İsrail, Gazze Şeridi’nde çocuk, kadın ve doktorları hedef alarak savaş suçu işlemeye devam ediyor

İsrail bombardımanında enkaza dönüşen bir binadan kızını sağ çıkaran bir Filistinli (EPA)
İsrail bombardımanında enkaza dönüşen bir binadan kızını sağ çıkaran bir Filistinli (EPA)
TT

İsrail, Gazze Şeridi’nde çocuk, kadın ve doktorları hedef alarak savaş suçu işlemeye devam ediyor

İsrail bombardımanında enkaza dönüşen bir binadan kızını sağ çıkaran bir Filistinli (EPA)
İsrail bombardımanında enkaza dönüşen bir binadan kızını sağ çıkaran bir Filistinli (EPA)

İsrail dün günün erken saatlerinde düzenlediği saldırılarda Gazze Şeridi’nde aralarında iki doktorun yanı sıra çoğu kadın ve çocuk 33 Filistinlinin ölümüne sebep oldu.
İsrail savaş uçakları Gazze’deki el-Rimal mahallesindeki el-Vahda Caddesi'nde yer alan Filistinlilerin evlerine yönelik büyük bir saldırı düzenlerken, sivil savunma ekipleri ve gönüllüler kurbanların cesetlerin ve enkaz altında kalanları kurtarmak için moloz yığınlarıyla uğraştı. Video görüntülerinde yorgun görünen sivil savunma ekiplerinin, enkaz altında kalanları büyük bir hızla nasıl aradığı görülüyor.
Arama kurtarma çalışmaları dün de devam etti. Filistin Sağlık Bakanlığı, işgal güçlerinin el Vahda Caddesi’ndeki sivil alanları hedef alması sonucunda 12’si kadın 8’i çocuk olmak üzere 33 kişinin şehit olduğunu, çoğu kadın ve çocuk olan 50 kişinin ise yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, enkaz altında arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, sayının her an artabileceğini kaydetti.
Bir sivil savunma çalışanı, enkaz atında kalan 9 yaşındaki bir çocuğu canlı çıkarırken, babası olayın şaşkınlığıyla gözyaşlarına boğularak secde etti. Şehitler arasında aynı sokakta oturan iki doktor da bulunuyor.
İsrail savaş uçaklarının düzenlediği bir diğer saldırıda ise 16 kişilik ailenin tamamı şehit oldu.
Geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik gerçekleştirilen İsrail saldırılarında 47’si çocuk 29’u kadın 192 kişi hayatını kaybederken, yaralı sayısı ise bin 200’ü aştı.
İsrail savaş uçakları Gazze’deki evleri bombalamaya devam ederken, Yermuk’de Hamas liderlerine ait ev ve ofisleri de hedef aldı.
İsrail savaş uçakları Hamas liderlerinden Yahya Sinvar ve Kassam Tugayları’nın üst düzey yetkilisi olan kardeşi Muhammed Sinvar’ın evini bombaladı. Sinvar’ın ofisinin yanı sıra Hamas siyasi büro Başkanı İsmail Heniyye’nin de ofisi de bu saldırılarda hedef alındı. Konuya ilişkin İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, savaş uçaklarının son 24 saat içerisinde Gazze Şeridi’nde Hamas ve İslami Cihad’a ait 90’dan fazla hedefi bombaladığı bildirildi. İsrail ordusu, Twitter üzerinden yıkılmış ve toz bulutu kaplamış bir binayı gösterin görüntüler yayınladı.
İsrail ordusu açıklamasında, Sinvar’ın evinin yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkilinin de ofislerinin hedef alındığını kaydetti.
İsrail savaş uçaklarının Gazze’deki çok sayıda silah üretim ve depolama alanlarını hedef aldığı belirtilen açıklamada, bazı mühimmatların ise Hamas’ın deniz ve hava kuvvetlerine mensup üyelerinin evlerinde saklandığı iddia edildi.
İsrail ordusunun yıkıcı bir güçle evleri hedef alması, Gazze’de ABD, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer ülkelerde eleştiri ve öfkelere yol açan el Cevhara kulesini yerle bir etmesinden bir gün sonra gerçekleşti.
Kulenin yıkılmasına karşılık, Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları öneki gece Tel Aviv’i füzelerle hedef aldı. Kassam Tugayları’nın Tel Aviv ve Aşdod’u roketlerle bombalamasıyla, İsrail Gazze’deki sivil yerleşim birimlerine hava saldırıları düzenledi.
İsrail ve Filistin insan hakları merkezleri İsrail’i savaş suçu işlemekle suçlamasının yanı sıra, İsrail'in önde gelen insan hakları örgütü B'tselem İsrail’in Gazze Şeridi’nde savaş suçu işlediğini açıkladı.
B’tsele tarafından yapılan açıklamada, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nin 2014 yılından bu yana İsrail tarafından benzeri görülmemiş katliam ve yıkımlara tanıklık ettiğini aktardı. İnsan hakları örgütü açıklamasında, 2002 yılından beri Batı Şeria’nın bu denli cinayetlere Doğu Kudüs’ün ise çok sayıda yaralanma olaylarına tanıklık etmediğini kaydetti.
Gazze Şeridi'ndeki Filistin İnsan Hakları Merkezi, işgal güçlerinin yoğun nüfusun bulunduğu konutları bombalamasının yanı sıra, altyapı ve tarım arazileri, hükümet tesisleri ve direniş gruplarının bölgelerini hedef alarak Gazze’deki tüm alanları güvensiz bölge haline getirdiğini aktardı.
Merkez tarafından yapılan açıklamada, bölgede artan gerilimin bedelini sivillerin ödediği vurgulanırken, İsrail işgal güçlerinin nüfuslu bölgelere saldırılar düzenlemesinin 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi’nde yer alan savaş suçunun ciddi ihlali anlamı taşıdığı kaydedildi.
Filistin İnsan Hakları Merkezi, Gazze’deki Filistinli siviller için insani koşulların daha da kötüleştiği uyarısında bulundu.



