Suriye’nin güneyindeki bir şirket Ermenistan’a göndermek üzere gençleri işe alıyor

Es-Sayyad güvenlik şirketi bir kısmı Libya’dan yeni dönen 150 Suriyeli genci ücret karşılığında Ermenistan’a göndermeyi planlıyor.

Suriyeli gençler daha önce de petrol tesislerini korumak amacıyla Libya’ya gönderilmişti. Şarku’l Avsat)
Suriyeli gençler daha önce de petrol tesislerini korumak amacıyla Libya’ya gönderilmişti. Şarku’l Avsat)
TT

Suriye’nin güneyindeki bir şirket Ermenistan’a göndermek üzere gençleri işe alıyor

Suriyeli gençler daha önce de petrol tesislerini korumak amacıyla Libya’ya gönderilmişti. Şarku’l Avsat)
Suriyeli gençler daha önce de petrol tesislerini korumak amacıyla Libya’ya gönderilmişti. Şarku’l Avsat)

Suveyda vilayeti yaklaşık iki haftadır, Suriye’nin güneyinde faaliyet gösteren bir güvenlik şirketinin gençleri para karşılığında Ermenistan’a göndereceğine yönelik haberlerle çalkalanıyor.
Suveyda-24 gazetesi yetkililerinden aktivist Rayan Maaruf, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada vilayetteki Es-Sayyad adlı güvenlik şirketinin temsilcisi Avukat Muhammed Bakir’in kendisine, Libya’ya faaliyet göstermelerinin ardından Rus kuvvetleriyle Ermenistan’a gitmek için kayıt yaptıran Suriyeli gençler olduğu bilgisini verdiğini aktardı. Maaruf’a göre Bakir, Ermenistan’a gidecek yaklaşık 150 kişi için aylık 2000 ila 2500 dolar arasında değişen bir maaş karşılığında beş aylık sözleşme hazırlandığını bildirdi.
Nitekim geçtiğimiz haftalarda onlarca kişinin Bakir’in Şahba mıntıkasındaki avukatlık bürosuna akın ettiği, kendisinden imzalanan sözleşmelerin içeriği ve ücretlerin garantisi hakkında bilgi aldığı belirtildi. Onlarca gencin kayıt için 25 bin Suriye lirasının yanı sıra gerekli belgeleri de kendisine teslim ettiği kaydedildi.
Maaruf açıklamasında şirkette çalışanların ve Ermenistan’a gitmek için kayıt yaptıranların yakınlarının verdiği bilgilere dikkat çekti. Buna göre Es-Sayyad şirketinin temsilcisi Suriyeli gençlere önce Şam Uluslararası Havalimanı üzerinden Rusya’ya gideceklerini, ardından da Ermenistan’a transfer edileceklerini bildirdi. Ayrıca yolculuğun mayıs ayı boyunca süreceği kaydedildi.
Maaruf söz konusu gençlerin kendilerine verilecek görevlerin içeriğini bilmediklerini söyledi. Görevlerinin Libya’dakine, yani oradaki Rus tesislerini koruma faaliyetlerine benzer olabileceğini düşündüklerini aktardı. Rayan Maaruf ayrıca Es-Sayyad şirketinin Suveyda’dan 150 kişi istediğini ve diğer bölgelerden de aynı sayıda bir talep yapılmış olabileceğini belirtti.
Maaruf sözlerine şöyle devam etti:
“Gençleri Ermenistan’a çekmeye yönelik propaganda Es-Sayyad şirketinin 25 bin Suriye lirası kayıt komisyonu kazanmasını sağlayan hileli bir oyun olabilir. Çok sayıda genç şirketin Suveyda’daki ofisine kayıt yaptırmaya devam ediyor. Bu Suriyeli gençler için yüksek bir meblağ.”
Söz konusu gençlerden biri Ermenistan’a seyahat etmek için ismini kaydettirdiğini söyleyerek iddiaları doğruladı. 25 bin Suriye lirası ödediğini belirten şahıs, güvenlik onayı almayı ve seyahat etmesine izin veren sağlık muayenesinin sonucunu beklediğini dile getirdi. Kayıt yaptıranların henüz Ermenistan’a gönderilmediği bilgisini verdi.
Libya’dan dönen ve isminin verilmesini istemeyen Dera vilayetinden bir savaşçı da Rus güçlerinin Libya’daki sözleşmeli dört aylık dönemden sonra kendilerini Hmeymim Hava Üssü üzerinden Suriye’ye geri getirdiğini aktardı. “Grupta Suriye’nin birçok bölgesinden gençler vardı” diyen savaşçı Suriye’deki güvenlik şirketi, yani es-Sayyad ile imzaladıkları sözleşmede öngörülen ücretin tamamını alamadıklarını bildirdi. Dört aylık sözleşmenin sona ermesinin ardından kendilerine 3 bin dolar verildiğini kaydetti. Söz konusu Suriyeli imzalanan sözleşmede gönüllünün Libya’da üstleneceği göreve bağlı olarak aylık maaşlarının 1000 ile 1500 dolar arasında değiştiği bilgisini verdi. Libya’da kendilerine verilen görevin ‘petrol tesislerini ve fabrikaları korumak, hendekler kazmak, siperler hazırlamak ve yolları taşlarla döşemek’ olduğunu söyleyen Suriyeli, Libya’da herhangi bir askeri eylem gerçekleştirmediklerini ve Rus kuvvetlerin bulunduğu bir askeri bölgede kaldıklarını kaydetti.
Rus kuvvetlerin kendilerine sık sık üstünlük tasladığını ve kötü davrandığını ifade eden Suriyeli savaşçı ancak Libya’da beş aydır kazandıkları aylık ücreti Suriye’de yıllar boyunca kazanamadıklarının altını çizdi. “Oradaki görev ne kadar zor ve yorucu olursa olsun Suriye’de işsiz kalmaktan veya düşük ücretle çalışmaktan çok daha iyidir” dedi.
Libya’da son olarak geçen yıl mart ayında görev yaptığı bilgisini veren savaşçı, dört aylık sözleşmenin sona ermesinin ardından Suriye’ye geri döndüğünü söyledi. Savaşçı, Libya’da halen Suriyeli gençlerin görev yaptığını, tüm unsurların sınır dışı edilmesiyle ilgili haberler duyduklarını ve yakın zamanda Libya’ya gidişlerin duracağını belirtti.
Gözlemciler Rus bir şirketin Suriyeli gençlere yönelik bu ve benzeri faaliyetlerinin ve onları Libya’da savaşmak üzere gönderebilmelerinin temel nedeninin ülkenin içinde bulunduğu kötü ekonomik koşullar, yaygın yoksulluk ve güvenlik sorunları olduğu görüşünde.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.