Koço köyü anma yerine dönüşecek: Nadia Murad Ezidiler için yeni bir köy inşa ediyor

Fotoğraf: Nadia Murad kişisel Facebook hesabı
Fotoğraf: Nadia Murad kişisel Facebook hesabı
TT

Koço köyü anma yerine dönüşecek: Nadia Murad Ezidiler için yeni bir köy inşa ediyor

Fotoğraf: Nadia Murad kişisel Facebook hesabı
Fotoğraf: Nadia Murad kişisel Facebook hesabı

Nadia Murad'ın Temsilcisi Selah Hasan, "Nadia's Initiative" kuruluşunun Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile işbirliğiyle Ezidi topluluğuna hizmet projeleri kapsamında yeni bir köy inşa edeceğini duyurdu.
Koço köyünden 4 km kuzeyinde inşa edilecek köyün, ilk etabında 150 evin yanı sıra okul, hastane, cadde ve park inşa edilecek.
İnşa edilecek köye yerleşecek aile sayısının henüz belli olmadığını dile getiren Selah Hasan, talebin artması halinde köyün genişletileceğini kaydetti.
Selah Hasan, projenin işleyiş mekanizmasına ilişkin ise, "İnşa edilecek köye, sadece Ezidiler ve ihtiyacı olanlar yerleştirilecek. Projenin, 2023 sonunda tamamlanması planlanıyor" dedi.
DEAŞ'ın saldırılarından önce Koço köyünde 196 hane vardı ve bu evlerin büyük çoğunluğu yıkıldı veya tahrip edildi.
Nadia Murad'ın temsilcisi Selah Hasan, kamplardaki aileleri ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.
Independent Türkçe’ye konuşan Duhok’taki Şeyhan göçmen kampında kalan Hediye Murad (35), yaşamlarının her geçen gün daha çok kötüye gittiğini belirterek, bu tür projelere ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Şengal, Ninova, Mart 2019,Ezidilerin ilk toplu mezarlarının kazı törenine katılan DEAŞ mağdurlarının aileler / Fotoğraf: İbrahim Ezidi
Hediye Murad, "Avrupa’ya gidemedik bari burada iyi bir yaşamımız olsun. Ne yazık ki ne kendimizin ne de çocuklarımızın geleceğinden umutlu değiliz" diyor.
Bu konuyla ilgili, Koço köyü muhtarı Merwan Cad ise, şöyle konuştu:
"Koço göçmenleri projeyi onayladı. Çok iyi bir projedir. Bizim için önemli olan projenin yakın zamanda tamamlanmasıdır. Kamplarda yaşayanlar artık kamp hayatından bıkmış durumdalar.
Evlerin yanı sıra su, elektrik, okul ve hastane gibi diğer hizmetlerin tamamlanması halinde Koço halkının köye döneceğinden şüphe yok. Önceliğimiz ise tabi ki güvenliğin sağlanmasıdır."
İnşa edilecek ev sayısının yeterli olmadığını dile getiren Cad, DEAŞ saldırılarından önce Koço köyünde 225 aile yaşadığını ancak 80 ailenin yurtdışına çıktığı bilgisini vererek, "150 evin inşa edileceği söylenildi. Kendilerine de belirttik, bu evler yetersiz ve 250 evin inşa edilmesini istedik, çünkü son altı yılda aile sayısı arttı" ifadelerini kullandı.
DEAŞ, 3 Ağustos 2014'te başta Koço köyü olmak üzere, tüm bölgede toplu katliamlar gerçekleştirdi.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi İşleri Müdürlüğü verilerine göre, DEAŞ'ın 2014 yılında Şengal’de düzenlediği saldırıda 2 bin 293 Ezidi öldürüldü.
Buna ek olarak, 6 bin 417 Ezidi kaçırıldı ve bunlardan 2 bin 880'inin akıbeti hâlâ bilinmiyor.
Şengal ilçesi sınırlarında, DEAŞ'ın bölgeye hakim olduğu döneme ait onlarca bireysel mezarlığın yanı sıra 80 toplu mezar bulundu.
Toplu mezarlarda bulunan kurbanların çoğu Koço köyü sakinlerinden oluşuyordu.

