Mısır’da günlük Kovid-19 vakası sayısı 100'ün altına düştü

Kahire Kitap Fuarında, koronavirüse karşı ihtiyati tedbirlere bağlılık devam ediyor (Reuters)
Kahire Kitap Fuarında, koronavirüse karşı ihtiyati tedbirlere bağlılık devam ediyor (Reuters)
TT

Mısır’da günlük Kovid-19 vakası sayısı 100'ün altına düştü

Kahire Kitap Fuarında, koronavirüse karşı ihtiyati tedbirlere bağlılık devam ediyor (Reuters)
Kahire Kitap Fuarında, koronavirüse karşı ihtiyati tedbirlere bağlılık devam ediyor (Reuters)

Mısır’da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı vaka sayısı 100’ün altına düştü. Hükümet, Kurban Bayramı namazının meydan ve caddelerde kılınmasının yasak olduğunu belirtirken, koronavirüsten korunmak amacıyla bayram namazının kılınması için öngörülen ihtiyati kontrol ve tedbirlere uyulması gerektiğini de vurguladı.
Mısır Bakanlar Kurulu tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs pandemisi ışığında arkeolojik ve restorasyon çalışmalarının askıya alınmasının makul bir yanı olmadığı belirtilerek, "antik eserlerin restorasyonu ve müzelerin inşasına yönelik tüm projelerin, salgının etkilerine rağmen devam ettiği" belirtildi.
Mısır Turizm ve Tarihî Eserler Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Ulusal Mısır Medeniyeti Müzesi’ndeki Ana Sergi Salonu ve Mumyalar Salonu da dahil olmak üzere bir dizi projenin açılışının tamamlandığına işaret etti.
Başkent Kahire’nin merkezindeki Tahrir Meydanı geliştirme projesinin yanı sıra, restorasyonu tamamlandıktan sonra Baron Sarayı’nın açılışı da tamamlandı. Koronavirüs salgını kapsamında kültür turizmini desteklemek için alınan bazı önlemlerle birlikte müze ve arkeolojik alanlara giriş biletlerinin fiyat zammı Mayıs 2022'ye ertelendi.
Mısır Sağlık Bakanlığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik son bilgileri kamuoyu ile paylaştı.
Paylaşılan verilere göre, gerekli tıbbi bakımı alıp sağlığına kavuştuktan sonra bin 5 kişinin hastaneden taburcu olmasının iyileşenlerin sayısı 220 bin 530’a yükseldi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergelerine göre, Bakanlık tarafından gerekli gözetim, soruşturma ve inceleme prosedürleri kapsamında koronavirüse ilişkin laboratuvar analizleri pozitif çıkan 89 yeni vakanın ve Kovid-19 kaynaklı 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Bakanlık verilerine göre, Mısır’da dün akşam itibariyle kayıt altına alınan toplam 283 bin 409 vaka olduğu belirtildi. Bunlardan 220 bin 530’unun iyileştiği, 16 bin 418’sinin ise hayatını kaybettiği açıklandı.
Ayrıca, Evkaf Bakanlığı Savunma İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Ayman Ebu Ömer, camilerin namazdan 10 dakika önce açılıp 10 dakika kapatılması şartıyla işrak tekbirlerinin süresinin 7 dakikayı, hutbenin ise 10 dakikayı geçmeyeceğini açıkladı.
Aynı zamanda Ebu Ömer, "Bayram namazlarının sadece Cuma namazının kılındığı büyük camilerde kılınacağını" belirterek, koronavirüs salgını bitene kadar meydanlarda namaza ara verildiği bilgisini paylaştı.
Mısır Evkaf Bakanlığı da Kurban Bayramı namazının kurallarını açıkladı. Buna göre açıklamada bayram namazının yalnızca Cuma namazlarının kılındığı, belirli büyük camilerde eda edilmesine izin verildi. Ayrıca meydanlarda ve sokaklarda namaz kılmanın yasak olduğu, camilere girişten önce maske takılması gerektiği, herkesin kişisel seccadesini getirmesi ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.
Mısır Sağlık Bakanı Hala Zayed dün yaptığı açıklamada, serginin 30 Haziran'da başlatılmasından düne kadar Kahire Uluslararası Kitap Fuarı'nda 250 binden fazla ziyaretçiye tıbbi, önleyici ve bilinçlendirme hizmetleri sunulduğunu açıkladı.
Hala Zayed bunun, devletin virüsle başa çıkmak için aldığı tedbirlerle birlikte vatandaşların toplum sağlığına dikkat etmek amacıyla, devletin tüm farklı faaliyetlerinde tıbbi, önleyici ve ihtiyati tedbirleri uygulama konusunda bakanlığın istekliliğinin bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.
Mısır Medya İşleri Müsteşarı ve Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Halid Mücahid yaptığı açıklamasında, "Sosyal yardım ekipleri, serginin tüm etkinliklerinde ziyaretçilere ve katılımcılara koronavirüsün ihtiyati ve önleyici tedbirleri hakkında bilinçlendirme sağladı. Mısır Kültür Bakanlığı ile koordineli olarak sergi ziyaretçilerine maske takılması gerektiği ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesinin önemli olduğunu belirterek  önleyici malzemeler dağıttı" dedi.



