Yemen Başbakanı: İnsani krizin temel çözümü ekonomi

Yemen Başbakanı ve hükümet üyelerinin dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yaptıkları görüşmeden bir görüntü. (SABA)
Yemen Başbakanı ve hükümet üyelerinin dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yaptıkları görüşmeden bir görüntü. (SABA)
TT

Yemen Başbakanı: İnsani krizin temel çözümü ekonomi

Yemen Başbakanı ve hükümet üyelerinin dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yaptıkları görüşmeden bir görüntü. (SABA)
Yemen Başbakanı ve hükümet üyelerinin dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yaptıkları görüşmeden bir görüntü. (SABA)

Yemen hükümeti dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile üst düzey bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmede, kredi fonu oluşturulmasına yönelik mekanizma ve planlar ile ulaşım, elektrik ve diğer hayati sektörlerdeki temel projeleri finanse ederek Yemen’deki istikrarın desteklenmesi noktasındaki konular ele alındı. Ayrıca hükümete reform politikalarında gerekli desteği sağlamanın yanı sıra başta Yemen Merkez Bankası, Aden Rafinerisi ve diğerleri olmak üzere kurumların çalışmalarını harekete geçirme noktasında finansman sağlanacağı bildirildi.
Yemen’in resmi haber ajansı SABA, görüşmede, Yemen hükümetine insani krizin hafifletilmesi noktasındaki sorumluluklarını yerine getirmesine yardımcı olmak amacıyla, Hükümet, Dünya Bankası ve IFC arasındaki mevcut iş birliği alanları ile mevcut öncelikler ışığındaki projelerin uygulanmasına ilişkin gelecek planlarının ele alındığını aktardı.
Ayrıca, IFC’nin gıda ve temel ihtiyaçların ithalatı için döviz sağlanması, Yemen limanlarına gelen nakliyelerin sigorta değerlerinin düşürülmesi, telekomünikasyon, balıkçılık ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok hayati sektördeki özel sektörün kalkınması için, uygun ortamın sağlanmasına katkıda bulunacak bir ticari hizmet sağlama noktasında neler yapabileceğinin de görüşüldüğü belirtildi. 
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, Yemen’deki insani krizi ele alma noktasında temel bir giriş noktası olarak ekonomiyi ele almanın önemini vurguladı.
Abdulmelik bağışçılar ve BM tarafından Yemen’e daha önce yapılan tüm gelirlerin geçici ve sınırlı olduğuna, ayrıca son derece önemli olmasına rağmen ekonomik dosyaya öncelik verilmediğine dikkat çekti.
Abdulmelik açıklamasında, “Gelirlerin sürdürebilirliğinin devlet kurumları aracılığıyla olduğunu anlamalıyız. Öncelikli çalışma alanlarının planlanması ve belirlenmesinde Dünya Bankası ve uluslararası kuruluşlarla ortaklığa açığız. Devlet kuruluşlarının ve hayati sektörlerin inşasında ve reformunda, Dünya Bankası’nın teknik ve yasal uzmanlığından faydalanmak ve ona güvenmek istiyoruz. Ayrıca istisnasız tüm Yemenlilerin bu gelirlerden faydalanmasını istiyoruz” dedi.
Yemen Başbakanı, elektrik sektörünün ülke ekonomisi için oluşturduğu yük dahil olmak üzere, ekonomik bozulmayı engelleme ve milli paranın değer kaybetmesini durdurma noktasında almayı planladığı kararlar ve bu kapsamda gereken uluslararası destek çerçevesinde, Dünya Bankası ve IFC’ye bilgi verdi.
Ayrıca, Hükümetin Cumhurbaşkanı’nın direktifiyle bazı devlet kurumlarında reform yapma ve bunları etkinleştirme noktasında temel değişikliklere gitme niyetine atıfta bulundu.
SABA haber ajansı Dünya Bankası ve IFC’nin, hükümeti destekleme ve geçmiş dönemlerde olduğu gibi Yemen kurumlarıyla sürdürülebilir ve başarılı bir deneyim elde etmek için çalışma noktasında, teknik destek sağlamaya ve uluslararası fonları etkinleştirmeye hazır olduklarını ifade ettiklerini aktardı.
SABA haber ajansı ayrıca, söz konusu iki kurumun, çok bağışçılı kredi fonu ve Yemen’de istikrar ve barışın sağlanmasının önemi çerçevesinde bağışçılarla yapılan ciddi görüşmelere dikkat çektiğini belirtti.



Hamas, son İsrail cesedini kurtarmak için yarışıyor

Kızılhaç aracı, 4 Kasım 2025'te Gazze Şeridi'nde rehin tutulan bir İsraillinin cesedini almak için hasarlı binaların yanından geçiyor (Reuters)
Kızılhaç aracı, 4 Kasım 2025'te Gazze Şeridi'nde rehin tutulan bir İsraillinin cesedini almak için hasarlı binaların yanından geçiyor (Reuters)
TT

Hamas, son İsrail cesedini kurtarmak için yarışıyor

Kızılhaç aracı, 4 Kasım 2025'te Gazze Şeridi'nde rehin tutulan bir İsraillinin cesedini almak için hasarlı binaların yanından geçiyor (Reuters)
Kızılhaç aracı, 4 Kasım 2025'te Gazze Şeridi'nde rehin tutulan bir İsraillinin cesedini almak için hasarlı binaların yanından geçiyor (Reuters)

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli grupların askeri kanatları, salı akşamı İsrailli tutuklu Dror Or'un cenazesini teslim ettikten sonra, ellerinde kalan son iki cenazeyi, biri İsrailli rehine, diğeri ise Taylandlı bir işçiyi bulmak için zamanla yarışıyor.

