Hindistan'da sel felaketi: En az 76 ölü, 59 kayıp

Ulusal Afet Müdahale Gücü'nden (NDRF) kurtarma ekipleri, Hindistan'da sağanak yağışın yaşandığı bir alanda hayatta kalanları arıyor. (AFP)
Ulusal Afet Müdahale Gücü'nden (NDRF) kurtarma ekipleri, Hindistan'da sağanak yağışın yaşandığı bir alanda hayatta kalanları arıyor. (AFP)
TT

Hindistan'da sel felaketi: En az 76 ölü, 59 kayıp

Ulusal Afet Müdahale Gücü'nden (NDRF) kurtarma ekipleri, Hindistan'da sağanak yağışın yaşandığı bir alanda hayatta kalanları arıyor. (AFP)
Ulusal Afet Müdahale Gücü'nden (NDRF) kurtarma ekipleri, Hindistan'da sağanak yağışın yaşandığı bir alanda hayatta kalanları arıyor. (AFP)

Hindistan’da yerel yetkililer bugün (Cumartesi) yaptıkları açıklamada, sel ve heyelanların Hindistan'ın batısında en az 76 kişinin ölümüne yol açmasının ardından kurtarma ekiplerinin hayatta kalanları bulma umuduyla çamur ve enkazlarda arama çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. 
Başkenti Mumbai olan Maharaştra eyalet yetkilileri, muson yağmurları nedeniyle yaşanan sel ve heyelanlar sonucu en az 59 kişinin kayıp olduğunu bildirdi.
Mumbai’nin güneyindeki Raigad bölgesinde afet yönetiminden sorumlu yetkili Sagar Pathak, AFP'ye verdiği demeçte, "Bölgede meydana gelen üç toprak kaymasında 43 kişi öldü. Yardım operasyonları devam ediyor” dedi.

Maharaştra hükümet sözcüsü Anirudha Ashtaputre, AFP’ye yaptığı açıklamada, Satara bölgesinde meydana gelen toprak kaymalarında iki kişinin daha öldüğünü ve yaklaşık 15 kişinin kayıp olduğunu söyledi.
Deniz ve hava kuvvetleri de yağmurların binlerce vatandaşı izole eden sellere yol açmasının ardından kurtarma çabalarına katıldı. Ancak Mumbai’yi Goa'ya bağlayan anayol da dahil olmak üzere yolları kesen toprak kaymaları kurtarma operasyonlarını engelliyor.
Mumbai’ye 250 kilometre uzaklıktaki Chiplun kentinde, 24 saat aralıksız devam eden yağmurun Vashishti Nehri'ni taşarak, yolları ve evleri sular altında bırakmasının ardından su seviyesi 3,5 metreye ulaştı.

Maharaştra Eyalet Başkanı Uddhav Thackeray, acil durum ekiplerinin selden zarar gören yolların ve köprülerin durumu nedeniyle Chiplun'daki izole mahallelere ulaşmakta zorlandığını söyledi.
Hindistan donanmasından yapılan açıklamada, etkilenen bölgelere botlar, can yelekleri ve şamandıralarla donatılmış 7 arama kurtarma ekibinin yanı sıra, mahsur kalan kişileri tahliye etmek için bölgeye helikopterlerin sevk edildiği ve her ekibe donanmadan uzman dalgıçların eşlik ettiği bildirildi.
Hint ordusu, mahsur kalan insanları kurtarmak ve ilk yardım sağlamak için gece boyunca en kötü etkilenen bölgelerde 15 ekibin konuşlandırılacağını söyledi.
Eyalet hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, komşu Khaide kasabasında yaşanan heyelan 10 kişinin yaralanmasına neden oldu.
Açıklamada, muhtemelen enkaz altında 10 ila 15 kişinin mahsur kaldığı belirtildi.
Hindistan Meteoroloji Müdürlüğü, eyaletteki birçok bölgeye, önümüzdeki günlerde şiddetli yağışların devam edeceğini belirten uyarılarda bulundu.
Maharaştra eyalet hükümeti, yoğun muson yağmurlarına rezervuarların birikmesi nedeniyle baskı altında olan birkaç barajdan gelen yoğun su akışının eşlik ettiğini açıkladı.
Hindistan'ın Haziran'dan Eylül'e kadar süren yağışlı mevsiminde sel ve toprak kaymaları yaygın olarak yaşanıyor ve inşa prosedürlerine uymayan binaların ve duvarların çökmesine neden oluyor.

