Galatasaray, Avrupa arenasına çıkıyor

galatasaray.org
galatasaray.org
TT

Galatasaray, Avrupa arenasına çıkıyor

galatasaray.org
galatasaray.org

Galatasaray, Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli organizasyonu UEFA Şampiyonlar Ligi'nde sezonun ilk maçına çıkıyor.
Sarı-kırmızılıların ikinci ön eleme turundaki rakibi Hollanda'nın köklü kulüplerinden PSV Eindhoven olacak.
Karşılaşma Eindhoven'daki Philips Stadı'nda saat 22.00'de başlayacak.
Müsabakayı İspanya Futbol Federasyonu'ndan Alejandro Hernandez yönetecek.
Hernandez'in yardımcılıklarını Jose Naranjo ve Cesar Grado üstlenecek.
Galatasaray, Hollanda'daki mücadelede tedavisi devam eden Taylan Antalyalı'dan yararlanamayacak.
Henüz lisansı çıkarılamayan Oğulcan Çağlayan ile Kovid-19 testi pozitif çıkan oyuncularından da yoksun olarak maça çıkacak Galatasaray.
Dev maç öncesi düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Hollanda'nın çok önemli takımlarından biriyle oynayacaklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Son iki hazırlık maçlarını seyredebildim. Avrupa'da çok da benzeri olmayan bir takım diye düşünüyorum. Ön alan baskısını iyi yapıp topu kaptırdığında da kontra presi iyi yapan bir takım. Roger Schmidt çok saygı duyduğum bir meslektaşım. Onlar da bizim gibi sezonu erken açtı. Ciddi ve önemli bir rakip ile oynayacağız. Umarım buradan ikinci maçımıza bizi daha avantajlı kılacak bir neticeyle ayrılırız. Dikkat etmemiz gereken bir takım."

Galatasaray ile PSV, 7. kez karşı karşıya geliyor
İstanbul temsilcisi ile Hollanda ekibi, tarihte daha önce 6 kez karşı karşıya geldi.
Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde daha önce oynanan 6 maçın 4'ünü PSV, 2'sini ise Galatasaray kazandı.
Sözkonusu maçlarda Hollanda ekibi 10 gol atarken, Galatasaray rakip fileleri 6 kez havalandırdı.
Galatasaray, 2. eleme turunda PSV Eindhoven'ı saf dışı bırakması halinde üçüncü turda Celtic-Midtjylland eşleşmesinin galibi ile karşılaşacak. 
Rakibine elenmesi halinde yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek İstanbul temsilcisi, burada St. Johnstone ile karşılaşacak.
Galatasaray'ın PSV Eindhoven ile oynayacağı rövanş karşılaşması 28 Temmuz Çarşamba günü Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda saat 21.00'de oynanacak.

Şenher: Galatasaray'ın işinin kolay olduğunu düşünmüyorum
Spor yazarı Osman Şenher, Galatasaray'ın son durumunu ve PSV Eindhoven karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
Galatasaray'ın kısa bir hazırlık dönemi geçirdiğini ve bu nedenle PSV Eindhoven karşılaşmasının oldukça zor geçeceğini dile getiren Osman Şenher, şu ifadeleri kullandı:
"Galatasaray kısa bir süre hazırlık dönemi geçirdi. Bu hiç de kolay değil. Galatasaray 70 milyon euroluk bir takım ve 210 milyon euroluk bir PSV Eindhoven'a karşı oynayacak. Galatasaray'ın işinin kolay olduğunu düşünmüyorum."
Teknik Direktör Fatih Terim'in oldukça deneyimli bir antrenör olduğunu ve futbolcuları ona göre hazırladığını söyleyen Şenher, "PSV'yi yenip iyi bir başlangıç yapmak, Şampiyonlar Ligi için iddialı bir konuma gelmek istiyorlar. Bunlar nasıl olur bilemiyorum. PSV'nin de eksikleri olmasına rağmen şu an için Galatasaray'dan daha iyi, daha hazır bir takım. Enteresan bir maç olacak. Ben Galatasaray'ın sonuna kadar maça asılacağını, mücadele edeceğini düşünüyorum. En azından bu gece iyi bir sonuç alıp rövanşta taraftarıyla beraber PSV'yi elemek için her türlü gayreti gösterecekler" yorumunu yaptı.

"En büyük patlamayı Kerem Aktürkoğlu yapacak"
Galatasaray'da belli noktalarda sorunlar olduğunu ve eksiklerin hissedileceğini vurgulayan Şenher, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sağ bekte sorun var ve Alparslan ilk kez sağ bek oynayacak. Sekidika da oynayabilir diyorlar ancak bana Alparslan oynayacak gibi geliyor. Taylan yok, Aytaç orta sahada oynayacak. Çok iyi bir oyuncu ancak PSV çok hızlı ve çabuk futbol oynayan bir takım. Nasıl performans gösterecek merak konusu. Sol bekte Ömer Bayram oynayacak. Mustafa Muhammed sakatlık geçirdi ve hazırlık maçlarını kaçırdı. Onun performansı ne durumda bilemiyoruz." 
PSV Eindhoven karşısında Galatasaray'ın en önemli kozunun genç futbolcu Kerem Aktürkoğlu olacağını söyleyen Şenher, "Ne olursa olsun bu akşam en büyük patlamayı Kerem yapacak. Kerem bu akşam Galatasaray'ı gol yollarına taşıyan sürpriz golcü olacak. İnşallah bu düşündüklerimiz gerçekleşir ve Galatasaray iyi bir sonuçla rövanş için avantajlı bir skorla Türkiye'ye döner" şeklinde görüş belirtti.  

"Galatasaray'ın geleceğini düşünen farklı bir Terim var"
Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in oldukça moralli olduğunu söyleyen Şenher, deneyimli antrenörün sevdiği bir başkanla çalışmasının takım üzerinde olumlu bir etki yaratacağını belirtti: 
"Hoca istediği, sevdiği başkanla yola çıkarak yeni bir sayfa açtı. Farkındaysanız Terim'in de ağzından çıkan ilk sözler 'Biz Galatasaray'ın geleceğini düşünüyoruz' oldu. Eskiden 'Kazanalım, transfer yapalım' diyordu. Şimdi Galatasaray'ın geleceğini düşünen farklı bir Terim var. Bunu tam olarak takıma daha çok konsantre olmuş, yönetimle tek vücut halindeler olarak yorumlayabilirim. Bu durum da Galatasaray'a daha olumlu yansıyacaktır."
Independent Türkçe



Airbnb'den Dünya Kupası sürprizi: Ev kiralayana maç bileti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Airbnb'den Dünya Kupası sürprizi: Ev kiralayana maç bileti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Airbnb, konuklarına 2026 FIFA Dünya Kupası biletleri kazanma şansı sunan yeni bir rezervasyon kampanyası duyurdu.

4 yılda bir düzenlenen ve bu sene Kanada, Meksika ve ABD'nin ortak ev sahipliğinde gerçekleşecek uluslararası erkekler futbol şampiyonası 11 Haziran'da Meksiko Stadyumu'nda Meksika ve Güney Afrika arasında oynanacak açılış maçıyla başlayacak. 48 takımın katılacağı turnuva, üç ev sahibi ülkedeki 16 şehirde düzenlenecek ve final maçı 19 Temmuz'da New Jersey'nin East Rutherford kentindeki MetLife Stadyumu'nda oynanacak.

Haziran ve temmuz boyunca 16 şehirdeki belirli Airbnb evlerinde,  burada konaklayan her misafire, son 32 turundan finale kadar düzenlenecek maçlardan biri için ücretsiz bilet sunulacak.

Ancak yalnızca sayfanın üst kısmında futbol topu simgesi bulunan konaklama yerleri bu ücretsiz bilet fırsatını sunuyor. Rezervasyon onaylandıktan sonra, Airbnb evinin sahibi biletlere nasıl ulaşılacağına dair ayrıntıları paylaşacak.

Turnuvanın farklı aşamaları için 1300'den fazla ücretsiz bilet, Airbnb misafirleri ve ev sahiplerine sunulacak.

wefdef
Sayfanın üst kısmında futbol topu bulunan Airbnb ilanları, ücretsiz Dünya Kupası biletleri içerecek (Airbnb)

Airbnb İşletme Direktörü Dave Stephenson yaptığı açıklamada, "Airbnb ev sahipleri size sadece kalacak bir yer sunmakla kalmıyor, aynı zamanda bir seyahat noktasını daha otantik biçimde deneyimleme fırsatı sunuyor" diyor. 

Ve bu Dünya Kupası'nda olağanüstü bir şey yapıyor: Her ev sahibi şehirde ücretsiz biletler içeren seçili evler aracılığıyla taraftarlara turnuvanın her durağında takımlarını takip etme imkanı sunuyor.

