Hindistan'dan Bitcoin adımı: "Nasıl varlık sınıfı olacağı araştırılıyor"

Fransa'nın güneyindeki Marsilya kentindeki bir ATM'nin ön kapısında dijital para birimi Bitcoin'in logosu (AFP)
Fransa'nın güneyindeki Marsilya kentindeki bir ATM'nin ön kapısında dijital para birimi Bitcoin'in logosu (AFP)
TT

Hindistan'dan Bitcoin adımı: "Nasıl varlık sınıfı olacağı araştırılıyor"

Fransa'nın güneyindeki Marsilya kentindeki bir ATM'nin ön kapısında dijital para birimi Bitcoin'in logosu (AFP)
Fransa'nın güneyindeki Marsilya kentindeki bir ATM'nin ön kapısında dijital para birimi Bitcoin'in logosu (AFP)

Yeni bir habere göre Hindistan, başlangıçta kripto para birimlerine yönelik benimsediği düşmanca tutumdan uzaklaşıyor olabilir ve çok yakında Bitcoin'i bir varlık sınıfı olarak sınıflandırabilir.
The New Indian Express, sektörü izleyen kaynaklara isim vermeden atıfta bulunarak Bitcoin'in bir varlık sınıfı olarak sınıflandırılmasının ardından Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsalar Kurulu'nun (SEBI) kripto para birimi sektörü için düzenlemeleri denetleyeceğini bildirdi.
Habere göre Hindistan'ın kripto para endüstrisi yeni düzenlemelerin oluşturulmasına dair Maliye Bakanlığı'yla müzakere halinde ve bakanlık bünyesinde uzmanlardan oluşan bir kurul yeni kuralları şekillendirmek için çalışma yürütüyor.
Economic Times, Maliye Bakanlığı'nın tutumundaki değişimin göstergesi olarak, varlıkların tamamen yasaklanmasına yönelik önceki önerilerdeki hakim görüşün geçerliliğini yitirmesinin ardından yönetimin yeni bir uzman kurulu oluşturduğunu mayıs ayında bildirmişti.
Komitenin konuyu incelediği bildirilirken Parlamento'nun yaklaşan Muson Oturumu'nda muhtemelen Kripto Para Birimi Düzenleme Tasarısı da masaya yatırılacak.
Coinsbit Direktörü ve CFO'su Ketan Surana, New Indian Express'e şunları söyledi:
"Kripto para birimleri üzerinde çalışan yeni komitenin kripto para düzenlemesi ve mevzuatı konusunda çok iyimser olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz."
Kripto para borsası CoinDCX'in kurucu ortağı ve CEO'su Sumit Gupta da doğru kripto para düzenlemelerinin Hindistan'daki dijital ekonomiyi destekleyeceğine yönelik umutlarını dile getirdi.
Gupta perşembe günü attığı tweet'te şu ifadeleri kullandı:
"Kripto para alanı söz konusu olduğunda Hindistan çok yüksek fakat  değerlendirilmeyen bir potansiyele sahip. Doğru kripto para düzenlemeleri Hindistan'ı bir kripto para merkezi haline getirebilir ve Hindistan'da dijital bir devrime öncülük edilebilir."

Bilişim teknolojileri ve danışmanlık şirketi Infosys'in kurucu ortağı ve başkanı Nandan Nilekani pazartesi günü Hindistan yönetimini kripto para birimlerini bir varlık sınıfı olarak kabul etmeye çağırdı.
Financial Times'a konuşan Nilekani, kripto para birimlerinin bir ödeme aracı olarak kullanılamayacak kadar oynak olduğunu ve yoğun enerji gerektirdiğini fakat kripto paraların "bir emtia gibi alınıp satılabilen" bir varlık olarak desteklenebileceğini dile getirdi.
Aadhar Biyometrik Kimlik Programı'nı oluşturmak için uzun süre Hindistan yönetimiyle çalışan bir teknoloji şirketi yöneticisi şunları söyledi:
"Nasıl varlıklarınızın bir kısmı altında veya gayrimenkuldeyse bir diğer kısmını da kripto parada tutabilirsiniz. Kripto paranın bir yatırım aracı rolüne sahip olabileceğini düşünsem de alım satım aracı olabileceğini kesinlikle düşünmüyorum."
Çin'in kripto para birimleri üzerindeki baskısı da dahil bir dizi faktörün bir araya gelmesi sonucu bir aylık değer kaybı yaşayan Bitcoin, El Salvador'un Bitcoin'in ülkede yasal ödeme aracı olarak kabul edileceğini duyurduğu 8 Haziran'dan bu yana yükselişte.
Independent Türkçe



ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
TT

ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)

ABD'de Donald Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sınır dışı ve gözaltı uygulamalarını artırması bir yandan protesto gösterilerine yol açarken diğer yandan da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Reuters, Kaliforniya tarlalarındaki mahsulün toplanmadan kaldığını bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansına konuşan çiftçi Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) düzenlediği baskınların etkilerinin sahada hissedildiğini vurguluyor. 

6 nesildir bu işi yaptıklarını belirterek şöyle diyor:

Tarlalarda çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 70'i gitti. Eğer işgücünüzün yüzde 70'i yok olduysa mahsulün de yüzde 70'i toplanmaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmak istemiyor. Buradaki çoğu çiftçi zar zor geçiniyor. Bunun bardağı taşıran son damla olmasından, pek çok kişinin batmasından korkuyorum.

Adını vermek istemeyen Meksikalı bir tarımcı geçen hafta çilek ektiklerini anlatırken eskiden 300 kişiyle bu işi yaptıklarını ancak bu sene işçi sayısında 80'de kaldıklarını aktardı. 

Bir başkası da önceden tarlada 80 kişiyle çalıştıklarını ama artık sayının 17'ye kadar indiğini vurguladı. 

csdfgthy
Endişeli tarım işçileri, marketlere ABD pasaportuna sahip olan çocukları gönderdiğini söylüyor (Reuters)

İşçiler tarlalarda yakalanırlarsa ailelerini bir daha görememekten korkuyor. Bir tanesi durumlarını şöyle anlattı:

Sabah korkarak uyanıyoruz. Güneş bizi endişelendiriyor, sıcak bizi endişelendiriyor ve artık daha da büyük bir sorunumuz var: Pek çok kişi eve dönemiyor. Sokakta herhangi bir belaya karışmak istemiyorum. Hangi sebeple olursa olsun gözaltına alınanlar sınır dışı ediliyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin eski direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin ABD dışında doğduğunun, bunların da yarısının kaçak olarak ülkede yaşadığının tahmin edildiğini bildirdi.

Cumhuriyetçi ekonomist, kaçak işçilerin kaybının fiyatları yükselteceğine işaret etti. 

ABD'de sebze hasadının üçte birinden fazlası, meyve ve kabuklu yemiş üretimininse dörtte üçünden fazlası Kaliforniya'da yapılıyor. Eyaletin 2023'te tarımdan elde ettiği gelir 60 milyar doları aştı.

Merkez sol eğilimli Brookings Enstitüsü'nden Wendy Edelberg ve Tara Watson'la muhafazakar Amerika Girişim Enstitüsü'nden (American Enterprise Institute/AEI) Stan Veuger, bir makale hazırlayarak en az 50 yıldır ilk kez görülebilecek bir değişime işaret etmişti: Bu yıl ABD'ye giden göçmen sayısı, ülkeden ayrılanlardan az olabilir. 

Washington Post'un haberinde, ABD dışında doğmuş işçilerin sayısının marttan beri bir milyondan fazla düştüğü aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post