Filistin Başbakanı İştiyye: 183 milyon dolarlık kesinti, mali açıdan bizi zor durumda bırakıyor

Batı Şeria'da bulunan Beytüllahim'de Arap Rehabilitasyon Derneği merkezinde protez uzuv üretiliyor (Wafa)
Batı Şeria'da bulunan Beytüllahim'de Arap Rehabilitasyon Derneği merkezinde protez uzuv üretiliyor (Wafa)
TT

Filistin Başbakanı İştiyye: 183 milyon dolarlık kesinti, mali açıdan bizi zor durumda bırakıyor

Batı Şeria'da bulunan Beytüllahim'de Arap Rehabilitasyon Derneği merkezinde protez uzuv üretiliyor (Wafa)
Batı Şeria'da bulunan Beytüllahim'de Arap Rehabilitasyon Derneği merkezinde protez uzuv üretiliyor (Wafa)

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in, Filistin yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinden 597 milyon şekel (183 milyon dolar)  kesme kararının, otoriteyi mali açıdan kritik bir duruma getireceğini ifade etti.
İştiyye, dün kabine toplantısında yaptığı açıklamada, Filistinlilerin şehit, tutuklu ve yaralıların ailelerine bağlılıkları nedeniyle İsrail hükümeti, Filistin yönetimi adına topladığı vergileri 1 Ağustos itibariyle ayda 50 milyon şekel kesilecek şekilde 597 milyon şekel kesintiye verdiği onayın imzalanan anlaşmalarla tutarsız, uluslararası hukuka aykırı ve yasa dışı bir eylem olduğunu vurguladı. Dünya ülkelerini ‘bu haksız kesintileri durdurma yönünde müdahale etmeye’ çağıran İştiyye, “İsrail'in 2019'dan bu yana mahkum ve şehitlere olan bağlılığımız nedeniyle kestiği toplam miktar yaklaşık 851 milyon şekele ulaştı. Şimdi de ayda 51 milyon şekel düşürülecek. Bu, bilhassa bağış fonları bu yıl harcanmadığı için bizi mali açıdan zor bir duruma sokuyor. Halkımıza bağlı olduğumuz, ulusal projemizi ve Filistin devletimizi korumak için Gazze Şeridi, Kudüs ve C Bölgesi'ni finanse etmeye devam ediyoruz. Yükümlülüklerimizi yerine getirmek için bankalardan borç almak zorundayız. Ancak bu, anormal ve sürdürülemez bir durum” ifadelerini kullandı.
İsrail Kabinesi, Savunma Bakanı Benny Gantz'ın Filistin Otoritesi’nin şehit ve mahkum ailelerine ödediği maaşlara eşdeğer bir miktar fonun kesilmesi talebini onayladı. Gantz tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan, Terör Finansörlüğü ile Mücadele Ulusal Dairesi tarafından hazırlanan rapora göre, Filistin Otoritesi ‘2020'de terörizme dolaylı destek’ olarak 597 milyon şekel (183 milyon dolar) transfer etti.
Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada ise bu rapor ışığında İsrail'in Filistin Otoritesi’ne aktardığı aylık ödemelerden bu fonların kesileceği belirtildi. Bu İsrail’in bu yönde aldığı ilk kesinti kararı sayılmıyor. Bu politikasına 2018 yılında alınan bir kararla başlayan İsrail ‘katlin bedelini ödeme’ ilkesiyle Filistin Otoritesi’ni cezalandırdığını söylerken Otorite ise bu kararı reddediyor.
Bu konuda İsrail ile Filistin Otoritesi arasında yıllardır ciddi anlaşmazlıklar mevcut. Bu fonlar, İsrail Maliye Bakanlığının her ay Filistin topraklarına ithal edilen emtialar üzerinden toplayıp Filistin Maliye Bakanlığına aktardığı, ticari dengeye göre ayda yaklaşık 180 milyon dolar tutarındaki vergilerden oluşuyor.
Etik ve ulusal bir mesele olduğu için bu maaşları ödemeye devam edeceğini doğrulayan Filistin Otoritesi, son aylarda bu ücretleri ödeme mekanizmasını değiştirerek bir kısmını resmi ücret olarak değil de postaneler aracılığıyla ödedi. Aynı zamanda mahkumları bazıları iş başında, bazıları ise emekli görünecek şekilde memur kadrolarına aldı.
Bu adım, söz konusu ücretleri otoriteyi terörizmi desteklemekle suçlama yönünde bir kart olarak kullanan İsrail’in ayağını kaydırmayı amaçlıyor. Filistin liderliğinin terör eylemleri dolayısıyla hapishanedeki bireylere tazminat sağlama politikasını durdurmasını talep eden ABD yönetimi de bu adıma ikna olmuş durumda.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.