Taliban'ın önde gelen muhaliflerinden Molla Niyazi öldürüldü

Abdulmennan Molla Niyazi (Twitter)
Abdulmennan Molla Niyazi (Twitter)
TT

Taliban'ın önde gelen muhaliflerinden Molla Niyazi öldürüldü

Abdulmennan Molla Niyazi (Twitter)
Abdulmennan Molla Niyazi (Twitter)

Taliban’dan ayrılan bir grubun lider yardımcısı Abdulmennan Niyazi, geçen hafta Afganistan'ın Herat şehrinde kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından düzenlenen saldırıda yaralanmasının ardından Kabil’de tedavi edildiği hastanede hayatını kaybetti. Molla Niyazi’nin öldürüldüğü haberi, geçtiğimiz cumartesi sabahı erken saatlerde, ailesinden bir kişi ve ismini açıklamak istemeyen yerel bir hükümet yetkilisi tarafından bildirildi.
1990'larda Taliban Hareketi iktidarda olduğu sırada Herat ve Belh şehirleri valiliği görevinde bulunan Molla Niyazi, harekete bağlı Molla Ahtar Muhammed Mansur liderliğindeki bir grupta lider yardımcısı konumundaydı. Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklar, eskiden Taliban Şura Konseyi Başkan Yardımcısı olan ve 2015 yılında hareketten ayrılan Niyazi’nin Batı Afganistan'da İran sınırındaki Herat ilinin Kozara ilçesinde silahlı pusuya düştüğünü bildirdi.
Herat Valisi Seyyid Vahid Katali, yanındaki üç kişinin öldürüldüğü pusuda yaralanan Niyazi’nin Kabil'e nakledilmeden önce Herat’ta tedavi gördüğünü belirtti. Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Ancak bir süre önce batı illerinde Taliban militanlarına yönelik saldırılar patlak vermiş, iki taraf arasında çıkan şiddetli çatışmalar onlarca kişinin ölümüne neden olmuştu.                       
Taliban Niyazi’yi Afgan istihbaratı adına çalışmakla, Niyazi ise Taliban’ı Pakistan için çalışmakla suçluyordu. Taliban hareketinden ayrılan gruplar arasında geçtiğimiz yıllarda şiddetli ve kanlı çatışmalar yaşandı. Diğer yandan, yetkililerin bildirdiğine göre Taliban ile Afgan hükümet güçleri arasındaki çatışmalar, Ramazan Bayramı vesilesiyle üç günlük ateşkesin ardından Pazar günü güneydeki Helmend ilinde yeniden patlak verdi. Fransız haber ajası AFP'ye verdiği demeçte, “Pazar sabahı erken saatlerde başlayan çatışma, hala devam ediyor” ifadelerine başvuran Helmend İl Meclisi Başkanı Atallah Afgan, Taliban’ın Leşkergah şehri etekleri ve diğer bölgelerdeki güvenlik noktalarına saldırdığını ifade etti. Afgan Ordu Sözcüsü çatışmaların ülkenin güneyinde yeniden patlak verdiğini belirtirken Helmend valiliği ise şimdiye dek 21 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü açıkladı.
ABD ordusunun Afganistan'daki 20 yıllık askeri harekat sayfasını çevirmek için Eylül ayına kadar tüm askerlerini geri çekme planını sürdürdüğü sırada ülkede şiddetin arttığı kaydediliyor.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal