Pereira ile "Yarım kalan hikaye" mutlu sonla bitecek mi?

Fotoğraf: Twitter
Fotoğraf: Twitter
TT

Pereira ile "Yarım kalan hikaye" mutlu sonla bitecek mi?

Fotoğraf: Twitter
Fotoğraf: Twitter

1 Temmuz'da top başı yapan sarı-lacivertli ekipte yeni teknik direktörün kim olacağı sorusu cevabını buldu.
Fenerbahçe'de 45 gündür beklenen teknik direktör sorunu Vitor Pereira ile çözüldü.
Fenerbahçe Kulübü'nden "Vitor Pereira Fenerbahçe'de: 'Yarım kalan hikaye mutlu bir sona kavuşacak' başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Kulübümüz, 2015-2016 sezonunda futbol A takımımızı çalıştıran Vitor Pereira ile yeniden anlaştı."
Açıklamada, Pereira'nın görüşlerine de yer verilirken, deneyimli teknik direktörün Fenerbahçe'deki ilk dönemini ikinci tamamladığını hatırlatarak, "Yarım kalan işimi tamamlamaya geldim" ifadelerini dikkat çekti.

Pereira'nın Fenerbahçe'deki ikinci dönemi resmen başlıyor
Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım'ın başkanlığı döneminde 2015-16 sezonunda takımın başına getirilen Pereira, sarı-lacivertli kulübün en pahalı kadrolarından birine antrenörlük yaptı.
Aralarında Luis Nani, Robin Van Persie, Diego, Simon Kjaer, Raul Meireles gibi yıldız oyuncuların yer aldığı Fenerbahçe ile istatistiklerde oldukça başarılı olan Pereira, aynı başarıyı puan cetvelinde sergileyemedi.
2015-16 sezonunu şampiyon Beşiktaş'ın beş puan gerisinde ikinci sırada tamamlayan Pereira, Türkiye Kupası zaferi de elde edemeyerek sezonu kupasız tamamladı.
Vitor Pereira'nın görev yaptığı Fenerbahçe, söz konusu sezonda 22 galibiyet, 8 beraberlik ile 4 yenilgi elde ederek 74 puan toplamış ve ikinci olmuştu.
Portekizli çalıştırıcı Fenerbahçe'nin ardından 1860 Münih ve Shanghai SIPG'yi çalıştırdı.
Kariyerinde 5'i lig şampiyonluğu olmak üzere toplam 8 kupa kazanan Pereira'nın Fenerbahçe'deki ikinci döneminde nasıl bir performans sergileyeceği merakla bekleniyor.
Spor yazarı ve futbol yorumcusu Faik Çetiner, Fenerbahçe'de ikinci kez teknik direktörlük görevine getirilen Vitor Pereira'yı Independent Türkçe için değerlendirdi.

Çetiner: Şaka gibi, iyi bir teknik direktör olabilir ama...
İstanbul temsilcisinde bugüne kadar birçok ismin dile getirildiğini ancak Vitor Pereira'nın takımın başına geldiğini söyleyen Çetiner, teknik direktör tercihine şu sözlerle tepki gösterdi:
"Gönderdiğin, üstelik mahkemeye verip seni tazminata mahkum etmiş birini getirmek tek kelimeyle şaka gibi... İyi bir teknik direktör olabilir ama etik olarak kulübün bir stratejisi, gelenekleri yok mu? Dünyada başka teknik direktör mü yok kovduğun bir adamı geri getiriyorsun?"

"Çok müthiş bir kadrosu da vardı elinde, o kadroyla başarısız oldu" 
Fenerbahçe Kulübü'nü yönetenlerin en büyük şansının maçların seyircisiz oynanması olduğunu dile getiren Çetiner, "Sosyal medyadan da takip ettiğim kadarıyla taraftar infial halinde. Pereira'nın ilk geldiği dönemde haberini veren kişi bendim. Çok müthiş bir kadrosu da vardı elinde. İki takım çıkıyordu neredeyse. O kadroyla başarısız oldu. İlk döneminde başarılıydı diyenler var ama şampiyon olamıyorsan başarısızsın! Şimdi ise o zamanki daha iyi kadro da yok" şeklinde konuştu.
Pereira'nın mevcut kadroda yer alan Caner Erkin'le önceki döneminde sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Çetiner, kadrodaki belirsizliklerden şöyle bahsetti:
"Bir Galatasaray maçı öncesi Caner Erkin'le büyük sorunlar yaşadı. Caner'i kadro dışı bıraktı. Şimdi Caner takımda ve huyu suyu da değişmedi Caner aynı Caner. Her iki bekte de belirsizlik var. Başkan 'Göndereceğim' diyordu, Pereira geldi diye Caner ve Gökhan'ı mı gönderecekler? Gustavo ile Sosa ne olacak? Kalecin Harun gitti, ikinci bir kalecin yok. Berke var ama henüz Fenerbahçe kalitesinde mi belli değil."  

