Elon Musk'ın serveti azalmaya devam ediyor, Jeff Bezos kazananlar listesinin başında

Listenin başlarında olan Bill Gates servetine 4 milyar dolar eklerken, Elon Musk dünyanın en zenginleri arasında ikinci sırada (Reuters)
Listenin başlarında olan Bill Gates servetine 4 milyar dolar eklerken, Elon Musk dünyanın en zenginleri arasında ikinci sırada (Reuters)
TT

Elon Musk'ın serveti azalmaya devam ediyor, Jeff Bezos kazananlar listesinin başında

Listenin başlarında olan Bill Gates servetine 4 milyar dolar eklerken, Elon Musk dünyanın en zenginleri arasında ikinci sırada (Reuters)
Listenin başlarında olan Bill Gates servetine 4 milyar dolar eklerken, Elon Musk dünyanın en zenginleri arasında ikinci sırada (Reuters)

Dünyanın en zengin 10 iş insanından altısı, geçtiğimiz hafta itibari ile servetlerini yüzde 1,95 oranında artırarak yaklaşık 14,8 milyar dolar daha zenginleştiler. Servetlerinin toplam değeri geçen Salı günü 755.4 milyar dolar iken şu anda yaklaşık 770.2 milyar dolara yükseldi.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre, veriler, dünyanın en zengin 10 iş insanının net değerinin geçen hafta ortasında 1350.4 milyar dolar seviyesinden yaklaşık 1361,2 milyar dolara yükselmesi ile yüzde 0.8'lik bir artış olduğunu gösteriyor.
Bir dizi Tweet'in ardından dijital para birimlerini şiddetle düşmesine sebep olan ve son dönemde yaygın tartışmalara yol açan elektrikli otomobil Tesla şirketinin kurucusu Elon Musk bu yılın başında servetinden yaklaşık 2,5 milyar dolar kaybetti. Kaybedenler listesindeki Elon Musk’ı, bir hafta içinde yaklaşık 2 milyar dolar kaybeden Bernard Arnault takip etti.

Bill Gates servetine 4 milyar Dolar ekledi
Serveti yüzde 2 artışla 4 milyar dolar artarak geçen hafta ortasında 199 milyar dolar seviyesinden yaklaşık 203 milyar dolara yükselen milyarder Jeff Bezos listenin başında geliyor.
Milyarder Bernard Arnault üçüncü sırada yer alırken, serveti 174 milyar dolar seviyesinden yaklaşık 172 milyar dolara düşerek yaklaşık iki milyar dolar kaybetti. Ancak Fransız milyarderin serveti bu yılın başından yüzde 50,8'lik önemli bir yükselme kaydederek 58 milyar dolar arttı ve yılın başında 114 milyar dolar seviyesinden 172 milyar dolara yükseldi.
Listede dördüncü sırada olan milyarder Bill Gates ise serveti bir hafta içinde 146 seviyesinden yaklaşık 148 milyar dolara çıkardı. Beşinci sırada ise serveti 132 milyar dolar seviyesinde sabitlenen Facebook’un kurucusu milyarder Mark Zuckerberg geldi. Ancak serveti yılın başında 99.9 milyar dolar seviyesinden şu anda yaklaşık 132 milyar dolara yükselerek yüzde 32.13  ile  32.1 milyar artmış oldu.

Warren Buffett'in servetinin net değeri 101 milyar dolarda sabit kaldı
Dünyanın en zenginleri arasında altıncı sırada yer alan milyarder Larry Page’in serveti ise yüzde 1,78 ile 2 milyar dolar artarak 112 milyar dolardan 114 milyar dolara çıktı.
Milyarder Sergey Brin yedinci sırada yer aldı ve serveti yüzde 0.91 artış kaydederek 109 milyardan 110 milyar dolara çıktı. Bu yılın başındaki serveti ise 78.9 milyar dolardan fazla değildi.
ABD’li milyarder Warren Buffett'in serveti 101 milyar dolar seviyesinde sabitlenirken, bu yılın başında  87,2 milyar dolar seviyesinden olan serveti yüzde 15,8 sıçrama ile yaklaşık 101 milyar dolara yükseldi.
ABD’li milyarder Steve Ballme da, dünyanın en zengin insanları listesinde dokuzuncu sırada yer aldı. Onun servetiyse 3,09 ile yaklaşık 3 milyar dolar arttı. Böylelikle serveti, bu yılın başındaki yaklaşık 80,4 milyar dolar seviyesinden yaklaşık 99,8 milyar dolara yükseldi.
ABD’li milyarder Larry Ellison'ın serveti, geçen hafta ortasında 92,6 milyar dolar seviyesinden yaklaşık 95,4 milyar dolara yükselerek yüzde 3,02'lik bir artış kaydetti. Onun serveti ise bu yılın başında yaklaşık 78.6 milyar doları geçmiyordu.



