Tunus’ta bir siyasi parti, cumhurbaşkanının ve siyasi liderlerin istifasını talep etti

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AP)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AP)
TT

Tunus’ta bir siyasi parti, cumhurbaşkanının ve siyasi liderlerin istifasını talep etti

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AP)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AP)

Tunus’ta Necd el-Halfavi liderliğindeki Halk İstiyor Partisi (Şaab yurîyd), Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ve siyasi liderleri toplu istifa sunmaya ve siyasi tıkanıklığa sebep olan devlet kurumları arasında diyalog kurma konusunda formül bulmada başarısız olduklarını kabul etmeye çağırdı. Halfavi ayrıca Cumhurbaşkanı Said'in muhaliflerine, özellikle de kendisine ülkeyi ardı ardına gelen krizlerden çıkaramamakla suçlayan parlamenterlere karşı sarf ettiği kelimelerin aynısını kullanarak, ‘emaneti Tunus halkına iade etme’ talebinde bulundu.
Halk İstiyor Partisi, Tunus Cumhurbaşkanlığı Divanı Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevinden istifa eden ve “kendisine danışılmayan bir danışman” olduğunu açıklayan emekli General Muhammed Salih el-Hamidi’yi 2024'te yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaya hazırlanmaya çağırdı. Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Said'e “Ülkeyi Kurtarmak İçin Son Umut” başlığıyla gönderilen mesajın ardından bir dizi emekli askerin siyasi sahneye girme çabalarını da eleştirdi. Bu durum, askeri kurumun siyaset sahnesine müdahale etme ve tarafsızlığını on yıllardır sürdürdüğü kamu işlerine dahil olma ihtimali çerçevesinde siyasi arenada tartışmaya yol açtı.
Halfavi açıklamasında, yasama ve cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin bütünlüğünü ve şeffaflığını etkileyen temel ihlalleri ortaya çıkaran ve seçimlerin gerçekliğini sorgulayan bir raporun ortaya çıkmasının ardından, Tunusluların meşruluğunu kaybeden parlamento içindeki siyasi rekabetleri takip ettiğini ifade etti. Halfavi, bu noktadan hareketle Cumhurbaşkanı Kays Said de dahil olmak üzere tüm siyasi partileri erken yasama ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yoluyla son sözü söylemeleri için Tunus halkına fırsat vermeye ve seçim yasasını değiştirme konusunda anlaşma sağlamaya çağırdı. “Böylece bu seçimler bizi başlangıç ​​noktasına geri götürecek saçma bir çözüme dönüşmesin" ifadesini kullandı.
Parti ayrıca, Cumhurbaşkanı Said’e seçildiği sırada Tunus gençliğine verdiği taahhüdü yerine getirmesi gerektiğini ve çeşitli siyasi akımlar tarafından tanınan halkın isteklerini ve taleplerini yerine getirememesi durumunda emaneti sahiplerine iade etme taahhüdünü hatırlattı. 
Parti, emekli General Muhammed Salih el-Hamidi'nin yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olması çağrısına ilişkin de açıklamada bulundu. Dvleti tehdit eden, yelkenlerini rüzgarın tersi istikametine çevirmekten veya araçları ve teçhizatları onarmaktan başka kahramanlıkları olmayan generalleri istihdam eden partilere dikkat çekti. Parti, gerçekleşmeye yaklaşan öz konusu tehlike karşısında Hamidi'nin tarafsız kalmasını eleştirdi.
Geçtiğimiz yıl mart ayında resmi olarak kurulan ve Cumhurbaşkanı Kays Said’in fikirlerini ve seçim kampanyasında kullandığı sloganı esas alan Halk İstiyor Partisi, Cumhurbaşkanı Said'e yakın olmakla suçlanmıştı. Ancak Parti Lideri Necd el-Halfavi, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamalarda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin perde arkası ile ilgili partiye yöneltilen ithamlara tepki gösterdi. Ancak partinin geri çekilmesinden, yani cumhurbaşkanlığıyla olan ilişkisini sona erdirmesinden önce kurucu organlarında bazı cumhurbaşkanı danışmanlarının olduğunu ise doğruladı.



Hızlı Destek Kuvvetleri, Çad ile olan sınır bölgelerini kontrol ediyor

Darfur Valisi Minni Arko Minawi (Facebook)
Darfur Valisi Minni Arko Minawi (Facebook)
TT

Hızlı Destek Kuvvetleri, Çad ile olan sınır bölgelerini kontrol ediyor

Darfur Valisi Minni Arko Minawi (Facebook)
Darfur Valisi Minni Arko Minawi (Facebook)

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Çad ile sınır bölgelerindeki kontrolü tamamladıklarını duyurdu ve oradaki birliklerinin konuşlanmasını gösteren videolar yayınladı; Sudan ordusundan ise resmi bir açıklama yapılmadı.

HDK, operasyonun amacının silahlı grupları ortadan kaldırmak ve Sudan ordusu ile müttefik "ortak güçlerinin" yerel yönetim liderlerine ve sivillere karşı gerçekleştirdiği intikam ve kaos eylemlerini durdurmak olduğunu belirtti. HDK, istikrarı yeniden sağlamak amacıyla bu bölgelerde sivilleri, yolları ve kamu tesislerini güvence altına almak için güçlerin konuşlandırıldığını vurguladı.

Bir diğer gelişmede, Sudan ordusunun Babanusa'daki 22. Piyade Tümeni komutanı Tümgeneral Muaviye Hamad Abdullah'ın ölümü doğrulandı. Aralık ayı başlarında HDK tarafından şehre düzenlenen bir saldırı sırasında öldürüldü. Ordu, komutanının ölümüyle ilgili bir açıklama yapmamış olsa da Kuzey Eyaleti hükümetinin resmi internet sitesinde, askeri vali Abdul Rahman İbrahim'in merhumun ailesine başsağlığı dileklerini ilettiği bildirildi.