Independent Türkçe



Mamdani, Oval Ofis'te gördüğü en tuhaf şeyi açıkladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Mamdani, Oval Ofis'te gördüğü en tuhaf şeyi açıkladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

New York Belediye Başkanı seçilen Zohran Mamdani, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump'la yaptığı görüşme sırasında Oval Ofis'te karşılaştığı en tuhaf şeyin "Beyaz Saray'da UFC" başlıklı bir dosya olduğunu açıkladı.

Çarşamba günü Adam Friedland Show'a katılan Mamdani, odaya girdiğinde mobilyaların üzerine serpiştirilmiş "bir sürü farklı sehpa üstü kitabı" gördüğünü söyledi.

"Bunlardan biri 'Beyaz Saray'da UFC' isimliydi" diye devam eden Mamdani, başkanın gelecek yıl haziranda Amerika'nın 250. yıldönümünü kutlamak için Güney Çimleri'nde düzenlemeyi planladığı karma dövüş sanatları etkinliği hakkında daha önce "hiçbir fikri olmadığını" da ekledi.

dfrgty
New York Belediye Başkanı seçilen Zohran Mamdani, 25 Kasım 2025 Çarşamba günü Adam Friedland'e röportaj verdi (The Adam Friedland Show/YouTube)

"Sadece göz gezdiriyordum" diyen Mamdani, daha fazla ayrıntı istendiğinde, bunun aslında gelecek yaz Beyaz Saray'da kurulacak sekizgen şeklindeki kafes arenanın nasıl görüneceğine dair konsept çizimlerinden oluşan bir dosya olduğunu açıkladı.

Friedland dövüşe katılmayı düşünüp düşünmediğini sorunca seçilmiş belediye başkanı kıkırdayarak "Hayır!" cevabını verdi.

Trump bu spor etkinliğinden ilk olarak temmuzda, Iowa Eyaleti Fuar Alanı'nda yaptığı bir konuşmada söz etmişti. Etkinliğin, ABD Başkanı'nın da 80. doğum günü olan 14 Haziran 2026'da düzenlenmesi ve dövüşçülerin Lincoln Anıtı önünde tartılması bekleniyor.

Trump ilk önce, 25 bin kişinin müsabakayı canlı izleyebileceğini söylemiş ancak UFC Başkanı ve CEO'su Dana White, eylülde Fox News'un sorusuna cevap verirken kapasitenin sadece 5 bin kişi olduğunu açıklamıştı.

White, müsabakayı 85 bin kişilik bir kalabalığa aktarmak için yakındaki bir parka büyük ekranlar kurulacağının sözünü vermişti.

Ayrıca ekimde Sports Business Journal'a yaptığı açıklamada, şirketinin etkinlikten sonra Güney Çimleri'nin onarımı için 700 bin dolar ödeyeceğini söylemişti.

Hangi dövüşçülerin mücadelede yer alacağına dair henüz bir açıklama yok.

Dövüş sporlarıyla epeydir ilgilenen Trump, geçen yılki başkanlık seçimlerini kazandıktan sonra Mar-a-Lago'daki zafer partisinde konuşma yapan White'la da uzun süredir arkadaş.

Seçim kampanyası sırasında eski dövüşçü ve podcast sunucusu Joe Rogan'a verdiği röportajın, Trump'ın daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olduğu söyleniyordu.

Başkan, son bir yılda Elon Musk'ın yanı sıra Robert F. Kennedy Jr. gibi kabine bakanlarıyla UFC müsabakalarına katıldı. İrlandalı eski UFC şampiyonu Conor McGregor ise Aziz Patrick Günü'nde Beyaz Saray'da ağırlanmıştı.

Mamdani'nin cuma günü Trump'la yaptığı görüşme, başkanın, demokratik sosyalisti seçim kampanyası sırasında "yüzde 100 komünist deli" diye nitelendirmesine ve kazanması halinde New York'tan federal fonları çekmekle tehdit etmesine rağmen, beklenmedik bir şekilde samimi geçti. Bu sonuç, MAGA müttefiklerini şoke etti.