Trump, ABD otomobil üretimine yönelik gümrük muafiyetlerini onayladı

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, ABD otomobil üretimine yönelik gümrük muafiyetlerini onayladı

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, dün ABD merkezli otomobil ve motor üretimine önemli gümrük muafiyetleri sağlayan ve 1 Kasım'dan itibaren ithal orta ve ağır hizmet tipi kamyon ve parçalarına %25 oranında yeni gümrük vergileri getiren kararnameleri imzaladı.

Trump ayrıca ithal otobüslere %10 gümrük vergisi getirdi.

Trump, otomobil üreticilerine, 2030 yılına kadar ABD'de montajı yapılan araçların önerilen perakende fiyatının yüzde 3,75'ine eşit bir krediyi, yedek parçaya uygulanan gümrük vergilerini dengelemek amacıyla alma yetkisi verdi.


IMF: Ortadoğu'da büyüme 2025'te hızlanacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) logosu (Reuters)
Uluslararası Para Fonu (IMF) logosu (Reuters)
TT

IMF: Ortadoğu'da büyüme 2025'te hızlanacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) logosu (Reuters)
Uluslararası Para Fonu (IMF) logosu (Reuters)

Uluslararası Para Fonu (IMF) Ortadoğu ve Orta Asya Departmanı Direktörü Cihad Azur, bölgenin çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Ortadoğu ülkelerinin çoğunda enflasyonun yüksek seviyelerde seyrettiğini ve bu durumun politika açısından sürekli dikkatli olunmasını gerektirdiğini belirtti. Aynı zamanda, Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunun sunumunda belirttiği gibi, Ortadoğu'da büyüme hızının 2025 yılında hızlandığını ve tahminlerin önceki yıla göre daha iyi bir bölgesel büyüme oranı gösterdiğini belirterek, bölgenin ekonomik görünümünün olumlu işaretler gösterdiğini ifade etti. Bu durum, bölgenin halen incelenmekte olan borç sorununa rağmen, Körfez ülkelerindeki petrol dışı sektörlerin dayanıklılığı tarafından destekleniyor.

Bazı ülkelerdeki toparlanma zorluklarına ilişkin olarak Azur, Lübnan ve Suriye'nin toparlanma yolunun derin reformlardan geçtiğini belirtti. İstikrarın sağlanması ve yeniden yapılanma sürecinin hızlandırılması için temel bir unsur olarak finansal istikrarın önemini vurguladı. Sonuç olarak Azur, son dönemde alınan ticaret önlemlerinin bölge üzerindeki etkisinin şu ana kadar sınırlı olduğunu söyledi.

Mısır ile ilgili olarak Azur, IMF'nin programının ekonomik istikrarın sağlanmasında ilerleme kaydettiğini belirterek, Mısır ekonomisinin son iki yılda somut bir iyileşme gösterdiğini kaydetti.