Mumbai’de bir duvarın çökmesi ve toprak kayması nedeniyle birkaç evin çöküşünün ardından en az 34 kişinin hayatını kaybetmesinden bir haftadan kısa bir süre sonra, Cuma günü Mumbai’deki yoksul bir mahallede bir binanın çökmesi sonucu dört kişi daha hayatını kaybetti.
Yerel yetkililer, yağmur suyunun bir su arıtma kompleksini de sular altında bırakarak, 20 milyon nüfuslu Mumbai şehrinin çoğu bölgesinde su arzını kesintiye uğrattığını belirtti.
Geçen ay Mumbai’de bir gecekondu mahallesinde bir binanın çökmesi sonucu 12 kişi hayatını kaybetmişti.
Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nün Nisan ayında yayınladığı bir rapora göre, iklim değişikliği Hindistan'ın muson yağmurlarını daha şiddetli hale getiriyor.
Raporda, dünya nüfusunun yaklaşık beşte birini etkileyecek ve gıda, tarım ve ekonomi üzerinde korkunç sonuçları  olacak felaketler konusunda uyarılar yer aldı.
Uluslararası yardım kuruluşu Christian Aid'in hazırladığı rapora göre, geçen yıl dünyanın yaşadığı en ağır aşırı hava olaylarından beşi Asya'daki olağandışı muson yağmurlarıyla bağlantılıydı.
2013 yılında, Hindistan'ın Uttarakhand eyaletinde, muson yağmurları nedeniyle nehirlerin yükselmesi sonucu sel ve toprak kaymaları tüm köylerde yıkıma yol açarak yaklaşık 6 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. 



İran, Husiler ve İsrail: Washington karşısındaki üçlü ittifak

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

İran, Husiler ve İsrail: Washington karşısındaki üçlü ittifak

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

Hüda Rauf

İran ile ABD arasındaki müzakereler, her iki müzakereci ve arabulucu tarafın iyimser ve olumlu açıklamalarıyla ilerleyen üç turdan sonra durdu. Dördüncü turun ertelenmesi, ABD-İran arasında geçici veya kalıcı bir anlaşmaya varılma şansı konusunda soru işaretlerine yol açtı.

Donald Trump'ın göreve gelmesinden bu yana tüm göstergeler, hem İran hem de Amerikan tarafının bir anlaşma imzalamaya hazır ve niyetli olduğuna işaret etse de, şimdilik görüşmelerin üçüncü turda durmasının -ama bu geçici ve yakında dördüncü turla devam edecek gibi görünüyor- her bir tarafın istediği şeyin teknik ayrıntılarından ibaret olmayan başka nedenleri de vardı. Nitekim Washington'daki bazı taraflar İran'ın nükleer programının tamamen ortadan kaldırılmasından bahsederken, diğerleri ise sıfır zenginleştirmeden bahsediyor ve İran her ikisini de reddediyor.

Trump yönetiminin İran ile müzakerelerdeki temsilcisi Steve Witkoff, Tahran'ın uranyumu yüzde 3.67 oranında zenginleştirme hakkı olduğunu söylese de, ertesi gün İran'ın uranyum zenginleştirmemesi gerektiğini açıkladı. Ardından Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran'ın uranyum zenginleştiren tek nükleer olmayan ülke olmak istediğini söyledi.

