Yemen hükümet güçlerinde Husilere Marib'de ağır darbe

Marib'deki hükümet güçleri. (AP)
Marib'deki hükümet güçleri. (AP)
TT

Yemen hükümet güçlerinde Husilere Marib'de ağır darbe

Marib'deki hükümet güçleri. (AP)
Marib'deki hükümet güçleri. (AP)

Yemen ordu güçleri ve halk direniş örgütleri, meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu'nun da desteğiyle Marib’in güneyindeki Rahbe ilçesisinin merkezinin kontrolünü Husilerden aldı. Husiler ayrıca dün (Çarşamba) Marib’in batısındaki Kesara cephesinde de eşzamanlı düzenlenen hava saldırıları ile hedef alındı.
Saha kaynakları Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada, Arap Koalisyonu savaşçılarının Rahbe’ye yönlendirilen milis takviyelerini hedef aldığını, savaş araçlarını ve mekanizmalarını imha ettiğini aktardılar. Ayrıca İran destekli grubun bir dizi üyesinin de saldırılarda öldüğü bilgisini verdiler.
Kaynaklara göre Murad bölgesinden hükümet güçleri ve aşiret mensupları, Rahbe ilçesinin merkezini ve Cebel Murad'ın diğer bölgelerini ele geçirirken aynı zamanda diğer kuvvetler de komşu Mahiliye bölgesine doğru ilerledi.
Kaynaklar, en az 17 silahlı milis üyesinin ordu ve direniş güçleri tarafından esir alındığını, liderlerinin sürpriz saldırı karşısında kaçmasıyla onlarca üyesinin öldüğünü ve yaralandığını belirttiler.
Husi milisleri, geçtiğimiz aylarda Marib'in güneyinde yoğun saldırılar düzenleyerek Mahiliye ve Rahbe ilçeleri ile Cebel Murad'daki bölgelerin kontrolünü ele geçirdiler. Grubun petrol eyaletinin batı ve kuzeybatı cephelerinde başlattığı saldırılarla eşzamanlı olarak vur-kaç çatışmaları devam ediyor.
Yemen ordusundan medya kaynaklarının ilerleme kaydettiklerini doğruladıkları açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Ulusal Ordu ve Halk Direniş Güçleri, Marib'in güneybatısındaki cephelerde İran destekli Husi isyancı milislerinin kayıpları ile  önemli ilerlemeler kaydettiler.”
Kaynaklara göre Rahbe’de ordu tarafından yürütülen operasyonla bölgedeki stratejik askeri noktalar ve Cebel Murad'daki diğer bölgeler geri alındı. Ayrıca Husilerin Arap Koalisyonu’nun hava saldırıları sonucu ağır can ve maddi kayıplara uğradığı kaydedildi.
Ordu medyasına göre Koalisyon savaşçıları, Husi unsurlarını takviye etmek için sevk edilen milis takviyelerini ve toplanma yerlerini hedef aldı. Husilerin onlarca üyesi öldürüldü, birçoğu da yaralandı.
Ordunun resmi internet sitesinde yer alan habere göre İçişleri Bakanlığı Birinci Müsteşarı Tümgeneral Muhammed Salim bin Ubud, operasyonun ardından bölgenin kurtarılmasıyla birlikte, Rahbe ilçe merkezi ve ilçenin kurtarılmış bölgelerinin güvenliğinin sağlanması için güvenlik teşkilatlarına ve birimlerine talimat verdi. 
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, milislerin kontrolündeki bölgelerdeki ailelere çocuklarını terörist Husi milislerin cephelerine göndermeme çağrısı yaptı.  
Yemenli güvenlik yetkilisi, Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu’nun süreçteki rolü ile milislerin takviyelerini ve toplanma noktalarını hedef alarak ulusal ordunun zaferlerine eşlik eden hava saldırılarına övgüde bulundu.
Ordu medyasından salı günü yapılan açıklamada, Marib vilayetinin çevresinde yapılan topçu ateşi sonucu çok sayıda milisin öldürüldüğünü, birçoğunun da  yaralandığı bilgisi verildi. Kuvvetlerin Husileri Kesara cephesinde püskürttüğü, milis saflarında ölümler ve yaralanmalar meydana geldiği kaydedildi.
Aynı kaynaklara göre, milislerin kentin kuzeybatı cephesindeki sızma girişimini önleyen ordu güçlerinin saldırıları sonucu saflarında kayıplar veren Husiler kaçmaya zorlandı.
Diğer ordu tarafından düzenlenen topçu ateşi, Marib'in güneyindeki Murad cephesinde yer alan milis noktalarında ağır can ve teçhizat kaybına yol açtı. Arap Koalisyonu da kentin çevresindeki çok sayıda Husi noktasını hava saldırılarıyla hedef aldı. Saldırıda milislerin  araçları imha edildi.
Husiler son haftalarda başta BM olmak üzere uluslararası ve bölgesel taraflarca yürütülen müzakere girişmlerini kabul etmedi. Görevi sona eren eski BM Yemen Temsilcisi Martin Griffiths'in insani ve ekonomik önlemlerle kapsamlı bir ateşkesi ve nihai bir siyasi çözüm için istişarelere dönmeyi içeren planına da karşı çıktılar. Ayrıca Umman’ın arabuluculuğunda yürütülen çabalara da uzlaşmazlıkla yanıt verdiler.



Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
TT

Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)

11 Kasım 2025'te yapılan Irak parlamento seçimlerinden bir hafta sonra, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki 12 Şii parti lideri, başbakan adayı gösterme yetkisine sahip "en büyük blok" olduklarını belirten bildiriyi imzaladı. Görevden ayrılan Başbakan Muhammed es-Sudani'nin, ikinci bir dönem için göreve devam etme niyeti konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından imza töreninde hazır bulunması dikkat çekiciydi.

Şarku'l Avsat'ın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, "koordinasyon çerçevesindeki üç önemli Şii lider, güçlü yetkilere ve tam desteğe sahip bir icra direktörü gibi birini bulma konusunda anlaştı, ancak bu pozisyonda siyasi bir lider istemiyorlar."

Kaynaklar, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki kilit liderlerin, bir sonraki aşamada pozisyonu yönetecek siyasi denklemi değerlendirmek üzere pozisyon için aday listelerinin incelenmesini geçici olarak durdurduğunu bildirdi ve "Es-Sudani'nin kısa listeye girdiğini, ancak farklı bir durumda olduğunu" vurguladı.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki, Sudani'nin göreve dönmesine şiddetle karşı çıkıyor, ancak koalisyon içindeki sınırlı sayıda parti, "mevki için yeni kriterler kabul edilirse" itiraz etmeyecek. Şii bir lider, "koalisyon içindeki liderlerin son zamanlarda masada oturan ve önemli kararlar hakkında lider olarak oy kullanma hakkına sahip olan kişilerin sayısının artmasından duydukları hoşnutsuzluğu ve kızgınlığı dile getirdiklerini" belirtti.


Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.