Ermenistan'ın Kürt Milletvekili Hasanov: Komşuların birbirinden uzak durması imkansız, Erivan ve Bakü sorunlarını diyalog ile çözmeli

Kinyaze Hemid Hasanov / Fotoğraf: Narin Nadirova
Kinyaze Hemid Hasanov / Fotoğraf: Narin Nadirova
TT

Ermenistan'ın Kürt Milletvekili Hasanov: Komşuların birbirinden uzak durması imkansız, Erivan ve Bakü sorunlarını diyalog ile çözmeli

Kinyaze Hemid Hasanov / Fotoğraf: Narin Nadirova
Kinyaze Hemid Hasanov / Fotoğraf: Narin Nadirova

Dağlık Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilaflı konuların başında yer alıyor. 
İki ülke, 4 bin 400 kilometrekarelik bir sorun alanı olan Dağlık Karabağ için birçok kez savaştı.
Yaşanan savaşlarda her iki taraftan binlerce insan hayatını kaybetti. 
Binlerce insan yaralandı, onbinlerce kişi yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kaldı.
Eylül 2020'de iki ülke arasında başlayan savaş yaklaşık iki ay sürdü.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev bir ateşkes anlaşmasına imza attı.
9 Kasım 2020'de ateşkes anlaşmasıyla daha önce Ermenistan kontrolünde olan Dağlık Karabağ'ın büyük bir bölümü Azerbaycan'ın kontrolüne geçti.
Dağlık Karabağ bölgesinin Azerbaycan'ın kontrolüne girmesine Ermenistan'da rahatsızlığa neden oldu.
Azerbaycan ile imzalanan ve "yenilgi" olarak görülen Dağlık Karabağ anlaşmasından sonra Ermenistan'da sular durulmadı.
Muhalefet partileri Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifa etmemesi halinde ülke genelinde "sivil itaatsizlik" çağrısında bulunacaklarını açıkladı.
Çağrılara daha fazla direnemeyen Paşinyan, ülkede erken seçimlere gidilebilmesi amacıyla nisan ayında istifa etti ve seçimlerin yapılacağı 20 Haziran'a kadar ise görevi yürüteceğini belirtti.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da toplanan binlerce kişi Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını istemişti / Fotoğraf: AP
20 Haziran'da yapılan erken parlamento seçimlerinde Paşinyan'ın "Sivil Sözleşme Partisi" oyların yüzde 53,92'sini alarak birinci oldu.
Ermenistan Kürtleri Birliği Başkanı Kinyaze Hemid Hasanov da seçimde Paşinyan'ın "Sivil Sözleşme Partisi"nden parlamentoya girmeyi başardı.
2017'deki seçimde Cumhuriyetçi Parti'den ilk kez parlamentoya giren ve 2018'deki erken seçimde de ikinci kez milletvekili seçilen Hasanov, üç dönem üst üste Ermenistan Parlamentosu'nda görev alıyor.
1945 doğumlu Kinyaze Hemid Hasanov, parlamentonun en yaşlı üyesi olarak önceki dönem Ermenistan Parlamento Başkanlığı koltuğuna oturan ilk Kürt olmuştu.
Hasanov, Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulundu.

"Ermeni ve Kürtler arasında gerçek bir kardeşlik var"
Ermenistan'da çoğunluğu Ezidi olmak üzere yaklaşık 40 bin civarında Kürt'ün yaşadığını kaydeden Hasanov, Kürtlerin büyük bir kısmının seçimde Paşinyan'ı desteklediğini söyledi.

