Burkina Faso’da 2015 tarihinden bu yana en şiddetli saldırılar yaşanıyor

Burkina Faso ordu mensupları (AFP_Arşiv)
Burkina Faso ordu mensupları (AFP_Arşiv)
TT

Burkina Faso’da 2015 tarihinden bu yana en şiddetli saldırılar yaşanıyor

Burkina Faso ordu mensupları (AFP_Arşiv)
Burkina Faso ordu mensupları (AFP_Arşiv)

Burkina Faso’da 2015 tarihinden bu yana en şiddetli saldırılar yaşanırken ülkenin kuzey doğusundaki Solhan bölgesinde yaşanan terör saldırılarında 160 kişi hayatını kaybetti.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere haberine göre, bölgedeki bir milletvekili, “Dün (cumartesi), halk 20’si çocuk 160 kişi için üç farklı mezarlıkta mezar kazdı” dedi. Başka bir yetkili bu açıklamaları doğrulayarak “İki toplu mezarlığın her birine 50 kişi, üçünce mezarlığa ise 60 kişi gömüldü. Cesetleri mezarlıklara götürüp gömenler bölge halkıydı” ifadelerini kullandı.
Kaynaklar, cumartesi akşamı 138 kişinin öldüğü açıklarken hükümet, 132 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 40 kişinin yaralandığını belirtti.
Yerel milletvekili, “Askeri operasyonların ilan edilmesine rağmen bölgedeki durum hala kırılgan. Bölge sakinleri Siba ve Dori gibi yakın bölgelere kaçtı. Birçoğu malları ve evleri yakıldıktan sonra tüm eşyalarını kaybetti” açıklamasında bulundu.
Salhan, son yıllarda El Kaide ve DEAŞ bağlantılı terör gruplarının saldırılarına maruz kalan Yaga bölgesinin 15 kilometre uzaklığında Mali ve Nijer sınırlarına yakın bir yerde bulunuyor.
Yerel kaynaklar, saldırganların ilk olarak Vatan Savunma Gönüllüleri adlı sivil birliklerinin bulunduğu bir askeri merkezi, ardından Solhan’daki evlere saldırarak halkın canını aldığını açıkladı.
Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Kabore yaptığı açıklamada halkı birlik olmaya çağırarak yaşanan trajedi karşısında 3 günlük ulusal yas ilan etti.
Saldırıyı kınayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Uluslararası toplum, aşırı şiddete ve halkının ölümüne maruz kalan üyelerini desteklemelidir” dedi.
Avrupa Birliği, saldırıların faillerinin gerçekleştirdikleri eylemlerden sorumlu tutulması için her şeyin yapılması gerektiğini belirterek korkak ve barbar saldırıları kınadığını açıkladı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bu hafta Burkina Faso’ya gideceğini açıkladı. Bakan, “Bugün, Cumhurbaşkanı Kabore ile görüştüm. Bu hafta Burkina Faso’ya yapacağım ziyaretle Fransa’nın Burkina Faso’nun yanında olduğunu göstereceğim” dedi.
Geçtiğimiz Cuma akşamı geç saatlerde saldırganlar aynı bölgedeki Tadaryat köyünü hedef almıştı. Ordu gruplarına mensup insanlar ve siviller dahil olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti.
Bölgede yaşanan iki saldırı, yaşanan iki saldırının ardından gerçekleşti. Vatan Savunma Gönüllüleri üyesi iki kişi dahil olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti.
Sahel Bölgesi valisi, 17 ve 18 Mayıs tarihleri arasında ülkenin kuzeydoğusundaki bir köye ve bir askeri birliğe düzenlenen saldırılarda toplamda 15 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Silahlı kuvvetler, 5 Mayıs’tan beri ülkede yaşanan terör saldırıları sonucunda Kuzey ve Sahel bölgelerinde geniş çaplı bir operasyon başlattı. Güvenlik güçleri 2015 yılından bu yana bin 400 kişinin ölümüne ve bir milyondan fazla kişinin saldırılardan etkilenmesine yol açan bölgede yaşanan terörü engellemekte güçlük çekiyor.



