Yemen Başbakanı: İnsani krizin temel çözümü ekonomi

Yemen Başbakanı ve hükümet üyelerinin dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yaptıkları görüşmeden bir görüntü. (SABA)
Yemen Başbakanı ve hükümet üyelerinin dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yaptıkları görüşmeden bir görüntü. (SABA)
TT

Yemen Başbakanı: İnsani krizin temel çözümü ekonomi

Yemen Başbakanı ve hükümet üyelerinin dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yaptıkları görüşmeden bir görüntü. (SABA)
Yemen Başbakanı ve hükümet üyelerinin dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yaptıkları görüşmeden bir görüntü. (SABA)

Yemen hükümeti dün (Çarşamba) Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile üst düzey bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmede, kredi fonu oluşturulmasına yönelik mekanizma ve planlar ile ulaşım, elektrik ve diğer hayati sektörlerdeki temel projeleri finanse ederek Yemen’deki istikrarın desteklenmesi noktasındaki konular ele alındı. Ayrıca hükümete reform politikalarında gerekli desteği sağlamanın yanı sıra başta Yemen Merkez Bankası, Aden Rafinerisi ve diğerleri olmak üzere kurumların çalışmalarını harekete geçirme noktasında finansman sağlanacağı bildirildi.
Yemen’in resmi haber ajansı SABA, görüşmede, Yemen hükümetine insani krizin hafifletilmesi noktasındaki sorumluluklarını yerine getirmesine yardımcı olmak amacıyla, Hükümet, Dünya Bankası ve IFC arasındaki mevcut iş birliği alanları ile mevcut öncelikler ışığındaki projelerin uygulanmasına ilişkin gelecek planlarının ele alındığını aktardı.
Ayrıca, IFC’nin gıda ve temel ihtiyaçların ithalatı için döviz sağlanması, Yemen limanlarına gelen nakliyelerin sigorta değerlerinin düşürülmesi, telekomünikasyon, balıkçılık ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok hayati sektördeki özel sektörün kalkınması için, uygun ortamın sağlanmasına katkıda bulunacak bir ticari hizmet sağlama noktasında neler yapabileceğinin de görüşüldüğü belirtildi. 
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, Yemen’deki insani krizi ele alma noktasında temel bir giriş noktası olarak ekonomiyi ele almanın önemini vurguladı.
Abdulmelik bağışçılar ve BM tarafından Yemen’e daha önce yapılan tüm gelirlerin geçici ve sınırlı olduğuna, ayrıca son derece önemli olmasına rağmen ekonomik dosyaya öncelik verilmediğine dikkat çekti.
Abdulmelik açıklamasında, “Gelirlerin sürdürebilirliğinin devlet kurumları aracılığıyla olduğunu anlamalıyız. Öncelikli çalışma alanlarının planlanması ve belirlenmesinde Dünya Bankası ve uluslararası kuruluşlarla ortaklığa açığız. Devlet kuruluşlarının ve hayati sektörlerin inşasında ve reformunda, Dünya Bankası’nın teknik ve yasal uzmanlığından faydalanmak ve ona güvenmek istiyoruz. Ayrıca istisnasız tüm Yemenlilerin bu gelirlerden faydalanmasını istiyoruz” dedi.
Yemen Başbakanı, elektrik sektörünün ülke ekonomisi için oluşturduğu yük dahil olmak üzere, ekonomik bozulmayı engelleme ve milli paranın değer kaybetmesini durdurma noktasında almayı planladığı kararlar ve bu kapsamda gereken uluslararası destek çerçevesinde, Dünya Bankası ve IFC’ye bilgi verdi.
Ayrıca, Hükümetin Cumhurbaşkanı’nın direktifiyle bazı devlet kurumlarında reform yapma ve bunları etkinleştirme noktasında temel değişikliklere gitme niyetine atıfta bulundu.
SABA haber ajansı Dünya Bankası ve IFC’nin, hükümeti destekleme ve geçmiş dönemlerde olduğu gibi Yemen kurumlarıyla sürdürülebilir ve başarılı bir deneyim elde etmek için çalışma noktasında, teknik destek sağlamaya ve uluslararası fonları etkinleştirmeye hazır olduklarını ifade ettiklerini aktardı.
SABA haber ajansı ayrıca, söz konusu iki kurumun, çok bağışçılı kredi fonu ve Yemen’de istikrar ve barışın sağlanmasının önemi çerçevesinde bağışçılarla yapılan ciddi görüşmelere dikkat çektiğini belirtti.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz