Afrika Birliği, Mali’nin üyeliğinin askıya alındığını duyurdu

Ordu Batı Afrika zirvesine katıldıktan sonra Gana’dan dönüşünde Guetta’ya eşlik ediyor. (AFP)
Ordu Batı Afrika zirvesine katıldıktan sonra Gana’dan dönüşünde Guetta’ya eşlik ediyor. (AFP)
TT

Afrika Birliği, Mali’nin üyeliğinin askıya alındığını duyurdu

Ordu Batı Afrika zirvesine katıldıktan sonra Gana’dan dönüşünde Guetta’ya eşlik ediyor. (AFP)
Ordu Batı Afrika zirvesine katıldıktan sonra Gana’dan dönüşünde Guetta’ya eşlik ediyor. (AFP)

Afrika Birliği (AfB) dün (Çarşamba) Mayıs ayındaki askeri darbenin ardından Mali’nin AfB üyeliğini derhal askıya almaya karar verdi. Söz konusu karar Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu’nun (EKOWAS) ülkenin Sahel bölgesindeki üyeliğinin askıya alındığını açıklayan kararından sonraki dokuz ay içerisinde gerçekleşti. Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi tarafından Salı akşamı onaylanan bir bildiride, “ülkedeki anayasal düzen yeniden sağlanana kadar Mali’nin tüm faaliyet ve kurumlara katılımının derhal askıya alındığı” açıklandı. AfB Mali ordusuna, acil ve koşulsuz olarak kışlalarına geri dönme, Mali’deki siyasi sürece müdahaleden kaçınma ve demokratik geçişe engelsiz, şeffaf ve hızlı bir şekilde dönmek için koşullar yaratma noktasında çağrıda bulundu.
AFP’ye göre, bu durum gerçekleşmediği takdirde, “Konsey geçiş sürecini engelleyenlere karşı yaptırım ve diğer cezai tedbirler uygulama noktasında tereddüt etmeyecek” ifadeleri kullanıldı. AfB darbeyi kınayarak, Mali’deki durumun gelişmesinden ve ülkedeki geçiş sürecinde şimdiye kadar elde edilen kazanımlara olumsuz yönde etki etmesinden duyduğu derin endişeleri dile getirdi.
Darbe, Sahel Bölgesi’ndeki zayıf ülkenin istikrarı noktasında büyük endişelere neden oldu. Ayrıca uluslararası toplumdan ekonomik yaptırımlar uygulanması noktasında uyarılar aldı. Mali’nin eski sömürge devletleri olan ABD ve Fransa ikinci darbeye karşı yaptırım tehdidinde bulundu. AfB Mali’deki durumu değerlendirme noktasında yakın bir zamanda bir heyet oluşturacağını duyurdu.
Ağustos 2020’de Mali’ye ticari ve mali yaptırım uygulayan Batı Afrika ülkeleri grubu, bu defa genel veya orduyu hedef alan herhangi bir yaptırım uygulamadı. 15 ulustan oluşan blok, Mali’ye sivil yönetime geçme çağrısında bulundu.
Albay Asimi Goita Pazar günü Mali’ye dönmeden önce darbeci hükümeti savunma noktasında Gana’daki EKOWAS zirvesine katıldı. Goita, aylarca süren hükümet karşıtı gösterilerin ardından, 18 Ağustos 2020’de Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’yı deviren darbeye liderlik etmişti.
Askeri konsey iktidarı ele geçirdikten sonra, mali ve ticari yaptırımlar uygulamakla tehdit eden EKOWAS baskısı altında sivilleri cumhurbaşkanlığı ve geçici başbakanlık pozisyonlarına atamayı kabul etmişti.
O sırada AfB Mali’nin üyeliğini askıya almış, ancak askeri konseyin 18 ay içerisinde sivil hükümete geçiş sözü vermesi üzerine bu kararı Ekim ayı başlarında iptal etmişti.
15 Nisan 2021’de geçiş otoritesi makamları genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Şubat ve Mart 2022’de gerçekleştirileceğini belirterek bu çerçevede bir program oluşturdu. Ancak Mayıs ayında ordu, memnuniyetsizliklerin artmasının ardından hükümetin yeniden kurulmasını istemedi. Cumhurbaşkanı Bah Ndaw, Başbakan Moctar Quane ve diğerleri gözaltına alınarak Bamako yakınlarındaki Kati Askeri Kampı’na götürüldü. Perşembe günü Cumhurbaşkanı ve Başbakan serbest bırakıldı. Ordu ikilinin istifa ettiğini söyledi.
Ardından Mali Anayasa Mahkemesi Albay Asimi Goita’yı Mali’yi yönetmesi için yeni geçici cumhurbaşkanı olarak atadı. Askeri konseyin sivil liderlerin atanmasına ilişkin verdiği sözleri geri çekmesi, 2022 yılı başlarında yapılması planlanan seçimler de dahil olmak üzere diğer vaatlerine olan bağlılığı noktasındaki şüpheleri giderek artırıyor.
Ordu bu hafta yaptığı açıklamada, daha önce yayınlanan takvime bağlı kalacağını doğrularken, bir takım değişikliklerin olabileceğini belirtti.
AfB yaptığı açıklamada, mevcut liderlerden hiçbirinin yaklaşan seçimlere katılmaması ve şu anda ev hapsinde bulunan Ndaw ve Quane da dahil olmak üzere tüm siyasiler üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu.
EKOWAS Mali ve kurumlarının üyeliğini askıya alarak, Mali liderlerinin EKOWAS zirvelerine katılımlarını engelledi. Gana Dışişleri Bakanı Shirley Ayorkor Botchwey zirve sonunda gazetecilere, söz konusu kararın hemen yürürlüğe gireceği ve iktidarı sivillere devretme noktasında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağı tarih olan Şubat 2022’ye kadar yürürlükte kalacağını belirtti. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Mali’de hali hazırda zor durumda olan halk, Ağustos 2020’de uygulanan yaptırımlardan oldukça kötü etkilendi.
Mali 2012’de kuzey bölgelerinin yerel ve silahlı gruplar tarafından düşmesinden bu yana kanlı şiddet olaylarına tanık oldu. Burkina Faso ve Nijer’de isyanlar baş gösterdi. İsyan, hükümetin kontrolü dışındaki bölgede 19 milyonluk nüfusun yaşadığı toprakların büyük bir kısmının terk edilmesine neden oldu.



