Irak’taki yolsuzluk Kovid-19 tedavilerini etkiliyor

Irak’taki yolsuzluk Kovid-19 tedavilerini etkiliyor
TT

Irak’taki yolsuzluk Kovid-19 tedavilerini etkiliyor

Irak’taki yolsuzluk Kovid-19 tedavilerini etkiliyor

Irak’ta dün (Salı) 6 binden fazla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası kaydedilirken, görünüşe göre Irak’ta yıllar süren yolsuzluklar, devletin kurum ve kuruluşlarında çalınmadık kapı bırakmayarak, Irak makamlarının ücretsiz olarak sağladığı Kovid-19 tedavisine kadar ulaştı.
Irak Dürüstlük Komisyonu dün yaptığı açıklamada, Ninova Valiliği’nde koronavirüs hastalarının tedavisine tahsis edilen bir devlet hastanesinde, hastaların tedavisinde enjeksiyon yolu ile uygulanan ilaçları zimmetine geçirmesi sebebiyle bir eczacı asistanının tutuklandığını açıkladı.
Komisyon, mahkeme kararıyla gerçekleştirilen tutuklamaya ilişkin, “Komisyonun Soruşturma Müdürlüğü’nden bir ekip, Ninova’da koronavirüs hastalarına tedavisi için tahsis edilen el-Şifa Hastanesi’nde bir çalışanı, hastaların tedavisinde kullanılan, her birinin fiyatı 300 ABD doları olmak üzere toplam değeri 178.8 milyon dinarlık ilaçları zimmetine geçirmesi sebebiyle tutukladı” açıklamasında bulundu. Ekibin zanlının evinde bulunan 424 ilacı ve diğer tıbbi malzemeleri ele geçirmeyi başardığı belirtildi.
Komisyon sanığa yönelik ilk soruşturmalarda, evinde ele geçirilen ilaçların daha önce zimmetine geçirmiş olduğu gerçek ilaçlar değil, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmamış, sahte ilaçlar olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
Komisyon, iğnenin yerel pazardaki fiyatının 50 dolar olduğunu ve zanlının zimmetine geçirerek piyasada sattığı, gerçek ilaçların boşluğunu kapatmak için sahte ilaçları hastaneye iade etmek niyetinde olduğunu belirtti.
Irak Sağlık Bakanlığı, koronavirüs vakalarının tedavisinde kullanılmak üzere bakanlık tarafından ithal edilen ilaçların eczanelerde ve özel ilaç dükkanlarında satışına izin vermiyor.
Irak’ta dün 6 bin 3 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısı bir milyon 300 bine yükseldi. Irak, Arap bölgesinde virüsten en çok etkilenen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.
Diğer yandan, Irak Parlamentosu’ndaki Eğitim Komitesi dün, 18 yaş üstü öğrencilere aşı yapılmasına yönelik yeni sağlık planını duyurdu.  Eğitim Komisyonu Başkanı Kusay el-Yasiri Irak haber ajansına yaptığı açıklamada “Komite vaka sayılarının ve aşılama talebinin bu oranda devam etmesi durumunda tüm eğitim aşamaları için devam zorunluluğu olacağını vurguladı” açıklamasında bulundu. Yasiri Sağlık Bakanlığı’nın eğitim ve öğretim kadrosunun yanı sıra 18 yaş üstü öğrencilere aşı yapılmasına yönelik bir sağlık planının olduğunu belirtti. Ortaokul sınavlarının bitmesinin ardından eğitim yılının başlangıç tarihinin belirlenmesi için toplantı düzenleneceğini ve Eğitim Komitesi’nin eğitim yılı başlangıcını Eylül ortası olarak öngördüğünü açıkladı.
Sağlık Bakanlığı 18 Haziran 2021’de, üniversitelere ve okullara Kovid-19 aşısı uygulayan aşı ekiplerinin gönderilmesi için bir plan yapıldığını duyurdu.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times