Lübnanlı ailelerin gıda giderleri asgari ücretin 5 katına eşit

Beyrut’ta çocuklar çöp kutularında satabilecekleri şeyler arıyor (AP)
Beyrut’ta çocuklar çöp kutularında satabilecekleri şeyler arıyor (AP)
TT

Lübnanlı ailelerin gıda giderleri asgari ücretin 5 katına eşit

Beyrut’ta çocuklar çöp kutularında satabilecekleri şeyler arıyor (AP)
Beyrut’ta çocuklar çöp kutularında satabilecekleri şeyler arıyor (AP)

Lübnan’da şimdiye kadar görülen en kötü ekonomik krizinin neden olduğu enflasyon yükselmeye devam ederken, Beyrut Amerikan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Lübnanlı aileler, yalnızca gıdaya asgari ücretin beş katını harcıyor.
Ülke, Dünya Bankası’nın (WB) 1850’lerden bu yana dünyanın gördüğü en kötü mali krizlerinden biri olarak tanımladığı ve nüfusun yarısından fazlasını yoksulluk sınırının altında yaşamasına neden olan krizle mücadele ediyor.
Lübnan lirası, 2019’dan bu yana karaborsada değerinin yüzde 90’ından fazlasını dolar karşısında kaybetti ve Lübnanlıların satın alma güçleri düştü.
AFP’ye göre, Beyrut Amerikan Üniversitesi’ndeki Kriz Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, “Temmuz ayındaki son fiyatlara göre, bir ailenin sadece yemek için ayırdığı bütçe asgari ücretin yaklaşık beş katıdır. Beş kişilik bir aile, su, elektrik veya gaz ek maliyetini hesaba katmadan, yalnızca gıdaya ayda 3,5 milyon Lübnan lirası harcıyor” denildi.
Asgari ücretin 675 bin Lübnan lirası olduğu ülkede, çoğu kişiye yerel para biriminde ödeme yapılıyor.
Kriz Gözlemevi’ne göre, sebze, tahıl, süt, sığır eti ve yağ gibi 10 temel gıda ürününün maliyeti yüzde 700’den fazla arttı.
Gözlemevi Başkanı ve Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde profesör olan Naser Yasin, AFP’ye verdiği demeçte, fiyatlardaki son artışın çok endişe verici olduğunu söyledi.
Merkez Bankası, son haftalarda kilit mallara yönelik sübvansiyonları yavaş yavaş kaldırarak, yakıt ve ilaç fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Ekonomik çöküşe rağmen, Hasan Diyab hükümetinin Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından Ağustos ayında istifa etmesinden bu yana rakip siyasi güçler bir hükümet kuramadı.
Başbakan adayı Saad Hariri, hükümeti kurma görevi verilmesinden dokuz ay sonra geçen hafta sonu keskin siyasi farklılıklar nedeniyle yeni bir hükümet kuramadı ve hükümet kurma görevini iade ettiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, parlamento bloklarının hükümeti kuracak yeni adaylarını aday göstermeleri için önümüzdeki Pazartesi günü meclis istişareleri yapılması çağrısında bulundu.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.