Filistinlilerden İsrailli protestoculara destek: Biz ölümü kutlamıyoruz

Filistin'deki örgütlerden biri, İsrail'deki protestoculardan etkilenerek "Birlikte yaşar, birlikte ölürüz" mesajı veriyor (Gazze Gençlik Komitesi/AP)
Filistin'deki örgütlerden biri, İsrail'deki protestoculardan etkilenerek "Birlikte yaşar, birlikte ölürüz" mesajı veriyor (Gazze Gençlik Komitesi/AP)
TT

Filistinlilerden İsrailli protestoculara destek: Biz ölümü kutlamıyoruz

Filistin'deki örgütlerden biri, İsrail'deki protestoculardan etkilenerek "Birlikte yaşar, birlikte ölürüz" mesajı veriyor (Gazze Gençlik Komitesi/AP)
Filistin'deki örgütlerden biri, İsrail'deki protestoculardan etkilenerek "Birlikte yaşar, birlikte ölürüz" mesajı veriyor (Gazze Gençlik Komitesi/AP)

Öldürülen Filistinli çocukların fotoğraflarını taşıyan İsrailli eylemcilere karşı taraftan destek mesajı iletiliyor. Gazzeli eylemciler, Hamas'ın öldürdüğü İsrailli çocukların fotoğraflarıyla poz veriyor. 

