Koronavirüs, ertelenmesinden bir yıl sonra Tokyo Olimpiyatlarını tehdit ediyor

Vaka sayılarının yükselmesine rağmen Tokyo Olimpiyatlarına yönelik hazırlıklar hızlanıyor (EPA)
Vaka sayılarının yükselmesine rağmen Tokyo Olimpiyatlarına yönelik hazırlıklar hızlanıyor (EPA)
TT

Koronavirüs, ertelenmesinden bir yıl sonra Tokyo Olimpiyatlarını tehdit ediyor

Vaka sayılarının yükselmesine rağmen Tokyo Olimpiyatlarına yönelik hazırlıklar hızlanıyor (EPA)
Vaka sayılarının yükselmesine rağmen Tokyo Olimpiyatlarına yönelik hazırlıklar hızlanıyor (EPA)

Japon Hastane Doktorları Birliği çarşamba günü yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yayılmaya devam etmesi sebebiyle önümüzdeki yaz Tokyo Olimpiyatları’nın güvenli bir şekilde düzenlenmesinin ‘imkânsız’ olduğunu belirterek uyarıda bulundu. Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, Sendika, hükümete sunduğu raporda “Dünyanın dört bir yanında insanların koronavirüs ile mücadele ettiği bir zamanda Tokyo Olimpiyatları’nın düzenlenmesine şiddetle karşı çıkıyoruz” ifadelerine yer verdi ve ‘bir pandemi sırasında olimpiyat oyunlarının düzenlenmesinin imkânsız olduğu’ belirtti.
Hastane Doktorları Birliği, tıbbi mesleklere yönelik çeşitli birlikler arasında yer alıyor ancak kendisine bağlı olan kuruluşların sayısı bilinmiyor. Birlik yaptığı açıklamada “Mutasyona uğramış yeni virüs türlerinin dünyanın çeşitli yerlerinden Tokyo’ya gelmesi tehlikesinin olduğunu inkâr edemeyiz” ifadelerine yer verdi.
Açıklama, Japonya hükümetinin başkent ve birkaç bölgede sağlık olağanüstü hali (OHAL) uygulamasına neden olan 4. bir virüs dalgasıyla mücadele ettiği sırada geldi. Geçtiğimiz günlerde birkaç belediye başkanı, sporcular için özel olarak hastane yatağı tahsis etmeyeceklerini duyurdu.
ABD atletizm takımı gibi bazı heyetler olimpiyatların öncesinde Japon şehirlerinde düzenlemeyi planladıkları kamplarını iptal ettiler. ABD’li sporcuların, olimpiyatlar öncesinde Tokyo’nun doğusundaki Chiba eyaletinin üç şehrinde kamp yapmaları planlanmıştı. Yetkililer, ABD Atletizm Federasyonu, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının yayılma oranı düşmezken, sporcuların güvenliği konusundaki endişeler nedeniyle programını iptal edildiğini’ belirtti. Chiba eyaleti tarafından yapılan açıklamada ise “Hayal kırıklığına uğramamıza rağmen, şu anki durum sebebiyle programın iptal edilmesinin en iyi karar olduğuna inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Olimpiyatların 23 Temmuz tarihinde başlamasına yaklaşık 10 hafta kalmışken, kamuoyu olimpiyatların düzenlenmesine karşı çıkarak, iptal edilmesini veya tekrar ertelenmesini talep ediyor. Ancak organizatörler olimpiyatların güvenli bir şekilde düzenlenmesi konusunda ısrarcı davranıyorlar. Diğer yandan, müsabakalarda yabancı izleyicilerin bulunmasının yasaklandığı duyurulurken, yerel halkın oyunları izleyip izleyemeyeceği konusunda kesin bir karar verilmedi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Japonya’nın pandemiyle mücadele kapsamında aldığı önlemleri desteklediği ve halkın geniş çapta karşı çıkmasına rağmen Tokyo Olimpiyatları’nın ‘tarihi’ bir olay olacağı belirtildi.



Fransa: Mevcut baskı İran tarihinin "en şiddetli" baskısı olabilir

Dünyanın çeşitli başkentlerinde İran'daki halk protestolarına destek amacıyla gösteriler düzenlendi (Reuters)
Dünyanın çeşitli başkentlerinde İran'daki halk protestolarına destek amacıyla gösteriler düzenlendi (Reuters)
TT

Fransa: Mevcut baskı İran tarihinin "en şiddetli" baskısı olabilir

Dünyanın çeşitli başkentlerinde İran'daki halk protestolarına destek amacıyla gösteriler düzenlendi (Reuters)
Dünyanın çeşitli başkentlerinde İran'daki halk protestolarına destek amacıyla gösteriler düzenlendi (Reuters)

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot bugün yaptığı açıklamada, İran'da protestoculara yönelik baskının ülkenin modern tarihindeki “en şiddetli” olay olabileceğini belirterek, yetkililere bu baskıyı “derhal” sona erdirme çağrısında bulundu.

Norveç merkezli sivil toplum örgütü İran İnsan Hakları Örgütü'ne (IHR) göre baskılar en az 734 kişinin ölümüne yol açtı ve örgütün tahminlerine göre gerçek ölü sayısı binleri bulabilir.

Tahran'daki bir adli tıp merkezinde düzinelerce ceset yerde yatıyor (AFP)Tahran'daki bir adli tıp merkezinde düzinelerce ceset yerde yatıyor (AFP)

AFP'nin haberine göre, Barrot Fransız radyo istasyonu RTL'ye verdiği demeçte, "Bu harekatın modern İran tarihinin en şiddetli harekatı olabileceğinden şüpheleniyoruz ve derhal durdurulmalıdır" dedi, ancak ölü sayısını doğrulamadı.

 Bakan, Paris'in bu talebi dün çağrılan İran'ın Fransa Büyükelçisine ilettiğini açıkladı.

 Tahran'da hükümet karşıtı protestolar (AP)Tahran'da hükümet karşıtı protestolar (AP)

Barrot durumu şöyle anlattı: “Elimize ulaşan az sayıdaki görüntüden, protestocuların yakın mesafeden saldırı silahlarıyla vurulduğunu, kalabalık hastanelerde cesetlerin torbalara doldurulduğunu ve yas tutan İranlı aileleri görüyoruz. Duyduğumuz yardım çığlıklarına kayıtsız kalamayız.”

Tahran’a bağlı Kahrizak'ta bulunan ve onlarca cesedin bulunduğu bir morgdan 9-11 Ocak 2026 tarihleri ​​arasında çekilen videolardan (AP)Tahran’a bağlı Kahrizak'ta bulunan ve onlarca cesedin bulunduğu bir morgdan 9-11 Ocak 2026 tarihleri ​​arasında çekilen videolardan (AP)

İran'da değişim ihtiyacına ilişkin sorulan soruya Jean-Noël Barrot, İran halkının kendi kaderini belirleme hakkının kendilerine ait olduğunu ve “ülke yetkililerinin bunu anlaması gerektiğini” vurguladı.

Barrot, Fransa'nın öncelikli sorumluluğunun “İran'da bulunan yaklaşık 900 vatandaşımızın, personelimizin ve büyükelçiliğimizin güvenliğini sağlamak ve tabii ki büyükelçilikte ev hapsinde tutulan vatandaşlarımız Cécile Cœuré ve Jacques Paris'in güvenliğini sağlamak” olduğunu açıkladı.


İran, saldırıya uğrarsa ABD üslerini bombalayacağı uyarısında bulundu

Tahran'da hükümet karşıtı protestolar (AP)
Tahran'da hükümet karşıtı protestolar (AP)
TT

İran, saldırıya uğrarsa ABD üslerini bombalayacağı uyarısında bulundu

Tahran'da hükümet karşıtı protestolar (AP)
Tahran'da hükümet karşıtı protestolar (AP)

İranlı üst düzey bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, İran'da hükümet karşıtı protestoların yaşandığı bir dönemde Başkan Donald Trump'ın müdahale tehditlerinin ardından, Tahran'ın ABD tarafından saldırıya uğraması halinde, bölgedeki ABD askeri üslerini bombalayacağı konusunda ilgili ülkelere uyarıda bulunduğunu söyledi.

Ayrıca, Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre üst düzey bir yetkili, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ABD Özel Temsilcisi Steve Whitkoff arasındaki doğrudan iletişimin, Başkan Donald Trump'ın İran'daki protestolar sırasında müdahale etme tehdidinin ardından askıya alındığını bildirdi.

Yetkili, ABD'nin tehditlerinin diplomatik çabaları baltaladığını ve on yıllardır süren nükleer anlaşmazlığa diplomatik bir çözüm bulmak için iki yetkili arasında yapılması planlanan olası toplantıların iptal edildiğini ifade etti.


