Mısır'da Kovid-19 aşısına talep artıyor

Aşı olamayan vatandaşlar için evde aşı hizmeti veriliyor (Sağlık Bakanlığı Facebook Sayfası)
Aşı olamayan vatandaşlar için evde aşı hizmeti veriliyor (Sağlık Bakanlığı Facebook Sayfası)
TT

Mısır'da Kovid-19 aşısına talep artıyor

Aşı olamayan vatandaşlar için evde aşı hizmeti veriliyor (Sağlık Bakanlığı Facebook Sayfası)
Aşı olamayan vatandaşlar için evde aşı hizmeti veriliyor (Sağlık Bakanlığı Facebook Sayfası)

Mısır hükümeti yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı talebinin arttığını belirterek, önümüzdeki aylarda ülke nüfusunun %40'ını aşılamayı hedeflediklerini belirtti.
Mısır Sağlık Bakanlığı, ülkede son 24 saatte 765 yeni tip koronavirüs vakası kaydedildiğini ve 34 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Mısır’da dün akşam itibariyle kaydedilen toplam vaka sayısı 270 bin 292 olurken, bunların 198 bin 632’sinin hastalıktan iyileştiği ve 15 bin 471’inin ise hayatını kaybettiği ifade edildi.
Mısır Bakanlar Kurulu’na bağlı Bilgi ve Karar Destek Merkezi tarafından aşı yaptırmak isteyen vatandaşların yüzdesini öğrenmek için gerçekleştirilen ankete göre, Mart ayında ankette %33,5 olan oran Mayıs ayında %10'luk bir artışla %43,5'e yükseldi.
Mısır Sağlık Bakanlığı Şubat ayında yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Aralık ayında başlatılan web uygulaması aracılığıyla Kovid-19 aşısını olmak isteyen vatandaşların kayıt yaptırmaya başladığını, doktorların, yaşlıların ve kronik hastalığı olan kişilerin öncülüğünde öncelikli grupları aşılamak için siteye kayıt yaptıran diğer vatandaşların aşılanmaya başlandığını duyurmuştu.
Mısır Sağlık ve Önleyici İşler Başkanlık Danışmanı Muhammed Abdulfettah, önümüzdeki birkaç ay içinde 40 milyon vatandaşın aşılanmasının tamamlanacağını ve ulusal projeler ile büyük sanayi merkezleri gibi farklı sektörlerde çalışanların en az %70’ini aşılamayı hedeflediklerini açıkladı. Abdulfettah, aşıların yerli ve yabancı herkes için tümüyle ücretsiz olacağını belirtti.
Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkede düşüşe geçen vaka sayılarının Ağustos ayında daha da azalacağını belirten Abdulfettah, herkesin Kovid-19 aşısı olsa dahi, ihtiyati tedbirlerin uygulanmasına devam edileceğini belirtti.
Abdulfettah, "Ülkelere giriş ve seyahat için koronavirüs aşısı yapılmış olmasını şart koşan uluslararası bir anlaşmaya varılması halinde, Mısır'daki 179 uluslararası aşı merkezinin tümüne yurtdışı yolcuları için aşı sağlanacak" dedi.
Sağlık ve Önleyici İşler Başkanlık Danışmanı Dr. Muhammed Avad Taceddin ise yaptığı açıklamada "Mısır hükümeti şu anda aşı merkezlerinin sayısını arttırmak suretiyle vatandaşların aşılanması sürecini hızlandırmaya çalışıyor" dedi.
Vatandaşlara aşı konusunda güvence veren Taceddin, aşı yaptırmış kişilerde ateş, aşı yapılan bölgede hafif kızarıklık, kaşıntı veya hafif baş ağrısı gibi kendi kendine kısa sürede kaybolan belirtiler hariç vatandaşlar tarafından ciddi bir yan etki şikâyeti gelmediğini belirterek, salgını azaltmaya yardımcı olmak için vatandaşları aşı kaydı yaptırmaya çağırdı.
Öte yandan, dün Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Mayıs ayında Kovid-19 tedavi protokolleri için gerekli tüm ilaçları sağlama çabalarına ilişkin raporu değerlendirdi.
Mısır Bakanlar Kuruluna göre, Başbakanlık Tıbbi Danışması Hussam el-Mısri rapor kapsamında çeşitli şirketler tarafından yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için arz edilen ilaç miktarına atıfta bulunarak, gereken tüm ilaçları temin etmek üzere Mısır İlaç Kurumu ile koordinasyonun ve işbirliğinin devam ettiğini vurguladı.



Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
TT

Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)

Mısır ve İsrail medyası bugün Refah sınır kapısının resmen yeniden açıldığını bildirdi.