Öte yandan İran'ın yüzde 3.67 oranında uranyum zenginleştirme imkânına sahip olması durumunda bu oranın barışçıl amaçlarla uyumlu olmadığı belirtiliyor. Zira birkaç hafta içinde yüzde 20, sonra yüzde 60 ve en sonunda da yüzde 90 zenginleştirme oranına ulaşabilir ki bu da silah üretmek için gereken oran.

Her iki taraftan gelen belirsiz açıklamalara rağmen İran ve Washington'un çok yakında bir anlaşmaya varma noktasında olduğu kesin. Ancak görüşmelerdeki duraklamanın bölgesel bir başka gelişmeyle bağlantılı olduğu anlaşılıyor. İran'da Recai Limanı’nda ağır kayıplara yol açan ve etkileri halen devam eden bir patlama meydana gelirken, Husilerin İsrail hedeflerine yönelik saldırısı gerçekleşti. Husilere ait bir insansız hava aracı İsrail'deki enerji merkezini çevreleyen köprünün yakınına düşerek geniş çaplı bir hasara yol açtı. İsrail güvenlik birimlerinin yaptığı değerlendirmelerde, Husilerin Ben Gurion Havalimanı'na yeni tip bir füze fırlattığı belirtiliyor. Saldırı üzerine İsrail, İran’ı hedef alma ve eleştirme bahanesi bulma fırsatını kaçırmayarak, Tahran’ı Husi saldırısının arkasında olmakla suçladı.

İran'ın yıllardır Husilere askeri, mali ve lojistik destek sağladığı biliniyor. Ancak İsrail, bu olayı İran'ı eleştirmek ve Washington ile yürüttüğü müzakereler kapsamında ona baskı yapmak için kullandı. Öte yandan İran da Husi saldırılarını, Washington'u Kızıldeniz'deki saldırıları durdurmaları için Husileri etkileme gücüne sahip olduğuna ikna etmek amacıyla kullanıyor ve bu, İran'ın bilinen meseleleri birbirine bağlama politikasıyla örtüşüyor.

Daha sonra üçüncü tur görüşmelerin ardından müzakereler durdu, ama dördüncü tur görüşmeler yakın. Trump da Husiler ile Kızıldeniz'de ABD gemilerine yönelik saldırıların durdurulması ve ABD’nin Yemen'deki Husilere yönelik saldırılarının durması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Bilhassa saldırılardan zarar gören Mısır ve Suudi Arabistan gibi Kızıldeniz'e kıyısı olan bölge ülkeleri olduğu için, iki taraf arasındaki saldırıların durması, bölgede sükunetin sağlanması ve gerginliğin azalması için olumlu bir gösterge. Suudi Arabistan, Yemen'de gerginliğin azaltılması ve Yemen krizinin barışçıl bir şekilde çözülmesi amacıyla bu anlaşmaya mutlaka destek verecektir. Ancak anlaşma diğer yandan, Trump'ın övünebileceği herhangi bir başarı elde etmek isteyen Washington'a baskı yaparak, İran ve İsrail'in çıkarları doğrultusunda birbirlerini nasıl kullandıklarını da ortaya koydu.

Kaldı ki Washington ile Husiler arasındaki anlaşmaya ilişkin soru işaretleri de gündemde; anlaşma Trump'ın bölge ziyareti bitene kadar geçici mi olacak, yoksa devam mı edecek? Yemenli isyancılar sadece İsrail gemilerine saldırmaya devam ederse ne olacak? Bu durum İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durmasına yol açacak mı? Tüm bunlar önümüzdeki ziyaretten sonra cevapları daha da netleşebilecek sorular.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre İran, İsrail ve Husiler, mevcut süreçte çıkarlarını korumak için Amerikan rolünü kullanmayı, ondan faydalanmayı başardılar. Ancak gelişmeler henüz şekillenme aşamasında ve bunların kısa sürede çökecek geçici düzenlemelerle mi yoksa daha uzun süre devam edecek düzenlemelerle mi sonuçlanacağı belirsiz.