Koronavirüs, ABD'ye Aralık 2019'da mı ulaştı?

Koronavirüs, ABD'ye Aralık 2019'da mı ulaştı?
TT

Koronavirüs, ABD'ye Aralık 2019'da mı ulaştı?

Koronavirüs, ABD'ye Aralık 2019'da mı ulaştı?

ABD'de yapılan bir araştırmada, Kovid-19 virüsünün, sanılandan daha önce, Aralık 2019'dan itibaren ülkede yayıldığına dair kanıtların ağırlık kazandığı açıklandı. Araştırmada,  yeni tip koronavirüsü ilk vakayı Ocak 2020’de duyurmasından önce yani Aralık 2019'dan itibaren ülkede mevcut olduğunu ortaya koydu.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri, 2 Ocak ile 18 Mart 2020 tarihleri ​​arasında ülkedeki gönüllülerden alınan 2 bin 400 kan örneğini analiz etti.
Yanlış sonuç alma olasılığını azaltmak için iki farklı serolojik testle 9 hastada SARS-CoV2 virüsüne karşı antikorlar tespit edildi.
Virüsün bu testlerin saptadığı hücreleri enfekte etme yeteneğini ‘nötralize eden’ antikorlar virüs bulaşmasından sadece iki hafta sonra kendini gösterdi.
İlk pozitif örnekler,  7 ve 8 Ocak'ta Illinois ve Massachusetts'teki gönüllülerden alındı ​​ve virüse Aralık 2019'un sonlarında yakalandıklarını gösteriyor.
Johns Hopkins Üniversitesi'nde epidemiyoloji profesörü olan Keri Althoff, antikor tespit testlerinin, ülkedeki salgının başlangıcında, testlerin sınırlı olduğu SARS-CoV2'nin ABD’de nasıl yayıldığını daha iyi anlamalarına izin verdiğini söyledi.
Çalışma geçtiğimiz Kasım ayında Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) benzer bulgularını doğruluyor.
New York Daily News’in haberine göre, New York önceki gün salgında önemli bir dönemüm noktasına ulaşarak, nüfusun yüzde 70’i aşılandı.
Aşılamada büyük bir yol kat eden eyalette çoğu kısıtlamaların hafifletilmesi bekleniyor.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.