Fırat’ın doğusunda SDG kontrolündeki bölgelerde aşı kampanyaları başladı

COVAX kapsamında 23 bin aşı dozu ulaştı

Rakka’da sivil idareye bağlı bir aşı merkezi (Şarku’l Avsat)
Rakka’da sivil idareye bağlı bir aşı merkezi (Şarku’l Avsat)
TT

Fırat’ın doğusunda SDG kontrolündeki bölgelerde aşı kampanyaları başladı

Rakka’da sivil idareye bağlı bir aşı merkezi (Şarku’l Avsat)
Rakka’da sivil idareye bağlı bir aşı merkezi (Şarku’l Avsat)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) kontrolündeki bölgelerde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılamaların devam edeceğini, COVAX programı planına göre 23 bin doz aşının daha gelmesi ile aşılama çalışmalarının genişleyerek Suriye hükümetine bağlı düzenli güçlerin kontrolü dışında kalan Haseke, Rakka ve Deyrizor illerine ulaştığını belirtti.
El-Haseke’deki sağlık ekipleri, Suriye hükümetine bağlı Sağlık Müdürlüğü’nde ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Sağlık Kurulu’na bağlı hastanede sağlık ekiplerinin ve sağlık sektöründe çalışanlarının aşılanmasında görev alıyorlar. Sağlık Kurulu Başkanı Dr. Civan Mustafa, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte aşıların korovirüs ile mücadelede ön saflarda olan ve salgını kontrol altına almaya çalışan sağlık çalışanlarına tahsis edildiğini belirtti.
Dr. Civan Mustafa 23 bin doz aşının ulaştığını, bu dozların 13 bin 200 doz Haseke’ye, 4 bini Deyrizor’a ve 6 bini Rakka’ya olmak dağıtıldığını açıkladı. Aşı olan kişilerle ilgili olarak, perşembe gününe kadar Lulu (İnci) Devlet Hastanesi’ndeki sağlık personellerinden ve halktan az sayıda kişi dahil olmak üzere bin 150 kişinin aşı olduğunu açıkladı.
Özerk Yönetim Sağlık Kurulu, kontrolü altında olan bölgelerde dün Kovid-19’a bağlı olarak 5 ölümün kaydedildiğini, 54 yeni vaka daha tespit edildiğini ve 12 kişinin daha sağlığına kavuştuğunu duyurdu. Böylece 749 can kaybı ve bin 841 iyileşen kişi dahil olmak üzere kaydedilen toplam vaka sayısının 18 bin 247’ye yükseldiği açıklandı.
Rakka Özerk Yönetim Sağlık Kurulu Direktörü Zeyne el-Hasan, aşı kampanyasının sağlık personeli ile başladığını daha sonra kronik hastaları ve ardından 55 yaş üstü yaşlıları kapsayacak şekilde göre üç aşamayı içerdiğini belirtti. Rakka’nın merkezindeki Seyful Devle Sağlık Merkezi’nde yürütülen aşılama çalışması, yoğun bir katılımla cuma ve cumartesi günleri hariç olmak üzere, her gün 11.00-13.00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.
Zeyne el-Hasan aşılamanın zorunlu olmadığını, isteğe dayalı olduğunu vurguladı ve aşı kampanyası ile ilgili olarak “Öncelikle sağlık personeli ve kronik hastalıklara sahip olan kişiler aşılanacak, iki aşamada uygulanan ilk dozdan 56 gün sonra ikinci dozu alan her kişiye bir belge verilecek.” dedi. Hasan kampanyaya katılımın çok iyi olduğunu belirterek, “Ekipler elimizdeki aşılar bitene kadar aşılamaya devam ediyor. WHO’dan aşı kampanyalarını takip etmek için yakında ikinci bir parti aşı dozu teslim alacağımıza yönelik vaatler aldık” ifadelerini kullandı.
Aşılar ve aşılama kampanyaları, oksijen kaynaklarının tükendiği sırada yeni enfeksiyon dalgasının oluştuğu bir zamanda geliyor. Diğer yandan, bölgedeki hastaneler, sağlık sisteminin çökmesine neden olan 10 yıllık çatışmadan sonra ihmal edilmiş bir durumda bulunuyor.
WHO Suriye temsilcisi Dr. Akjmal Magtimova ise, WHO’ya bağlı COVAX programının bu yıl sonuna kadar 5 milyon Suriyeliyi yani üç tarafın kontrolü altındaki nüfusun yüzde 20’sini aşılamayı amaçladığını açıkladı. Magtimova geçen ay bir basın konferansında, “Öncelik, sağlık personelinin, sosyal hizmet çalışanlarının ve enfeksiyona karşı en çok savunmasız olan grupların aşılanması olacak” ifadelerine yer vermişti.
Fırat’ın doğusundaki bölgeler halihazırda, 2019’un başında Rusya-Çin vetosu ile Yarubiyah geçişinden yapılan yardımın kesilmesinin bu yana sağlık ve tıbbi ekipman eksikliği sebebiyle sıkıntı çekiyordu. Kovid-19 salgının ortaya çıkması ise ikinci bir tehdit oluşturdu. Uluslararası ve yerel insani yardım kuruluşları ve Kürt yetkililer, Suriye’de 9 yıldır devam eden çatışmada birçok hastanenin yıkılması, sağlık hizmetleri noktalarının ve kliniklerinin hizmet dışı kalması gibi sağlık sistemlerindeki ağır kayıplar nedeniyle salgının yayılmasını kontrol altına almadaki yetersizlik konusunda uyarıda bulundu.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.