Arap Koalisyonu, Aden'de silah dağıtımının ardından ez-Zubeydi'nin kaçtığını duyurdu

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
TT

Arap Koalisyonu, Aden'de silah dağıtımının ardından ez-Zubeydi'nin kaçtığını duyurdu

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun Ortak Kuvvetler Komutanlığı, Güney Geçiş Konseyi (GGK) Başkanı Aydarus ez-Zubeydi’nin hareketliliğine eşlik eden yeni ayrıntıları açıkladı. Açıklama, GGK’ye bağlı güçlerin Hadramut ve el-Mehra vilayetlerinde gerçekleştirdiği askeri girişimlerin ardından geldi.

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın 4 Ocak tarihinde ez-Zubeydi’ye, son askeri tırmanışın nedenlerinin ele alınması amacıyla, 48 saat içinde Suudi Arabistan’a gelmesi yönünde bildirimde bulunduğunu belirtti. El-Maliki, görüşmenin Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi ve Koalisyon liderliği ile yapılmasının planlandığını ifade etti.

El-Maliki, söz konusu davetin, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde yürütülen ve güneydeki tarafların tutumunu birleştirmeyi, istikrarı sağlamayı ve iç çatışmalara sürüklenmenin önüne geçmeyi amaçlayan kapsamlı bir diyalog konferansına hazırlık çerçevesinde yapıldığını kaydetti.

El-Maliki, yaptığı açıklamada, ez-Zubeydi’nin Yemen Hava Yolları’na ait bir uçakla seyahatinin fiilen organize edildiğini, ancak uçuşun saatlerce ertelendikten sonra iptal edildiğini belirtti. El-Maliki, bu durumun ardından sahada gerginlik yaşandığını, havalimanı çevresindeki sivil tesislerin yakınında silahlı unsurlar ve askeri araçların görüldüğünü ifade etti.

El-Maliki, GGK’ye bağlı güçlerin Aden kentinde çeşitli hareketlilikler gerçekleştirdiğini, askeri konuşlanma yapıldığını ve havalimanı içindeki hareketliliğin engellendiğini kaydetti. Açıklamada, bazı yolların kapatıldığı ve kent genelinde silahlı unsurların konuşlandırıldığı, Koalisyon’un bu durumu ‘gerekçesiz bir adım’ olarak değerlendirdiği ve bunun güvenlik ile istikrarı tehdit ettiği vurgulandı.

Arap Koalisyonu, ez-Zubeydi’ye ‘ev hapsi’ uygulandığı ya da alıkonulduğu yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Açıklamada, ez-Zubeydi’nin hareketlerinin serbest olduğu ve seyahatinin engellendiğine dair iddiaların asılsız olduğu belirtildi. Ayrıca, Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi’nin, Aden’de olası silahlı çatışmaların önlenmesi ve durumun kontrol altına alınması amacıyla Koalisyon’dan müdahale talebinde bulunduğu ifade edildi. Önceliğin sivillerin korunması, kentlerin militarizasyonunun önlenmesi ve askeri güçler arasında herhangi bir çatışmanın engellenmesi olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre Koalisyon, sivil tesislerin çevresindeki tüm silahlı unsurların bölgeden çekilmesi ve hükümet ve güvenlik makamlarıyla koordinasyon içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ortak Kuvvetler Komutanlığı, Yemen hükümeti ve Aden’deki yerel yetkililerle koordinasyon halinde çalıştığını, güvenlikte herhangi bir bozulmanın önüne geçmeyi, istikrarı korumayı ve sivillerin riske atılmasını engellemeyi hedeflediğini bildirdi. Sahadaki güçlere talimatlara uyma, hayati tesislerden uzak durma ve koordine edilmemiş askeri hareketleri durdurma çağrısı yapıldı. Açıklamada, amacın ‘Aden’i korumak ve çatışmanın kente taşınmasını önlemek’ olduğu ifade edildi.

