Fırat’ın doğusunda SDG kontrolündeki bölgelerde aşı kampanyaları başladı

COVAX kapsamında 23 bin aşı dozu ulaştı

Rakka’da sivil idareye bağlı bir aşı merkezi (Şarku’l Avsat)
Rakka’da sivil idareye bağlı bir aşı merkezi (Şarku’l Avsat)
TT

Fırat’ın doğusunda SDG kontrolündeki bölgelerde aşı kampanyaları başladı

Rakka’da sivil idareye bağlı bir aşı merkezi (Şarku’l Avsat)
Rakka’da sivil idareye bağlı bir aşı merkezi (Şarku’l Avsat)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) kontrolündeki bölgelerde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılamaların devam edeceğini, COVAX programı planına göre 23 bin doz aşının daha gelmesi ile aşılama çalışmalarının genişleyerek Suriye hükümetine bağlı düzenli güçlerin kontrolü dışında kalan Haseke, Rakka ve Deyrizor illerine ulaştığını belirtti.
El-Haseke’deki sağlık ekipleri, Suriye hükümetine bağlı Sağlık Müdürlüğü’nde ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Sağlık Kurulu’na bağlı hastanede sağlık ekiplerinin ve sağlık sektöründe çalışanlarının aşılanmasında görev alıyorlar. Sağlık Kurulu Başkanı Dr. Civan Mustafa, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte aşıların korovirüs ile mücadelede ön saflarda olan ve salgını kontrol altına almaya çalışan sağlık çalışanlarına tahsis edildiğini belirtti.
Dr. Civan Mustafa 23 bin doz aşının ulaştığını, bu dozların 13 bin 200 doz Haseke’ye, 4 bini Deyrizor’a ve 6 bini Rakka’ya olmak dağıtıldığını açıkladı. Aşı olan kişilerle ilgili olarak, perşembe gününe kadar Lulu (İnci) Devlet Hastanesi’ndeki sağlık personellerinden ve halktan az sayıda kişi dahil olmak üzere bin 150 kişinin aşı olduğunu açıkladı.
Özerk Yönetim Sağlık Kurulu, kontrolü altında olan bölgelerde dün Kovid-19’a bağlı olarak 5 ölümün kaydedildiğini, 54 yeni vaka daha tespit edildiğini ve 12 kişinin daha sağlığına kavuştuğunu duyurdu. Böylece 749 can kaybı ve bin 841 iyileşen kişi dahil olmak üzere kaydedilen toplam vaka sayısının 18 bin 247’ye yükseldiği açıklandı.
Rakka Özerk Yönetim Sağlık Kurulu Direktörü Zeyne el-Hasan, aşı kampanyasının sağlık personeli ile başladığını daha sonra kronik hastaları ve ardından 55 yaş üstü yaşlıları kapsayacak şekilde göre üç aşamayı içerdiğini belirtti. Rakka’nın merkezindeki Seyful Devle Sağlık Merkezi’nde yürütülen aşılama çalışması, yoğun bir katılımla cuma ve cumartesi günleri hariç olmak üzere, her gün 11.00-13.00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.
Zeyne el-Hasan aşılamanın zorunlu olmadığını, isteğe dayalı olduğunu vurguladı ve aşı kampanyası ile ilgili olarak “Öncelikle sağlık personeli ve kronik hastalıklara sahip olan kişiler aşılanacak, iki aşamada uygulanan ilk dozdan 56 gün sonra ikinci dozu alan her kişiye bir belge verilecek.” dedi. Hasan kampanyaya katılımın çok iyi olduğunu belirterek, “Ekipler elimizdeki aşılar bitene kadar aşılamaya devam ediyor. WHO’dan aşı kampanyalarını takip etmek için yakında ikinci bir parti aşı dozu teslim alacağımıza yönelik vaatler aldık” ifadelerini kullandı.
Aşılar ve aşılama kampanyaları, oksijen kaynaklarının tükendiği sırada yeni enfeksiyon dalgasının oluştuğu bir zamanda geliyor. Diğer yandan, bölgedeki hastaneler, sağlık sisteminin çökmesine neden olan 10 yıllık çatışmadan sonra ihmal edilmiş bir durumda bulunuyor.
WHO Suriye temsilcisi Dr. Akjmal Magtimova ise, WHO’ya bağlı COVAX programının bu yıl sonuna kadar 5 milyon Suriyeliyi yani üç tarafın kontrolü altındaki nüfusun yüzde 20’sini aşılamayı amaçladığını açıkladı. Magtimova geçen ay bir basın konferansında, “Öncelik, sağlık personelinin, sosyal hizmet çalışanlarının ve enfeksiyona karşı en çok savunmasız olan grupların aşılanması olacak” ifadelerine yer vermişti.
Fırat’ın doğusundaki bölgeler halihazırda, 2019’un başında Rusya-Çin vetosu ile Yarubiyah geçişinden yapılan yardımın kesilmesinin bu yana sağlık ve tıbbi ekipman eksikliği sebebiyle sıkıntı çekiyordu. Kovid-19 salgının ortaya çıkması ise ikinci bir tehdit oluşturdu. Uluslararası ve yerel insani yardım kuruluşları ve Kürt yetkililer, Suriye’de 9 yıldır devam eden çatışmada birçok hastanenin yıkılması, sağlık hizmetleri noktalarının ve kliniklerinin hizmet dışı kalması gibi sağlık sistemlerindeki ağır kayıplar nedeniyle salgının yayılmasını kontrol altına almadaki yetersizlik konusunda uyarıda bulundu.



Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.


Batı Şeria'da yerleşimci terörü artıyor

İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)
İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)
TT

Batı Şeria'da yerleşimci terörü artıyor

İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)
İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah yakınlarındaki el-Emari mülteci kampında hayatını kaybeden Filistinli genç için dün büyük bir cenaze töreni düzenlendi (AFP)

"Tepe Gençliği" olarak bilinen silahlı yerleşimci milisler, dün Batı Şeria'daki terör saldırılarını tırmandırdı, çok sayıda evi, Beytüllahim yakınlarındaki bir çiftliği ve Kudüs, Ramallah, Nablus ve el Halil bölgelerindeki birkaç evi yaktı. İsrail askerleri ise işgal altındaki Kudüs'ün kuzeydoğusundaki bir kasabada iki genci vurarak öldürdü.

Resmi Kan radyo istasyonu, Tel Aviv'deki bir siyasi kaynağa dayanarak, bu milislerin çok sayıda bakan, yerleşimci lideri ve hatta bazı ordu komutanlarının desteğiyle faaliyet gösterdiği yönündeki yaygın izlenimi aktardı.

İsrail hükümetinin güvenlik kabinesi, yerleşimcilerin faaliyetlerinin ciddiyetini görüşmek üzere perşembe akşamı toplandı. Savunma Bakanı Yisrael Katz, yerleşimcilerin "iyi vatandaşlık" konusunda eğitim kurslarına kaydedilmesini önerdi.