"Her sene aynı, Ali Koç'un böyle şeyleri nasıl yaptığına inanamıyorum" 
Fenerbahçe'de teknik direktör konusunun geç çözüldüğünü ve bu durumun belirsizlik sorununu artırdığına dikkat çeken Çetiner, "Her sene aynı şey... Kamp başladı ama transferleri kim yapacak? Ali Koç'un nasıl böyle şeyler yaptığına inanamıyorum. Çok deneyimsiz biri gelse ve böyle yapılsa tamam anlarsın ama dördüncü yılı artık. Ben bunu şuna bağlıyorum: Ali Koç'a etrafında yardım edecek, yükünü omuzlarından alacak kimse yok ya da başkan dinlemiyor..." değerlendirmesinde bulundu.
Fenerbahçe'de Ali Koç'un geçen dönemki yönetiminin zayıf kaldığını öne süren Çetiner, "Kulübü bilme açısından tarihin en zayıf yönetimiydi. Şimdi ise Aziz Yıldırım döneminden Ahmet Ketenci ve Ömer Temelli var. Onlar dışında yine çok zayıf bir yönetim var" şeklinde görüş bildirdi.

"Kulüp isterse ansiklopedi yayınlasın taraftar Pereira ile ikna olur mu?" 
Vitor Pereira'nın açıklanmasında yayınlanan dört sayfalık metne de değinen Çetiner, şu eleştiriyi getirdi:
"Kulüp isterse ansiklopedi yayınlasın taraftar Pereira ile ikna olur mu? Ne yayınlarsa yayınlasınlar herkesin aklı fikri var. Zaten bu çok kötü bir teknik adam değil. Fenerbahçe için iyi olabilir ancak şeklen yanlış. Kulüp bunu daha önce kovmuş ve sözleşmesi tek taraflı feshedilmiş. 'Beni tehdit ediyorlar' diyerek noter tutmuş, idmanlara çıkmış. Sonrasında FIFA'da tazminat davası açmış ve 2 milyon euro tazminat kazanmış. Ödendi mi ödenmedi mi bilinmiyor belki o parayı da mı içine dahil ettiler bilmiyoruz. Aziz Yıldırım'ın basın toplantısında 'Ben idari personel dahil kimi kovduysam, Sayın Koç hepsini geri aldı' demişti şimdi bir Alex ile Terraneo kaldı. Belki Terraneo'yu da sportif direktör olarak alırlar."

"Temmuzun ilk haftası bitiyor daha gidecek-kalacaklar belli değil, tepeden tırnağa sıkıntı" 
Fenerbahçe'de çözülmeyi bekleyen birçok sorun olduğunu dile getiren Çetiner, "En önemli konu nasıl bir kadro olacak? Sağ bek, sol bek kim? Caulker ile 7 stoper oldu, kim oynayacak? Yeni kurala göre 8 yabancı oynatacaksın ama Fenerbahçe'de 15 yabancı oldu. Kimler gidecek? Fenerbahçe'nin kadro yapısının öncelikle şekle sokulması lazım. Teknik direktör bu şablon içinde ne yapabilir? Takviye yapılacak mı? Temmuzun ilk haftası bitiyor daha gidecekler kalacaklar belli değil! Tepeden tırnağa sıkıntı" yorumunda bulundu.