Koalisyon, açıklamasını, Husilere karşı cephede yer alan taraflar arasında görüş ayrılıklarını gidermeye yönelik siyasi çabalarını sürdürdüğünü ve Yemen hükümeti ile devlet kurumlarına desteğinin devam ettiğini vurgulayarak tamamladı. Kentlerin militarizasyonu ya da yeni bir tırmanışın, yalnızca çatışmanın yayılmasına ve güneydeki siyasi ve güvenlik tablosunun daha da karmaşık hale gelmesine hizmet edeceği uyarısında bulunuldu.


Kahire, Gazze anlaşmasını ilerletmek için önümüzdeki hafta Hamas heyetini ağırlayacak

Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)
TT

Kahire, Gazze anlaşmasını ilerletmek için önümüzdeki hafta Hamas heyetini ağırlayacak

Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)

Filistinli bir kaynak dün Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Kahire’nin gelecek hafta Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasının ilerletilmesi amacıyla Hamas’tan bir heyeti ağırlayacağını söyledi.

Hamas’a yakın kaynak, planlanan ziyaretin ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına ilişkin maddeleri ele alacağını, özellikle de anlaşmanın uygulanma sürecini ilerletmek amacıyla Gazze Şeridi’ni yönetecek teknokratlardan oluşan yönetim komitesinin isimlerinin netleştirilmesinin gündemde olacağını belirtti. Kaynak, Hamas lideri ve müzakere heyeti başkanı Halil el-Hayye’nin başkanlık edeceği görüşmelerin gelecek hafta başlayacağını, ancak heyetin Kahire’ye varış tarihinin henüz belirlenmediğini kaydetti.

Öte yandan Şarku’l Avsat dün El Fetih’e yakın iki Filistinli kaynakla da temas kurdu. Söz konusu kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun engelleri karşısında, anlaşmanın ikinci aşamasına yönelik düzenlemelerde Mısır’ın rolünün büyük önem taşıdığını vurguladı. Netanyahu’nun dün yaptığı açıklamada, son İsrailli rehinenin cenazesi teslim edilmeden Refah Sınır Kapısı’nın açılmayacağını duyurmasının bu engellerin son örneği olduğu ifade edildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN dün yaptığı haberde, Netanyahu’nun Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın, Gazze’de tutulan son İsrailli rehine Ran Gvili’nin cenazesi geri verilmeden açılmasını reddetme tutumunda ısrarcı olduğunu aktardı. Netanyahu’nun, bu konuda ABD yönetimiyle yapılmış anlaşmalar bulunduğunu savunduğu belirtildi.

Refah Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik bu İsrail geri adımı, Gazze ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının başladığı 10 Ekim’de hayata geçirilmesi beklenen düzenlemenin uygulanmaması anlamına geliyor. İsrail gazetesi Haaretz’in pazar günü bilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde ise Refah Sınır Kapısı’nın yakın zamanda iki yönlü olarak açılmasının planlandığı, kapının yönetiminde Avrupalı güçlerin merkezi bir rol üstleneceği ve bu güçlerin İsrail’e ulaştığı, bölgede konuşlandırılmaya hazır olduğu belirtilmişti.


Suriye: Halep'te ordu güçleri ile SDG arasında yeniden çatışmalar başladı

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)
Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)
TT

Suriye: Halep'te ordu güçleri ile SDG arasında yeniden çatışmalar başladı

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)
Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)

Suriye resmi haber ajansı SANA, Halep’te ordu ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki çatışmaların bugün yeniden başladığını bildirdi. Ajans, SDG güçlerinin es-Suryan mahallesini topçu ateşiyle hedef aldığını aktardı. Ordunun Halep’teki Kastelo ve Şihan hattında SDG unsurlarıyla çatıştığını belirten ajans başka detay vermedi.

Dün ise resmi Suriye medya organları, SDG’nin şehirdeki birkaç mahalleyi hedef aldığını ve ordunun ateş kaynaklarına karşılık verdiğini duyurmuştu. Bu saldırıların 4 sivilin ölümüne ve 10 kişinin yaralanmasına yol açtığı öne sürülmüştü. Ancak SDG, bu iddiaları reddederek, Halep’teki mahallelerin Suriye Savunma Bakanlığı’na bağlı silahlı gruplar tarafından ‘ağır silahlarla’ hedef alındığını, bunun sonucunda 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve 26 kişinin yaralandığını açıkladı.