Airbnb'ye göre Dünya Kupası süresince rezervasyonların gecelik ortalaması 385 dolar. Airbnb'nin belirttiği üzere, ücretsiz bilet avantajı sunan konaklama seçenekleri belirli şehirlerde aşağıdaki tarihlerde kullanıma sunulacak:

  • 10 Haziran: Dünya Kupası Grup Aşaması ve Son 32 Eleme Turu için Los Angeles, Boston, Monterrey, New York/New Jersey, Mexico City, San Francisco, Seattle, Vancouver, Kansas City ve Dallas
  • 18 Haziran: Dünya Kupası Son 16 Turu için Philadelphia, Houston, New York/New Jersey, Mexico City, Dallas ve Seattle
  • 1 Temmuz: Dünya Kupası Çeyrek Finalleri için Boston, Los Angeles, Miami ve Kansas City
  • 9 Temmuz: Dünya Kupası Yarı Finalleri için Dallas ve Atlanta
  • 16 Temmuz: Dünya Kupası Finali için New York/New Jersey

Airbnb kampanyası, Dünya Kupası'nın Meksiko'da başlamasına bir gün kala duyuruldu. Ancak Financial Times, FIFA'nın resmi yeniden satış portallarında hâlâ yaklaşık 180 bin adet Dünya Kupası bileti olduğunu yeni analizinde bildirmişti.

ABD'deki daha az ilgi gören maçların biletleri bile taraftarlara yaklaşık 140 dolara mal olabiliyor. BD'deki açılış maçında standart kategorideki koltukların en pahalı biletleri 2 bin 735 dolar olarak belirlenirken bu, 2022 Dünya Kupası finalindeki bir koltuğun fiyatından daha yüksek.

Açılış maçının en ucuz koltukları ise yaklaşık bin dolar.

The Athletic'in kısa süre önce bildirdiği üzere, 2026 Dünya Kupası'nın herhangi bir aşamasındaki herhangi bir maç biletinin fiyatı, önceki herhangi bir FIFA turnuvasındaki eşdeğer bir biletin fiyatından daha yüksek.

Independent Türkçe


2026 Dünya Kupası, yüksek bilet fiyatları ve vize sorunlarının gölgesinde başlıyor

Gianni Infantino (FIFA Başkanı)
Gianni Infantino (FIFA Başkanı)
TT

2026 Dünya Kupası, yüksek bilet fiyatları ve vize sorunlarının gölgesinde başlıyor

Gianni Infantino (FIFA Başkanı)
Gianni Infantino (FIFA Başkanı)

2026 FIFA Dünya Kupası, perşembe günü ev sahibi üç ülkeden biri olan Meksika ile Güney Afrika arasında Mexico City'deki Azteca Stadı'nda oynanacak açılış maçıyla başlayacak. İlk kez 48 takımın mücadele edeceği genişletilmiş formatta düzenlenen turnuva yaklaşık altı hafta sürecek.

ABD, Meksika ve Kanada'nın ortaklaşa ev sahipliği yaptığı organizasyon, Dünya Kupası tarihinin en büyük turnuvası olma özelliğini taşıyor. Turnuva, 19 Temmuz'da New Jersey'de oynanacak final karşılaşmasıyla sona erecek.

Organizasyonun yaklaşık 13 milyar dolarlık rekor gelir elde etmesi beklenirken, FIFA yüksek bilet fiyatları nedeniyle yoğun eleştirilerin hedefi oldu. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin göç politikalarındaki sıkılaştırma adımları nedeniyle tanınmış bir hakem, İran Milli Takımı'ndan bazı yetkililer ve bazı taraftarlar ABD'ye giriş izni alamadı.

Mexico City'de çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında FIFA Başkanı Gianni Infantino, turnuvanın organizasyonunu güçlü şekilde savunurken, vize krizine yönelik eleştirileri küçümsedi.

Bazı maçların bilet fiyatlarının 30 bin doları aşmasına rağmen fiyatların makul olduğunu savunan Infantino, eleştiriler üzerine sınırlı sayıda 60 dolarlık bilet satışa sunulduğunu belirtti.

Infantino, "60 dolarlık giriş ücreti, Amerikan sporlarında play-off aşamalarındaki en düşük fiyatlardan biridir" dedi.

FIFA Başkanı ayrıca, ortalama bilet fiyatının 500 doların altında olduğunu ve bunun da Amerikan spor organizasyonlarıyla karşılaştırıldığında en düşük seviyelerden biri olduğunu ifade etti.