"Fenerbahçe'nin durumu şimdilik 'ya tutarsa' gibi"
Fenerbahçe'nin gelecek sezonla ilgili şansını da değerlendiren Çetiner, başarıyı getirecek en önemli etkenin şampiyonluk yarışındaki rakipleri Beşikaş, Galatasaray ve Trabzonspor'un durumlarının belirliyici olacağını söyledi:
"Trabzonspor şimdi çok iyi bir takım kurdu. Eğer alınan oyuncularla performans alınırsa en büyük favori olur. Galatasaray'da yönetim ve teknik heyet uyum içinde çalışacak. Aytaç Kara ve Alpaslan Öztürk gibi çok iyi iki yerli oyuncu aldılar. Beşiktaş'ın Ghezzal ve Rosier ne olacak belli değil ama Salih Uçan büyük bir artı oldu. Kaleci Ersin gidecek mi kalacak mı belli değil. Sergen Yalçın arkasında duruyor ama Şampiyonlar Ligi var. Buralardaki belirsizlikler Fenerbahçe'nin avantajı olacak. Tabii ki yarışın içinde olacak ama nereye kadar? Fenerbahçe'nin durumu şimdilik 'ya tutarsa' gibi."   
Fenerbahçe'nin yeni sezonda rakipleriyle rekabeti üst düzeye çıkarabilmesi için yapması gereken takviyeler bulunduğunu belirten Çetiner, şunları kaydetti:
"Aylardır söylenen santrafor transferi yapılmadı. Ayrıca ikinci bir iyi kalecisi yok! Altay sakatlandığında ne olacak? Sağ ve sol bek sıkıntı. Solda Caner maç başladığında direk ileri gidiyor savunma tarafı hiç yok. Sağda Gökhan artık var mı yok mu belli değil. Yaşı da var. Yarı sakat yarı oynuyor. Nazım Sangare yeterli olur mu? Bunlar dışında kadronun iyi olduğunu düşünüyorum."
Independent Türkçe



25 yaşında tenisi bırakan Avustralyalı raket ırkçılığa maruz kaldığını açıkladı

Avustralyalı Destanee Aiava (AFP)
Avustralyalı Destanee Aiava (AFP)
TT

25 yaşında tenisi bırakan Avustralyalı raket ırkçılığa maruz kaldığını açıkladı

Avustralyalı Destanee Aiava (AFP)
Avustralyalı Destanee Aiava (AFP)

25 yaşındaki Avustralyalı tenisçi Destanee Aiava, spordaki "ırkçı, kadın düşmanı, homofobik ve düşmanca" kültüre tepki göstererek sezon sonunda emekli olacağını açıkladı.

Genç yaşta dünya sıralamasında 147'incilikle kariyerinin zirvesine ulaşan Aiava, tenisi "toksik erkek arkadaşı" diye tanımladı ve kendisini yıpratanlara "kocaman bir lanet olsun" mesajı gönderdi. Instagram'da yayımladığı sert emeklilik mesajında, sporun "kalıba uymayan herkese" hoşgörüsüz olduğunu da sözlerine ekledi.

Tenis camiasında kendimi değersiz hissettiren herkese kocaman bir lanet olsun demek istiyorum. Bana nefret mesajı veya ölüm tehditleri gönderen tüm kumarbazlara lanet olsun. Sosyal medyada ekranların önünde oturup vücudum, kariyerim veya istedikleri her konuda kusur arayanlara lanet olsun. Ve sözde zarafet ve centilmenlik değerlerinin arkasına saklanan spora da lanet olsun. Beyaz kıyafetlerin ve geleneklerin ardında ırkçı, kadın düşmanı, homofobik ve kalıba uymayan herkese düşman bir kültür var.

Dünya sıralamasında 321. sırada yer alan Aiava, 2025'te kendi ülkesindeki Avustralya Açık'ta ikinci tura yükselmiş ve üç setlik heyecanlı bir maçta Danielle Collins'e yenilmişti. Amerikalı tenisçi, maç sırasında seyircilere öpücükler gönderdiği için yuhalanmıştı.

Eski bir genç yetenek olan Melbourne doğumlu Aiava, tenisin "kendisinden bir şeyler götürdüğünü", "vücuduyla ilişkisi, sağlığı, ailesi, özsaygısı" dahil birçok şeyi kaybettiğini ve 2027'de yeni bir başlangıç ​​yapacağını söyledi.

Aiava, "Hayat sefalet içinde ve yarım yamalak yaşanacak bir şey değil" dedi.

En büyük hedefim her gün uyanıp gerçekten yaptığım işi sevdiğimi söyleyebilmek ki bence herkes bunun için bir şansı hak ediyor. 25 yaşındayım, bu yıl 26 olacağım ve herkesten çok geride olduğumu, sıfırdan başladığımı hissediyorum. Ayrıca korkuyorum da. Ama bu, bana uymayan bir hayat yaşamaktan veya sürekli karşılaştırma içinde olup kendini kaybetmekten daha iyidir.

Independent Türkçe


Mbappe–Vinicius ortaklığı için kritik viraj

Mbappe–Vinicius ortaklığı için kritik viraj
TT

Mbappe–Vinicius ortaklığı için kritik viraj

Mbappe–Vinicius ortaklığı için kritik viraj

Fransız süperstar Kylian Mbappe, hafta sonu dinlendirilmesinin ardından salı günü Real Madrid’in UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turunda Benfica ile deplasmanda oynayacağı rövanş öncesi sahalara dönmeye hazırlanıyor.

Takımın bu sezonki en skorer ve en etkili oyuncusunun dönüşü, teknik direktör Alvaro Arbeloa için önemli bir kazanım. Ancak Mbappe ile Brezilyalı kanat oyuncusu Vinicius Junior’ın birlikte sahada olduğu anlarda takım dengesinin zarar görüp görmediği sorusu yeniden gündemde.

Bu tabloya normal şartlarda Jude Bellingham da eklendiğinde denge sorunu daha belirgin hale geliyor. Ancak İngiliz yıldız sakatlığı nedeniyle Lizbon’daki mücadelede forma giyemeyecek.

İlk maçın gölgesi

Üç yıldız da Ocak ayından oynanan Şampiyonlar Ligi maçında sahadaydı. Madrid temsilcisi, o karşılaşmada 4-2’lik ağır bir yenilgi alarak aynı rakiple play-off turunda eşleşmek zorunda kaldı. Mbappe iki gol kaydetmesine rağmen Madrid savunma ve geçiş organizasyonlarında ciddi sorunlar yaşadı.

Portekiz ekibi, Ukraynalı kaleci Anatoliy Trubin’in 90+8’de attığı sıra dışı kafa golüyle takımını play-offa taşımıştı.

Vinicius’un parladığı gece

Mbappe’nin diz rahatsızlığı nedeniyle hafta sonu Real Sociedad karşısında yedek kulübesinde kalması, Vinicius’a daha geniş bir hareket alanı sağladı. Santiago Bernabeu’daki 4-1’lik galibiyette iki penaltı kazandırıp gole çeviren Brezilyalı, sezonun en etkili performanslarından birine imza attı.

Maç sonu Arbeloa, Vinicius için şu ifadeleri kullandı:

“Buraya geldiğimden beri çok üst düzey maçlar oynadı… İstatistiklerin ötesinde bir oyuncu. Maçı değiştirme, rakibi yönlendirme ve üzerine çektiği oyuncu sayısıyla fark yaratıyor. Dünyanın en iyilerinden biri ve onu çalıştırmak bir ayrıcalık.”

Denge sorunu mu, yıldız gücü mü?

Arbeloa, ocak ayında görevi Xabi Alonso’dan devraldığından bu yana yıldızlara dayalı bir yapı kurma niyetini açıkça ortaya koydu. Selefi rotasyon ve liyakat temelli yaklaşımı benimsemişti; ancak bu model bazı yıldızları memnun etmemişti. Arbeloa’nın, eski teknik direktör Carlo Ancelotti’nin yöntemine benzer biçimde yıldızları merkez alan stratejisi şu ana kadar kısmen karşılık bulmuş görünüyor.

Buna karşın tarihsel örnekler uyarıcı nitelikte. 2000-2006 arasındaki “Galactico” dönemi; Luis Figo, David Beckham ve Ronaldo Nazario gibi yıldızlara rağmen sınırlı başarı getirmişti.

Savunma yükü ve kolektif disiplin

Mbappe ile Vinicius’un hücumda alan paylaşımı artık ilk aylara kıyasla daha uyumlu görünse de, her iki oyuncunun da pres ve savunma katkısına mesafeli yaklaşımı takımın geri kalanına ek yük bindiriyor.

Real Sociedad galibiyetinin ardından orta saha oyuncusu Fede Valverde, “Herkes çok çalıştı… Maç boyunca takım halinde savunma yaptığımızı görebiliyordunuz” sözleriyle kolektif çabanın altını çizdi.

Asıl soru ise şu: Madrid, hem Mbappe hem de Vinicius sahadayken, özellikle Mourinho gibi taktik disiplini yüksek teknik adamların yönettiği üst düzey rakiplere karşı aynı savunma bütünlüğünü sürdürebilecek mi? Salı gecesi Lizbon’da bu soruya güçlü bir yanıt verilmesi gerekecek.


Kaza geçiren Anthony Joshua tekrar dövüşebilecek mi?

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Kaza geçiren Anthony Joshua tekrar dövüşebilecek mi?

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Anthony Joshua'nın organizatörü Eddie Hearn, ağırsıklet boksörün ölümcül bir trafik kazasına karışmasının ardından tekrar boks yapmasını beklediğini söylese de hiçbir şeyin sözünü vermiyor.

29 Aralık'ta Joshua, Nijerya'da iki yakın arkadaşının hayatını kaybettiği trafik kazasında yaralanmıştı. Sina Ghami ve Latif "Latz" Ayodele, "AJ"in profesyonel kariyerinin büyük bölümünde Britanyalı ağırsıkletin ekibinin üyeleriydi ve ölümleri Joshua'nın bokstaki geleceği hakkında birçok spekülasyona yol açtı.

Ancak 36 yaşındaki Joshua, Ghami ve Ayodele'nin cenazelerine katıldıktan iki hafta sonra spor salonuna geri döndü. Ardından hayranları için duygusal bir video mesaj paylaştı.

İki kez dünya şampiyonu olan boksör sözkonusu videoda ringdeki geleceğine değinmedi ancak menajeri Hearn bu konudaki soruları yanıtlamaya devam ediyor.

Matchroom'un patronu, First Round TV'ye "Tekrar dövüşeceğine dair hiçbir garanti yok ama dövüşmesini de bekliyorum çünkü bu onun çok sevdiği bir şey" diye konuştu.

Ve bu, o adamları da yanında taşıyabileceği ve yapmak istediği bir şey. Boks açısından, fiziksel olarak da yaşadıkları kolay değildi. İnsanlar bunun boyutunu muhtemelen fark etmiyor.

Görsel kaldırıldı.
Anthony Joshua ocak ayında, ölümcül bir trafik kazasına karıştıktan birkaç hafta sonra duygusal bir videoda hayranlarına seslendi (Anthony Joshua)

Antrenman yapıyor ancak henüz hazır değil ve tam boks antrenmanına dönmeye bir süre daha hazır olmayacak. Bu korkunç olaydan önce, martta dövüşmeye ve ardından Tyson Fury'yle karşılaşmaya hazırlanıyorduk. Elbette durum şimdi bu değil ve artık hiç  olup olmayacağını da bilmiyorum. Ama sanırım gelecek birkaç hafta ve ay içinde geri dönmeye başlayabilir ve antrenman temposunu biraz daha artırarak nerede olduğunu görebiliriz.

Joshua ve arkadaşlarının yolcu olarak içinde yer aldığı Lagos-Ibadan otoyolundaki araç kazası, Britanyalı boksörün Miami'de Jake Paul'la dövüşmesinden sadece 10 gün sonra meydana geldi.

Joshua, YouTuber'dan boksöre dönüşen Amerikalıyı 6. raundda çenesini kırarak durdurmuş ve 2024'te Daniel Dubois'ya karşı aldığı nakavt yenilgisinden sonra geri dönüş yapmıştı.

Hearn'ün de belirttiği gibi, AJ'in Fury'yle uzun zamandır beklenen bir yerel çarpışmaya hazırlanması planlanıyordu ancak aralık ayındaki olay bu planları büyük ölçüde etkiledi.

Yine de Fury, nisanda Birleşik Krallık'ta Rus Arslanbek Makhmudov'la karşılaşarak kariyerindeki 5. emekliliğinden geri dönecek.

Independent Türkçe