Suriye, Uluslararası Terörle Mücadele Koalisyonu ile ortak operasyonda DEAŞ'ın sözde Şam valisini yakaladı

Şam'daki Yermuk Filistinli Mülteci Kampı yakınlarında konuşlanan eski Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed dönemi askerleri, 2018 (Arşiv - Reuters)
Şam'daki Yermuk Filistinli Mülteci Kampı yakınlarında konuşlanan eski Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed dönemi askerleri, 2018 (Arşiv - Reuters)
TT

Suriye, Uluslararası Terörle Mücadele Koalisyonu ile ortak operasyonda DEAŞ'ın sözde Şam valisini yakaladı

Şam'daki Yermuk Filistinli Mülteci Kampı yakınlarında konuşlanan eski Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed dönemi askerleri, 2018 (Arşiv - Reuters)
Şam'daki Yermuk Filistinli Mülteci Kampı yakınlarında konuşlanan eski Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed dönemi askerleri, 2018 (Arşiv - Reuters)

Suriyeli yetkililer, dün gece, ABD öncülüğündeki Uluslararası Terörle Mücadele Koalisyonu ile birlikte Şam'da ‘titiz bir güvenlik operasyonu’ düzenleyerek terör örgütü DEAŞ’ın önde gelen liderlerinden birini yakaladıklarını duyurdu.

Suriye İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamaya göre Şam Kırsalı İç Güvenlik Komutanı Tuğgeneral Ahmed el-Dalati, “Özel birimlerimiz, Genel İstihbarat Servisi ve Uluslararası Terörle Mücadele Koalisyonu ile ortaklaşa titiz bir güvenlik operasyonu gerçekleştirdi” dedi. Operasyon sonucunda örgütün sözde Şam valisi yakalandı.

ABD, geçtiğimiz hafta bir pusuda öldürülen iki Amerikan askerinin intikamını almak için Başkan Donald Trump'ın talimatını yerine getirerek, Suriye’de DEAŞ’a ait olduğu düşünülen yerlere hava saldırıları düzenledi.

Suriye geçtiğimiz ay Uluslararası Terörle Mücadele Koalisyonu’na resmi olarak katıldığını duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, DEAŞ’ın kalıntılarını ortadan kaldırma çabalarında ABD ile iş birliği yapma sözü vermişti.

Saraya el-Cevad adlı bir terör hücresine mensup bir grup hedef alındı

Öte yandan Suriye'nin kuzeybatısındaki Lazkiye ilindeki İç Güvenlik Komutanı Abdulaziz Hilal al-Ahmed, komutanlığa bağlı özel kuvvetlerin, terörle mücadele birimi ve bir ordu birimi ile ortaklaşa dün sabah Cable kırsalında, Saraya el-Cevad adlı bir terör hücresine yönelik bir güvenlik operasyonu düzenlediklerini açıkladı.

Ahmed, eski rejimin önde gelen yetkililerinden Suheyl el-Hasan’a bağlı hücrenin ‘suikastlar, sahada infazlar ve bombalı saldırılar gerçekleştirdiği, iç güvenlik ve ordu kontrol noktalarını hedef aldığı ve ayrıca yeni yıl kutlamalarını hedef almaya hazırlandığını’ belirtti.

Çatışmanın yaklaşık bir saat sürdüğünü söyleyen Ahmed, çatışma sonucunda hücrenin bir üyesinin tutuklandığını ve diğer üç üyesinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Ahmed açıklamasında, güvenlik güçlerinden dört kişinin hafif yaralandığını ve hücre çökertilene kadar çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.


İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde bir Hizbullah militanını hedef aldığını duyurdu

Lübnan askerleri, İsrail'in güney Lübnan'a düzenlediği baskında hedef alınan bir aracın enkazının yanında, (AFP)
Lübnan askerleri, İsrail'in güney Lübnan'a düzenlediği baskında hedef alınan bir aracın enkazının yanında, (AFP)
TT

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde bir Hizbullah militanını hedef aldığını duyurdu

Lübnan askerleri, İsrail'in güney Lübnan'a düzenlediği baskında hedef alınan bir aracın enkazının yanında, (AFP)
Lübnan askerleri, İsrail'in güney Lübnan'a düzenlediği baskında hedef alınan bir aracın enkazının yanında, (AFP)

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee dün akşam yaptığı açıklamada, ordunun Lübnan'ın güneyindeki Jannata bölgesinde Hizbullah grubuna mensup bir kişiyi hedef aldığını söyledi.

Lübnan medyası, İsrail'e ait bir insansız hava aracının (İHA) Jannata kasabasında bir aracı hedef aldığını bildirdi. İlk etapta can kaybı bildirilmedi.

Lübnan resmi haber ajansına göre, İsrail savaş uçakları dün erken saatlerde Lübnan'ın güneyindeki el-Numeyriye ve Humin vadilerini hedef alan bir dizi hava saldırısı düzenledi.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın "fırlatma noktalarına" saldırdığını duyurdu.

İsrail, 27 Kasım 2014'te yürürlüğe giren Lübnan ile yapılan ateşkes anlaşmasının şartlarına uymadı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre İsrail güçleri, güney Lübnan'da buldozerle yıkım ve tahribat operasyonlarına devam ediyor ve baskınlar düzenliyor. Ayrıca bölgedeki çeşitli noktalarda da varlıklarını sürdürüyorlar.