Kinyaze Hemid Hasanov / Fotoğraf: Twitter
Kürtlerin Ermenistan'da özgür olduğunu, dil, gelenek ve göreneklerini serbestçe yaşadıklarını ifade eden Hasanov, "Türkiye'de 20-30 milyon Kürt yaşıyor ama hala birçok yasak ile karşı karşıyalar. Mesela ana dillerinde eğitim göremiyorlar ama Ermenistan'da biz Kürtler için her şey serbest. Çocuklarımız ana dillerinde eğitim görüyor. Dergi ve gazete benzeri yayınlarımızı özgürce yayımlayabiliyoruz. Ermeni ve Kürtler arasında gerçek bir kardeşlik var" dedi.
Komşularının birbirinden uzak durmasının imkansız olduğunu aktaran Hasanov, Ermenistan'a komşu Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Erivan-Bakü için diyalog isteyen mesajlar vermesini olumlu bulduğunu belirtti.
Hasanov'a göre son seçimde oyların yaklaşık yüzde 60'ı alan Başbakan Nikol Paşinyan, aydın, entelektüel ve donanımlı bir siyasetçi.

"Dağlık Karabağ Ermenistan toprağıdır"
Erivan ve Bakü yönetimleri arasındaki Dağlık Karabağ sorununun ancak diyalog ile çözülebileceğine vurgu yapan Hasanov, "İki ülke arasında yol ve sınır gibi birçok ihtilaflı konu var. Bunlar düzelmeden ihtilaflar bitmez. Bu sorunu çözecek olan da Erivan ve Bakü hükümetleridir. Tek çözüm yolu diyalogdur" değerlendirmesinde bulundu.
Dağlık Karabağ'ın Ermenistan toprağı olduğunu savunan Kürt vekil Hasanov, şunları kaydetti:
"Dağlık Karabağ Ermenistan'a aittir. Tarihten beri orada Ermeniler yaşamış ve şu an bile 100-150 bin civarında Ermeni yaşamakta. Ancak bu sorun bir şekilde çözülmeli. Çünkü herkes bundan zarar görüyor. Ermenistan ve Azerbaycan iki komşu ülkedir. Komşuluk çok önemlidir. Bu sorun daha ne kadar devam edecek. İki ülke bunu dostane bir şekilde çözmeli. Savaşın kazananı olmaz."

"Barıştan başka çare yok"
Yaşanan son savaştan sonra ikinci bir savaşın çıkma olasılığının çok zayıf olduğunu aktaran Hasanov, sözlerini şöyle tamamladı:
"Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan ve Azerbaycan arasında Rus askerleri konuşlanmış. Anlaşmaya göre 5 yıl bölgede kalacak. Rusya yeni bir savaşın çıkmasına müsaade etmez. Evet sorunu çözecek olan Erivan ve Bakü'dür ama komşu ülkelerinde onlara cesaret verip barış işçin destek vermesi gerekir. Barıştan başka çare yok. Diyalog barışa giden yolun tek anahtarıdır."



Netanyahu: İran, İsrail'e saldırırsa "hayal edilemez" bir karşılıkla yüzleşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

Netanyahu: İran, İsrail'e saldırırsa "hayal edilemez" bir karşılıkla yüzleşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran'a karşı askeri harekât olasılığına tekrar işaret etmesinin ardından, ülkesinin İran'ın saldırısına güçlü bir şekilde karşılık vereceği uyarısında bulundu.

Netanyahu, askeri bir tören sırasında televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Eğer bize saldırma hatasını yaparlarsa, hayal bile edemeyecekleri bir karşılık alacaklar" dedi.

Trump, bir anlaşmaya varılmadığı takdirde İran'ı bombalamakla defalarca tehdit etti ve bölgeye iki uçak gemisi, savaş gemileri ve uçaklar göndererek saldırı olasılığını artırdı.

dfvgthy
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, (AP)

İsrail Başbakanı, Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılmasından önce yeniden inşa edilmeyeceğini belirterek, "Müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri ile Gazze silahsızlandırılmadan önce yeniden inşa edilmeyeceği konusunda anlaştık" dedi. Başkan Trump'ın temsilcisi Steve Witkoff da dahil olmak üzere Amerikalı yetkililer, somut ilerleme kaydedildiğini ve Hamas'ın silahlarını bırakması için baskı altında olduğunu vurguladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, Hamas'tan küçük kalibreli kişisel silahların müsadere edilmesi de dahil olmak üzere geniş kapsamlı kısıtlamalar getirme tehdidinde bulundu.


