Cezayir güvenlik güçleri, göstericilerin protesto alanını daralttı

Dün başkentte düzenlenen yürüyüşlerden (AFP)
Dün başkentte düzenlenen yürüyüşlerden (AFP)
TT

Cezayir güvenlik güçleri, göstericilerin protesto alanını daralttı

Dün başkentte düzenlenen yürüyüşlerden (AFP)
Dün başkentte düzenlenen yürüyüşlerden (AFP)

Cezayir güvenlik güçleri dün, 12 Haziran’da yapılması planlanan erken seçimler öncesinde halk hareketinin gösterileri sona erdirme niyetinin bir işareti olarak göstericilerin alanlarını daralttı. Güvenlik çekincelerine dayanarak adaylıktan çıkarılan isimlerin ise seçim düzenleme yetkisi ile arasındaki hukuki mücadele devam ediyor.
Başkentteki polis araçları hareketin eylemcilerinin gösteri yaptığı ana caddeleri çevrelerken özellikle Diduş Murad Caddesi’ndeki göstericilerin çok sayıda toplanmasını önlemek için alanı kamyonlarla kapladı. Halk hareketinin gösterilere başladığından bu yana tüm gösterilere katılan biri Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Yeni Polis Müdürü (Ferid bin Şey) bizi Merkez Posta ve Maurice Auden Meydanı arasındaki dar bir alana hapsetmek için güvenlik görevlilerine gösteri alanlarını daraltma emri verdi. Bu plan bizi endişeye teşvik ederek kışkırtmaya çalışan bir adım. Bu yüzden onlara bizi sabotajla suçlama fırsatı veriyoruz. Ancak barışımızla onları yeneceğiz” dedi. Dün zayıf bir sayıyla başlayan gösteriye cuma namazının ardından batıda ve doğudaki iki büyük mahalleden insanlar akın etti. Göstericiler otoriteye ve güvenlik kollarına karşı slogan atarak, halkın özgürlük, demokrasi ve yargı bağımsızlığı taleplerini karşılamadığını düşündükleri erken parlamento seçimlerini reddettiklerini de ifade etti.
Başkentte gerçekleşen gösteriye tutuklu bulunanların yakınları da katılarak ‘Ey Zalimler, çocuklarımızı serbest bırakın’, ‘Adil bir yargı istiyoruz’ şeklinde sloganlar attı. Göstericileri, tutuklamaların siyasi nedenlerle yapıldığını ve savcıların bahsi geçen kişilerin yargılamadan yetkili makamlara teslim ettiklerini kaydetti. Avukat ve insan hakları örgütlerine göre, Hirak hareketinde tutuklu sayısı 50’ye yükseldi.
Güvenlik güçleri, saat 16:30 sularında başkentin sokaklarından çıkıp evlerine girmek isteyen göstericilere sert tepki verirken, sokakta kalmakta ısrar eden bazı göstericileri gözaltına aldı.
Bağımsız Ulusal Seçim İdaresi’nden bir kaynak, Başkan Muhammed Şerefi’nin İdare’nin birçok sebepten ötürü onlarca adayın liste dışı bırakılması kararı aldığını belirterek, bazı isimlerin askerlik hizmetini kanıtlamamış bazılarının ise yolsuzluk çevreleriyle temaslı olduğundan şüphe edildiğini söyledi. Kaynak, bu engellemelerin seçim yasalarına dahil olduğunu ifade etti. Oysa çok sayıda aday, Hirak gösterilerine katılmalarıyla ilgili İç Güvenlik Teşkilatı tarafından çıkarılan çekinceler veya ordu ve hükümetin sosyal medyada eleştirilmesi nedeniyle yasada öngörülmeyen nedenlerle liste dışı bırakıldı.
Seçim kanunun 200. Maddesinin birinci fıkrasında adayların liste dışı bırakılmasının nedeni olarak finans ve iş çevreleriyle olan bağlantısının kamuoyu tarafından tanınması gerçeğine dayanıyor.
Cezayir Hakimler Birliği Sendikası Başkanı Yesad Mebruk, bu fıkranın anayasaya aykırılığından bahsetmek yerine özgürlükleri muhafaza eden bir idari yargı kurulması için itirazları hukuk kurallarına uygun olarak ele alma çağrısında bulundu.
Beş parti, adaylarının tam listelerinin güvenlik gerekçelerine göre çıkarılmasından duydukları hoşnutsuzluğu dile getirerek, bunun açık gerekçeler olmaksızın keyfi ve yanlış idari güvenlik raporlarına dayandığını aktardı.
Cezayir Ulusal İnşa Partisi Genel Başkanı Abdulkadir Bin Karine, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’a aday listelerinden çıkarılan isimler için tarafsız bir soruşturma açma çağrısında bulundu. Tebbun, seçim otoritesinin aldığı önlemleri etkileyeceği kanısıyla olaya müdahale etmeyi düşünmüyor.
Liste dışı bırakılan adaylar, raporların kendilerine verilmesini talep etti ancak istedikleri yerine getirilmedi.
Hirak hareketinden aktivistler ise, aday listesinde yaşanan gelişmelerin seçimleri boykot etme kararını pekiştireceğine dair söz verdi.



Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, askeri darbenin yaşandığı Nijer’de anayasal düzene dönüş çağrısı yaparak, bu ülkeye yönelik dış askeri müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Tebbun yerel basına yaptığı açıklamada, “Herhangi bir askeri müdahale Sahel bölgesini ateşe verir” dedi.

Tebbun, “Cezayir, Nijer’de anayasal düzene geri dönülmesinden yana ve Nijerliler isterse ülkenin birliği için elinden geldiğince onlara yardım etmeye hazır” ifadelerini de kullandı.

Ordunun Nijer’de iktidarı ele geçirmesi Sahel bölgesini sarstı.

Batı ve Orta Afrika’da üç yılda yedinci darbe gerçekleşti.

Nijer, dünyanın en fakir bölgelerinden biri ve dünya güçleri için stratejik öneme sahip.

Batı Afrika’nın savunma bakanları, geçtiğimiz Cuma günü, darbe liderlerinin Pazar gününe kadar anayasal düzeni yeniden tesis etmemesi halinde Nijer’e müdahale etme planını onayladı.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer’e yaptırımlar uyguladı ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un yeniden iktidara gelmemesi durumunda son çare olarak güç kullanımına izin verebileceğini bildirdi.

Bazoum, darbeci askerler tarafından Niamey’deki evinde tutuluyor.