Independent Türkçe


Venezuela’nın ABD’ye karşı pazarlık kozu: Çin’e satışlar azaltılabilir

Analizde, Maduro yönetiminin ABD'ye karşı en büyük pazarlık kozunun petrol tedariki olacağı belirtiliyor (Reuters)
Analizde, Maduro yönetiminin ABD'ye karşı en büyük pazarlık kozunun petrol tedariki olacağı belirtiliyor (Reuters)
TT

Venezuela’nın ABD’ye karşı pazarlık kozu: Çin’e satışlar azaltılabilir

Analizde, Maduro yönetiminin ABD'ye karşı en büyük pazarlık kozunun petrol tedariki olacağı belirtiliyor (Reuters)
Analizde, Maduro yönetiminin ABD'ye karşı en büyük pazarlık kozunun petrol tedariki olacağı belirtiliyor (Reuters)

Amerikan ordusunun Karayipler'deki askeri yığınağı nedeniyle ABD'yle Venezuela arasında başlayan gerginlik sürüyor. 

Donald Trump yönetimi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu da dahil ettiği Cartel de los Soles'i Yabancı Terörist Örgütler (FTO) listesine dün eklemişti. 

Öte yandan Trump, "terör örgütü lideri" olmakla suçladığı Maduro'yla görüşmeye açık kapı bıraktığını da söylemişti.

Reuters'ın analizinde, Venezuela'nın ABD'yle müzakereye başlaması durumunda çoğunlukla Çin'e sattığı ham petrolü "pazarlık kozu" olarak kullanabileceği belirtiliyor. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Venezuela'nın petrol üretimi bu yıl günde 1,1 milyon varil civarında sabitlendi. Nakliye verilerine göre, ihracatın yüzde 80'inden fazlası haziran ve ekim arasında Çin'e gönderildi.

Analistler, pazarlık kozu olarak bu sevkıyatların bir kısmının ABD'ye yönlendirilebileceğini ve Amerikan şirketlerine esnek işletme lisansları verilebileceğini söylüyor. 

Trump ilk döneminde Venezuela Devlet Petrol Şirketi'ni (PDVSA) yaptırım listesine almıştı. 2019'daki bu hamlenin ardından PDVSA'nın tedarik sözleşmelerinin çoğu askıya alınmış, şirket neredeyse tüm petrolünü spot piyasada büyük indirimlerle satmak zorunda kalmıştı.

Enerji analisti Thomas O'Donnell, "ABD'ye daha fazla petrol göndermek ve onların Venezuela'daki yatırımlarını korumak Maduro'nun sunabileceği bir teklif" diyor. 

Washington, Maduro yönetiminin kartellerle işbirliği yaptığını savunuyor. İddiaları reddeden Karakas ise Trump yönetiminin ülkede darbe planladığını öne sürüyor. 

Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı ve Petrol Bakanı Delcy Rodriguez, pazartesi günkü açıklamasına ABD'nin petrol nedeniyle ülkesini hedef aldığını savunmuştu. 

Kolombiya lideri Petro: Trump'ın derdi petrol

Kolombiya lideri Gustavo Petro da CNN'e verdiği röportajda, Trump yönetiminin Venezuela üzerindeki baskılarının uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleden çok ülkenin petrolüne erişmekle ilgili olduğunu ileri sürdü. 

Petro, Venezuela'nın küresel uyuşturucu ticaretinin küçük bir kısmında rol oynadığını savunarak, ABD'nin ülkedeki geniş petrol rezervlerini ele geçirmeye çalıştığını iddia etti.

Batı Yarımküre'de uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için Güney Mızrağı Operasyonu başlattığını bu ay duyuran ABD, dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un da aralarında bulunduğu çok sayıda savaş gemisiyle birlikte 15 bin askerini bölgeye sevk etti.