Somalili hakem krizi

Infantino, geçen cumartesi Miami'ye ulaştıktan sonra ABD göçmenlik makamlarının güvenlik gerekçeleriyle ülkeye girişine izin vermediği Somalili hakem Omar Artan hakkındaki tartışmalara da değindi.

FIFA daha sonra yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "terör örgütleriyle bağlantılı olduğu şüphe edilen kişilerle ilişkileri bulunduğunu" belirttiği Artan'ın turnuvada görev almayacağını duyurmuştu.

Konuyla ilgili konuşan Infantino, "Somalili hakemin yaşadıkları üzücü. Her şeyi kontrol edemiyoruz. Bazen sakin kalmak ve beklemek gerekir. Tüm sorunları çözmek için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Anlık tepkiler ve sert eleştiriler bazen ters sonuç verebilir" diye ekledi.

İran'ın katılımı

FIFA Başkanı, İran ile ABD arasında yaşanan askeri gerilime rağmen İran'ın Dünya Kupası'na katılabilmesini FIFA açısından önemli bir başarı olarak değerlendirdi.

Infantino, "İran'ın Dünya Kupası'na katılamayacağını söyleyenler vardı. Zorluklar mevcut ve süreç kolay değil. Ancak bu koşullar altında İran'ın katılımını kim garanti edebilirdi bilmiyorum. Bunlar bizim kontrolümüzde olan meseleler değil" dedi.

Trump'ın desteği

Infantino'nun Trump ile yakın ilişkileri de eleştirilerin konusu oldu. Ancak FIFA Başkanı, ABD Başkanı'nın desteği olmadan turnuvanın ABD'de düzenlenmesinin mümkün olmayacağını savundu.

Infantino, "Onun katılımı ve desteği olmadan Dünya Kupası'nı ABD'de organize etmek neredeyse imkânsız olurdu" ifadelerini kullandı.

Trump da çarşamba günü yaptığı açıklamada Dünya Kupası maçlarından bazılarını yerinde izleyeceğini açıkladı ancak ayrıntı vermedi.

Trump, çarşamba günü yaptığı açıklamada, FIFA Başkanı Gianni Infantino ile görüştüğünü belirterek, turnuvanın şimdiye kadar öngörülen en başarılı organizasyonlardan biri olmaya aday olduğunu söyledi.

Açılış maçında zorlu atmosfer

Güney Afrika Teknik Direktörü Hugo Broos, oyuncularını Azteca Stadı'ndaki yoğun taraftar baskısına karşı uyardı. Dünya futbolunun simge statlarından biri olan Azteca, 1970 ve 1986 Dünya Kupası finallerine ev sahipliği yapmıştı.

Belçikalı teknik adam, "85 bin Meksikalı taraftar tezahürat yapacak ve şarkılar söyleyecek. Ancak bizim kendi oyunumuza odaklanmamız gerekiyor. Bunu başarabilirsek iyi bir maç çıkarabiliriz" dedi.

Meksika, daha önce yedi kez açılış maçında yer almasına rağmen hiçbirini kazanamadı. Ancak teknik direktör Javier Aguirre bu istatistiği değiştirmekte kararlı olduğunu söyledi.

Aguirre, "Bu istatistiği kırmak zorundayız. Bu bilgiyi oyuncularla paylaşacağım ve onlar için ekstra motivasyon olacak" ifadelerini kullandı.

Açılış gününün ikinci karşılaşmasında ise Güney Kore ile Çekya, Guadalajara'da karşı karşıya gelecek.

Bahis şirketlerine göre turnuvanın en güçlü favorileri İspanya, Fransa ve İngiltere olarak gösteriliyor. Son şampiyon Arjantin ise 38 yaşındaki yıldızı Lionel Messi liderliğinde bir kez daha finale ulaşmayı hedefliyor.


Kuzey Koreli kadın futbolcuların başarısının sırrı ne?

Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Naegohyang'ın futbolcuları, 1 Haziran'da Kuzey Kore lideriyle bir araya geldi (AFP)
Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Naegohyang'ın futbolcuları, 1 Haziran'da Kuzey Kore lideriyle bir araya geldi (AFP)
TT

Kuzey Koreli kadın futbolcuların başarısının sırrı ne?

Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Naegohyang'ın futbolcuları, 1 Haziran'da Kuzey Kore lideriyle bir araya geldi (AFP)
Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Naegohyang'ın futbolcuları, 1 Haziran'da Kuzey Kore lideriyle bir araya geldi (AFP)

Kore Yarımadası'nın kuzeyinden güneyine 8 yılın ardından ilk kez bir sporcu kafilesi gitti ve Kuzey Kore takımı Naegohyang'ın futbolcuları ülkelerine elleri boş dönmedi.

23 Mayıs'ta Suwon'da oynanan final maçında Tokyo Verdy Beleza'yı yenen Kuzey Kore takımı, kadın futbolunda Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazandı.

Adı Korecede "memleketim" anlamına gelen kulübün oyuncularının, pazartesi günü Pyongyang'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la görüştüğü sırada çekilen görüntüler dünyaya servis edildi.

Devlet medyası, şampiyonları "güvenilir kadınlar" ve "vatanın gururlu kızları" diye övdü. 

Naegohyang oyuncularının, "saygıdeğer Yoldaş Kim Jong-un müşfik ilgisi ve himayesinin sporda daha da önemli başarılara ulaşmaları için kendilerini teşvik ettiğini" vurguladığı aktarıldı.

Kuzey Kore'nin ulusal kadın futbolu takımının 17 ve 20 yaş altı kategorilerinde dünya şampiyonu unvanını da elinde tuttuğunu hatırlatan CNN, bu başarının sırrını irdeledi. 

2027'de Brezilya'da düzenlenecek Kadınlar Dünya Kupası'nda, son dönemde başarılar kazanmış genç futbolcuların da oynayabileceğine ve Kuzey Kore'nin daha önce almadığı bu kupaya da uzanabileceğine dikkat çekildi. 

Amerikan medya devine konuşan iki uzmanlar, iki unsurun altını çizdi: Altyapı ve siyaset. 

Güney Kore Birleşme Bakanlığı'nın bir raporuna göre sporu seven Kim Jong-un, ülkesinin reklamını yapmak için kadın futbolunun gelişmesini destekliyor. 

Asya Şampiyonlar Ligi finali maçında takımının galibiyet golünü atan Kim Kyong-yong gibi pek çok yeteneğin, 2013'te kurulan Pyongyang Uluslararası Futbol Okulu'ndan çıktığı vurgulandı. 

Kim Kyong-yong'un daha 10 yaşındayken futbola başladığı belirtildi. 

Kuzey Kore'deki antrenörleri yetiştirmek için 2018'de ülkeye çağrılan Britanyalı futbol antrenörü Stephen Constantine, oyuncuların fiziksel dayanıklılığına vurgu yaptı.

Artık Ruanda erkek milli futbol takımını çalıştıran Constantine, Kuzey Kore takımlarının en etkileyici taraflarının agresiflik ve çalışkanlık olduğunu söyledi. 

Teknik ve taktik konusundaki eksikliklerin dünyanın diğer yerlerindeki bilimsel veri ve tekniklerle giderilmeye çalışıldığı da bildirildi. 

Geçmişte Güney Kore kadın milli futbol takımını çalıştıran Colin Bell, "Teknik açıdan çok iyiler. Fizik, hız ve teknik kabiliyet bakımından yaş gruplarındaki çoğu takıma üstünlük kurabiliyorlar. Her bir oyuncu aynı tarzda koşuyor. Çok erken yaşlardan itibaren sürekli alıştırma yapıyorlar. Onlarla gençler seviyesinde boy ölçüşemezsiniz" dedi. 

Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Naegohyang'a elenen Ho Şi Min Kenti Futbol Takımı'ndan Rielly Chesna, rakiplerini överken "Bunun onlar için normal bir oyun olmadığını anlıyorsunuz. Başarılı olmak zorundalar, bunu hissediyorsunuz" ifadesini kullandı. 

Amerikalı defans oyuncusu, halkın çoğunun yoksul olduğu Kuzey Kore'deki bu genç kadınların kendileri ve aileleri için futbolda başarı kazanmak zorunda olduğunu öne sürdü. 

2013-2019'da Kuzey Koreli futbol antrenörleri için 4 farklı seminer düzenleyen FIFA eğitmeni Kwok Ka-ming ise şu yorumu yaptı:

Avrupa'daki genç takım seviyelerinde sonuçlara değil, oyuncuları geliştirmeye odaklanılır. Asya'da iyi olduklarının söylenmesi için netice almaları gerekir. Şampiyon olursanız Kim Jong-un sizi havalimanında karşılar. Bu çok önemli.

Independent Türkçe, CNN, AFP