Mısır'ın Kahire Haber Kanalı, Refah sınır kapısının açıldığını bildirdi. Kanal, bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Refah sınır kapısının her iki taraftan da açıldığı ilk gün 50 kişinin Mısır'dan Gazze'ye, 50 kişinin de Gazze Şeridi'nden giriş yaptığını belirtti.

İsrail Yayın Kurumu, "X" kanalında attığı bir tweet'te sınır geçiş noktasındaki operasyonların başladığını doğrulayarak şunları yazdı: "Savaşın büyük bölümünde kapalı kaldıktan sonra: Refah kapısı yeniden açıldı ve yaklaşık 50 Gazzeli Mısır'dan Gazze'ye geri dönüyor."

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre İsrailli bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, sınır kapısının faaliyette olduğunu doğrulayarak şunları söyledi: "Avrupa Birliği adına Avrupa Birliği Sınır Yardım Misyonu (EUBAM) ekiplerinin gelmesinin ardından, Refah sınır kapısı artık hem giriş hem de çıkış yapan insanların hareketine açıktır."

Gazze Şeridi'nin İsrail'den geçmeyen tek kara sınır kapısı olan Mısır ile Reah sınır kapısı, İsrail güçlerinin Mayıs 2014'te kontrolü ele geçirmesinden bu yana kapalı kaldı. İsrail kapıyı, 2015'in başlarında kısa bir süreliğine kısmen açtı.

Sınır geçiş noktası, Gazze'nin Mısır ile olan güney sınırında, İsrail'in ateşkesin ardından çekilmediği ve Gazze Şeridi'nin alanının yarısından fazlasını kapsayan bölgede yer almaktadır.


Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
TT

Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)

Sivil Havacılık Otoritesi'ne göre savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı dün, Doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinden Hartum Uluslararası Havalimanı'na indi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Sudan Havayolları'na ait "yolcularla dolu" bir uçağın 1 Şubat 2026'da başkentteki havaalanına indiğini ve bunun "savaş nedeniyle askıya alınan bir dönemin ardından havaalanı operasyonlarının fiilen yeniden başladığının göstergesi" olduğunu belirtti.

Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)


Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
TT

Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebboune dün, ülkenin güneyinden kuzeyine demir cevheri taşımak için Sahra Çölü üzerinden yaklaşık 1000 kilometrelik bir demiryolu hattının açılışını yaptı.

Tebboune, bu hattı "bağımsız Cezayir tarihinin en büyük stratejik projelerinden biri" olarak nitelendirdi. Cezayir devleti tarafından finanse edilen ve Çinli CRCC grubu tarafından Cezayir şirketleriyle iş birliği içinde hayata geçirilen proje, Cezayir'in güneybatısındaki Tinduf yakınlarında bulunan Gara Cebilet demir cevheri madenini, 950 kilometre kuzeydeki Bechar'a bağlıyor. Buradan demir cevheri, Oran'a (kuzeybatı) ve ardından bir çelik fabrikasına taşınacak.

Proje, Cezayir'in demir cevheri çıkarma kapasitesini artırmayı amaçlıyor; ülke, Afrika'da çelik üretiminde lider rol oynamayı hedefliyor. Ayrıca Tinduf bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunması ve istihdam yaratması bekleniyor.

Gara Cebilet demir cevheri madeninin 3,5 milyar ton rezerv içerdiği tahmin ediliyor, ancak coğrafi konumu nedeniyle büyük ölçüde kullanılmamış durumda. Uzmanlar, bu madeni Cezayir'in hidrokarbonlara olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ekonomik çeşitlendirme çabalarının önemli bir itici gücü olarak görüyor.

Bechar tren istasyonunda düzenlenen ve diplomatlar ile hükümet yetkililerinin katıldığı açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Tebboune, "bu dev hattın sadece 20 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmasını" memnuniyetle karşıladı. Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülere göre, Tinduf bölgesinden gelen ilk yolcu trenini selamladıktan sonra, Gara Cebilet madeninden çıkarılan demir cevheri taşıyan bir trenin kalkış sinyalini verdi.

Bu hat üzerinde, iki yolcu trenine ek olarak, maden malzemesi taşıyan yirmi dört tren her iki yönde günlük olarak sefer yapacak ve azami hızı 160 km/saat olacak.

Ulusal Demir ve Çelik Şirketi'nin (FERAAL) tahminlerine göre madenin ilk aşamasında yıllık dört milyon ton üretim yapması, 2030 yılına kadar yıllık 12 milyon tona ulaşması ve uzun vadede yıllık 50 milyon tona çıkması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Algiers Today gazetesinden aktardığına göre madenin işletilmesi, Cezayir'in demir cevheri ithalatını önemli ölçüde azaltmasına ve yıllık 1,2 milyar dolar tasarruf etmesine olanak sağlayacak.