Galatasaray, Avrupa arenasına çıkıyor

galatasaray.org
galatasaray.org
TT

Galatasaray, Avrupa arenasına çıkıyor

galatasaray.org
galatasaray.org

Galatasaray, Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli organizasyonu UEFA Şampiyonlar Ligi'nde sezonun ilk maçına çıkıyor.
Sarı-kırmızılıların ikinci ön eleme turundaki rakibi Hollanda'nın köklü kulüplerinden PSV Eindhoven olacak.
Karşılaşma Eindhoven'daki Philips Stadı'nda saat 22.00'de başlayacak.
Müsabakayı İspanya Futbol Federasyonu'ndan Alejandro Hernandez yönetecek.
Hernandez'in yardımcılıklarını Jose Naranjo ve Cesar Grado üstlenecek.
Galatasaray, Hollanda'daki mücadelede tedavisi devam eden Taylan Antalyalı'dan yararlanamayacak.
Henüz lisansı çıkarılamayan Oğulcan Çağlayan ile Kovid-19 testi pozitif çıkan oyuncularından da yoksun olarak maça çıkacak Galatasaray.
Dev maç öncesi düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Hollanda'nın çok önemli takımlarından biriyle oynayacaklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Son iki hazırlık maçlarını seyredebildim. Avrupa'da çok da benzeri olmayan bir takım diye düşünüyorum. Ön alan baskısını iyi yapıp topu kaptırdığında da kontra presi iyi yapan bir takım. Roger Schmidt çok saygı duyduğum bir meslektaşım. Onlar da bizim gibi sezonu erken açtı. Ciddi ve önemli bir rakip ile oynayacağız. Umarım buradan ikinci maçımıza bizi daha avantajlı kılacak bir neticeyle ayrılırız. Dikkat etmemiz gereken bir takım."

Galatasaray ile PSV, 7. kez karşı karşıya geliyor
İstanbul temsilcisi ile Hollanda ekibi, tarihte daha önce 6 kez karşı karşıya geldi.
Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde daha önce oynanan 6 maçın 4'ünü PSV, 2'sini ise Galatasaray kazandı.
Sözkonusu maçlarda Hollanda ekibi 10 gol atarken, Galatasaray rakip fileleri 6 kez havalandırdı.
Galatasaray, 2. eleme turunda PSV Eindhoven'ı saf dışı bırakması halinde üçüncü turda Celtic-Midtjylland eşleşmesinin galibi ile karşılaşacak. 
Rakibine elenmesi halinde yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek İstanbul temsilcisi, burada St. Johnstone ile karşılaşacak.
Galatasaray'ın PSV Eindhoven ile oynayacağı rövanş karşılaşması 28 Temmuz Çarşamba günü Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda saat 21.00'de oynanacak.

Şenher: Galatasaray'ın işinin kolay olduğunu düşünmüyorum
Spor yazarı Osman Şenher, Galatasaray'ın son durumunu ve PSV Eindhoven karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
Galatasaray'ın kısa bir hazırlık dönemi geçirdiğini ve bu nedenle PSV Eindhoven karşılaşmasının oldukça zor geçeceğini dile getiren Osman Şenher, şu ifadeleri kullandı:
"Galatasaray kısa bir süre hazırlık dönemi geçirdi. Bu hiç de kolay değil. Galatasaray 70 milyon euroluk bir takım ve 210 milyon euroluk bir PSV Eindhoven'a karşı oynayacak. Galatasaray'ın işinin kolay olduğunu düşünmüyorum."
Teknik Direktör Fatih Terim'in oldukça deneyimli bir antrenör olduğunu ve futbolcuları ona göre hazırladığını söyleyen Şenher, "PSV'yi yenip iyi bir başlangıç yapmak, Şampiyonlar Ligi için iddialı bir konuma gelmek istiyorlar. Bunlar nasıl olur bilemiyorum. PSV'nin de eksikleri olmasına rağmen şu an için Galatasaray'dan daha iyi, daha hazır bir takım. Enteresan bir maç olacak. Ben Galatasaray'ın sonuna kadar maça asılacağını, mücadele edeceğini düşünüyorum. En azından bu gece iyi bir sonuç alıp rövanşta taraftarıyla beraber PSV'yi elemek için her türlü gayreti gösterecekler" yorumunu yaptı.

