Tunus Meclisi Sağlık Komisyonu’ndan hükümete ‘acil çağrı’

Mahkeme, geçen salı günü Nebil Karvi’ye yönelik seyahat yasağını kaldırdı (AFP)
Mahkeme, geçen salı günü Nebil Karvi’ye yönelik seyahat yasağını kaldırdı (AFP)
TT

Tunus Meclisi Sağlık Komisyonu’ndan hükümete ‘acil çağrı’

Mahkeme, geçen salı günü Nebil Karvi’ye yönelik seyahat yasağını kaldırdı (AFP)
Mahkeme, geçen salı günü Nebil Karvi’ye yönelik seyahat yasağını kaldırdı (AFP)

Tunus Parlamentosu Sağlık Komisyonu, hükümete olağanüstü hal yasası taslağını değerlendirilmesi talebiyle acil bir şekilde meclise göndermeyi hızlandırma çağrısı yaptı.
Komisyon bazı kurumların sağlık koşullarındaki gelişmeler sonrası olağanüstü bir toplantı düzenledi.
Tunus Parlamentosu Sağlık Komisyonu, gerekli aşıların geliştirilmesini hızlandırmak, sahra hastanelerini çoğaltmak, bu hastaneleri gerekli tıbbi ve paramedikal teçhizatla güçlendirmek için diplomatik çabaları yoğunlaştırma gereğine dikkati çekti.
Ayrıca ülkedeki sağlık durumu hakkında parlamentoda bir diyalog oturumu düzenlemeye davet etti.
Öte yandan Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, Bardo Sarayı’nda Konseyin Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sufyan Toubal, Haklar, Özgürlükler ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Samah Dammak ve Tunus - İspanya Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Şiraz eş-Şabi’nin de katılımıyla İspanya’nın Tunus Büyükelçisi Guillermo Ardizone García ile bir araya geldi.
Görüşme sırasında Gannuşi, Tunus ile İspanya arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğini ve çeşitli düzeylerde tanık oldukları gelişmeyi ele aldı. Gannuşi, özellikle siyasi düzeyde olmak üzere İspanya’nın Tunus’taki demokratik geçiş sürecine sürekli desteğine, attığı olumlu adımlara ve insan hakları ilkelerinin güçlendirilmesine övgüde bulundu.
Gannuşi ayrıca, toplumsal ve ekonomik zorluklara, bunların gerektirdiği yoğun çabalara ve Tunus Dostları’nın desteğine de dikkati çekerken, özellikle turizm alanında ikili iş birliğinin daha da geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Aynı şekilde İspanya’nın Tunus’taki yatırım hacmini takdir eden Raşid el-Gannuşi, parlamenter ilişkilerin önemini ve (parlamenter diplomasinin ikili ve çok taraflı düzeylerde iş birliğini teşvik etmek üzere oynadığı rol göz önüne alındığında) bu ilişkiyi ilerletmek için ortak eyleme duyulan ihtiyacı dile getirdi.
Diğer taraftan İspanya’nın Tunus Büyükelçisi García ise iki ülke arasındaki ikili iş birliği koordinasyonundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tunus’un demokratik inşa yolunda attığı olumlu adımlara da övgüde bulunan Büyükelçi, Tunus’un İspanya ile demokrasi ve insan haklarına saygı değerlerini paylaştığına dikkat çekti.
İspanya Büyükelçisi Guillermo Ardizone García ayrıca, özellikle ‘gençlere yönelik yeni programlar, onları kamusal hayata entegre etme mekanizmaları, küçük ve orta ölçekli işletmelere destek ve ayrıca kültür, yüksek öğrenim ve bilimsel araştırma alanında ikili iş birliğini güçlendirme programları’ aracılığıyla ülkesinin bu desteği sürdürme niyetini taşıdığını söyledi.
Aynı şekilde Tunus İbtidaiyye Mahkemesi Medya ve İletişim Birimi Başkanı Muhsen ed-Dali, yargının iki kardeş Nebil el-Karvi ve Gazi el-Karvi hakkındaki seyahat yasağını, kendilerine yöneltilen suçlamaları incelemekle görevli soruşturma hakimi tarafından verilen bir kararla kaldırma kararı aldığını belirtti.
Dali, seyahat yasağını kaldırma kararının, Temmuz 2017 yasasının öngördüğü ‘azami sürenin’ sona ermesine dayandığını ifade etti.
Finansal yargıdaki soruşturma hakimi, yaklaşık iki yıl önce, Karvi kardeşlerin vergi kaçakçılığı ve kara para aklama ile suçlanmalarının ardından iki ismin fonlarını dondurma ve haklarında seyahat yasağı getirme kararı almıştı.



Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
TT

Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)

Lübnan Ordusu bugün, Lübnan'ın güneyindeki el-Tayri-Bint Cebeli yolunda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'ne (UNIFIL) ait bir devriyeye saldıran altı kişinin yakalandığını duyurdu.

