi.
Hamas'ın açıklaması, Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren bir dizi uluslararası kuruluş tarafından yapılan açıklamaya ve işgalcilerin yardım dağıtma planlarına ilişkin iddialarının ardından Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara yanıt olarak geldi.
Günün erken saatlerinde AFP'ye konuşan İsrailli bir yetkili, Güvenlik Kabinesi'nin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde ‘insani yardım dağıtma olasılığını’ onayladığını söyledi. Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Güvenlik Kabinesi, Gazze Şeridi'nde ‘yeterince gıda bulunduğunu’ iddia etti.
Yetkili, “Hamas'ın Gazze Şeridi’ne giren malzemeleri kontrol etmesini önlemek için gerekirse insani yardım dağıtılabileceği konusunda kabine büyük çoğunlukla mutabık kaldı” dedi. Yetkiliye göre, tartışmalar sırasında ‘Gazze Şeridi'nde şu anda yeterli gıda olduğu’ dile getirildi.
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir hayır kuruluşu tarafından hazırlanan yemekleri almak için toplanan Filistinliler (Reuters)
Hamas bugün yaptığı basın açıklamasında, ‘işgalin teşvik ettiği şeyin uluslararası baskıyı hafifletmek için bir aldatma girişiminden başka bir şey olmadığını’ vurguladı. Açıklamada, “BM ve uluslararası örgütler, başta tarafsızlık, bağımsızlık, insanlık ve yansızlık olmak üzere temel insani ilkelere saygı göstermeyen her türlü düzenlemeyi reddetmektedir. Yardımları yönetme ve dağıtma yetkisine sahip tek tarafın işgal ya da onun temsilcileri değil, yetkili uluslararası kurumlar ve devlet kurumları olduğunu yineliyoruz” denildi.
Hamas, uluslararası toplumu işgalin sahte söylemlerine aldanmamaya, BM gözetiminde ve her türlü askeri ya da siyasi müdahaleden uzak bir şekilde kuşatmayı tamamen kırmak ve gıda ve tıbbi yardım akışı için sınır kapılarını açmak üzere derhal harekete geçmeye çağırdı.
Hamas tarafından yapılan açıklamada, “İşgalin yardım girişini engellemeye ve insani yardım dağıtım sistemini bozmaya devam etmesi, kıtlık yaratma niyetini açıkça ortaya koymakta ve Gazze Şeridi'nde giderek kötüleşen insani felaketten tamamen kendisini sorumlu tutmaktadır” ifadesi yer aldı.
Dünya Gıda Programı (WFP) geçtiğimiz ayın sonlarında sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki gıda stoklarının tükendiğini duyurdu.
WFP tarafından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi'ndeki iki milyon insan hayatta kalabilmek için gıda yardımına bağımlı durumda. Durum bir kırılma noktasına ulaştı” denildi.
Ocak ayında Hamas ile varılan ateşkes anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta şiddetli askerî harekâtına yeniden başlayan İsrail, geçtiğimiz ayın başında Gazze Şeridi'ne yardım girişini durdurdu.