"En büyük patlamayı Kerem Aktürkoğlu yapacak"
Galatasaray'da belli noktalarda sorunlar olduğunu ve eksiklerin hissedileceğini vurgulayan Şenher, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sağ bekte sorun var ve Alparslan ilk kez sağ bek oynayacak. Sekidika da oynayabilir diyorlar ancak bana Alparslan oynayacak gibi geliyor. Taylan yok, Aytaç orta sahada oynayacak. Çok iyi bir oyuncu ancak PSV çok hızlı ve çabuk futbol oynayan bir takım. Nasıl performans gösterecek merak konusu. Sol bekte Ömer Bayram oynayacak. Mustafa Muhammed sakatlık geçirdi ve hazırlık maçlarını kaçırdı. Onun performansı ne durumda bilemiyoruz." 
PSV Eindhoven karşısında Galatasaray'ın en önemli kozunun genç futbolcu Kerem Aktürkoğlu olacağını söyleyen Şenher, "Ne olursa olsun bu akşam en büyük patlamayı Kerem yapacak. Kerem bu akşam Galatasaray'ı gol yollarına taşıyan sürpriz golcü olacak. İnşallah bu düşündüklerimiz gerçekleşir ve Galatasaray iyi bir sonuçla rövanş için avantajlı bir skorla Türkiye'ye döner" şeklinde görüş belirtti.  

"Galatasaray'ın geleceğini düşünen farklı bir Terim var"
Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in oldukça moralli olduğunu söyleyen Şenher, deneyimli antrenörün sevdiği bir başkanla çalışmasının takım üzerinde olumlu bir etki yaratacağını belirtti: 
"Hoca istediği, sevdiği başkanla yola çıkarak yeni bir sayfa açtı. Farkındaysanız Terim'in de ağzından çıkan ilk sözler 'Biz Galatasaray'ın geleceğini düşünüyoruz' oldu. Eskiden 'Kazanalım, transfer yapalım' diyordu. Şimdi Galatasaray'ın geleceğini düşünen farklı bir Terim var. Bunu tam olarak takıma daha çok konsantre olmuş, yönetimle tek vücut halindeler olarak yorumlayabilirim. Bu durum da Galatasaray'a daha olumlu yansıyacaktır."
Independent Türkçe



2026 Dünya Kupası: Ancelotti, Japonya karşısında alınan zaferin ardından Brezilya'nın yıldızlarını övdü

Brezilya milli takımının teknik direktörü İtalyan Carlo Ancelotti (Reuters)
Brezilya milli takımının teknik direktörü İtalyan Carlo Ancelotti (Reuters)
TT

2026 Dünya Kupası: Ancelotti, Japonya karşısında alınan zaferin ardından Brezilya'nın yıldızlarını övdü

Brezilya milli takımının teknik direktörü İtalyan Carlo Ancelotti (Reuters)
Brezilya milli takımının teknik direktörü İtalyan Carlo Ancelotti (Reuters)

Brezilya Milli Takımı Teknik Direktörü İtalyan Carlo Ancelotti, ABD, Meksika ve Kanada'nın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kupası'nda Japonya'ya karşı son anlarda gelen galibiyetin ardından oyuncularını övdü ve son 16 turuna yükselmelerini değerlendirdi.

Son 32 turunda 1-0 geriye düşmesine rağmen Japonya karşısında 2-1'lik galibiyete uzanan Brezilya, son 16 turunda Norveç ile Fildişi Sahili arasındaki maçın galibiyle karşılaşacak.

Maçın ardından FIFA'nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamalarda Ancelotti, "Sabrımızı hiç kaybetmedik; sahada ve yedek kulübesinde birçok üst düzey oyuncuya sahibiz" ifadelerini kullandı.

Ancelotti sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya kolay bir rakip değil; son derece organize bir takım. Neymar'ı uzatmalara kadar tutmak istiyordum. Eğer ikinci golü bulamasaydık 105. dakikada oyuna girecekti. Takımın oyun düzenini bozmak istemedim çünkü iyi oynuyorlardı."


2026 Dünya Kupası grup aşaması, futbol oyun tarzında yeni trendleri ortaya koyuyor

Daha az hata, daha az top sürme ve daha az şut, ama daha yüksek verimlilik (Reuters)
Daha az hata, daha az top sürme ve daha az şut, ama daha yüksek verimlilik (Reuters)
TT

2026 Dünya Kupası grup aşaması, futbol oyun tarzında yeni trendleri ortaya koyuyor

Daha az hata, daha az top sürme ve daha az şut, ama daha yüksek verimlilik (Reuters)
Daha az hata, daha az top sürme ve daha az şut, ama daha yüksek verimlilik (Reuters)

Daha az faul, daha az çalım, daha az şut, ancak çok daha yüksek verimlilik: 2026 Dünya Kupası grup aşamasındaki 72 maçtan elde edilen istatistikler, futbol oyun tarzında yeni bir dönemin başladığını ortaya koyuyor.

Arjantinli Lionel Messi ve diğer golcülerin rekor kırma yarışından ziyade, istatistik platformu "Opta" tarafından öne çıkarılan bir veri oldukça çarpıcı: Yeşil Burun Adaları (Cape Verde), 1966 yılından bu yana (istatistiksel verilerin tam olarak tutulmaya başlandığı ilk turnuva) bir Dünya Kupası maçında en az faul yapan takım unvanını elde etti.

Bu durum 15 Haziran’da Atlanta'da gerçekleşti. Avrupa şampiyonu İspanya'ya karşı tarihlerindeki ilk Dünya Kupası maçına çıkan Yeşil Burun Adaları, Ürdünlü hakem Adham Makhadme tarafından çalınan sadece 1 faul ile maçı 0-0 beraberlikle tamamladı. Buna karşılık, Haiti ile İskoçya arasındaki 0-0 biten maçta tam 44 faul yapılmış, bunların 23'ü Haiti aleyhine çalınmıştı.

Opta'nın araştırmalarına göre, Dünya Kupası maçlarında çalınan faul sayısı düşüş eğiliminde. Bu oran 1990 İtalya Dünya Kupası'nda maç başına 39,5 faul ile zirve yapmıştı. 20 yıl sonra, 2010 Güney Afrika'da 31,2'ye, 2022 Katar Dünya Kupası sonunda ise 25'e geriledi. Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Kanada'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2026 Dünya Kupası'nda ise bu oran maç başına 22,3 faule düştü.

Hakemlere verilen talimatlar bu düşüşün bir kısmını açıklayabilse de oyun tarzındaki değişimle bağlantılı başka bir faktör, maç başına yapılan çalım sayılarında ortaya çıkıyor. Daha az çalım, daha az ikili mücadele, dolayısıyla savunmacılar ile hücum oyuncuları arasında daha az temas anlamına geliyor.

Opta, 60 yıl önce İngiltere'deki turnuvada maç başına 60 çalım ortalaması olduğunu belirtiyor. Şarku’l Avsat’ın Opta’dan aktardığına 2026 Dünya Kupası'nın başlangıcından bu yana bu ortalama neredeyse yarı yarıya azalarak 32,5'e geriledi. Opta veri analisti Mathias Conde, "Bu sayı, 27,5 olan bir önceki turnuvaya göre biraz yüksek olsa da geçmişe kıyasla oldukça düşük" değerlendirmesinde bulunuyor.

Başarılı çalım sayısı 2022 Katar'da maç başına 11,5 iken, bu yıl 14,8'e yükseldi. Ancak bu rakam hala Brezilyalı efsane Pele döneminin zirvesi olan 1970 Meksika'daki 30,3 başarılı çalım ortalamasının çok uzağında. Conde, "Muhtemelen eskiye oranla çok daha doğrudan bir oyun tarzına geçiş yapıyoruz" diye belirtiyor.

Çalım ve faul sayısındaki bu düşüş, pas trafiğine ve kolektif oyuna odaklanan bir oyun tarzının sonucu olarak da açıklanabilir.

1966'da bir takım topa sahip olduğunda, atağı sonlandırmadan önceki ortalama pas sayısı 3,5 iken, bu yıl bu sayı 5,8'e yükselmiş durumda. Conde, durumu "Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan sorusuna benziyor; pas sayısı arttıkça şut sayısı azalıyor, ancak şutlar çok daha yakın mesafeden atılıyor" diyerek özetliyor.

Dünya Kupası tarihinde hiçbir dönem, 1970 Meksika turnuvasındaki kadar yüksek bir şut ortalaması (maç başına 42,2) görmedi. Buna kıyasla, 2026 turnuvasının ilk turunda maç başına 24,6 şut çekildi (Katar'da bu oran 22,8'di).

Buna rağmen, mevcut turnuva 1950'lerden bu yana gol yollarında en verimli dönemini yaşıyor: 72 maçta 215 gol atıldı ve maç başına 2,99 gol ortalaması yakalandı. Katar 2022'de bu oran grup aşamasından sonra 2,44 (turnuva genelinde 2,69) idi.