İsrail ordusu, Gazze'de bir Hamas liderinin öldürüldüğünü duyurdu

Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısında hedef alınan bir araç (AFP)
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısında hedef alınan bir araç (AFP)
TT

İsrail ordusu, Gazze'de bir Hamas liderinin öldürüldüğünü duyurdu

Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısında hedef alınan bir araç (AFP)
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısında hedef alınan bir araç (AFP)

İsrail ordusu, Gazze şehrinde bir Hamas liderini öldürdüğünü duyurdu. Şarku’l Avsat’ın İ24 NEWS’ten aktardığına göre dün Gazze şehrinde bir araca düzenlenen İsrail saldırısında dört kişi hayatını kaybetti. Saldırının Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Operasyon Komutanı Ala el-Hadidi'yi hedef aldığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi dün, Hamas’ın Yahudi devletiyle olan kırılgan ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini gerekçe göstererek, İsrail'in Gazze Şeridi'nde beş üst düzey Hamas yetkilisini öldürdüğünü açıkladı.

Netanyahu'nun ofisi tarafından X platformu üzerinden yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “Bugün Hamas, İsrail askerlerine saldırmak için teröristleri İsrail kontrolündeki bölgelere göndererek ateşkes anlaşmasını bir kez daha ihlal etti. Buna karşılık İsrail, beş üst düzey Hamas teröristini ortadan kaldırdı.”


Tunus’ta adaletsizliğe karşı ve özgürlükler talebiyle protesto yürüyüşleri düzenlendi

Tunus’ta daha fazla özgürlük ve sosyal adalet talebiyle düzenlenen protesto gösterilerinden bir kare (Reuters)
Tunus’ta daha fazla özgürlük ve sosyal adalet talebiyle düzenlenen protesto gösterilerinden bir kare (Reuters)
TT

Tunus’ta adaletsizliğe karşı ve özgürlükler talebiyle protesto yürüyüşleri düzenlendi

Tunus’ta daha fazla özgürlük ve sosyal adalet talebiyle düzenlenen protesto gösterilerinden bir kare (Reuters)
Tunus’ta daha fazla özgürlük ve sosyal adalet talebiyle düzenlenen protesto gösterilerinden bir kare (Reuters)

Tunus’ta çoğunluğu gençlerden oluşan protestocular, sivil toplum örgütleri, aktivistler ve bağımsız siyasetçiler dün, ‘adaletsizliğe karşı’ ve özgürlük talepleriyle bir yürüyüşe katıldı. Yürüyüş, İnsan Hakları Meydanı’ndan başlayarak başkentin merkezindeki 5. Muhammed Caddesi’ni geçerek devam etti.

Protesto yürüyüşü, Tunus’un güneyindeki Gabes'te çevre kirliliğine karşı geniş kapsamlı protestoların, sektörel grevlerin ve ‘devlet güvenliğine karşı komplo kurmak’ suçlamasıyla hapiste tutulan politikacılar için uzaktan yapılan duruşmalara tepki olarak düzenlendi.

Bu durum, gazetecilerin yargılanması, sivil toplum kuruluşlarının ve basın kuruluşlarının faaliyetlerinin dondurulmasına ilişkin mahkeme kararları, vergi denetim kampanyası ve siyasi partilerin faaliyetlerinde önemli bir düşüşün yaşandığı bir dönemde ortaya çıktı.

Protesto yürüyüşü organizatörlerinden oluşan komisyonun sözcüsü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Amacımız safları birleştirmek. Bildiğiniz gibi, bugün iklim zorlu. Adaletsizliği durdurmayı ve ülkenin uçuruma sürüklenmesini önlemeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Protestolar sırasında göstericiler “Özgürlük, özgürlük, polis devleti bitti” ve “İş, özgürlük, ulusal onur” sloganları attılar. Göstericiler ayrıca üzerinde ‘Sadece adaletsizlik ve tehditleri bilen bir başkan! Halkın ve halkın isteklerinden uzaklaşan yolun nereye gidiyor?’ yazan büyük bir pankart açtılar.