Cesedi hâlâ aranan İsraillinin Ran Gafli olduğu belirtilirken, Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, iki cesedin bulunmasının uzun zaman alabileceğini, özellikle de onları kaçıranların ve esaretlerine nezaret edenlerin öldürüldüğünü ve cesetlerin tehlikeli bölgelerde bulunduğunu söyledi.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, örgütlerin "zorluklar" olarak nitelendirdiği duruma rağmen, kaçırılan iki kişinin kalıntılarını bulmak için gece gündüz çalıştığını vurguladı.


Eş-Şara: Suriye sahilinin devletten ayrı bağımsız bir otoritesi olmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)
TT

Eş-Şara: Suriye sahilinin devletten ayrı bağımsız bir otoritesi olmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, protestocuların son iki gündür dile getirdiği "meşru taleplerin" çoğunu anladığını, ancak bazılarının "siyasi saikli" olduğunu söyledi. İki gün önce gösterilerin yaşandığı Suriye sahilindeki Lazkiye'de düzenlenen büyük bir toplantıda video konferans yoluyla konuşan eş-Şara, "Suriye sahili bizim için bir önceliktir çünkü küresel ve uluslararası ticaret yollarına bakmaktadır ve bizimle bölgedeki tüm ülkeler arasında çok güçlü bir ekonomik bağ oluşturacaktır" dedi. Şar, Suriye sahilinin ülkenin geri kalanından ayrı, bağımsız bir otoriteye sahip olmayacağını vurguladı.

Eş-Şara, "Halkın son iki gündür dile getirdiği taleplerin çoğunun meşru olduğunu, bazılarının ise siyasi saiklerle ortaya çıktığını anlıyorum. Suriye bu yıl büyük ilerleme kaydetti ve önemli başarılar elde etti" dedi. Bazı protestocuların dile getirdiği "federalizm" talepleri hakkında yorum yapan eş-Şara, "Federalizm kavramı yerel yönetime benziyor ve Suriye'deki mevcut yasalar, küçük değişikliklerle... savunma, güvenlik, dış ilişkiler ve ekonomi kurumları bölünmez bir bütündür" şeklinde konuştu.

Eş-Şara, Suriye kıyılarının Suriye içindeki ulusal birliğin gücünü gösteren unsurlara sahip olduğunu ve mezhepsel çeşitliliğin devlete zenginlik kattığını savundu. "Suriye coğrafyası birbiriyle bağlantılıdır ve kıyıların geri kalanından izole edilmiş bağımsız bir otoriteye sahip olması imkansızdır" ifadelerini kullandı.


Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
TT

Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin altyapısının yeniden inşa edilmesinin ve insani yardımların bölgeye güvenli, hızlı ve engelsiz şekilde ulaşmasının önemini vurguladı.

Açıklama, Abdulati’nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Temim Hallaf tarafından duyuruldu.

Hallaf’ın açıklamasına göre Abdulati, mart ayında yayımlanan ortak bildiriyle Mısır-AB ilişkilerinin kapsamlı ve stratejik bir ortaklığa yükseltilmesinden bu yana yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Bakan, ortaklığın altı ana ekseninin uygulanması çerçevesinde karşılıklı çıkar alanlarında iş birliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtti. Ayrıca uluslararası toplumun bölgedeki jeopolitik krizler ile mülteci ve göçmen sorunlarının yükünü paylaşma sorumluluğunu hatırlatarak, komşu ülkelerdeki krizler nedeniyle milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan Mısır’ın ağır bir yük taşıdığını ifade etti.

Abdulati, Lahbib’i Gazze Şeridi’ndeki son duruma ve ateşkesin Şarm eş-Şeyh Barış Anlaşması doğrultusunda kalıcı hâle getirilmesine yönelik yürütülen çabalara dair bilgilendirdi. Ayrıca Mısır’ın, erken toparlanma, yeniden inşa ve Gazze’nin kalkınmasını ele alacak uluslararası konferansa yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

Mısır Dışişleri Bakanı, 20 Kasım’da Brüksel’de yapılan Filistin Bağışçılar Grubu’nun ilk toplantısını da memnuniyetle karşıladı. AB ve üye ülkelerden yeniden imar sürecinin finansmanına etkin katılım beklediklerini belirten Abdulati, Filistin halkına ve Filistin Yönetimi’ne destek sağlayan Avrupa mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve bütçelerinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Suriye dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulati, Mısır’ın Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini savunan kararlı tutumunu yineledi. Abdulati, ülkenin istikrarını zayıflatabilecek her türlü girişim ve müdahaleye karşı olduklarını belirterek, Suriye halkının beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre Lahbib, Mısır’ın bölge barışı ve istikrarı için yürüttüğü çabaları ve Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ile insani yardımların ulaştırılmasındaki kritik rolünü takdir etti. AB’nin Mısır’ın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ve stratejik ortaklığı güçlendirmeye önem verdiğini ifade etti.

Hallaf, görüşmede Sudan’daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı. Abdulati’nin, özellikle el-Faşir bölgesinde işlenen ağır ihlalleri kınadığı ve Sudan’daki çatışmaların durdurulması ile devletin birliği ve bütünlüğünün korunması için Mısır’ın dörtlü mekanizma kapsamında yürüttüğü çabaları anlattığı belirtildi.

Abdulati, insani yardımların Sudan’a ulaştırılmasının önemine dikkat çekerek, ülkenin egemenliğine saygı duyulması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde yardım akışının kolaylaştırılması yönündeki kararlılıklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca Lübnan’daki gelişmeler ele alındı. Abdulati, Mısır’ın Lübnan’ın birliği, egemenliği, güvenliği ve istikrarına verdiği desteğin değişmez olduğunu ifade etti.