Ayrıca şut isabet oranında da iyileşme gözlemleniyor: 1970 Meksika Dünya Kupası'nda atılan şutların yüzde 29'u kaleyi bulurken, bu yıl bu oran yüzde 34'e ulaştı (Katar'da yüzde 36 idi). Oyuncular artık kaleye çok daha yakın mesafeden şut çekiyorlar; 1970'te Pele ve arkadaşlarının ortalamasından yaklaşık 5 metre daha yakın bir mesafeden, yani kaleden ortalama 16,8 metre uzaklıktan şut çekiliyor.


Paraguay, Dünya Kupası'nda Almanya'yı eleyerek büyük bir sürprize imza attı

Paraguay, Dünya Kupası'nda Almanya'yı eleyerek büyük bir sürprize imza attı
TT

Paraguay, Dünya Kupası'nda Almanya'yı eleyerek büyük bir sürprize imza attı

Paraguay, Dünya Kupası'nda Almanya'yı eleyerek büyük bir sürprize imza attı

Paraguay, 2026 FIFA Dünya Kupası son 32 turunda turnuvanın favorileri arasında gösterilen Almanya'yı normal süresi ve uzatma dakikaları 1-1 sona eren karşılaşmanın ardından penaltı atışlarında 4-3 mağlup ederek büyük bir sürprize imza attı.

ABD'nin Boston kenti yakınlarındaki Foxborough'da bulunan Gillette Stadyumu'nda oynanan mücadelede Paraguay, 42. dakikada Julio Enciso'nun golüyle öne geçti. Almanya ise 54. dakikada Kai Havertz'in kaydettiği golle skoru eşitledi. Kalan bölümde başka gol olmayınca maç uzatmalara, uzatmalarda eşitlik bozulmayınca da penaltı atışlarına gitti.

Paraguay, Almanya karşılaşmasından

Penaltı serisinde Almanya adına Kai Havertz, oyuna sonradan giren Nick Woltemade ve Jonathan Tah penaltı atışlarını gole çeviremezken, Paraguay kalecisi Orlando Gil yaptığı kritik kurtarışlarla takımını zafere taşıdı. Paraguay cephesinde ise sonradan oyuna dahil olan Antonio Sanabria ile Fabián Balbuena penaltı kaçırdı.

Serinin kader anında José Canalez, Paraguay'a turu getiren penaltıyı gole çevirdi. İki penaltı kurtaran Orlando Gil, tarihi galibiyetin baş mimarı oldu.

Bu sonuçla Paraguay, son 16 turunda Fransa ile İsveç arasında oynanacak karşılaşmanın galibiyle eşleşecek. Söz konusu mücadele 4 Temmuz'da Philadelphia'da oynanacak. Paraguay bu turu da geçmesi halinde çeyrek final maçını 9 Temmuz'da yeniden Foxborough'da oynayacak.

Karşılaşmaya penaltı atışlarındaki başarılı geçmişiyle çıkan Almanya, büyük turnuvalarda penaltılarla sonuçlanan yedi eşleşmenin altısını kazanmıştı. Almanlar, 1976 Avrupa Şampiyonası finalinde Çekoslovakya'ya kaybettikten sonra çıktıkları altı penaltı serisini de galibiyetle tamamlamıştı.

Paraguay Almanya karşılaşmasından

İki takım daha önce Dünya Kupası'nda yalnızca bir kez karşı karşıya gelmiş, Almanya 2002 Dünya Kupası son 16 turunda Paraguay'ı 1-0 mağlup etmişti. Paraguay, yaklaşık çeyrek asır sonra rakibinden rövanşı almayı başardı.

Paraguay ayrıca eleme turlarındaki olumsuz serisini de sonlandırdı. Güney Afrika'da düzenlenen 2010 Dünya Kupası'nda Japonya'yı penaltılarla eleyerek tarihinde ilk kez çeyrek finale yükselen Güney Amerika temsilcisi, o turnuvada daha sonra şampiyonluğa ulaşacak İspanya'ya elenmişti. Bunun dışında oynadığı beş eleme turu maçında gol atamayan Paraguay, bu galibiyetiyle önemli bir eşiği de aşmış oldu.

Maçın en tartışmalı anlarından biri ise uzatmaların 102. dakikasında yaşandı. Almanya, Jonathan Tah'ın kafa golüyle 2-1 öne geçti, ancak VAR incelemesinin ardından gol iptal edildi. Görüntülerde Waldemar Anton'un korner sırasında Paraguay kalecisi Orlando Gil'e faul yaptığı tespit edilince hakem golü geçersiz saydı. Karşılaşma kalan dakikalarda da eşitlikle tamamlandı ve turu geçen taraf penaltılar sonunda Paraguay oldu.