İran'dan gelen tehditler üzerine Farsça yayın yapan "Manoto" kanalı Londra'dan yayınlarını askıya aldı

İngiliz polisi, (Reuters)
İngiliz polisi, (Reuters)
TT

İran'dan gelen tehditler üzerine Farsça yayın yapan "Manoto" kanalı Londra'dan yayınlarını askıya aldı

İngiliz polisi, (Reuters)
İngiliz polisi, (Reuters)

Londra merkezli Farsça yayın yapan Manoto televizyon kanalı, dün yaptığı açıklamada, İngiltere terörle mücadele polisinin, kanalın bulunduğu binanın sahibini Tahran'dan gelebilecek potansiyel bir tehdit konusunda bilgilendirmesinin ardından canlı yayınını durdurmak zorunda kaldığını belirtti.

2010 yılında kurulan ve İran diasporası arasında popüler bir muhalif medya kuruluşu olarak kabul edilen kanal, yayınların geçici olarak askıya alınmasının İran'ın tarihindeki “en hassas anlardan” birini yaşadığı dönemde gerçekleştiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İran, son iki ayda, yıllardır liderlik için en büyük zorluklardan biri olan hükümet karşıtı kitlesel protestolara sahne oldu.

 Britanya'da iki polis memuru (Reuters)Britanya'da iki polis memuru (Reuters)

Kanalın yaptığı açıklamada, “Yurtiçi ve bölgesel gelişmelerin benzeri görülmemiş hızla ilerlediği bir dönemde, İslam Cumhuriyeti'nin bağımsız medya haberlerini bastırmak amacıyla ifade özgürlüğüne yönelik tehditleri yoğunlaştı” denildi. Açıklama şöyle devam etti: “Binanın sahibi, Birleşik Krallık terörle mücadele polisinden İran İslam Cumhuriyeti'nin bize yönelik potansiyel bir tehdit hakkında bildirim aldıktan sonra kira sözleşmemizi feshetme niyetini bildirdi.”

Personel binaya girmekten men edildi, bu da alternatifler bulunana kadar yayınların geçici olarak askıya alınmasına neden oldu. Kanal, “Önceliğimiz, mümkün olan en kısa sürede güvenli ve istikrarlı bir yerden canlı yayına devam etmektir” ifadelerini kullandı.


Fransa, ABD büyükelçisinin resmi çağrıya uymaması üzerine yetkilerini kısıtladı

ABD'nin Fransa Büyükelçisi Charles Kushner (AP)
ABD'nin Fransa Büyükelçisi Charles Kushner (AP)
TT

Fransa, ABD büyükelçisinin resmi çağrıya uymaması üzerine yetkilerini kısıtladı

ABD'nin Fransa Büyükelçisi Charles Kushner (AP)
ABD'nin Fransa Büyükelçisi Charles Kushner (AP)

Fransız Dışişleri Bakanı dün, ABD Büyükelçisi Charles Kushner'in, dövülerek öldürülen aşırı sağcı bir aktivistin ölümüyle ilgili olarak Başkan Donald Trump yönetiminin yaptığı açıklamaları görüşmek üzere düzenlenen toplantıya katılmaması üzerine, Fransız hükümeti üyeleriyle doğrudan iletişim kurmasının yasaklanmasını talep etti.

Diplomatik kaynaklara göre Fransız yetkililer, Başkan Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'in babası Kushner'i dün akşam Dışişleri Bakanlığına çağırdı, ancak kendisi bu çağrıya uymadı.

Buna göre, Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barou, “ülkesini temsil etme onuruna sahip bir büyükelçinin temel beklentilerinin açıkça yanlış anlaşılması ışığında” Kushner'in yetkililere erişimini kısıtlamak için adımlar attı.

Şarku'l Avsat'ın AP'den aktardığına göre bakanlık yayınladığı açıklamada, uzlaşma kapısını açık bıraktı ve “Elbette Büyükelçi Charles Kushner'in görevlerini yerine getirmesi ve Dışişleri Bakanlığına gelmesi hala mümkündür, böylece 250 yıllık dostlukta kaçınılmaz olarak ortaya çıkabilecek zorlukları aşmak için gerekli diplomatik görüşmeleri yapabiliriz.”

Fransız aşırı sağcı aktivist Contant Duranck, aşırı solcu olduğundan şüphelenilen aktivistlerle çıkan kavgada dövülerek öldürüldü.

Fransa'daki ABD Büyükelçiliği ve ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Ofisi, olayı takip ettiklerini belirterek, X platformunda yaptıkları açıklamada “solcular arasında radikal şiddet artıyor” uyarısında bulundu ve bunun kamu güvenliğine bir tehdit olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.


