Riyad ve Maskat’ı bir araya getiren tarihi ziyaret iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirecek

Umman Sultanı Heysem bin Tarık’a Neom Sarayı’nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi. (SPA)
Umman Sultanı Heysem bin Tarık’a Neom Sarayı’nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi. (SPA)
TT

Riyad ve Maskat’ı bir araya getiren tarihi ziyaret iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirecek

Umman Sultanı Heysem bin Tarık’a Neom Sarayı’nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi. (SPA)
Umman Sultanı Heysem bin Tarık’a Neom Sarayı’nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi. (SPA)

Suudi Arabistan ve Umman arasındaki ilişkiler son yıllarda hızla gelişme gösteriyor. İki ülke arasında uzun bir geçmişe sahip olan ilişkiler karşılıklı saygı ilkesine dayanıyor. Bu kapsamda Suudi Arabistan’da bulunan Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın söz konusu ziyareti, Ocak 2020’de merhum lider Sultan Kabus bin Said’in yerine geçmesinin ardından yurt dışına gerçekleştirdiği ilk ziyaret. Bu kapsamda Sultan Heysem dün (Pazar) akşam Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki Neom şehrine ulaşarak Suudi liderlerle bir araya geldi. 
Ziyaret, Kral Selman bin Abdulaziz’in, korona pandemisinin başlamasından bu yana ilk kez Suudi Arabistan’ı ziyaret eden bir lideri karşılaması ve onunla yüz yüze görüşmesi bakımından bir ilk olma özelliğine sahip.
Ziyaret Kral Selman’ın Sultan Heysem’e Kral Abdulaziz Madalyası takdim etmesi ile taçlandırıldı. Sultan Heysem ise karşılığında Kral Selman’a Umman’ın en yüksek nişanı olan Al Said madalyasını takdim etti. Suudi-Umman ilişkileri uzun ve zengin tarihi geçmişleriyle dikkat çekiyor. İki ülke arasındaki ilişkiler ilk Suudi devletinin, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) kuruluşuna katılmasından bu yana devam ediyor.
İki komşu ülke stratejik konumlarının yanı sıra, uzun yıllar ekonomik ve ticari alanda çıkar alışverişinde bulundu. Umman’ın şu anda Suudi Arabistan ile yakınlaşması, Krallığın bölgedeki en önemli güç olarak kabul edilmesi sebebiyle, yükselen petrol fiyatları ve korona salgınının çeşitli ülke ekonomileri üzerinde bıraktığı ekonomik ve finansal sorunlara ek çözümler sunuyor.
Umman arabuluculuğu bugün Yemen krizinde de öne çıkıyor. Umman’ın Yemen’deki ateşkes girişimlerindeki rolü, Suudi Arabistan girişimleriyle örtüşerek netlik kazanmıştı. Bu kapsamda Umman diyalog için birçok fırsat oluşturarak, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in çağrısı üzerine uluslararası tarafları Maskat’ta ağırladı.
Riyad ve Maskat arasında geçtiğimiz Haziran ayının başında, yatırım fırsatlarının çeşitlendirilmesi çerçevesinde dünyanın en büyük kum çölü olan Rubülhali çölü aracılığıyla Suudi Arabistan ve Umman arasındaki kara yollarını açmak ve tarihi bir bağlantı oluşturmak için görüşmeler yapıldı.
İki ülkeyi birbirine bağlayan yolun yaklaşık 566 kilometre uzunluğunda olduğu ve projenin hayata geçirilmesi ile yolculuk süresini 800 kilometre kısaltacağı belirtildi. Bulunduğu coğrafya sebebiyle çalışmalarının uzun sürdüğü ve yakın zamanda yolun açılmasının beklendiği belirtildi. Söz konusu projenin iki ülke arasındaki ticaret alışverişini güçlendirmesi bekleniyor. İki ülkeyi bir araya getiren ortak çıkarlara rağmen, taraflar karşılıklı saygı ilkesini önemsiyor.
Suudi Arabistan ve Umman, Körfez’de her zaman ortak çıkarları ön planda tutmuştu. Bunların en sonuncusu olan Katar ile Körfez krizinde Umman tarafsız bir tutum sergilemişti.
ABD liderliğindeki 34 ulustan oluşan koalisyon güçleri tarafından Kuveyt’i Irak’ın işgalinden kurtarmak için başlatılan Çöl Fırtınası Harekatı’nda da, Suudi Arabistan ve Umman öncü ülkelerdi.
Bu kapsamda Kral Selman ve Sultan Heysem bin Tarık’ın görüşmesi, ekonomik ve finansal hususların bölgesel siyasi hesaplamalarla birleştirildiği ve iki ülke ilişkilerinde geniş bir yelpazeye dayanan hızlı gelişmeleri yansıtıyor.

 


Suudi Arabistan, güvenlik konusundaki uzmanlığını Suriye heyetiyle paylaştı

Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)
Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)
TT

Suudi Arabistan, güvenlik konusundaki uzmanlığını Suriye heyetiyle paylaştı

Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)
Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Krallığın güvenlik birimlerinin deneyimlerini öğrenmek ve uzmanlıklarından faydalanmak üzere 14-16 Nisan tarihleri arasında Suriyeli bir güvenlik heyetini ağırladı.

Bu adım Riyad'ın Suriye'de egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü koruyacak şekilde güvenlik ve istikrarın sağlanması için Suriye hükümetini destekleme çabalarının bir parçası olarak atıldı.

Suriye İçişleri Bakanlığı, resmi SANA haber ajansında yer alan açıklamasında, İçişleri Bakanlığı'ndan bir heyetin, "iki ülke arasında güvenlik ve polis alanlarındaki ikili iş birliğinin güçlendirilmesi çerçevesinde" yakın zamanda Riyad'a resmi ziyarette bulunduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre Bakanlık, "Ziyaretin amacı, Suudi güvenlik kurumlarının deneyimlerini öğrenmek ve ilgili güvenlik alanlarındaki ileri düzeydeki uzmanlıklarından yararlanmak, bunun Suriye'deki güvenlik sisteminin geliştirilmesine ve zorluklarla başa çıkma kabiliyetinin artırılmasına katkı sağlamak" ifadelerini kullandı.

Bu adımın, "iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve Suriye'nin, ulusal çıkarlara hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlayacak şekilde ortak iş birliğini destekleme konusundaki istekliliği" bağlamında atıldığını kaydetti.

Şubat ayının başlarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Başbakan Muhammed bin Selman, göreve başlamasından sonra ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'yı Riyad'da kabul etti.

Prens Muhammed bin Selman ve Eş-Şara, Suriye'deki son gelişmeleri ve ülkenin güvenlik ve istikrarını destekleme yollarını, ayrıca ikili ilişkilerin çeşitli yönlerini ve bunları çeşitli alanlarda güçlendirme fırsatlarını ele aldı.

Toplantının ardından Suriye Arap Haber Ajansı'nda (SANA) yer alan açıklamada, Şara, "Suriye'nin geleceğini inşa etmesinde samimi bir destek arzusu ve Suriye halkının iradesini, topraklarının birliğini ve bütünlüğünü destekleme konusunda istekliliği hissettik ve duyduk" dedi.

Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, bu yılın başlarında Riyad'da Suriye heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından, "Suriye'nin istikrara kavuşması, ayağa kalkması ve kaynaklarından, özellikle de kardeş Suriye halkından yararlanmasının zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, "X" platformunda yaptığı paylaşımda, toplantıyı "verimli" olarak nitelendirerek şunları söyledi: "Suriye'deki kardeşlerimiz yıllarca süren savaşlardan, yıkımlardan ve zor yaşam koşullarından acı çektiler."

rr4t5y6
Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Suriye heyetiyle Riyad'da yaptığı görüşme sırasında, Ocak 2025 (SPA)

Suudi Arabistan 25 Şubat'ta Suriye Ulusal Diyalog Konferansı'nın toplanmasını memnuniyetle karşılayarak, konferansın Suriye halkının isteklerinin gerçekleştirilmesine ve ulusal birliğin güçlendirilmesine katkıda bulunmasını temenni etti.

Açıklamada, Suudi Arabistan'ın Suriye devlet kurumlarını inşa etme ve vatandaşları için istikrar ve refah sağlama çabalarına verdiği destek teyit edilirken, Suriye'nin güvenlik, istikrar, egemenlik, birlik ve toprak bütünlüğüne olan destek yinelendi.