Cezayir ve Libya, sınır güvenliğine ve yatırımların teşvik edilmesine odaklandı

Başbakan Dibeybe’nin Cezayir ziyareti, iki ülke arasındaki sınır kapısının yeniden açılmasına yönelik teknik düzenlemelerin başlatılmasıyla sonuçlandı

Cezayir ve Libya arasındaki Gadamis-Debdab Sınır Kapısı
Cezayir ve Libya arasındaki Gadamis-Debdab Sınır Kapısı
TT

Cezayir ve Libya, sınır güvenliğine ve yatırımların teşvik edilmesine odaklandı

Cezayir ve Libya arasındaki Gadamis-Debdab Sınır Kapısı
Cezayir ve Libya arasındaki Gadamis-Debdab Sınır Kapısı

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki heyetin dün, Cezayir'de gerçekleştirdikleri görüşmeler sırasında, özellikle iki ülke arasındaki sınırların güvenliğinin sağlanması ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılması üzerinde duruldu.
Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum, ülkesinin Libya halkıyla içinde bulundukları kötü durumun üstesinden gelmelerinde ‘sınırsız’ bir dayanışma ve Libyalı yetkilileri yaklaşan önemli dönüm noktalarına hazırlanmak amacıyla devlet kurumlarını birleştirerek ülkedeki siyasi ve güvenlik istikrarını ve milli uzlaşıyı yeniden sağlamaları konusunda destekleme çabası içerisinde olduğunu vurguladı.
Cezayir haber ajansı APS'nin haberine göre Bukadum, Libyalı mevkidaşı Necla el-Menguş ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından başkentte yaptığı açıklamada, “Kardeşliğin bir kez daha teyit edildiği toplantıda, iki halkın özlemlerini karşılanmasının öne çıktığı ikili ilişkilerle ilgili konular ele alındı” ifadelerini kullandı.
Bakan Bukadum, Libya Dışişleri Bakanı Menguş ile aralarında iletişim ve koordinasyon olduğuna işaret ederek, ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası konulardaki görüşlerini paylaştıklarını vurguladı. Bukadum ayrıca dün başkent Cezayir’de iki ülkeden 500 iş insanını bir araya getiren ve yatırım fırsatlarının tartışıldığı ‘Yatırım Forumu’ düzenlendiğine işaret etti. Buna ek olarak dün Cezayir'in güvenlik nedeniyle sekiz yıl önce kapattığı ülkenin güneydoğusundaki Debdab Sınır Kapısı’nın yeniden açılması için teknik düzenlemelere başlanacağı açıklandı.
Bukadum’un açıklamalarına göre iki ülkenin dışişleri bakanları arasındaki görüşmede, her iki taraftaki yatırımcıların önündeki engellerin üstesinden gelmek ve Gadamis-Debdab Sınır Kapısı’nın yeniden açılmasını hızlandırmak dahil olmak üzere karşılıklı ticari ve ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi için alınacak önlemler tartışıldı. Cezayir Dışişleri Bakanı açıklamasında, “İki ülke arasında var olan kardeşlik ve komşuluk ilişkilerinde anlayış ve dayanışma değerleri benimsendi. Bu değerler sürdürülmeli” şeklinde konuştu. Cezayirli Bakan, ‘kardeş Libya halkının Kurtuluş Devrimi sırasında Cezayir ile dayanışmasına da’ övgüde bulundu.
Libyalı heyetin Cumartesi günü başlayan ve iki gün süren ziyaretine Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Dibeybe’nin başkanlık etmesi dikkat çekti. Dibeybe, ziyaret sırasında Cezayir Başbakanı Abdulaziz Cerrad ile temasda bulundu.
Libya Dışişleri Bakanı Menguş, Cezayir'in ‘Libya’nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak için gösterdiği sağlam duruşa, yorulmak bilmeyen çabalarına ve milli uzlaşının sağlanmasındaki sınırsız dayanışmasına’ övgüde bulundu. Bakan Menguş, Cezayir'in Libya’da 24 Aralık 2021 tarihinde seçimlerin yapılmasını öngören Cenevre Anlaşması'nın sonuçlarına ve uluslararası haritaya ilişkin olumlu rolüne dikkati çekti.
İki ülke arasındaki iş birliği araçlarının güçlendirilmesinin yanı sıra ortak çabaların iki katına çıkarılması, ilişkilerin geliştirilmesine daha fazla özen gösterilmesi ve ekonomik iş birliğini veya etkili ticaret alışverişinin önündeki tüm engellerin ele alınması gerektiğini vurgulayan Libyalı Bakan, “Bakan Bukadum bu alanda bizimle iş birliği yaparak Cezayir ile Libya arasındaki hayati noktalardan biri olan Gadamis-Debdab Sınır Kapısı’nın yeniden açılması gerektiğini kabul etti. İki ülke arasındaki iş birliğini kolaylaştırmak için yakında bir sınır kapısını daha açmayı kararlaştırdık. Bu aşamada Libya'nın taleplerine cevap vermenin (Cezayir tarafı için) herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğinden bahsettim” ifadelerini kullandı.
Kendisinin ve Bukadum'un iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulmasını ve ilerleyen süreçte Konsey’in çalışmalarını bakanlar düzeyinde tutmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi. Bu sayede birçok önemli ticari, güvenlik ve sağlık dosyasının ele alınabileceğini belirten Bakan Menguş, ayrıca güvenlik alanındaki iş birliğini güçlendirmek için sahada güvenlik anlaşmalarını harekete geçirmenin yanı sıra, yasadışı göç ve sınırların güvenliğini sağlamada iş birliği araçları ile ilgili diğer dosyaların da incelenebileceğini vurguladı.
Cezayir hükümetinden yetkililer ile UBH yetkilileri arasında dün, içişleri, çalışma, sosyal güvenlik, ulaşım, bayındırlık, sağlık, finans ve enerji sektörlerine yönelik ikili görüşmeler yapıldı.



