Tunus muhalefetinden Anayasa Mahkemesi yasa tasarısını kaldırma hamlesi

Tunus Başbakanı Hişam el Meşişi. (EPA)
Tunus Başbakanı Hişam el Meşişi. (EPA)
TT

Tunus muhalefetinden Anayasa Mahkemesi yasa tasarısını kaldırma hamlesi

Tunus Başbakanı Hişam el Meşişi. (EPA)
Tunus Başbakanı Hişam el Meşişi. (EPA)

Tunus muhalefetinin önde gelen isimlerinden olan Demokratik Blok milletvekili Hişam el Acbuni, parlamentoda ikinci kez onaylanan Anayasa Mahkemesi tasarısının bazı milletvekillerinin Kanunların Anayasaya Uygunluğunu İzleme Geçici Komisyonu'na sunduğu temyiz dilekçesinin ardından kaldırılacağını söyledi.
Acbuni, tasarının yasal olmadığını, Tunus anayasasının yorumlanmasına ilişkin anlaşmazlıklara dayandığını belirterek Cumhurbaşkanı Kays Said’i görevden almak için kullanılmasından endişe ettiğini kaydetti. Açıklamasında Nahda Hareketi’nin 2014 anayasasının uygulanmasındaki konumunu da eleştiren Acbuni yaşananlara göz yumduklarını, hatta milletvekilleri arasında farklılar yaratarak merkezi tahrip etmeye çalıştıklarını vurguladı. Nahda Hareketi’nin tartışmalı adaylıkları desteklediğine işaret eden Acbuni, bunun Said’i görevinde uzaklaştırmak adına anayasal kuruma odaklanılması ısrarının nedenini gözler önüne serdiğini bildirdi.
Acubuni açıklamasında tüm siyasi çevrelerin halihazırda Nahda Hareketi’nin anaysa mahkemesinin kurulması konusundaki hevesinin nedenini merak ettiğini vurguladı.
İki kez onaylanmasına rağmen yasa tasarısına itiraz edilmesinin gerekçelerine ilişkin de değerlendimelerde bulunan milletvekili, yapılan bazı ihllalerin tasarıyı bozduğunu söyledi. Bunlardan bazılarının ise göz ardı edilemeyecek ciddi ve resmi usullerle ilgili olduğunu kaydetti. Acbuni, prosedürlerin zorluğu ve tasarının parlamento genel kuruluna sunulma biçiminin de bu durumda etkili olduğunu ifade etti.
Hişam el Acbuni parlamentonun tüm tasarıyı toplu olarak değil bölümler halinde, madde madde onaylaması gerektiğini belirttiği açıklamasında temyizin 2014 anayasasının onaylanmasından bir yıl sonra Cumhurbaşkanı’nın anayasa mahkemesini kurmayarak anayasal sürelerini aştığına dikkat çekti.
Muhalif Demokratik Blok, Meclis Başkanı Raşid Gannuşi ile hükümeti kurmakla görevlendirilen Hişam el Meşişi’nin anlaşmazlıklarında attığı tüm adımlarla Said’in pozisyonunu desteklediğini duyurmuştu. Ancak buna rağmen Demokratik Akım Partisi milletvekillerinden Numan el Aiş partisinin Anayasa Mahkemesi’nin kurulması için anayasal süreyi aşması konusunda Said’in tutumuna karşı olduğunu bildirdi. Aiş açıklamasında, anayasanın Tunus’ta demokratik geçiş yolunu korumak için oldukça gerekli bir adım olduğu belirterek Cumhurbaşkanı ile aynı fikirde olmadığını vurguladı.
Diğer yandan bağımsız sendika olan Ulusal Süt Toplama Merkezleri Odası üç gün süreyle (12 - 15 Mayıs arası)  faaliyetlerini durdurma kararını inceleyerek üretim fazlası için çözümler bulmaya çalışıyor.
Tunus Tarım ve Balıkçılık Birliği mandıra sisteminin faaliyetini ve dengesini yeniden kazanması için hükümeti en az 30 milyon litre işlenmiş sütü geri çekmeye çağırdı. Sendika tarafından yapılan açıklamada 47 milyon litreyi aşan işlenmiş süt stokları sebebiyle çiftçilerin zorluk yaşadığına dikkat çekildi.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP