Lübnan İlaç İthalatçıları ve Ecza Depoları Sendikası, çok sayıda ilacın tükendiğini duyurdu. Sendika, ithalat sürecinin bir aydan fazla bir süredir neredeyse tamamen durması durumunda, ülkeyi birçok hastaya sağlık hizmeti sağlayamamakla karşı karşıya bıraktığını ve hastaların hayatlarını tehdit ettiğini söyledi. Sendika ayrıca, krizle mücadele etmek için acil eylem ihtiyacı çağrısında bulundu.
Lübnan Merkez Bankası, ilaç ithalatı için likidite sağlıyor. Ancak Merkez Bankası’nın ithalatçı firmaların aidatlarını ödemede gecikmesi nedeniyle geçen aylarda yaşanan kriz sonrasında dolarla sağlanan ilaç rezervlerinde düşüşe yol açtı. Merkez Bankası’nın belirlediği resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada bugün dolar 17 bin 500 lira üzerinden işlem görüyor. Tüm sektörlerin ise ithalat için nakit dolara ihtiyacı bulunuyor.
Sendika, 4 Temmuz’da yaptığı açıklamada, kendisine bağlı şirketlerin ‘çok sayıda ilacın stoklarının tükenme tehlikesi’ yaşadığını belirtti. Sendika, ‘ithalat yapan firmaların ilaç üreticilerine karşı biriken 600 milyon doları aşkın borçları’ ve ‘geçen Mayıs ayında alınan bir karar uyarınca Merkez Bankası’nın bu firmalara yeniden ithalat için önceden onay vermemesi’ nedeniyle bir aydan fazla süredir ithalatın neredeyse tümüyle durduğuna dikkati çekti.
İthalat yapan firmaların ellerinde bulunan az sayıdaki ilaçla piyasa ihtiyaçlarını kesintisiz olarak karşılamaya devam ettiğini söyleyen sendika, bu durumun da bu az sayıdaki ilacın stoğunun tükenmesi tehdidini artırdığını vurguladı.
Sendika, ithalatçı firmaların stoklarında, kronik ve tedavisi olmayan hastalıkları tedavi eden yüzlerce temel ilacın tamamen tükendiğine dikkat çekti. Aynı şekilde mümkün olan en kısa sürede ithalata devam edilmezse Temmuz ayında yüzlerce ilacın stoğunun tükeneceği uyarısını yaptı.
Sendika, “Kısa vadede tek çözüm, Sağlık Bakanlığı önceliklerine göre bakanlık ile Merkez Bankası arasında, Cumhurbaşkanı Mişel Avn himayesinde ilaç desteğinin sürdürülmesine ilişkin anlaşmanın doğru şekilde uygulanmasıdır. Sağlık Bakanlığı’nın önceliklerine göre, Lübnan’ın gelecekteki ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için Merkez Bankası tarafından aylık bir miktar tahsis edilmelidir” dedi.
Sendika, ilgili hekim tarafından belirlenen ve kaçakçılık ve ticareti engellenen, hastanın aylık ihtiyaçlarını karşılayacak bir ilaç dağıtım sistemi kurulması talebini yineledi.
Lübnan’daki ilaç stoku neredeyse tamamen tükendi
https://turkish.aawsat.com/home/article/3063386/l%C3%BCbnan%E2%80%99daki-ila%C3%A7-stoku-neredeyse-tamamen-t%C3%BCkendi
Lübnan’daki ilaç stoku neredeyse tamamen tükendi
Merkez Bankası’nın aidatları ödemede gecikmesi, ithalatı durdurdu
İlaç İthalatçıları Sendikası, çok sayıda ilacın stoğunun tükendiğini duyurdu. (NNA)
Lübnan’daki ilaç stoku neredeyse tamamen tükendi
İlaç İthalatçıları Sendikası, çok sayıda ilacın stoğunun tükendiğini duyurdu. (NNA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Sudan'ın Darfur bölgesindeki Faşir sokaklarında silahlarıyla kutlama yapan HDK üyeleri, 26 Ekim 2025 (AFP)
Sudan'ın Kuzey Darfur’un Faşir şehri yakınlarındaki Zemzem Mülteci Kampı, Ocak 2024 (Reuters)
Sudan'ın Port Sudan kentinde, HDK’ya ait İHA’ların yakıt depolama tesislerini hedef alan saldırısının ardından yakıt deposundan yükselen alev ve dumanlar, 5 Mayıs 2025 (Reuters)
Suriye hükümet güçleri, 19 Ocak 2026'da Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)
Halep Valisi Azzam el-Garib, Abdurrahman Selame’nin Rakka Valiliği görevine atanması münasebetiyle X üzerinden tebrik mesajı yayınladı.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, 10 Mart 2025 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi ile tokalaşırken (SANA)