Gazze Gençlik Komitesi'nin üyeleri, "Filistinli çocukların fotoğraflarını kaldırdıklarını gördük ve biz de açık bir şekilde 'İsrailli çocukların öldürülmesine biz de karşıyız' demek istiyoruz" ifadesini kullanıyor.

Geçen hafta İsrail'deki sosyal medya kullanıcıları arasında yayılmaya başlayan fotoğrafların bazıları, 4 yaşındaki Ariel Bibas ve 9 aylık kardeşi Kfir'i de içeriyor. 

İsrail'de Hamas öncülüğündeki örgütlerin 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırıların sembolü haline gelen bu iki çocuk, anneleri Şiri Bibas'la birlikte kaçırılmıştı. Bir yıl sonra üçünün de cesetleri iade edilirken Hamas, bu ölümlerden İsrail'in hava saldırılarını sorumlu tutmuştu. 

Gazze Gençlik Komitesi, Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa'da hem Binyamin Netanyahu yönetimini hem de savaşı protesto eden ve İsrail'in öldürdüğü Filistinli çocukların fotoğraflarını her hafta gündeme getirmeye çalışan göstericilere "barış içinde birlikte yaşama" mesajı verdi. 

İbranice ve Arapça "Yaşamak istiyoruz" yazıyor 

Örgütün Mısır'da yaşayan kurucusu Rami Aman, İsrail gazetesi Haaretz'e şöyle konuştu:

İsraillilere, çektiği tüm acılara rağmen Filistinlilerin de 'öteki'nin insanlığını tanıdığını göstermek istedik. Şiddeti meşru kılmayı asla düşünmedik, Filistinlilerin ölümleri kutladığı fikrine karşı çıkmayı hedefliyoruz. Gazze halkı bu savaşın bitmesini, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını istiyor.

Aman, Gazze Şeridi'nin nüfusuna işaret ederek "7 Ekim'de yaşananlar, 2,5 milyon kişinin ölümünü meşrulaştıramaz. Mesajımız duymak isteyen her İsrailliye ulaştı. Fotoğraflar ve mesajlar beklediğimizden daha çok yayıldı" dedi. 

2010'de kurulan Gazze Gençlik Komitesi, 500'ü aşkın aktif üyesinin olduğunu bildiriyor. 

Sosyal medyada İsraillilerin "Bu bana barış umudu verdi" ve "Irkçılık ve korku dolu bir gerçekliğe üflenen taze bir nefes" gibi yorumlar yaptığı görüldü. 

Gazze Gençlik Komitesi'nin Hamas gibi örgütler tarafından hedef alınmasından korkanlarsa "Onlar kendilerini tehlikeye atmadı mı?" ve "Cesur adamlar. Umudun kazanmasını sağlamalıyız" gibi ifadeler kullandı. 

Diğer yandan bu mesajı samimi bulmayanlar da var: 

Bu, Hamas'ın psikolojik savaş hamlesi. Bebekleri ve çocukları öldürdüler ve şimdi onların fotoğraflarıyla birlikte acınası biçimde boy gösteriyorlar.

Gazze Gençlik Komitesi'nin kurucularından Aman, İsrail'in kamu yayımcısı Kan'ın da aralarında bulunduğu medya kuruluşlarının bunu Hamas'a karşı bir eylem gibi lanse etmesinden rahatsız olduğunu da söyledi. 

Amaçlarının İsrail'deki ailelere seslenmek olduğunu vurgulayan Aman, "Son 10 yılda Hamas'a karşı lafını sakınmayanlar ya Gazze'yi terk etmeye zorlandı ya da kendilerine uygulanan siyasi baskıları kullanarak yurtdışına iltica etti" demeyi de ihmal etmedi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı.

Hamas öncülüğündeki örgütlerin 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırılar, 1219 kişinin ölümüne neden olmuştu. 251 rehineden 49'u hâlâ Gazze'de. İsrail ordusu bunlardan 27'sinin öldüğünü bildiriyor. 

Independent Türkçe, Haaretz, AFP