Washington, Özbekistan'dan gelen düzensiz göç ağında yer alan yetkililere yaptırım uyguladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan'da düzensiz göçü kolaylaştıran kişilere vize kısıtlamaları getireceğini duyurdu (Reuters- Arşiv)
ABD Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan'da düzensiz göçü kolaylaştıran kişilere vize kısıtlamaları getireceğini duyurdu (Reuters- Arşiv)
TT

Washington, Özbekistan'dan gelen düzensiz göç ağında yer alan yetkililere yaptırım uyguladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan'da düzensiz göçü kolaylaştıran kişilere vize kısıtlamaları getireceğini duyurdu (Reuters- Arşiv)
ABD Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan'da düzensiz göçü kolaylaştıran kişilere vize kısıtlamaları getireceğini duyurdu (Reuters- Arşiv)

Amerika Birleşik Devletleri, Özbekistan'daki düzensiz göç ağında yer alan yetkililere yaptırım uygulayacağını duyurdu. Bu sırada Özbekistan Devlet Başkanı, günün erken saatlerinde Donald Trump başkanlığındaki "Barış Konseyi" toplantısına katılmak üzere Washington'daydı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, "Özbekistan'da ülkemize yasadışı göçü bilerek kolaylaştırdığı tespit edilen kişilere verilen vizelere kısıtlamalar getirmek için harekete geçilmiştir" denildi.

Bu işlem, ABD'ye yasadışı yollarla göç etmeyi amaçlayan yabancılara bilerek seyahat hizmeti sağlayan, vize kolaylaştırma konusunda uzmanlaşmış iki Özbek şirketinin yöneticileri ve üst düzey yetkililerine yöneliktir.

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin "ulusal güvenliğimizi veya göçmenlik yasalarımızı baltalamaya yönelik herhangi bir girişime müsamaha göstermeyeceğini" ifade etti.


Trump’ın sinyalini beklerken savaş bulutları toplanıyor

ABD uçak gemisi Abraham Lincoln ve ona bağlı taarruz grubu Arap Denizi'nde (Reuters)
ABD uçak gemisi Abraham Lincoln ve ona bağlı taarruz grubu Arap Denizi'nde (Reuters)
TT

Trump’ın sinyalini beklerken savaş bulutları toplanıyor

ABD uçak gemisi Abraham Lincoln ve ona bağlı taarruz grubu Arap Denizi'nde (Reuters)
ABD uçak gemisi Abraham Lincoln ve ona bağlı taarruz grubu Arap Denizi'nde (Reuters)

Bölgede askeri yığılma devam ederken, ABD'nin İran'a karşı bir saldırı başlatıp başlatmayacağı beklentisiyle savaş havası hakim.

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Tahran ile ciddi bir anlaşmaya varılması gerektiğini belirterek, görüşmelerin iyi ilerlediğini kaydetti. Ancak "başarısızlık durumunda ciddi sonuçlar doğuracağı" uyarısında bulundu ve durumun önümüzdeki 10 gün içinde netleşmesini beklediğini ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın sahadan aldığı bilgilere göre, ABD kaynakları ordunun cumartesi gününden itibaren olası saldırılara hazır olduğunu, ancak nihai kararın ABD medyasına göre "Beyaz Saray içinde siyasi ve askeri inceleme altında" olduğunu bildirdi.

Bu arada Tahran, uranyum zenginleştirme hakkının olduğunu vurgulayarak savaş istemediğini, ancak aşağılanmayı da kabul etmeyeceğini belirtti ve Hürmüz Boğazı'ndaki gücünü sergiledi.

İsrail ise İran destekli grupların, örneğin Lübnan'daki Hizbullah ve Yemen'deki Husi milislerinin, herhangi bir çatışmaya karışmaları durumunda, onlara karşı saldırılar düzenlemeyi planlıyor. Tel Aviv, bu grupları herhangi bir saldırıya karşı uyardı ve "büyük ve benzeri görülmemiş bir yanıt" vereceğini belirtti. İsrail Başbakanı Biyamin Netanyahu, ülkesinin "İran'a hayal edilemeyecek bir yanıt vereceğini" ifade etti.