Riyad ve Maskat’ı bir araya getiren tarihi ziyaret iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirecek

Umman Sultanı Heysem bin Tarık’a Neom Sarayı’nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi. (SPA)
Umman Sultanı Heysem bin Tarık’a Neom Sarayı’nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi. (SPA)
TT

Riyad ve Maskat’ı bir araya getiren tarihi ziyaret iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirecek

Umman Sultanı Heysem bin Tarık’a Neom Sarayı’nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi. (SPA)
Umman Sultanı Heysem bin Tarık’a Neom Sarayı’nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi. (SPA)

Suudi Arabistan ve Umman arasındaki ilişkiler son yıllarda hızla gelişme gösteriyor. İki ülke arasında uzun bir geçmişe sahip olan ilişkiler karşılıklı saygı ilkesine dayanıyor. Bu kapsamda Suudi Arabistan’da bulunan Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın söz konusu ziyareti, Ocak 2020’de merhum lider Sultan Kabus bin Said’in yerine geçmesinin ardından yurt dışına gerçekleştirdiği ilk ziyaret. Bu kapsamda Sultan Heysem dün (Pazar) akşam Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki Neom şehrine ulaşarak Suudi liderlerle bir araya geldi. 
Ziyaret, Kral Selman bin Abdulaziz’in, korona pandemisinin başlamasından bu yana ilk kez Suudi Arabistan’ı ziyaret eden bir lideri karşılaması ve onunla yüz yüze görüşmesi bakımından bir ilk olma özelliğine sahip.
Ziyaret Kral Selman’ın Sultan Heysem’e Kral Abdulaziz Madalyası takdim etmesi ile taçlandırıldı. Sultan Heysem ise karşılığında Kral Selman’a Umman’ın en yüksek nişanı olan Al Said madalyasını takdim etti. Suudi-Umman ilişkileri uzun ve zengin tarihi geçmişleriyle dikkat çekiyor. İki ülke arasındaki ilişkiler ilk Suudi devletinin, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) kuruluşuna katılmasından bu yana devam ediyor.
İki komşu ülke stratejik konumlarının yanı sıra, uzun yıllar ekonomik ve ticari alanda çıkar alışverişinde bulundu. Umman’ın şu anda Suudi Arabistan ile yakınlaşması, Krallığın bölgedeki en önemli güç olarak kabul edilmesi sebebiyle, yükselen petrol fiyatları ve korona salgınının çeşitli ülke ekonomileri üzerinde bıraktığı ekonomik ve finansal sorunlara ek çözümler sunuyor.
Umman arabuluculuğu bugün Yemen krizinde de öne çıkıyor. Umman’ın Yemen’deki ateşkes girişimlerindeki rolü, Suudi Arabistan girişimleriyle örtüşerek netlik kazanmıştı. Bu kapsamda Umman diyalog için birçok fırsat oluşturarak, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in çağrısı üzerine uluslararası tarafları Maskat’ta ağırladı.
Riyad ve Maskat arasında geçtiğimiz Haziran ayının başında, yatırım fırsatlarının çeşitlendirilmesi çerçevesinde dünyanın en büyük kum çölü olan Rubülhali çölü aracılığıyla Suudi Arabistan ve Umman arasındaki kara yollarını açmak ve tarihi bir bağlantı oluşturmak için görüşmeler yapıldı.
İki ülkeyi birbirine bağlayan yolun yaklaşık 566 kilometre uzunluğunda olduğu ve projenin hayata geçirilmesi ile yolculuk süresini 800 kilometre kısaltacağı belirtildi. Bulunduğu coğrafya sebebiyle çalışmalarının uzun sürdüğü ve yakın zamanda yolun açılmasının beklendiği belirtildi. Söz konusu projenin iki ülke arasındaki ticaret alışverişini güçlendirmesi bekleniyor. İki ülkeyi bir araya getiren ortak çıkarlara rağmen, taraflar karşılıklı saygı ilkesini önemsiyor.
Suudi Arabistan ve Umman, Körfez’de her zaman ortak çıkarları ön planda tutmuştu. Bunların en sonuncusu olan Katar ile Körfez krizinde Umman tarafsız bir tutum sergilemişti.
ABD liderliğindeki 34 ulustan oluşan koalisyon güçleri tarafından Kuveyt’i Irak’ın işgalinden kurtarmak için başlatılan Çöl Fırtınası Harekatı’nda da, Suudi Arabistan ve Umman öncü ülkelerdi.
Bu kapsamda Kral Selman ve Sultan Heysem bin Tarık’ın görüşmesi, ekonomik ve finansal hususların bölgesel siyasi hesaplamalarla birleştirildiği ve iki ülke ilişkilerinde geniş bir yelpazeye dayanan hızlı gelişmeleri yansıtıyor.

 


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, önceliğin Gazze'de kalıcı bir ateşkese varılması olduğunu vurguladı.

Resmi bir ziyaret için dün Moskova’ya gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı bugün Moskova'daki Rusya Dışişleri Bakanlığı merkezinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan bin Ferhan, İran'ın nükleer programı konusunda diplomasi yoluna geri dönülmesi gerektiğini ve Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam bir iş birliği içinde olmasının önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik'ten aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Krallığın bu yıl 15 Ekim'de Moskova'da düzenlenecek ilk Rus-Arap zirvesine katılmasını umduklarını belirtti.

Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalogunun sekizinci bakanlar toplantısının 11 Eylül'de Soçi'de düzenleneceğini bildirdi.

Lavrov, Krallığın 29. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na onur konuğu olarak katılma kararını memnuniyetle karşıladı.

Bunun, Rusya ile Suudi Arabistan'ın, Rusya-Suudi Arabistan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağı yılda gerçekleşeceğine dikkat çekti.