Netanyahu'nun ofisi: Gazze'den aldığımız kalıntılar Tayland uyruklu Rinthalak'a ait

Kızılhaç araçları İsrailli subay Hadar Goldin'in naaşını Deyr el-Belah'ta taşıyor (Arşiv- Reuters)
Kızılhaç araçları İsrailli subay Hadar Goldin'in naaşını Deyr el-Belah'ta taşıyor (Arşiv- Reuters)
TT

Netanyahu'nun ofisi: Gazze'den aldığımız kalıntılar Tayland uyruklu Rinthalak'a ait

Kızılhaç araçları İsrailli subay Hadar Goldin'in naaşını Deyr el-Belah'ta taşıyor (Arşiv- Reuters)
Kızılhaç araçları İsrailli subay Hadar Goldin'in naaşını Deyr el-Belah'ta taşıyor (Arşiv- Reuters)

İsrail Başbakanlık Ofisi, İsrail'in Filistin İslami Direniş Hareketi'nden (Hamas) teslim aldığı kalıntıların Tayland vatandaşı Sudthisak Rinthalak'a ait olduğunun tespit edildiğini duyurdu.

Böylece Gazze Şeridi'nde geriye sadece İsrailli Ran Gavili'nin cesedi kaldı. Hamas, ABD Başkanı Donald Trump'ın savaşı sona erdirme planının ilk aşamasını oluşturan ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak Gazze'de tutulan tüm rehineleri, canlı ve ölü olarak teslim etmeyi kabul etti.


Irak: Kor Mor gaz sahasına iki İHA ile saldırı düzenlendi, failler tespit edildi

Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)
Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)
TT

Irak: Kor Mor gaz sahasına iki İHA ile saldırı düzenlendi, failler tespit edildi

Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)
Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)

Irak Silahlı Kuvvetleri dün yaptığı açıklamada, geçen hafta Kürdistan Bölgesi'ndeki en büyük petrol sahalarından biri olan Kor Mor gaz sahasına düzenlenen saldırının iki İHA ile gerçekleştirildiğini, bunlardan birinin sahayı vurduğunu, diğerinin ise saha dışında düştüğünü bildirdi.

Irak Silahlı Kuvvetleri, saldırıyı gerçekleştirenlerin kimliğini doğrulayarak, bunları kanun dışı unsurlar olarak tanımladı.


İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği hava saldırısında 5 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı

Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)
Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)
TT

İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği hava saldırısında 5 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı

Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)
Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail'in dün akşam Gazze'nin güney ve doğusuna düzenlediği hava ve topçu saldırılarında en az 5 Filistinli öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Ajans, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'un el-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı çadırlara bir dizi hava saldırısı düzenlediğini ve ikisi çocuk beş Filistinlinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını bildirdi.

El-Mevasi'ye düzenlenen hava saldırıları, içinde yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu birkaç çadırın yakılmasına ve bölgeye sığınan ailelerin acılarının daha da artmasına neden oldu.

Kuveyt Özel Sahra Hastanesi'ndeki sağlık kaynakları, ambulans ekiplerinin el-Mevasi'deki yerinden edilmiş kişiler için kurulan "El-Necat" kampında bombalama alanından beş ceset çıkardığını, cesetlerin kömürleşmiş halde ulaştığını bildirdi.

Han Yunus kentinin batı kesiminde de eş zamanlı baskınlar düzenlendi. İsrail araçları kentin doğusunda yoğun hava saldırıları düzenlerken, savaş uçakları da kentin üzerinde yoğun uçuş gerçekleştirdi.

Gazze Şehri'nde, İsrail insansız hava araçları (İHA) şehrin doğusundaki Şucaiye kavşağı yakınlarında ateş açarak bölge sakinleri ve yerinden edilmiş kişiler arasında paniğe yol açtı. Dün sabah Gazze Şehri'nin Zeytun semtinde İsrail ateşiyle 2 Filistinli hayatını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın sağlık kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılarda Gazze Şeridi'ndeki ölü sayısı, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşmak üzere 70 bin 117 kişiye yükseldi.

Sağlık kaynakları, yaralı sayısının yaklaşık 171 bine ulaştığını, çok sayıda kişinin hâlâ enkaz altında olduğunu, ambulans ve kurtarma ekiplerinin ise bu kişilere ulaşamadığını belirtti.

Gazze Şeridi'ndeki hastanelere son 48 saatte 5 ölü, 13 yaralı ulaştığını kaydeden kaynaklar, 11 Ekim'de varılan ateşkes anlaşmasından bu yana toplam ölü sayısının 360'a, yaralı sayısının ise 922 kişiye ulaştığını kaydetti.