Sudanlı üst düzey bir yetkili geçen hafta Etiyopya'dan Nahda (Rönesans) Barajı’nın dolum işleminin ikinci aşamasına ilişkin bir anlaşma teklifi aldıklarını aktardı. Ancak uzlaşı metninin ülkesi tarafından geçici bir anlaşmayı kabul etmek için belirlenen dört şarttan sadece birini karşıladığını belirtti.
Sudanlı yetkili dün Hartum'da medyaya yaptığı açıklamada, baraj dosyası konusunda üç ülke arasındaki anlaşmazlığı çözmeye yönelik Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) girişimiyle ilgili yeni ayrıntıları açıkladı. Yetkili ülkesinin, uluslararası toplumun gözetimi ve denetimi altında siyasi ve yasal güvencelerin sağlanması, anlaşmanın su paylaşımına ilişkin tartışmaları içermemesi ve daha önce üzerinde anlaşmaya varılanlar ile baraj dosyasında nihai bir anlaşma sağlamak için 6 ay süre sınırına göre belirlenmesi şartıyla geçici anlaşmayı kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.
Yetkili ayrıca Etiyopya’nın sunduğu anlaşma taslağının otorite ve müzakere heyeti çevrelerinde değerlendirildiğini ancak geçici anlaşmanın Mısır'ı da kapsayacak şekilde müzakere edilmesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda, Etiyopya'nın Nahda Barajı'nın doldurulmasına ve işletilmesine ilişkin müzakere gündeminde su paylaşımı konusunu gündeme getirme konusundaki ısrarı ve uzlaşmazlığı ile imkansız koşullar oluşturduğuna dikkat çekti.
BAE’nin baraja ilişkin anlaşmazlığı çözmeye yönelik girişiminin üç tarafa sunulduğunu ve taslağın bir anlaşmaya varmak için genel bir çerçeve ortaya koyduğunu belirten Sudanlı yetkili, “Ancak etkili bir arabuluculuk ile bunun genişletilmesi ihtiyacını görüyoruz" ifadesini kullandı.
Yetkili Sudan'ın Rönesans Barajı'nı üç ülke arasındaki iş birliğinin bir aracı olarak gördüğünü ve Etiyopya'nın bağlayıcı bir anlaşma olmaksızın ikinci dolum işlemini sürdürerek oldu bitti politikası dayattığı hegemonik yaklaşımı reddettiğini vurguladı.
Sudanlı yetkili ülkesi ve Mısır'ın BM Güvenlik Konseyi ile iletişiminin, tüm tarafları bağlayıcı bir yasal anlaşma ile mevcut farklılıkların üstesinden gelme konusundaki istekleri doğrultusunda, koordinasyon içinde olduğunu vurguladı. Yetkili, uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirdiği Etiyopya'nın dolum işleminin ikinci aşamasını gerçekleştirmek konusundaki ısrarı nedeniyle ülkesinin de su tesislerinde teknik önlemler aldığını kaydetti.
Diğer yandan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Sudan'ın geçen hafta BM Güvenlik Konseyi'ne bölgesel ve uluslararası barışa ve güvenliğe yönelik tehditleri önlemek için acil bir oturum düzenleme talebinde bulunduğunu aktardı. Yetkili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“BM’ye, üç tarafı da uluslararası kanunlara uymaya zorlamaya, tek taraflı önlemleri durdurmaya ve anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmeyi vurgulamaya davet etmek için bir tavsiyede bulunuldu.”
Baraj dosyasının ulusal bir mesele olduğunu belirten yetkili, Sudan'ın iç güvenliğini ve istikrarını tehdit etmemesi için çözüm bekleyen sorunlar konusunda uluslararası hukuka bağlı kalındığını vurguladı. Yetkili, Etiyopya içinde Rönesans Barajı sorununa yönelik siyasi seferberliğe karşı uyarıda bulunarak bu eğilimin tehlikeli olduğunu ve bölgede istikrar ve güvenlik sağlamayacağını kaydetti.
Ayrıca Sudan'ın krizin barışçıl yollarla çözülmesinin kapısını kapatmayacağını ancak hegemonya altına alınmasına da izin vermeyeceğini belirten yetkili, dosyanın çözümü için askeri seçeneğe başvurulması ihtimaline ilişkin "Savaş istemiyoruz ve bu seçeneği değerlendirmeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Sudanlı yetkili, BM, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği (AfB) ve ABD'yi Sudan, Mısır ve Etiyopya'yı Rönesans Barajı üzerindeki anlaşmazlığı çözmeye ikna etmek için daha fazla siyasi baskı uygulamaya çağırdı.
Sudan’ın Etiyopya'nın önümüzdeki ay dolum işleminin ikinci aşamasına geçeceğini duyurmasıyla birlikte zamanın daraldı. Ardından barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin daha önce üzerinde anlaşmaya varılan tüm teknik konuların imzalanması şartıyla geçici bir anlaşmayı kabul etti. Ancak söz konusu anlaşmanın yenisi yapılana kadar geçerli kalması ve aşamaların müzakeresinin belirli bir takvime göre düzenlenmesi şartıyla kabul edildiğini vurguladı.
Etiyopya’dan Sudan'a Nahda Barajı’na ilişkin 'kısmi anlaşma' teklifi
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas, haziran ayı ortasında basın toplantısı düzenlendi. (AFP)
Etiyopya’dan Sudan'a Nahda Barajı’na ilişkin 'kısmi anlaşma' teklifi
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas, haziran ayı ortasında basın toplantısı düzenlendi. (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة


