Lübnanlılar, fiyatların yükseleceği endişesiyle gıda stoklamaya başladı

Lübnan'da, devletin bazı sarf malzemelerine yaptığı sübvansiyonları kaldırması bekleniyor. (Merkez Ajans)
Lübnan'da, devletin bazı sarf malzemelerine yaptığı sübvansiyonları kaldırması bekleniyor. (Merkez Ajans)
TT

Lübnanlılar, fiyatların yükseleceği endişesiyle gıda stoklamaya başladı

Lübnan'da, devletin bazı sarf malzemelerine yaptığı sübvansiyonları kaldırması bekleniyor. (Merkez Ajans)
Lübnan'da, devletin bazı sarf malzemelerine yaptığı sübvansiyonları kaldırması bekleniyor. (Merkez Ajans)

Lübnan hükümetinin temel tüketim malzemelerindeki sübvansiyonları rasyonalize etme planını onaylama tarihi yaklaşırken, kendilerini adeta kaçınılmaz bir kıtlığın eşiğindeymiş gibi hissetmeye başlayan Lübnanlılar fiyatların yükseleceği ve temin etme sıkıntısı yaşanacağı endişesiyle maddi güçleri nispetinde gıda ve tüketim malları stoklamaya başladı.
Lübnanlı iki çocuk annesi Noura Ayoub, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, “Sübvansiyonların kaldırılma olasılığıyla ilgili tartışmalar başladığından bu yana fiyatların yükseleceği korkusuyla mercimek, şeker, pirinç, yağ gibi temel gıdaların yanı sıra temizlik malzemeleri depolamaya çalışıyorum. Bugün dolar 12 bin lira ve küçük bir şişe yağın bedeli 40 bin lira tutuyor. Eğer bütçem elverirse dolar daha fazla yükselmeden bir veya iki aylık daha stok yapacağım” dedi. Ayrıca Noura, aylardır sadece birkaç sübvansiyonlu ürün bulabildiğini fakat artan dolar kuru üzerinden fiyatlandırılmasına rağmen sübvanse edilmeyen bazı ürünleri de stokladığını belirtti.
Bloomberg Haber Ajansı tarafından yayınlanan bir haberde, Lübnan'ın yıllık enflasyon oranının 2013'ten bu yana rekor seviyeye ulaştığı ve gıda fiyatlarındaki artışın geçen Aralık ayında yüzde 400'e ulaştığını kaydedildi.
Noura’nın eşi aylık maaşı 2 milyon lirayı (yaklaşık 167 dolar) geçmeyen bir memur olduğu için az bir stok yapabildiler. Eğer maaşı 1300 dolar seviyesinde olsaydı, Mahmut, evindeki odalardan birini konserve, tahıl, yağ, makarna gibi temel gıdalar ve fiyatı her daim yükselen temizlik malzemeleriyle dolduracağını belirtiyor. Bununla birlikte, satın aldığı her ürünün bozulmasını engellemek için düzenli olarak "Google" üzerinden en iyi depolama yöntemlerini araştıran Mahmut, et ve et ürünlerini koymak için büyük bir buzdolabı satın alarak, evini söylediği gibi bir "mini market”e dönüştürdü.
Lübnan’da önümüzdeki haftalarda tavuk fiyatlarının yüzde 40'ın üzerinde artması beklenirken kırmızı et fiyatlarının ise en az ikiye katlaması bekleniyor.  
Gıda İthalatçıları Sendikası Başkanı Hani Bohsali Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Lübnan vatandaşının stok yapmaya yönelik talebinin haklı ve hatta doğal olduğunu, çünkü siyasi istikrardan yoksun ve art arda krizler yaşayan bir ülkede yaşadığını belirterek, durumu her geçen gün kötüleşen bir ülkede işlerin yoluna gireceği konusunda vatandaşı ikna etmenin mümkün olmadığını söyledi.
Ayrıca Bohsali, sübvansiyon kaldırıldıktan sonra emtia fiyatlarında önemli bir artış olduğu yönündeki iddianın doğru olmadığını belirterek, fiyatı asıl artıran şeyin vatandaşın güvenle bulabileceği ancak bir süredir piyasadan çekilen, halihazırda sübvanse edilen kalemler olduğunu açıkladı. Bohsali’ye göre tedarik sorunu olan bu kalemlerdeki fiyat artışı vatandaşı etkilemeyecektir.
Piyasanın tüketiminin yüzde 90'ından fazlasını temsil eden ve şu anda sübvanse edilmeyen emtialara gelince, şayet bunların fiyatı büyük ölçüde artarsa, dolara endeksli olduğu için sübvansiyonun kaldırılmasıyla da fiyatları çok değişmeyecektir. Dolayısıyla en önemli şey doların istikrarıdır.
Bohsali, tahıl, yağ ve şeker gibi temel gıda maddelerinin piyasadan çekilmeyeceğini ve satışta kalacağını belirtirken, tüketici açısından elzem olmayan yahut lüks tüketim ürünlerinin mağazaların raflarında olmaması hiçbir zaman göz ardı edilmiyor. Ayrıca ithalatçılar, yüksek fiyatlı gıda maddelerini (belirli çikolata türleri veya konserve yiyecekler ve reçeller vb.) ithal etmeyi zaten bıraktı ve bu malların tüketicileri de önemli ölçüde azaldı.
Diğer dikkat çekici bir durum ise krizin başlangıcından beri depolamanın sadece gıda maddeleriyle sınırlı olmayıp Lübnanlıların ilaçları da depolamasıdır. Bu durum, kronik hastalık ilaçlarının temininde sorunlar yaşanmasına yol açmaktadır.



Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
TT

Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, bu sabah İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar ve ağır topçu bombardımanında aralarında çocukların da bulunduğu 19 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu arada Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı dün (Cuma) yaptığı açıklamada, yakıt yetersizliği nedeniyle 48 saat içinde tüm hastanelerin çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı uyarısında bulundu. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail, bir yıldan uzun bir süredir savaş yürüttüğü Gazze Şeridi'ne yakıt girmesine izin vermiyor.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, “İsrail'in gece yarısından sonra sabaha kadar Gazze Şeridi'ne düzenlediği bir dizi şiddetli hava saldırısında 19 vatandaş şehit oldu ve 40'tan fazla kişi de yaralandı” dedi.

Daha önce Filistin televizyonu, Gazze şehrinin doğusundaki ez-Zeytun mahallesinde bir evi hedef alan İsrail bombardımanında altı kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in dün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 38 kişinin öldüğünü açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf hakkında, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail yerleşimlerine eşi benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasından bu yana Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikleri şüphesiyle yakalama kararı çıkarmasının ardından uluslararası tepkiler devam ediyor.

Gazze Şeridi'ndeki Sahra Hastaneleri Genel Müdürü Dr. Mervan el-Hams, “İşgalcilerin yakıt girişini engellemesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin 48 saat içinde çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı konusunda acil bir uyarıda bulunuyoruz” dedi.

Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in biri Gazze Şehri'nin doğusunda diğeri de şehrin güneyinde bulunan iki evi hedef alan saldırısında ölen on iki kişinin cesedine ulaşıldığını ve onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023'teki saldırıya karışan beş Hamas mensubunu öldürdüğünü bildirdi.

Filistinli tıbbi kaynaklara göre saldırıda onlarca kişi öldü ve yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sekizi yoğun bakımda olmak üzere 80 hastanın ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kısmen faaliyet gösteren iki hastaneden biri olan Kemal Advan Hastanesi'ndeki personelin durumuyla ilgili ‘ciddi endişelerini’ dile getirdi.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a göre, hastane perşembe günü bir insansız hava aracı (İHA) saldırısının hedefi oldu. Söz konusu saldırı, bir elektrik jeneratörünün ve bir su deposunun tahrip olmasına yol açtı.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiye AFP'ye yaptığı açıklamada, kurumunun dün yine İsrail hava saldırılarının hedefi olduğunu, bir doktor ve hastaların yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının yeniden toparlanmasını önlemek amacıyla 6 Ekim'de Gazze Şeridi'nin kuzeyinde büyük bir kara operasyonu başlattı.

‘Masum çocuklar’

Bilal isimli Filistinli, kurbanların götürüldüğü el-Ehli Arap Hastanesi'nin salonlarından birinde şunları söyledi: “Tüm ailem öldürüldü. Aileden geriye bir tek ben kaldım. Adaletsizliği durdurun.”

AFP'ye konuşan bir başka adam ise hastane yatağında hareketsiz yatan bir çocuğun yanında otururken, “Orada masum çocuklar vardı (...) Onların suçu neydi?” diye sordu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) güvenilir bulduğu Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şimdiye kadar çoğu sivil kadın ve çocuk olmak üzere en az 44 bin 56 kişi hayatını kaybetti.

AFP'nin İsrail'in resmi verilerinden aktardığına göre, Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik saldırısında çoğu sivil bin 206 kişi öldü.

Saldırı sırasında 251 kişi esir alınarak Gazze Şeridi'ne götürüldü. Bunlardan 97'si Gazze Şeridi'nde kaldı ve İsrail ordusu kalan esirlerden 34'ünün öldüğünü tahmin ediyor.

‘Tehlikeli bir emsal’

Savaşın başlamasından bir yıldan fazla bir süre sonra, UCM'nin perşembe günü aldığı karar İsrail'i çileden çıkardı.

Netanyahu perşembe akşamı yaptığı açıklamada, “Hiçbir bariz İsrail karşıtı karar bizi, özellikle de beni, ülkemizi savunmaya devam etmekten alıkoyamaz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gallant kararı, ‘terörizmi teşvik eden tehlikeli bir emsal’ olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, ‘utanç verici’ olarak nitelendirdiği kararı kınadı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise dün yaptığı açıklamada, Netanyahu'yu karara ‘meydan okuyarak’ Macaristan'ı ziyaret etmeye davet edeceğini söyledi.

Netanyahu, Orban'ın tutumunu memnuniyetle karşılayarak, bunun ‘ahlaki netliği’ yansıttığını söyledi.

Macaristan da dahil olmak üzere UCM'ye üye 124 ülke teorik olarak üç yetkiliyi kendi topraklarına girmeleri halinde gözaltına almakla yükümlü.

İngiliz hükümeti dün Netanyahu'nun yakalama kararı kapsamında gözaltına alınabileceğini ima etti.

İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülkesini ziyaret etmesi halinde Netanyahu'yu gözaltına alacağını söyledi.

Harris, RTE devlet televizyonunda UCM üyesi olan İrlanda'nın Netanyahu'yu ülkeyi ziyaret etmesi halinde gözaltına alıp almayacağı sorusuna “Evet, kesinlikle” yanıtını verdi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni dün yaptığı açıklamada, G7 dışişleri bakanlarının pazartesi ve salı günleri Roma yakınlarında bir araya geldiklerinde mahkemenin yakalama kararlarını görüşeceklerini duyurdu.

İran kararı, ‘Siyonist varlık için siyasi bir ölüm’ olarak değerlendirirken, Çin mahkemeyi ‘objektif ve adil bir duruş’ sergilemeye çağırdı.

Hamas mahkemenin kararını memnuniyetle karşılayarak, bunu ‘tarihi ve önemli’ bir adım olarak nitelendirdi.