Muhalefet kanadından Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Riyad Şuaybi, Alman Basın Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, “Ulusal sahnede yaşanan çok yönlü siyasi, sosyal ve çevresel gelişmeler çerçevesinde, bu yürüyüş, beş yıldan fazla bir süredir durmuş olan demokrasi ve kalkınma sürecinin yeniden başlatılması hedefine ilişkin gerçek bir ulusal konsensüsü ifade ediyor” dedi.

Bu hareket, sokakta yetkililer ile Tunus'un en büyük sendikası olan Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) da dahil olmak üzere çeşitli parti ve örgütlerden muhalefet kanadındaki gruplar arasındaki gerginliğin bir göstergesi olarak görülüyor.

Paris'te yaşayan Tunuslu muhalif siyasetçi ve Fransa'daki Tunuslular Demokratik Derneği Başkanı Tarık Tukabri, “Siyasi partilerin genel sekreterlerinin çoğu bugün hapiste. Siyasi görüşleri ne olursa olsun, kamu özgürlüklerini savunmak ve onların serbest bırakılmasını talep etmek önemli” ifadelerini kullandı. Tukabri, “Siyasi ve demokratik hayata dönmemiz, partilerin ve sivil toplumun rolünü yeniden tesis etmemiz ve uzaktan yargılamalara son vermemiz gerekiyor” diye ekledi.

2019 yılında iktidara gelen Cumhurbaşkanı Kays Said, muhaliflerini devleti içeriden parçalamaya çalışmakla, yabancı güçlerle bağlantıları olmakla ve devlet kurumlarında yaygın şekilde yolsuzluğa neden olmakla suçluyor.

Öte yandan Adalet Bakanı Leyla Ceffal, ifade özgürlüğüne karşı davalar veya kovuşturmalar ya da hapishanelerde muhaliflere işkence uygulandığı iddialarını reddediyor. Ancak Tunus İnsan Hakları Birliği ve Tunus Gazeteciler Sendikası gibi insan hakları örgütleri, kamusal özgürlüklerde ciddi bir gerileme olduğuna işaret ederken hapishanelerde tutuklu bulunan politikacıların sağlık durumunun kötüleştiğini vurguluyor.

Yetkililer, özgürlük kısıtlamalarını kaldırmak, kamu hizmetlerini ve yaşam koşullarını iyileştirmek ve artan fiyatlarla mücadele etmek konusunda çifte baskı altında bulunuyor.

Tukabri, yaptığı açıklamada ayrıca “Bu boşluk bir an önce kapatılmalı ve vatandaşların sağlık, çevre kirliliği, barınma ve diğer alanlardaki gerçek sorunlarına çözüm bulmaya özen gösterilmeli” diye vurguladı.


Sudan’da çatışmalar Kuzey Eyaleti’ne sıçradı

Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)
Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)
TT

Sudan’da çatışmalar Kuzey Eyaleti’ne sıçradı

Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)
Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)

Sudan’da Kordofan'ın kuzey bölgelerinde, özellikle stratejik öneme sahip Babnusa şehrinde şiddetli çatışmalar devam ederken çatışmalar Kuzey Eyaleti’ne de sıçradı. Kuzey Eyaleti’nin yönetim şehri Dongola, Sudan ordusu ile ‘Evlad Kamari’ adıyla bilinen yerel milisler arasında patlak veren ilk çatışmaya tanık oldu. Bu olay, yerel halk arasında terör ve korku dalgasına yol açarken, çok sayıda milis öldürüldü ve liderleri ağır yaralı halde hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD Başkanı Donald Trump'ın Sudan'daki savaşı sona erdirme isteğini memnuniyetle karşıladı. Cumartesi günü, BAE Devlet Başkanı Diplomasi Danışmanı Enver Karkaş, ‘Sudan’daki kanlı iç savaşın acilen sona erdirilmesi ve acil ateşkes’ çağrısında bulundu.

Karkaş, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, Sudan'ın birliğine vurgu yaparken Müslüman Kardeşler'in (İhvan-ı Müslimin) etkisinin geri dönüşünün ciddi endişe kaynağı olduğunu söyledi. Karkaş, Sudan’da çatışan her iki tarafta da ihlallere karışanların hesap vermesi gerektiğinin altını çizdi.