SpaceX, Starlink uydu internet hizmetini İran'da ücretsiz olarak sunmaya başladı

8 Ocak 2026 Perşembe günü Tahran'da düzenlenen protestolardan (AP)
8 Ocak 2026 Perşembe günü Tahran'da düzenlenen protestolardan (AP)
TT

SpaceX, Starlink uydu internet hizmetini İran'da ücretsiz olarak sunmaya başladı

8 Ocak 2026 Perşembe günü Tahran'da düzenlenen protestolardan (AP)
8 Ocak 2026 Perşembe günü Tahran'da düzenlenen protestolardan (AP)

Elon Musk’a ait SpaceX şirketi, İran’da son günlerde devam eden kanlı protestolar ve internet kesintileri sürerken, uydu internet hizmeti Starlink’i ülkede ücretsiz olarak sunmaya başladığını duyurdu.

İranlıların internete erişimini sağlamak için çalışan ABD merkezli Holistic Resilience adlı kuruluşun İcra Direktörü Ahmed Ahmediyan’a göre SpaceX, İran’daki Starlink abonelik ücretlerini kaldırdı. Bu sayede ülkede alıcı cihaza sahip olan kişiler, hizmetten ücretsiz yararlanabiliyor. Starlink’in operasyonları hakkında bilgi sahibi bir kaynak da, bilgilerin resmî olarak açıklanmamış olması nedeniyle isminin gizli tutulmasını isteyerek, ücretsiz hizmetin verildiğini doğruladı.

Starlink’in İran’da ve çatışmaların yaşandığı diğer bölgelerde devreye girmesi, hızla büyüyen bu internet hizmetinin dünyanın en zengin insanı ile ABD hükümetinin elinde bir ‘yumuşak güç’ aracına dönüştüğünü gözler önüne seriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, İranlılara protestolarını sürdürme çağrısında bulunmuş, daha önce de ülkede resmî olarak yasak olmasına rağmen bazı İranlıların kullandığı Starlink’i iletişimin yeniden sağlanmasına yardımcı olmaya davet etmişti.

Musk, daha önce de Starlink’i ücretsiz sunarak jeopolitik krizlere müdahil olmuştu. Starlink uyduları, Rusya’nın işgalinin ardından Ukraynalı siviller ve Ukrayna ordusu için internet bağlantısı sağlamıştı. Ocak ayında ise Starlink, ABD güçlerinin Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu gözaltına almasının ardından, Venezuela vatandaşlarına 3 Şubat’a kadar ücretsiz geniş bant internet hizmeti vereceğini açıklamıştı.

frgt
Elon Musk, Barselona'da Starlink hakkında konuşurken (Reuters)

Geçtiğimiz hafta İran genelinde yaşanan karışıklıklar keskin biçimde tırmandı. Yüz binlerce kişi, Dini Lider Ali Hamaney’in devrilmesi talebiyle sokaklara çıktı. Aktivist gruplar, iki haftayı aşkın süredir devam eden şiddetli olaylarda binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceği uyarısında bulundu.

Starlink alıcı cihazlarının İran’da yasak olmasına rağmen Ahmediyan, çok sayıda cihazın ülke sınırlarından kaçak yollarla sokulduğunu söyledi. Ahmediyan, telefonla yaptığı açıklamada, İran içinde bulunan cihaz sayısının 50 bini aştığını tahmin ettiklerini ifade etti.

İnsan haklarını savunmaya yönelik Miaan Grubu’nun (Miaan Group) dijital haklar direktörü Emir Reşidi ise İran ordusunun Starlink hizmetini karartmaya çalıştığını ve kullanıcılarını takip ettiğini belirtti. İran Radyo ve Televizyon Kurumu (IRIB), yetkililerin dün ‘casusluk ve sabotajda kullanılan büyük bir elektronik ekipman sevkiyatına’ el koyduğunu duyurdu. Şarku’l Avsat’ın IRIB’den aktardığı görüntülerde, Starlink’e ait olduğu düşünülen cihazlar da yer aldı.

İnternet bağlantılarını izleyen NetBlocks adlı kuruluşa göre, İran’da ülke genelindeki internet kesintisi beş gündür sürüyor. Bu durum, milyonlarca kişinin çevrim içi hizmetlere erişimini kesti.