Bölgede en az 21 operasyon düzenleyen Amerikan ordusu, uyuşturucu kaçakçılığına karıştığını iddia ettiği 83 kişiyi öldürdü. 

Independent Türkçe, Reuters, CNN


Panama tartışması tekrar alevleniyor: Çin liman ihalelerine girecek

Panama Kanalı tartışmasında ABD'nin elini güçlendirecek anlaşmanın 2 Nisan'da imzalanması bekleniyordu (Reuters)
Panama Kanalı tartışmasında ABD'nin elini güçlendirecek anlaşmanın 2 Nisan'da imzalanması bekleniyordu (Reuters)
TT

Panama tartışması tekrar alevleniyor: Çin liman ihalelerine girecek

Panama Kanalı tartışmasında ABD'nin elini güçlendirecek anlaşmanın 2 Nisan'da imzalanması bekleniyordu (Reuters)
Panama Kanalı tartışmasında ABD'nin elini güçlendirecek anlaşmanın 2 Nisan'da imzalanması bekleniyordu (Reuters)

Çin, ABD'yle yaşanan ihtilafın ardından Panama Kanalı'nda iki liman daha inşa etmeyi planlıyor.

Panama Kanal İdaresi Başkanı Ricaurte Vasquez Morales, dün yaptığı açıklamada liman inşası için açılacak ihalelerde tüm tarafların adil katılımını gözeteceklerini söyledi. 

İki limanın sözleşmesinin de 2026 sonunda tamamlanması, tesislerin 2029'da faaliyete başlaması öngörülüyor.

AFP'nin aktardığına göre projeyle ilgilenen şirketler arasında Hong Kong merkezli Cosco Shipping Lines ve Orient Overseas Container Line yer alıyor. 

Morales, Çin devletine bağlı bu şirketlerin ihaleyi alması halinde ABD'yle gerilimin artması ihtimaline yönelik yorum yapmayı reddetti.

Orta Amerika ülkesi, doğalgaz boru hattı ve yeni rezervuar inşaatı da dahil liman kapasitesini genişletme projesiyle 10 yıl içinde 8,5 milyar dolar yatırım çekmeyi planlıyor. 

Morales, "Tüm ilgili tarafların katılımına açık olmalıyız. Firmalar arasında mümkün mertebe en yüksek rekabeti sağlamalıyız" dedi. 

Liman projesiyle ilgilenen diğer şirketler arasında Singapur'dan PSA International, Tayvan'dan Evergreen, Almanya'dan Hapag Lloyd, Danimarka'dan Maersk ve Fransa'dan CMA Terminals var.

Dünyadaki deniz ticaretinin yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Panama Kanalı en sık ABD ve Çin tarafından kullanılıyor. 

Hong Kong merkezli CK Hutchison Holdings, Panama Kanalı'nın iki yakasındaki stratejik limanlara ait hisselerini, Amerikan varlık yönetim şirketi BlackRock liderliğindeki konsorsiyuma 22,8 milyar dolar karşılığında satmayı 4 Mart'ta kabul etmişti.

Ancak Pekin, sert tepki gösterdiği satış işlemleri hakkında inceleme başlatmıştı. Ayrıca CK Hutchison Holdings'in limanlarla ilgili Panama yönetimine 300 milyon dolara yakın borcu olduğu da bildirilmişti.

AFP'nin aktardığına göre anlaşma henüz tamamlanmadı. CK Hutchison'dan ağustosta yapılan açıklamada sözleşmenin bu yıl içinde imzalanmasının zor olduğu belirtilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, ocakta göreve geldiği gibi Panama Kanalı'nın Çin tarafından kontrol edildiğini öne sürerek, ABD'nin kanalın denetimini geri alması çağrısında bulunmuştu. 

Çin'e bağlı CK Hutchison, Panama Kanalı'nın iki kıyısındaki limanları uzun süredir işletiyor ancak kanal, kurul üyeleri Panama hükümeti tarafından belirlenen bir devlet kuruluşu olan Panama Kanal İdaresi tarafından yönetiliyor. 

Independent Türkçe, AFP, Economic Times