Donald Trump'ı onaylamayanların oranı yüzde 60'a çıktı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Donald Trump'ı onaylamayanların oranı yüzde 60'a çıktı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Amerikalıların 10'da 6'sı artık Başkan Donald Trump'ın yaptığı işi onaylamıyor. Bu oran, şiddete başvuran destekçilerinden oluşan grubun 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na saldırmasından bu yana en düşük seviye.

12 - 17 Şubat'ta yapılan yeni Washington Post/Ipsos anketine göre, kayıtlı seçmenlerin yüzde 58'i ve genel olarak Amerikalıların yüzde 60'ı Trump'ın başkanlık performansının kötü olduğunu düşünüyor. Amerikalıların yaklaşık yüzde 50'si ise görev performansını "kesinlikle" onaylamıyor.

Başkan, ülke çapında kitlesel sınır dışı etme kampanyası ve sürekli yüksek tüketici fiyatları nedeniyle, en önemli iki konusu olan göç ve ekonomide kan kaybetmeye devam ediyor.

Trump'ın Amerikalıları enflasyon baskılarının ya hiç olmadığı ya da hızla azaldığı konusunda ikna etme çabaları şimdiye kadar sonuç vermedi. Ankete göre Amerikalıların yaklaşık yüzde 65'i başkanın fiyatları düşürmede kötü bir iş çıkardığını söylüyor.

Ayrıca çok sayıda Amerikalı, Trump'ın küresel gümrük vergilerine de karşı çıkıyor. Son ankete göre, Amerikalıların yüzde 64'ü bu stratejiye karşı çıktı; bu oran, göreve başlamasından bu yana neredeyse hiç değişmedi. Cuma günü Yüksek Mahkeme, Trump'ın gümrük vergisi gündeminin büyük bölümünün yasadışı olduğuna karar verdi.

Anketteki en yüksek onaylamama oranlarından biri (yüzde 58), Trump'ın göçmenlik konusundaki tutumuna yönelikti. Yönetimi, geniş çaplı sınır dışı etme tutuklamaları yapmak için bazı Amerikan şehirlerine ICE ajanlarını gönderdi. Minneapolis'te bu durum, protestocularla şiddetli çatışmalara ve bu kış ICE ajanları tarafından iki Amerikalı, Alex Pretti ve Renee Good'un öldürülmesine yol açtı.

Trump'ın bu konuda daha kötü bir onaylanmama oranıyla karşılaştığı tek zaman, Post/Ipsos anketinde, ABD'ye küçük yaşta getirilen göçmenleri sınır dışı edilmekten koruyan DACA programını (Çocukluk Çağında Gelenler İçin Ertelenmiş Eylem) iptal etmesinden günler sonra, Eylül 2017'ydi.

Başkan, ABD'nin yabancı müttefikleriyle ilişkilerini sürdürme yeteneği konusunda düşük notlar aldı. Kanada'yla ticaret anlaşmazlıkları, Grönland konusunda NATO'yla yaşanan çekişmeler ve İran'a yönelik olası bir askeri saldırı nedeniyle onaylanmama oranı yüzde 62'ye ulaştı.

bghyju
Donald Trump'ın göçmenlik konusundaki onay oranları, 2017'de DACA'yı iptal etmesinden bu yana en düşük seviyede (AFP)

Cumhuriyetçiler, ağır kayıpların yaşanma ihtimallerinin giderek arttığı ara seçim dönemine doğru bocalayarak ilerliyor. Bunun sebepleri arasında Senato tablosunun bir anda kendileri için olumsuz hale gelmesi ve çekişmeli seçim bölgelerinde Demokratların açık ara önde olmasının Cumhuriyetçi üyeleri terletmesi var. Emeklilik dalgası da Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğunu düşük tek haneli rakamlara indirirken, Senato'daki çoğunluğu koruma çabalarını da zorlaştırıyor.

Post/Ipsos anketi, Trump'ın ekonomiyle ilgili rakamlarının son aylarda biraz toparlandığını gösterse de genel beğenilmeme oranının Cumhuriyetçi Parti için sorun olmaya devam ettiğini ve gelecek aylarda iyileşme olmazsa kasımdaki seçimlerdeki parti sonuçlarını kolayca aşağı çekebileceğine işaret ediyor.

Post/Ipsos anketinden elde edilen veriler, 12 - 17 Şubat'ta ​​2 bin 589 ABD'li yetişkinden oluşan bir örneklemden toplandı ve hata payı +/- yüzde 2. Kayıtlı seçmen örnekleminde ise 2 bin 87 seçmenin yanıtı yer alıyor ve ve hata payı +/- yüzde 2,2.

Independent Türkçe