Altın, bankaların endişeleri ve faiz indirimi beklentileriyle 17 yılın en iyi haftasına doğru yükselişini sürdürüyor

Üst üste dizilmiş altın külçeleri (Reuters)
Üst üste dizilmiş altın külçeleri (Reuters)
TT

Altın, bankaların endişeleri ve faiz indirimi beklentileriyle 17 yılın en iyi haftasına doğru yükselişini sürdürüyor

Üst üste dizilmiş altın külçeleri (Reuters)
Üst üste dizilmiş altın külçeleri (Reuters)

Altın parlamaya devam ederek ons başına 4 bin 300 dolar seviyesini aşarak tarihindeki en yüksek fiyatını kaydetti ve 17 yıldan fazla bir süredir en iyi haftalık performansına doğru ilerledi. Bu keskin artış, ABD'deki bölgesel bankaların güvenliği konusundaki endişeler, artan küresel ticaret gerilimleri ve ABD faiz indirimlerine yönelik artan bahislerin birleşimiyle tetiklendi ve bu da güvenli liman yatırımı olarak sarı metale olan talebi artırdı.

Spot altın, seansın erken saatlerinde 4.378,69 dolarlık yeni bir rekor seviyeye ulaştıktan sonra, saat 06:15'te ons başına yüzde 0,8 artışla 4.359,31 dolara yükseldi. Aralık teslimi ABD altın vadeli işlemleri yüzde 1,6 artışla 4.372,10 dolara yükseldi.

Hafta boyunca altın fiyatları yaklaşık yüzde 8,6 artışla Eylül 2008'den bu yana en iyi haftalık performansını sergiledi ve her işlem seansında arka arkaya rekor seviyelere ulaştı.

Spot gümüş, altın fiyatlarındaki artış ve spot piyasada kısa pozisyonların kapatılmasıyla desteklenerek, 54,35 dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, yüzde 0,1 artışla ons başına 54,26 dolara yükseldi ve haftalık yüzde 8'lik bir kazanç elde etti.

KCM Trade'in kıdemli piyasa analisti Tim Waterer, “Altın yakında ons başına 4 bin 500 dolara doğru hızlı bir yükseliş görebilir, ancak yükselişin hızı büyük ölçüde ABD-Çin ticareti ve ABD hükümetinin kapanma olasılığı konusundaki endişelerin devam etmesine bağlı olacak” dedi.

İlgili bir gelişmede Çin, nadir toprak elementleri ihracatına uyguladığı kontroller konusunda ABD'yi ‘korku yaymakla’ suçladı ve Washington'un kısıtlamaların kaldırılması yönündeki taleplerini reddetti. Bu da iki taraf arasındaki ticaret geriliminin kötüleştiğine işaret ediyor.

Bu arada, Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller, işgücü piyasasındaki yavaşlamaya ilişkin artan endişeleri gerekçe göstererek faiz oranlarının daha da düşürülmesini desteklediğini açıkladı.

Yatırımcılar, Fed'in 29 ve 30 Ekim'deki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesini ve ardından aralık ayında bir başka indirim yapmasını bekliyor.

ABD piyasalarında Wall Street, bölgesel bankalardaki zayıflama işaretlerinin Washington ile Pekin arasındaki gerginliğin artmasıyla zaten zor durumda olan yatırımcıların endişelerini artırmasıyla perşembe gününü düşüşle kapattı.

Waterer, “ABD'deki bölgesel bankalarda kredi endişelerinin artması, yatırımcılara altın alımlarını artırmak için ek bir gerekçe sağladı” ifadesini kullandı.

Getiri sağlamayan bir varlık olan altın, yıl başından bu yana çeşitli faktörlerin etkisiyle yüzde 65'in üzerinde değer kazandı. Bu faktörlerin başında şunlar geliyor: jeopolitik gerilimler, agresif faiz indirimleri beklentileri, merkez bankalarının agresif alımları, doların kullanımının azaltılması politikaları ve altın borsa yatırım fonlarına güçlü girişler.

Jeopolitik cephede, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Ukrayna'daki savaşla ilgili yeni bir zirve düzenlemeyi kararlaştırdı. Bu arada Batı ülkeleri, Birleşik Krallık'ın büyük Rus petrol şirketlerine karşı önlemler açıklamasının ardından, yeni yaptırımlar uygulayarak Moskova'ya baskı yapmaya devam etti.

Diğer metaller arasında platin yüzde 0,7 düşüşle 1.699,45 dolara, paladyum ise yüzde 0,2 düşüşle 1.611,24 dolara geriledi, ancak her iki metal de haftalık bazda kazanç kaydetmeye devam ediyor.