İsrailli aşırı sağcı milletvekilinden Mescid-i Aksa'ya baskın… Bennett hükümetini devirmek için dua ettiler

Yerleşimcilerin baskını nedeniyle bu ay Mescid-i Aksa'da İsrail güvenliği ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı (Reuters)
Yerleşimcilerin baskını nedeniyle bu ay Mescid-i Aksa'da İsrail güvenliği ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı (Reuters)
TT

İsrailli aşırı sağcı milletvekilinden Mescid-i Aksa'ya baskın… Bennett hükümetini devirmek için dua ettiler

Yerleşimcilerin baskını nedeniyle bu ay Mescid-i Aksa'da İsrail güvenliği ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı (Reuters)
Yerleşimcilerin baskını nedeniyle bu ay Mescid-i Aksa'da İsrail güvenliği ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı (Reuters)

Aşırı sağcı Yahudi Gücü (​Otzma Yehudit) Partisi liderlerinden Milletvekili Itamar Ben Gvir ve beraberindekiler, ‘kaosu yaymak ve Naftali Bennett hükümetini düşürerek Binyamin Netanyahu’yu iktidara getirmeye yönelik’ girişimler kapsamında dün polis ve özel kuvvet birimlerinin koruması altında Mağrip Kapısı’ndan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi.
Ben Gvir İsrailli gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kudüs, İslami Vakıflar kuralından kurtulmalı ve İsrail bayrağını Tapınak Tepesi'ne çekmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Ben Gvir iki yardımcısıyla birlikte Mescid-i Aksa’ya girerek tüm avluları dolaştı. Ardından Ömer Camii ve Kubbet-üs Sahra'ya geçerek, buraya tapınak inşa edilmesi için dua ederek, Talmud ayini yapmaya başladı. Kaynaklar, baskının dün yapılmasının özel bir anlamı olduğunu ifade etti. Kaynaklara göre Levi Eşkol başkanlığındaki İsrail hükümeti 27 Haziran 1967'de işgal altındaki Doğu Kudüs'ü İsrail'in resmi sınırlarına ilhak etme kararı aldı. Aşırı sağcı milletvekili provokatif turunu kendisini destekleyen büyük bir yerleşimci grubu eşliğinde gerçekleştirdi. Polis, Gvir’in Filistinlilere karşı şiddetli düşmanlığıyla bilindiği ve 1994 yılında el Halil’de 49 Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan faşist Baruch Goldstein’in hayranı olduğunu bildiğinden çatışma yaşanmasından endişe ederek bölgede sıkı güvenlik önlemleri aldı.
Gvir, Filistinlilerin tamamen ortadan kaldırılması ve ‘saf bir Yahudi devleti kurulması’ politikasını inşa eden Yahudi din adamı Meir Kahane tarafından kurulan dini Siyonist hareket içinde faşist bir örgüte mensup. 1980’lerin sonunda Knesset’e girmeyi başaran Kahane o dönem diğer partililer tarafından dışlanıyordu. Hatta dönemin Likud Parti Başkanı İzak Şamir, Kahane konuştuğunda Knesset’i sık sık terk ederdi. Daha sonra bu hareketin mensuplarının birleşip Filistinlilere yönelik terör operasyonları yürüttükleri ortaya çıkınca örgüt, meşru olmaktan çıkarıldı.
Gvir, bu hareketle ilişkisini gizlemezken, Goldstein’ın fotoğrafını oturma odasının duvarına asmasına rağmen yeni bir parti kurmayı başardı. Knesset'e girmeye çalıştı ancak yeterli oy alamadı. Son seçimlerde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun desteğiyle Knesset'e girmeyi başaran Kahane, aşırı sağ partilerin liderlerini Bezal Smotrich başkanlığında safları birleştirmeye ikna etti. Kurduğu koalisyonla hali hazıra 6 sandalyesi olan Gvir, bugün Netanyahu ile birlikte Naftali Bennett ve Yair Lapid hükümetini devirmeye çalışıyor. Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi ve Babül Amud’da gerginliğin tırmanmasında büyük rol oynadı. Bu provokasyonlar ve beraberindeki yerleşim ve Yahudileştirme projeleri, Batı Şeria'da ve İsrail'in içinde kapsamlı bir Filistin ayaklanmasına yol açtı. Ayaklanmaların ardından Gazze'ye yönelik 11 günlük bir savaş başladı. Bir ay önce İsrail kaynakları, İsrail Polis Genel Müfettişi Yaakov Shabtai’nin Netanyahu'yu,  ‘Arap-Yahudi şiddetinden Itamar Ben Gvir’in sorumlu olduğu’ konusunda açıkça uyardığını belirtti.



Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
TT

Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, federal kurumların UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili hükümet dosyalarını "tanımlamaya ve yayınlamaya" başlaması emrini vereceğini söyledi; bu, Amerikalıların on yıllardır talep ettiği bir adımdı.

Trump, Truth Social platformunda şunları yazdı: "Bu konunun yarattığı büyük ilgi göz önüne alındığında, Savunma Bakanı'ndan ve diğer ilgili bakanlık ve kurumlardan, uzaylı yaşamı, tanımlanamayan hava olayları ve uçan dairelerle ilgili hükümet dosyalarını belirleme ve yayınlama sürecini başlatmalarını isteyeceğim."

ABD Başkanı dün yaptığı açıklamada, selefi Barack Obama'nın bir podcast'te uzaylı varlıkların olduğundan rastgele bahsetmesiyle "gizli bilgileri" ifşa ettiğini iddia etmişti. Trump, Gürcistan gezisi sırasında Air Force One uçağında gazetecilere, "Konuşmayı sınırların dışına taşıdı... Bunu yapmamalıydı. Korkunç bir hata yaptı" dedi.

Cumartesi günü yayınlanan Brian Tyler Cohen ile yaptığı bir röportajda Obama'ya uzaylıların gerçek olup olmadığı soruldu. Obama şu yanıtı verdi: "Onlar gerçek ama ben onları görmedim ve 51. bölgede tutulmuyorlar. Büyük bir komplo olmadığı ve bunu Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'ndan gizlemedikleri sürece yeraltında bir tesis yok."

51.bölge, Nevada'da bulunan gizli bir Hava Kuvvetleri tesisidir ve bazıları burada uzaylı varlıkların kalıntıları ve düşmüş bir uzay gemisinin bulunduğunu tahmin etmektedir. Şerku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2013 yılında yayınlanan CIA arşivleri, buranın son derece gizli casus uçakları için bir test alanı olduğunu gösterdi.

Obama, pazar günü yaptığı bir paylaşımda, evrenin enginliği göz önüne alındığında uzaylı yaşamının olasılığının yüksek olduğunu belirterek, açıklamalarını netleştirdi. Ancak, aradaki muazzam mesafeler nedeniyle uzaylıların Dünya'yı ziyaret etme olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

Perşembe günü, uzaylı yaşamına dair herhangi bir kanıt görüp görmediği sorulduğunda Trump, "Gerçek olup olmadıklarını bilmiyorum" diye yanıt vermişti.


İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
TT

İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)

İran, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yazdığı bir mektupta, askeri saldırıya maruz kalması halinde bölgedeki "düşman gücün" üslerini, tesislerini ve varlıklarını meşru hedefler olarak değerlendireceğini bildirdi.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, dün gönderdiği mektubunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran hakkındaki açıklamalarının "askeri saldırı olasılığını çok gerçekçi bir şekilde gündeme getirdiğini" belirterek, İran'ın savaş istemediğini vurguladı. Mektupta, askeri saldırı durumunda İran'ın "kararlı bir şekilde" karşılık vereceği teyit edildi.


Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
TT

Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)

Danimarka denizcilik yetkilileri dün, ülkenin sularında demirlemiş olan İran bayraklı bir konteyner gemisinin, usulüne uygun olarak kayıtlı olmadığı gerekçesiyle alıkonulduğunu açıkladı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre konteyner gemisinin adı "Nora" idi ve Komor Adaları bayrağı taşıyordu; ancak Danimarka yetkilileri Reuters'e e-posta yoluyla Komor Adaları'nın Kopenhag'a gemiyi kayıtlarında bulamadığını bildirdiğini söyledi.

Yetkililer, "Gemi, bayrak devleti Danimarka denizcilik yetkililerine tam olarak kayıtlı ve yetkilendirilmiş olduğuna dair kanıt sunana kadar alıkonulacaktır" diyerek, gemiyi serbest bırakmadan önce inceleyeceklerini belirterek, "Denetim, hava koşulları güvenli bir şekilde izin verdiğinde gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre, "Noura" gemisi şu anda İran bayrağı altında seyrediyor.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre haberi ilk duyuran Danimarka televizyon kanalı TV2, geminin çarşamba günü bayrağını Komor Adaları'ndan İran'a değiştirdiğini belirtti. Reuters, değişikliğin ne zaman gerçekleştiğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan veriler, "Nora" gemisinin, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde yer alan ve daha önce "Cyrus" adıyla anılan bir konteyner gemisiyle aynı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) numarasına sahip olduğunu gösteriyor.

IMO numaraları, isim veya bayrak değişikliklerinden bağımsız olarak değişmeden kalan kalıcı gemi tanımlayıcılarıdır.

Cyrus, ABD Yabancı Varlık Kontrol Ofisi'nin İran yaptırım programı kapsamında belirlenmiş olup, Londra Borsası Grubu'ndan elde edilen veriler, şirketin Argon Shipping ve Rail Shipping ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Reuters, Argon Shipping ve Rail Shipping şirketlerine yorum almak için ulaşamadı.

TV2, geminin son 25 gündür limanda demirli ve kullanılmadan beklediğini bildirdi.