Burkina Faso’da saldırı: 15 ölü

(AFP)
(AFP)
TT

Burkina Faso’da saldırı: 15 ölü

(AFP)
(AFP)

Burkina Faso’daki iki terör saldırısında 15 kişi öldürüldü. 2015 yılından bu yana el-Kaide ve DEAŞ ile sert bir savaşa girmiş olan bu yoksul Afrika ülkesi, siyasi ve ekonomik olarak istikrarsız koşullarda yaşıyor.
Güvenlik kaynakları ve diğer yerel kaynaklar, salı ve çarşamba günü ülkenin kuzeydoğusunda iki küçük köyü hedef alan iki terör saldırısında 15 köylünün hayatını kaybettiğini aktardı. Ordu devriyesini hedef alan başka bir saldırıda bir asker hayatını kaybetti. Sahel valisi Albay Salfo Kabore, dün gece Adjarara köyünde kimliği belirsiz kişilerin, bir kutlamaya katılmak için toplanan köylülere saldırdığını, saldırı sonucunda 15 köylünün öldürüldüğünü ve bir kişinin yaralandığını duyurdu. İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, “Saldırganların bir köyü daha yaktığını” belirtti. Ordunun iki saldırının faillerini aramak için bölgeyi taradığını, bunun halkın şoku atlatabilmesi için  yardımcı olduğunu belirtti.
Üçüncü saldırı, iki olayın gerçekleştirildiği noktaya uzak olmayan bir bölgede gerçekleştirildi. Saldırıda, Matiakoali’de askeri bir konvoy hedef alındı. Askeri aracın tuzaklanmış el yapımı patlayıcının üzerinden geçmesi sonucu bir asker hayatını kaybederken birkaç asker yaralandı. El-Kaide ve DEAŞ’e bağlı terör örgütleri, Burkina Faso’da ordu devriyelerine yönelik saldırılarında el yapımı patlayıcı kullanmaya alışkınlar ancak bu saldırılar genellikle çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Söz konusu saldırılar aynı bölgede daha önce yapılan iki saldırıdan 5 gün sonra geldi. Geçen hafta pazar günü Burkina Faso’nun kuzeyindeki Pisila beldesinde ordu ile teröristler arasında çıkan çatışmalarda 3’ü sivil olmak üzere toplam 9 kişi hayatını kaybetmişti.
Bölgedeki İletişim Müdürlüğü’nün belirttiğine göre, ayrı bir olayda, ordu ve destek güçlerinin salı günü Burkina Faso’nun Sahel bölgesinde düzenlediği ortak operasyonda en az 12 şüpheli terörist öldürüldü.
Burkina Faso, 2015 yılından beri El Kaide'ye bağlı İslam ve Müslümanları Destekleme Grubu (GSIM) ve DEAŞ'a bağlı Büyük Sahra İslam Devleti (ISGS) de dahil olmak üzere terörist grupların kanlı saldırılarına sık sık maruz kaldı.
Resmi olmayan raporlara göre bu saldırılar yaklaşık bin 300 kişinin ölümüne neden olurken bir milyon insanı evlerini terk etmek zorunda bıraktı. İstikrarsız güvenlik durumunun yanı sıra Burkina Faso, el-Kaide’nin komşu ülke Mali sınırlarından ülkeye sızmaya başladığı yıl olan 2015 yılında halk ayaklanması sonucunda Cumhurbaşkanı Blaise Compaore’in devrilmesinden bu yana ekonomik ve siyasi olarak istikrarsız bir sahne ile yüzleşiyor. Dünyanın pamuk üretiminde ikinci ülkesi olan Burkina Faso, dünyanın en yoksul 5 ülkesi arasında yer alıyor. Ülke son Paris zirvesinde dış borçlarının silinmesini dört gözle beklerken, koronavirüs salgını ile ekonomik sıkıntılar daha  da kötü bir hal aldı.



Kadirov’un sağlık durumu kötüleşiyor: Çeçenistan’ı kim yönetecek?

Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirmişti (Reuters)
Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirmişti (Reuters)
TT

Kadirov’un sağlık durumu kötüleşiyor: Çeçenistan’ı kim yönetecek?

Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirmişti (Reuters)
Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirmişti (Reuters)

Rusya'ya bağlı Çeçenistan Özerk Yönetimi Başkanı Ramazan Kadirov'un sağlık durumunun kötüye gittiği aktarılıyor.

New York Times’ın (NYT) analizinde, yaklaşık 20 yıldır iktidardaki Kadirov’un halefinin kim olacağının belirsizliğini koruduğuna dikkat çekiliyor.

Kadirov’un artık nadiren ekranlara çıktığı, yokluğunun sadece fiziksel değil siyasi olarak da hissedildiği belirtiliyor.

Çeçen liderin halefi olarak en çok dikkat çeken isim, 17 yaşındaki oğlu Adam Kadirov. Genç yaşına rağmen Çeçenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atanan oğul Kadirov, İçişleri Bakanlığı’nda babasının temsilciliğini de yapıyor.

Liseden yeni mezun olan Adam, son 10 gün içinde iki madalyayla ödüllendirildi ve Rusya lideri Vladimir Putin geçen hafta kendisini arayarak doğum gününü kutladı.

Ancak Rus yasalarına göre bir bölge lideri en az 30 yaşında olmalı. Bununla birlikte Ramazan Kadirov’un da 20’li yaşlarının başında fiilen liderlik görevini üstlenmiş olması, aynı yolu oğlunun da takip edebileceğine işaret ediyor.

Çeçenistan’ın başına geçebilecek iki önemli isim daha var.

Bunlardan biri, Kadirov’un sadık müttefiklerinden Magomed Daudov. Kendisi Kadirov’un yokluğunda resmi toplantılara başkanlık ediyor ve onun gönderdiği mesajları okuyor.

Diğer isimse Kadirov’un kurduğu “Ahmet” adlı özel birliğin komutanı Apti Alaudinov. 2021’de Ukrayna cephesinde savaşa katılmasıyla Kremlin’in dikkatini çeken Alaudinov, analistler tarafından “askeri tecrübesi ve Moskova’ya yakınlığı” nedeniyle ciddi bir aday olarak görülüyor.

Analizde, yeni liderin netleşmemesi nedeniyle Çeçenistan’ın belirsizliğe sürüklenebileceğine de işaret ediliyor.

Kadirov’un hastalığına dair bugüne dek resmi bir açıklama yapılmadı. Batılı ve Ukraynalı kaynaklar, Çeçen liderin böbrek yetmezliği ya da akut pankreatitten muzdarip olduğunu savunmuştu.

Independent Türkçe, New York Times, Ukraine Today