Londra’nın ikonik siyah taksilerinin geleceği meçhul

Turizmin zayıflaması ve uzaktan çalışma nedeniyle sektör ağır kayıplara uğradı ve müşteri sayısında düşüş yaşandı

Barry Ivens Londra’da bir siyah taksi şoförü (AFP)
Barry Ivens Londra’da bir siyah taksi şoförü (AFP)
TT

Londra’nın ikonik siyah taksilerinin geleceği meçhul

Barry Ivens Londra’da bir siyah taksi şoförü (AFP)
Barry Ivens Londra’da bir siyah taksi şoförü (AFP)

Londra'daki ikonik siyah taksilerin şoförlerinden biri olan Barry Ivens meslektaşlarının geçen yıl yaşadıkları maddi ve psikolojik zorlukları “Salgın bizden çok şey aldı” diye ifade etti.
Çeyrek asırdır Londra sokaklarında taksi şoförlüğü yapan 53 yaşındaki sürücü, daha önce hiç bu denli zor bir yıl yaşamadıklarını söylüyor. 128 binden fazla ölümle Avrupa'da salgından en çok etkilenen ülke olan Birleşik Krallık'ta uygulanan üç kapsamlı kapanma dolayısı ile müşterilerin sayısının azaldığını kaydetti.

En kötüsü acı
Ivens, hayatına devam edebilmek için devletten yardımı talep etme ve kredi ödemelerini dondurma gibi mümkün olan her yola başvurdu, ancak yine de bu sağlık krizi moralini olumsuz etkiledi.
Bununla birlikte başkent Londra’da turlar düzenleyen bir taksi şoförleri birliğinin de üyesi olan Ivens işiyle ilgili çok sevdiği yönlerden biri olan sosyal iletişim eksikliğinden mustarip olduğunu söylüyor. Bununla ilgili olarak "Londra'da bir rehber gibiydim, bunu her zaman özlüyorum" diyor.
Ivens, “Şu anda hala hayatta olduğum, ailemin iyi olduğu ve kendi taksimi kullanabileceğim gerçeğine odaklanmaya çalışıyorum” dedi.
İngiltere’de kısıtlamaların peyderpey hafifletilmesi ve müşterilerin sayısının artması, Londra'daki binlerce taksiciye sonunda en kötü günlerin geride kaldığına dair umut veriyor.
Ivens, işinin pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık üçte ikisine geri döndüğüne inanıyor, ancak bunun zar zor sürdürülebilir olduğunu belirtiyor.

"Tüm hareket alanımız tükendi”
Lisanslı Taksi Şoförleri Derneği'nden Steve McNamara'ya göre sektör umut vaedediyor ve iyileşmenin ilk işaretleri görülmeye başlandı.
Ancak sürücülerin geçen yıl tüm birikimlerini tüketmek zorunda kaldıklarını kaydederek, "Tüm hareket alanımız tükendi” dedi.
Resmi rakamlara göre, son bir yılda 5 bin azalarak 13 bin 700’e ulaşan lisanlı siyah taksi sayısı, sektörün salgın sebebiyle ödediği ağır bedeli gösteriyor.
"Birçok sürücü araçlarını hurdaya ayırdı, sattı ya da lisanslarını iptal etti" diyen McNamara işler gerçekten düzelmeye başladığında oluşacak taksi sıkıntısından endişe ediyor.

Müşteri sayısında tekrar azalma korkusu
Bazı sürücüler, evden çalışma düzenlemelerinin büyük ölçüde salgın sonrası devam etmesinden endişe ediyor.
20 yıldır sektörde çalışan 59 yaşındaki Paul, “Çalışanlar yavaş yavaş işlerine geri dönüyorlar. Ama bizi endişelendiren insanların haftada sadece iki ya da üç gün çalışacak olması" dedi.
Taksi şoförlerinin karşılaştığı bir diğer sorun, çoğu ülkeden İngiltere’ye varışta uygulanan zorunlu karantina nedeniyle ülkeye az sayıda yabancı turistin gelmesi.
McNamara, turistlerin nihai dönüşünün büyük bir fark yaratacağına ve işlerin düzelmeye devam edeceğine inanıyor.
Ancak bazıları yıllarca düşük fiyatlı araç çağırma uygulamalarıyla rekabetle karşı karşıya kalan Londra taksilerinin geleceğinin, gösterilen çabalara rağmen salgın dolayısı ile kalıcı olarak zarar göreceğinden korkuyor.



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe