Rusya, Hindistan’da yılda 300 milyon doz Sputnik V üretecek

Rusya, Hindistan’da yılda 300 milyon doz Sputnik V üretecek
TT

Rusya, Hindistan’da yılda 300 milyon doz Sputnik V üretecek

Rusya, Hindistan’da yılda 300 milyon doz Sputnik V üretecek

Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre, Rusya dün (Salı) yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Hindistan Serum Enstitüsü ile yılda 300 milyon doz Rus aşısı Sputnik-V’yi üretmek üzere anlaşmaya vardığını duyurdu.
Sputnik V aşısının geliştirilmesine katkıda bulunan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriev “Bu stratejik ortaklık, üretim kapasitemizi önemli ölçüde artırmaya yönelik önemli bir adım” ifadelerini kullandı. Enstitünün ilk dozlarını Eylül ayı itibarıyla üretmesinin beklendiğini belirten Dmitriev karşılıklı teknoloji alışverişi sürecinin ileri bir aşamaya ulaştığını belirtti. RDIF yaptığı açıklamada, Serum Enstitüsü’nün Rus aşısını geliştiren Gamalia Merkezi’nden hücre örnekleri ve vektörler aldığını açıkladı ve ithalatlarının Hindistan Genel İlaç Denetim Kurumu (DCGI) tarafından onaylanması ile çalışmaların başladığını belirtti.
Hindistan Serum Enstitüsü Başkanı Adar Poonawalla, yaptığı açıklamada, “Yüksek oranda etkinlik ve iyi derecedeki güvenlik özellikleri ile Sputnik-V aşısının Hindistan’daki ve dünyadaki insanlar için sağlanması esastır” ifadelerini kullandı.
Hindistan, Rusya'nın Sputnik-V aşısını yurtdışında üretmek için bir ortaklık imzaladığı ülkelerin başında yer alıyor. Moskova’nın ayrıca yılda yüz milyonlarca doz üretmek üzere büyük ilaç grupları ile de anlaşma yaptı. Hindistan Serum Enstitüsü, AstraZeneca aşısı da dahil olmak üzere koronavirüse karşı birkaç tane aşı üretiyor.
RDIF’e göre, Rus aşısı şimdiye kadar nüfuslarının toplamı 3,5 milyar olan 67 ülkede onaylandı.
Moskova, hafifletilmiş tek dozluk bir modelini geliştirdiği aşısının üretim kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor ve sınırlı sayıdaki üretim tesislerini Ruslara aşı sağlamak için kullanmayı tercih ediyor.
Rus aşısı Sputnik V, Ağustos 2020’de açıklandığında yurtdışında şüpheyle karşılandı ancak o dönemde prestijli tıp dergisi The Lancet aşının etkinliğini onayladı.



Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.


ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
TT

ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)

Yetkililerin açıklamasına göre, dün Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, sekiz kişi de ağır yaralandı; saldırgan henüz yakalanmadı.

Providence Belediye Başkanı Brett Smiley basın toplantısında, "Bugün öğleden sonra iki kişinin öldüğünü ve sekiz kişinin de ağır yaralandığını doğrulayabilirim. Şu anda saldırganı gözaltına almadık" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde yaşanan silahlı saldırıyla ilgili bir rapor aldığını söyledi.

Trump, FBI ajanlarının olay yerinde olduğunu ve şüphelinin şu anda gözaltında olduğunu belirtti.

dfrgt
Providence'daki Brown Üniversitesi'nde Waterman Caddesi'nde ambulanslar ve kurtarma ekipleri (AP)

Brown Üniversitesi, "Barrows ve Holly bölgelerinin yakınında aktif bir silahlı saldırgan var" şeklinde bir açıklama yayınladı. Brown ve Providence polis memurlarının yanı sıra sağlık ekiplerinin de olay yerinde olduğunu belirtti. Öğrenciler ve personel güvenli bir yere sığınmaya çağrıldı.

Yaklaşık 11 bin öğrencisi bulunan üniversite, "Bir şüpheli yakalandı. Kapılarınızı kilitleyin, telefonlarınızı kapatın ve bir sonraki duyuruya kadar saklanın" uyarısında bulundu.