Kuveyt Meclisi’nde koltuk krizi: 25 milletvekili Meclis Başkanı’nın azlini istiyor

Kuveytli muhalif milletvekilleri dün Başbakan ve Bakanların koltuklarına oturdu (KUNA)
Kuveytli muhalif milletvekilleri dün Başbakan ve Bakanların koltuklarına oturdu (KUNA)
TT

Kuveyt Meclisi’nde koltuk krizi: 25 milletvekili Meclis Başkanı’nın azlini istiyor

Kuveytli muhalif milletvekilleri dün Başbakan ve Bakanların koltuklarına oturdu (KUNA)
Kuveytli muhalif milletvekilleri dün Başbakan ve Bakanların koltuklarına oturdu (KUNA)

Muhalefete bağlı milletvekillerinin bir ay içinde hükümete tahsis edilen sandalyeleri ikinci kez işgal etmeleriyle Kuveyt Ulusal Meclisi içindeki sandalye krizi oturumunu oturumun ertelenmesine yol açtı.
Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı Merzuk Ali el-Ganim dünkü oturumda hükümete ayrılan sandalyelere muhalif milletvekillerinin oturması nedeniyle meclisin olağan oturumunun iptal edildiğini duyurdu. El-Ganim, oturumun ertelenmesinden önce yaptığı konuşmada, "Hükümet oturuma katılmayacağını bildirdi. Bakanlara ait koltuklara oturan muhalif milletvekillerinin varlığı nedeniyle oturum ertelendi" açıklamasını yaptı.
El-Ganim, bir sonraki olağan oturumun tarihini 8 Haziran olarak duyurdu. Ayrıca, Dr. Abid el-Vasmi’nin yemin töreni başta olmak üzere, ön saflarda çalışan sağlıkçıların ödüllendirilmesi, Mescidi Aksa ve işgal altındaki Filistin ile ilgili sunulan taleplerin incelenmesi ve öğrencilerin yüzyüze sınavlarının yapılması ile ilgili konuları görüşmek üzere yarın için özel bir oturum davetinde bulundu.
Bu, hükümetin mecliste kendisine ayrılan sandalyelere muhalefet milletvekillerinin oturması nedeniyle yaklaşık bir aydır katılmadığı ikinci oturum. Muhalefet milletvekilleri, Başbakan Şeyh Sabah Halid es-Sabah'ı, reddettiği soruşturma kürsüsüne çıkmaya zorlamak için bu yönteme başvurdu. Yapılması beklenen önceki oturumun öncesinde 25 milletvekili Twitter hesaplarından "Başbakan soruşturma kürsüsüne çıkmadıkça oturum yapılmayacak” paylaşımı yaptılar.
Kuveyt'teki siyasi ortam, hükümet ile muhalefet milletvekilleri arasında yoğun çekişmelere sahne oluyor. Geçtiğimiz Mart ayında meclis, birkaç milletvekili tarafından boykot edilen bir oturumda Başbakan Şeyh Sabah el-Halid es-Sabah'ın sorgulanmasını 2022'nin sonuna kadar erteleyen bir önergeyi kabul etti.
Parlamentonun altı üyesi Başbakan’a, bu erteleme kararının seçici bir şekilde uygulanması ve özellikle anayasaya uygunluğu, hükümetin koronavirüs salgını ve diğer konuların ele alınmasının yanı sıra yolsuzlukların soruşturulması ile ilgili 4 soru yöneltti.
Geçen yıl görevi devralan Kuveyt Emiri, analistlerin yürütme ve yasama organları arasındaki gerilimi hafifletme ve başbakana hükümetini baskıdan uzak bir şekilde kurma fırsatı verme girişimi olarak gördükleri bir hamleyle Şubat ayında meclis oturumlarını geçici olarak askıya aldı.
Hükümet ve milletvekilleri arasındaki çatışma, Milletvekili Abdulaziz Al-Sakubi, Millet Meclisi'nin iç tüzüğünü değiştirecek, böylece milletvekilleri Başkan'ı Konsey'den muaf tutacak önerinin tartışılması için özel bir oturum düzenleme talebinin 25 milletvekili tarafından imzalaması nedeniyle, meclis başkanı ile muhalefet arasındaki gergin ilişkiyi de vurguladığı için siyasi krizin bir yönünü temsil ediyor.
Dilekçeyi imzalayan milletvekilleri hükümeti kamuya açık ve özel oturumları yok etme ve halkın eylemlerini kontrol etme hakkını boşa harcamakla suçladı. Ayrıca el-Ganim’i anayasayı ihlal etmekle ve milletvekillerinin garantili oturum düzenleme hakkını ellerinden almakkla suçladılar. Bu nedenle, Meclis Başkanının görevden alınması için prosedürlerin uygulanması ve Başbakan ve üyeleri ile işbirliği yapılmaması için prosedürlerin sürdürülmesi gerekiyordu.



Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
TT

Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)

Suudi Arabistan Pazartesi günü Suudi Arabistan ve Mısır arasında iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek İzleme ve Siyasi İstişare Komitesi'nin yedinci bakanlar toplantısına ev sahipliği yapoyor.

Mısır'ın Riyad Büyükelçisi Hani Ebu Sare, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, masadaki en önemli dosyaların “ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel meseleler” olacağını belirterek, ortak çıkar dosyalarının acil ve sıcak hale geldiğini ve iki ülke arasında en üst düzeyde koordinasyon gerektirdiğini söyleyerek birçok detayın daha sonraki bir tarihte netleşeceğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Dr. Bedr Abdulati'nin Mısır ve Suudi Arabistan arasında Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin toplanmasının yanı sıra iki kardeş ülke arasındaki ikili ilişkileri desteklemek, güçlendirmek ve ortak bölgesel sorunlar hakkında istişarelerde bulunmak amacıyla bir dizi üst düzey Suudi yetkiliyle görüşmelerde bulunmasının beklendiği bir ziyaret için Suudi Arabistan'a gittiğini duyurdu.

Geçen yılın başlarında Mısır'ın başkenti Kahire'de iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde aynı komitenin bir toplantısı düzenlenmiş, toplantıda çeşitli alanlarda ikili işbirliği mekanizmalarının yoğunlaştırılması, iki ülkeyi ilgilendiren ve ortak çıkarlarına hizmet eden konularda ortak koordinasyonun geliştirilmesinin yolları ele alınmış, ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki durum olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ve bunlar üzerinde sarf edilen çabalar değerlendirilmişti.

Görüşme sırasında Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ülkesinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirme arzusunu vurgulayarak iki ülke liderlerinin direktifleri doğrultusunda ikili ilişkilerin ulaştığı seviyeden övgüyle söz ederken Mısırlı mevkidaşı da Kahire ve Riyad'ın bakanlar düzeyinde siyasi istişare mekanizmasını her yıl düzenlemek istediklerini vurgulayarak bu zor anlarda kardeşler arasında koordinasyonun ve rollerin bütünleştirilmesinin öneminin arttığını ifade etti.

Takip ve Siyasi İstişare Komitesi de Suudi Arabistan ve Mısır dışişleri bakanlıklarının üst düzey yetkilileri düzeyinde gerçekleştiriliyor.

Komite, Riyad ve Kahire'nin, iki ülke liderlerinin direktiflerini uygulayarak ve 26 Haziran 2007 tarihinde Kahire'de imzalanan Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı hükümlerine uygun olarak, tüm alanlarda ikili işbirliği olanaklarını arttırma isteği çerçevesinde düzenlenmektedir.

Geçen yıl Ağustos ayında Prens Faysal bin Ferhan, göreve geldikten sonra Suudi Arabistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati'yi Riyad'da kabul etti.

Geçtiğimiz Eylül ayında Prens Faysal bin Ferhan Kahire'ye resmi bir ziyarette bulunarak Bakan Bedr Abdulati ile bir araya geldi. İki taraf, çeşitli alanlardaki ikili ilişkileri ve bu ilişkileri iki ülke ve halk liderlerinin arzularını gerçekleştirecek şekilde destekleme ve geliştirme yollarını gözden geçirdikleri bir resmi görüşme oturumu gerçekleştirdi.

İki bakan ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki kriz olmak üzere ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda ikili ve çok taraflı eylemlerin yoğunlaştırılması konusunu da ele aldı.

Ziyaret sırasında Prens Faysal bin Ferhan, ülkesi ile Mısır arasındaki işbirliğinin bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasındaki merkezi önemini vurgulayarak bunun her iki ülke için de bir tarih ve inanç meselesi olduğunu belirtti. Bakan Ferhan, ziyareti sırasında yapılan resmi görüşmelerde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin, özellikle de ekonomik ve ticari dosyaların, kalkınma dosyalarının ve bunların her alanda geliştirilmesinin yollarının ele alındığını sözlerine ekledi.