Mısır’da günlük Kovid-19 vakası sayısı 100'ün altına düştü

Kahire Kitap Fuarında, koronavirüse karşı ihtiyati tedbirlere bağlılık devam ediyor (Reuters)
Kahire Kitap Fuarında, koronavirüse karşı ihtiyati tedbirlere bağlılık devam ediyor (Reuters)
TT

Mısır’da günlük Kovid-19 vakası sayısı 100'ün altına düştü

Kahire Kitap Fuarında, koronavirüse karşı ihtiyati tedbirlere bağlılık devam ediyor (Reuters)
Kahire Kitap Fuarında, koronavirüse karşı ihtiyati tedbirlere bağlılık devam ediyor (Reuters)

Mısır’da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı vaka sayısı 100’ün altına düştü. Hükümet, Kurban Bayramı namazının meydan ve caddelerde kılınmasının yasak olduğunu belirtirken, koronavirüsten korunmak amacıyla bayram namazının kılınması için öngörülen ihtiyati kontrol ve tedbirlere uyulması gerektiğini de vurguladı.
Mısır Bakanlar Kurulu tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs pandemisi ışığında arkeolojik ve restorasyon çalışmalarının askıya alınmasının makul bir yanı olmadığı belirtilerek, "antik eserlerin restorasyonu ve müzelerin inşasına yönelik tüm projelerin, salgının etkilerine rağmen devam ettiği" belirtildi.
Mısır Turizm ve Tarihî Eserler Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Ulusal Mısır Medeniyeti Müzesi’ndeki Ana Sergi Salonu ve Mumyalar Salonu da dahil olmak üzere bir dizi projenin açılışının tamamlandığına işaret etti.
Başkent Kahire’nin merkezindeki Tahrir Meydanı geliştirme projesinin yanı sıra, restorasyonu tamamlandıktan sonra Baron Sarayı’nın açılışı da tamamlandı. Koronavirüs salgını kapsamında kültür turizmini desteklemek için alınan bazı önlemlerle birlikte müze ve arkeolojik alanlara giriş biletlerinin fiyat zammı Mayıs 2022'ye ertelendi.
Mısır Sağlık Bakanlığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik son bilgileri kamuoyu ile paylaştı.
Paylaşılan verilere göre, gerekli tıbbi bakımı alıp sağlığına kavuştuktan sonra bin 5 kişinin hastaneden taburcu olmasının iyileşenlerin sayısı 220 bin 530’a yükseldi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergelerine göre, Bakanlık tarafından gerekli gözetim, soruşturma ve inceleme prosedürleri kapsamında koronavirüse ilişkin laboratuvar analizleri pozitif çıkan 89 yeni vakanın ve Kovid-19 kaynaklı 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Bakanlık verilerine göre, Mısır’da dün akşam itibariyle kayıt altına alınan toplam 283 bin 409 vaka olduğu belirtildi. Bunlardan 220 bin 530’unun iyileştiği, 16 bin 418’sinin ise hayatını kaybettiği açıklandı.
Ayrıca, Evkaf Bakanlığı Savunma İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Ayman Ebu Ömer, camilerin namazdan 10 dakika önce açılıp 10 dakika kapatılması şartıyla işrak tekbirlerinin süresinin 7 dakikayı, hutbenin ise 10 dakikayı geçmeyeceğini açıkladı.
Aynı zamanda Ebu Ömer, "Bayram namazlarının sadece Cuma namazının kılındığı büyük camilerde kılınacağını" belirterek, koronavirüs salgını bitene kadar meydanlarda namaza ara verildiği bilgisini paylaştı.
Mısır Evkaf Bakanlığı da Kurban Bayramı namazının kurallarını açıkladı. Buna göre açıklamada bayram namazının yalnızca Cuma namazlarının kılındığı, belirli büyük camilerde eda edilmesine izin verildi. Ayrıca meydanlarda ve sokaklarda namaz kılmanın yasak olduğu, camilere girişten önce maske takılması gerektiği, herkesin kişisel seccadesini getirmesi ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.
Mısır Sağlık Bakanı Hala Zayed dün yaptığı açıklamada, serginin 30 Haziran'da başlatılmasından düne kadar Kahire Uluslararası Kitap Fuarı'nda 250 binden fazla ziyaretçiye tıbbi, önleyici ve bilinçlendirme hizmetleri sunulduğunu açıkladı.
Hala Zayed bunun, devletin virüsle başa çıkmak için aldığı tedbirlerle birlikte vatandaşların toplum sağlığına dikkat etmek amacıyla, devletin tüm farklı faaliyetlerinde tıbbi, önleyici ve ihtiyati tedbirleri uygulama konusunda bakanlığın istekliliğinin bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.
Mısır Medya İşleri Müsteşarı ve Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Halid Mücahid yaptığı açıklamasında, "Sosyal yardım ekipleri, serginin tüm etkinliklerinde ziyaretçilere ve katılımcılara koronavirüsün ihtiyati ve önleyici tedbirleri hakkında bilinçlendirme sağladı. Mısır Kültür Bakanlığı ile koordineli olarak sergi ziyaretçilerine maske takılması gerektiği ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesinin önemli olduğunu belirterek  önleyici malzemeler dağıttı" dedi.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.