Biden, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesten memnun

Biden, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesten memnun
TT

Biden, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesten memnun

Biden, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesten memnun

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas hareketi arasında koşulsuz bir ateşkese varılmasına övgüde bulunarak, bunun barışa doğru gerçek bir ilerleme kaydetmek için bir fırsat olduğunu vurguladı.
Biden, İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşması yürürlüğe girmeden önce Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mısırlı yetkililerin ateşkes sağlandığına dair kendisini bilgilendirdiğini söyledi.
Başkan Biden, “ABD, İsrail’de masum sivillerin canını alan Hamas ve diğer Gazze merkezli terör gruplarının roket saldırılarına karşı İsrail’in meşru müdafa hakkına tam destek veriyor. Netanyahu’ya gelecekte savunma ve güvenliklerinin sağlanması için İsrail’in Demir Kubbe sisteminin yenilenmesine tam desteğimiz olduğunu söyledim” diye konuştu.
Netanyahu ile 3, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile de 1 kere konuştuğunu dile getiren Biden, yoğun bir diplomatik süreç yürüttüklerini vurgulayarak, ateşkese varılmasında belirleyici diplomatik rol oynayan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Mısırlı üst düzey yetkililere övgüde bulundu.
Filistin ve Gazze halkına insani ihtiyaçlarının ulaştırılması için Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlar ile çalışacaklarını belirten Biden, “Bölgedeki çatışmalar, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin trajik şekilde ölümüne yol açtı. İsrailli ve Filistinli tüm ailelere en içten taziyelerimi sunuyorum” diye konuştu.
Biden, ABD’nin, Gazze’nin yeniden yapılanma çabalarında Hamas’ın askeri cephaneliğini yeniden stoklamasına izin vermeyecek şekilde hareket edeceğinin de altını çizdi.
Filistinli ve İsraillilerin, güvende yaşamayı, özgürlük, refah ve demokrasinin tadını çıkarmayı eşit derecede hak ettiğine inandığını söyleyen Biden, “Bu süreçte yönetimim sessiz yoğun diplomasisini sürdürecektir. Gerçekten ilerleme için olanağımız olduğuna inanıyorum ve bunun için çalışacağım” dedi.
Analistler, İsrail ile Filistin arasında 4 yıllık nispeten sakinliğin ardından ABD yönetimini rahatsız eden bir kabus olarak ortaya çıkan son krizde, Mısır’ın yürüttüğü ateşkes sağlama çabalarının Biden yönetimine siyasi bir zafer kazandığına dikkati çekti.
Ancak Demokrat Parti’nin sol kanadı, İsrail’in sivillere yönelik saldırılarını açıkça eleştirdi ve Filistin halkına desteğini ifade etti. Filistinlilerin haklarını hiçe saymakla suçlayarak, Biden yönetimine tepki verdi.
Washington merkezli Americans for Peace Now kuruluşu ise, varılan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşılayarak, taraflara önümüzdeki günlerde ve haftalarda ateşkese uymaya ve istikrarı sağlamak için ellerinden geleni yapmaya çağırdı.

 


Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa’da gözaltında iken geçen hafta hayatını kaybeden Moritanyalı bir adamın ailesi, Fransız polisinin ölümüne neden olduğunu iddia ederek bağımsız bir soruşturma talep etti. Ağabeyi İbrahim'in dün yaptığı açıklamaya göre 35 yaşındaki Hassan Diarra, çarşamba gecesi yaşadığı göçmen konaklama yerinin dışında kahve içerken polis memurlarıyla karşı karşıya geldi.

Paris'te pazar günü yaklaşık 1000 kişinin katıldığı anma töreninde bir polis memuru, "Geçimini sağlamak için Fransa'ya geldi ve şimdi sonsuza dek gitti" dedi.

Komşular tarafından çekilen ve sosyal medyada dolaşan bir videoda, bir polis memurunun yerde yatan bir adama yumruk attığı, diğer bir polis memurunun ise yanında durduğu görülüyor.

 Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ailenin avukatı, ailenin polise "ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddet" suçlamasıyla şikayette bulunduğunu bildirdi.

"Görgü tanıkları, tutuklama yerinde kan lekeleri gördüler" diye ekledi.

Savcılık, polis memurlarının Diarra'yı "esrar sararken gördükten" sonra ona yaklaştığını ve aranmayı reddetmesinin ardından gözaltına aldığını belirtti.

Kadın, adamın "yere düştüğünü ve iki polis memurunu da beraberinde yere serdiğini" belirtti ve memurlardan birinin onu etkisiz hale getirmek için elektroşok cihazı kullanıldığını söylediğini aktardı.

Diarra, polise direnmek, "sahte idari belgeler ve esrara benzeyen kahverengi bir madde" bulundurmak suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Polis, kaşındaki yara nedeniyle hastaneye götürülmesini istedi, ancak adam bir bankta beklerken bilincini kaybetmiş gibi görünüyordu.

Bir polis memuru ve ardından acil müdahale ekibi onu hayata döndürmeye çalıştılar, ancak yaklaşık kırk dakika sonra öldüğü açıklandı.


Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın Grönland'dan "Rus tehdidini" ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapamadığını belirterek, "Artık bunun zamanı geldi ve olacak" ifadesini kullandı.

Trump, Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'ın ülkesinin mülkiyetinde kalmasından daha azına razı olmayacağını defalarca vurguladı; ancak hem Danimarka hem de Grönland liderleri adanın satılık olmadığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçası olmasını istemediklerini ısrarla belirtiyorlar.


Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
TT

Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Danimarka'ya ait Grönland topraklarını ele geçirme emellerine karşı çıktıkları gerekçesiyle ek gümrük vergileriyle tehdit ettiği sekiz Avrupa ülkesi dün pozisyon birliğini dile getirdi.

İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç ortak bir açıklamada, "Gümrük vergisi tehditlerinin transatlantik ilişkileri zayıflattığını ve ciddi bir bozulma riski taşıdığını" belirterek, yanıtlarında "birleşik ve koordineli bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini" ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump'ın tehditlerine karşı kararlılıklarını vurgulayarak, ABD Başkanı'nın ek gümrük vergileri uygulama tehditlerini yerine getirmesi durumunda "AB'nin baskı karşıtı mekanizmasını harekete geçirme" olasılığını görüştüler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Avrupa pazarlarına erişimi dondurmaya veya belirli yatırımları engellemeye olanak tanıyan bu mekanizma, Avrupa Birliği tarafından 2023 yılında onaylanmış ancak henüz kullanılmamıştır.