Ordu "X" platformunda yayınlanan bir açıklamasında, UNIFIL gücüne yönelik saldırıda bir UNIFIL aracının hasar gördüğünü, ancak personel arasında herhangi bir yaralanma bildirilmediğini ifade etti.

Ordu, UNIFIL'e yönelik herhangi bir saldırının ciddiyetini vurgulayarak, olaya karışanların cezalandırılmasında hiçbir hoşgörü ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Ayrıca, UNIFIL'in Litani Nehri'nin güneyinde bulunan bölgedeki temel rolünü, ordu ile yakın koordinasyonunu ve istikrarın yeniden sağlanmasına aktif katkısını vurguladı.

UNIFIL dün yaptığı açıklamada, Güney Lübnan'daki devriyelerinden birine ateş açıldığını, ancak herhangi bir yaralanma bildirilmediğini duyurdu.

Bint Cubeyl yakınlarında devriye gezen üç motosikletli altı kişinin barış gücüne yaklaştığını ve içlerinden birinin aracın arkasına yaklaşık üç el ateş ettiğini açıkladı. Olayda yaralanan olmadı.


Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
TT

Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar, İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a geçişine olanak sağlamak için Refah sınır kapısını tek yönlü açacağı yönündeki açıklamalarından derin endişe duyduklarını belirtti.

Sekiz ülkenin dışişleri bakanları yaptıkları açıklamada, Filistin halkını topraklarından çıkarma girişimlerini tamamen reddettiklerini vurgulayarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın Refah sınır kapısının her iki yönde de açılması, bölge sakinlerine hareket özgürlüğünün garanti altına alınması, Gazze Şeridi halkından hiçbirinin ayrılmaya zorlanmaması, aksine topraklarında kalmaları ve vatanlarının inşasına katılmaları için uygun koşulların yaratılması, istikrarın yeniden sağlanması ve insani koşulların iyileştirilmesine yönelik bütünleşik bir vizyonun oluşturulması planına tam bağlılık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakanlar, Başkan Trump'ın bölgede barışı sağlama konusundaki kararlılığına ilişkin takdirlerini yineleyerek, güvenlik ve barışın sağlanması ve bölgesel istikrarın temellerinin sağlamlaştırılması amacıyla, planının tüm yönleriyle, gecikme veya aksama olmaksızın uygulanmasının önemini vurguladılar.

Ateşkesin tam olarak sağlanması, sivillerin çektiği acılara son verilmesi, Gazze'ye insani yardımların kısıtlama veya engel olmaksızın ulaştırılmasının sağlanması, iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarına erken başlanması ve Filistin Yönetimi'nin sektördeki sorumluluklarını yeniden üstlenmesi için gerekli koşulların oluşturulması ve böylece bölgede yeni bir güvenlik ve istikrar aşamasının başlatılması gerektiğini vurguladılar.

Bakanlar, ülkelerinin, Güvenlik Konseyi'nin 2803 sayılı Kararı ve ilgili tüm Konsey kararlarının tam olarak uygulanmasını sağlamak ve uluslararası hukuk kararları ve iki devletli çözüm ilkesi uyarınca adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışa ulaşmak için elverişli bir ortam sağlamak amacıyla Amerika ve tüm ilgili bölgesel ve uluslararası taraflarla çalışmaya ve eşgüdüm sağlamaya hazır olduğunu teyit ettiler. Bu, işgal altındaki Gazze ve Batı Şeria toprakları da dahil olmak üzere 4 Haziran 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacaktır.


Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
TT

Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani bugün yaptığı açıklamada, Gazze savaşıyla ilgili müzakerelerin kritik bir aşamada olduğunu açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Katar'daki Doha Forumu'nda düzenlenen bir panelde konuşan el Sani, arabulucuların ateşkesin bir sonraki aşamasına geçmek için birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Başbakan, Gazze'de ateşkesin, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi olmadan tamamlanmayacağını açıkladı.

"Şu anda kritik bir noktadayız... Ateşkes olduğunu düşünemeyiz; ateşkes ancak İsrail'in tamamen çekilmesi ve Gazze'ye istikrarın geri dönmesiyle tamamlanır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'ye istikrar gücü kurulmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğünü, gücün yetki ve angajman kurallarının da ele alındığını açıkladı.

Katar'daki Doha Forumu'nda konuşan Fidan, gücün temel amacının sınır boyunca İsrailliler ve Filistinliler arasında ayrım yapmak olduğunu belirtti.

Bugün Gazze'nin kuzeyinde, İsrail İHA'sının hedef alması sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti, üç kişi de yaralandı. Filistin Bilgi Merkezi yerel kaynaklara dayanarak, "Gazze'nin kuzeyindeki el Atatra kavşağında İsrail'e ait bir İHA tarafından hedef alınanlardan bir şehit ve üç yaralının eş Şifa Hastanesi'ne getirildiğini" bildirdi.

Merkezden yapılan açıklamada, "10 Ekim'de ateşkes anlaşmasının başlamasından bu yana çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 369 vatandaşımız hayatını kaybetti, 920'den fazla kişi de yaralandı" denildi.