Taliban, Afganistan'ın en büyük şehirlerinden Kunduz'un kapısında

Taliban unsurları Afganistan’ın güneyindeki Kunduz çevresindeki saldırıları sürüyor. (AP)
Taliban unsurları Afganistan’ın güneyindeki Kunduz çevresindeki saldırıları sürüyor. (AP)
TT

Taliban, Afganistan'ın en büyük şehirlerinden Kunduz'un kapısında

Taliban unsurları Afganistan’ın güneyindeki Kunduz çevresindeki saldırıları sürüyor. (AP)
Taliban unsurları Afganistan’ın güneyindeki Kunduz çevresindeki saldırıları sürüyor. (AP)

Dün Kuzeydoğu Afganistan'ın en büyük şehri Kunduz'u kuşatan Taliban militanları, hükümet güçlerini birçok bölgeyi terk etmeye zorladı.
Eyalet meclisi üyesi Emruddin Veli, AFP’ye şu açıklamada bulundu:
“Kunduz'da durum endişe verici. Şehrin kapılarındaki Taliban militanları, ordu ile karşı karşıya. Şehrin kuzeyindeki Eşin Köprüsü'nün kontrolünü ele geçiren Taliban militanları, kuzeyde Tacikistan sınırından Kunduz'a giden yolları, güneyde ise Kabil'e çıkan ana yolu kapattı. Afgan güçleri geri çekildi. Anayollara konuşlanan Taliban ise sadece sivillerin geçişine izin veriyor.”
İsmini vermek istemeyen bir güvenlik kaynağı da AFP’ye yaptığı açıklamada söz konusu durumu doğruladı. Kaynağın ifadelerine göre Afgan güvenlik güçleri, bir hafta boyunca süren yoğun çatışmaların ardından geri çekilmek zorunda kaldı ve üç bölgeyi kaybetti. Yetkili, Afgan kuvvetlerinin hava desteği almaması halinde bir felaket yaşanacağı uyarısında bulundu.
Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, AFP’ye verdiği demeçte militanların Kunduz çevresinde operasyonlar yürüttüğünü ancak şehre saldırmadıklarını söyledi.
İsyancıların 2015 ve 2016 yıllarında ele geçirdiği Kunduz daha sonra hükümet güçleri tarafından geri alınmıştı.
Yerel basına açıklamada bulunan Kunduz Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Enamuddin Rahmani son 24 saat içerisinde 50 Taliban unsurunun öldürüldüğü, 30’unun da yaralandığı bilgisini verdi. Güvenlik güçlerinin görevlerine devam ettiği vurguladı.
Taliban isyancıları mayıs ayından bu yana endişe verici bir hızla geri çekilen Afgan güçlerine karşı ilerleme kaydediyor.
Afgan ordusu özellikle kuzeydeki Kunduz, Bağlan, Bedahşan ve Faryab illerinde şiddetli saldırılarla karşı karşıya.
Geçtiğimiz hafta Faryab'da en az yirmi unsuru öldürülen özel birlikler de dahil olmak üzere ordu saflarında ağır kayıplar verilmişti. Bölgeden gelen haberler birliklerin uzak bölgelerdeki önemli mevzileri kuşatma nedeniyle terk etmek zorunda kaldığı yönünde.
Ülkenin hemen hemen tüm eyaletlerinde varlığını hissettiren Taliban, birçok büyük şehri kuşatma altına almış durumda. Hareket, büyük şehirler hariç ülkenin güneyindeki çoğu bölgeyi kontrolü altında tutuyor.



Fidan: Suriye'de YPG'nin tasfiyesi yakın

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
TT

Fidan: Suriye'de YPG'nin tasfiyesi yakın

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün yaptığı açıklamada, Suriye'deki terör örgütü YPG'nin varlığının ortadan kaldırılmasının an meselesi olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre Fidan, Ankara'nın YPG'nin Suriye'deki varlığını sürdürmesine izin verecek herhangi bir politikayı kabul etmeyeceğini belirtti.

Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safadi ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Fidan, “Bölgedeki her türlü oyunu görecek durumdayız. Sadece görecek durumda değil, aynı zamanda bozacak durumdayız.” dedi.

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye destekli gruplar ile Ankara'nın terör örgütü PKK’nın uzantısı olarak gördüğü YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında çatışmalar yaşanıyor.

Ancak Washington, 2019'da Suriye'de DEAŞ'la savaşan bu güçleri, DEAŞ’ın bölgede yeniden ortaya çıkmasını önlemek için ‘elzem’ olarak görüyor. Batı'nın Suriye'deki SDG savaşçılarına vereceği desteğe karşı uyarıda bulunan Fidan, “Bölgede emelleriniz farklıysa, DEAŞ'ı bahane ederek, PKK'yı güçlendirerek başka bir politikaya hizmet edilmek isteniyorsa, ona da geçit yok” ifadelerini kullandı.

Fidan sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye'de ve bölgede DEAŞ tehdidine karşı birlikte neler yapabileceğimizi görüştük. DEAŞ, Müslüman toplumlar için bir zehirdir. Dinimizi kullanarak sınırsız şiddet uygulayarak, vahşice insanların öldürülmesi, terör yoluna gidilmesi, toplumların ve devletlerin bu yolla ifsat edilmesi, istikrarsızlığın ve kaosun oluşturulması bizim sessiz kalacağımız bir durum değildir.”

Ckdjdjd
Halep vilayetinin kuzeydoğusundaki Münbiç’te devriye gezen Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'na (SMO) bağlı savaşçılar, 4 Ocak 2025. (AFP)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) bugün Halep'in doğusundaki Münbiç kırsalında yer alan Tişrin Barajı ve Karakozak Köprüsü ekseninde Türkiye yanlısı Suriye Milli Ordusu (SMO) birlikleri ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında, Türk insansız hava araçları (İHA) tarafından desteklenen yeni çatışmalar ve topçu atışları yaşandığını bildirdi.

SDG'ye ait bir İHA’nın Karakozak Köprüsü yakınlarındaki mevzilerini hedef alması sonucu 4 SMO mensubu hayatını kaybederken, aynı eksende bir SDG üyesi de  topçu ateşi sonucu öldü.

Öte yandan, bir Türk İHA’sının SDG'ye ait bir askeri aracı hedef alması sonucu araç sürücüsü ağır yaralanarak tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Bombardımanın Münbiç kırsalındaki cephelerde temkinli bir sükunetin hâkim olmasından saatler sonra yeniden başlaması dikkat çekti.

Nxjddjj
Türkiye destekli gruplar ile SDG liderliğindeki güçler arasında Tişrin Barajı yakınlarında devam eden çatışmaların ortasında 4 Ocak 2025 tarihinde Halep vilayetinin kuzeydoğusundaki Münbiç bölgesinde Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'na (SMO) bağlı savaşçılar (AFP)

SOHR, çatışmaların başlamasından bu yana her iki taraftan 285 kişinin öldürüldüğünü belgeledi.

SDG'nin daha önce ABD arabuluculuğunda bir ateşkes ilan ettiğini, ancak karşılıklı ihlallerin ve yoğun bombardımanın devam etmesi nedeniyle anlaşmanın başarısız olduğunu, bunun da ölü ve yaralı sayısının artmasına ve her iki tarafın ateşi arasında kalan sivillerin trajedisinin derinleşmesine yol açtığını belirtmek gerekiyor.